Τα δικαιώματα των [ΜΠΙΠ!] στην Ελλάδα

Facebook Twitter
42

 

 

Ένας αναγνώστης μου έγραψε κάτι για το ελληνικό MTV το οποίο στην αρχή δεν μπορούσα να πιστέψω. 

Δεν θα σχολιάσω καν - ελπίζω απλώς οι υπεύθυνοι του ελληνικού MTV, να το διαβάσουν, να ντραπούν και να επανορθώσουν. 

Γράφει ο ItaloDisko.

Γεια σου Άρη,

Χθες το βράδυ [15/2] στο ΜΤV είδα μια αμερικανική εκπομπή που κυριολεκτικά με ΕΞΟΡΓΙΣΕ και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σου, εφόσον είσαι κάποιος που ενδιαφέρεται για τα πάντα.

Δεν γνωρίζω τον τίτλο της εκπομπής, ήταν ξένη και υποτιτλισμένη αντιλήφθηκα όμως γρήγορα το κονσεπτ, όπου σε μορφή reality-show ο ανοικτά γκέι παρουσιαστής-σύμβουλος διαπροσωπικών και σεξουαλικών θεμάτων, πηγαίνει σε διάφορα σχολεία/κολέγια και συζητάει τα προβλήματα των μαθητών.

Όχι, αυτό που με εξόργισε δεν ήταν η ίδια εκπομπή, κι η ανοικτότητα της σε θέματα ταμπού. Στην Αμερική τα σεξουαλικά ήθη και οι ατομικές ελευθερίες είναι τόσο πολύ μπροστά που φτάνουμε να συζητάμε ζητήματα που εδώ ακούγονται τουλάχιστον επιστημονική φαντασία.

Θα μου πεις, που το πρόβλημα; Ε, λοιπόν Άρη, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι δεν είμαστε κι εμείς εδώ μια τέτοια ανοικτή κοινωνία, αλλά το γεγονός ότι αυτή η εκπομπή (που σημειωτέον προβαλλόταν μετά τις 23.00 το βράδυ) ήταν υποτιτλισμένη στα ελληνικά και όποτε οι πρωταγωνιστές ανέφεραν τις λέξεις "λεσβία", "γκέι" κτλ, αυτές εμφανίζονταν με τελίτσες!!!!! Λογοκρινόταν κι η ίδια η λέξη!

Για να στο κάνω πιο λιανά, αν έλεγε η πρωταγωνίστρια "I feel alone because I no longer identify myself as strictly lesbian", στους υπότιτλους έγραφε "αισθάνομαι μόνη γιατί δεν θεωρώ πια τον εαυτό μου αποκλειστικά ..." !!!!!!

Οι λέξεις "lesbian", "gay", "homosexual" δεν μεταφράζονταν ποτέ στους υπότιτλους αλλά εμφανίζονταν με αποσιωπητικά [...]. Δεν λογοκρίθηκαν βρισιές - λογοκρίθηκαν οι ορθοί όροι!

Δεν τα έχω ακριβώς με το MTV που προφανώς προσπαθεί να αποφύγει το ενοχλητικό ΕΣΡ (άλλωστε στη σειρά "Γυμνάσιο Ντεγκράσι" που προβάλλεται πολύ καιρό τώρα από τον ίδιο σταθμό, οι όποιες γκέι περιπτύξεις "πιξελάρονται" επανειλημμένως, πολύ προτού ξεσπάσει το "σκάνδαλο" με το λογοκριμένο φιλί στο downton abbey), όμως δεν μπορώ παρά να αισθανθώ αποτροπιασμό για όλη αυτή την κοροϊδία.

ευχαριστώ που με άκουσες,
keep up the good work

ItaloDisko.

===

BONUS: 

 

Φίλε Άρη,

Έφριξα διαβάζοντας το σημερινό άρθρο που φιλοξενείς, για τη μεταφραστική λογοκρισία στην εκπομπή του ελληνικού MTV.

Και θυμήθηκα άλλη μια παρόμοια πρόσφατη περίπτωση λογοκρισίας. Πριν από ένα μήνα, το Star άρχισε να μεταδίδει την εκπομπή Mike and Molly. Στο πρώτο ή δεύτερο επεισόδιο της σειράς, ρωτά μια φίλη την άλλη αν έχει πάρει προφυλακτικό για το ραντεβού της. Στο διάλογο χρησιμοποίησαν τη λέξη condom, στη μετάφραση την απέδωσαν "σκουφάκι", μέσα σε εισαγωγικά. Έλεος!

Δηλαδή εν έτει 2013 θα είναι λέξη-ταμπού το προφυλακτικό; Θα πρέπει να τη λέμε με ναζάκια και χαχανητά μόνο, ή με νοήματα, αντί να μπει στην καθημερινότητά μας και να απομυθοποιηθεί; Οι μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι και οι νέοι σε επικίνδυνα μεγάλα ποσοστά κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και μετάδοση ασθενειών. Το Σταρ δεν νιώθει καμία ευθύνη; Το κανάλι της Πετρούλας ξαφνικά βρήκε κάτι για να νιώσει σεμνότυφο;

Χ.

 

42

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

3 σχόλια
Αν κατάλαβα καλά, πρόκειται για την εκπομπή του Dan Savage. Ο οποίος, είναι ο εμπνευστής της εκστρατείας It Gets Better. Στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Barack Obama και David Cameron, η Microsoft και η Apple. Η απόφαση του ελληνικού MTV να λογοκρίνει την εκπομπή φαίνεται τώρα ακόμα πιο ηλίθια.
γνωριζω πως δεν ειναι σωστο αυτο που θα πω αλλα με ολη την καφριλα στην ελληνικη τηλεοραση ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ που παιζεται η εν λογω εκπομπη και ας μην ειναι υποτιτλισμενη σωστα, τουλαχιστον εχει θεατες υποψιασμενους που αντιλαμβανονται την λογοκρισιατο προβλημα ειναι στην λογοκρισια που ΔΕΝ αντιλαμβανομαστε, και στα δελτια των 8 που πλεον δεν ειναι ενημερωση αλλα κανονικη κατηχηση
Κλείσ'την την ρημάδα. Από το να απαιτούμε λογική από την ελληνική τηλεόραση, δεν είναι καλύτερο να ψυχαγωγούμαστε από άλλα, ποιοτικότερα μέσα; Ή θα βάλουνε μυαλό, ή θα πεινάσουνε.