Update: «Γκριλουσκόνι» και ακυβερνησία

Update: «Γκριλουσκόνι» και ακυβερνησία Facebook Twitter
48

«Γκριλουσκόνι» είναι ο επιτυχημένος τίτλος της Ρεπούμπλικα  για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, που φέρνει το πιθανότερο ακυβερνησία και το σίγουρο αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η κεντροαριστερά του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι ήρθε πρώτη στη Βουλή και στη Γερουσία, όπου όμως, λόγω του συστήματος κατανομής των εδρών, δεν κατακτά την πλειοψηφία. Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών είναι ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο και ο Μόντι στους χαμένους αφού κατάφερε να συγκεντρώσει το 10,5%. Η κεντροαριστερά συγκέντρωσε 29,5%, ο Μπερλουσκόνι 29,1% και το κίνημα των 5 αστέρων του Γκρίλο 25,5%.

Ο Μόντι πάντως δήλωσε ευχαριστημένος από τα ποσοστά που συγκέντρωσε την ώρα που οι διεθνείς αγορές υποχωρούσαν.

Με τους κινδύνους που ανακύπτουν από την ιταλική κάλπη ασχολείται ο ευρωπαικός Τύπος με πιο «επιθετικούς» τους Γερμανούς: «Κυβερνά ο λαϊκισμός, οι φωνές και τα ψέματα» είναι η ανάγνωση της Sueddeutsche Zeitun ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung βλέπει ένα ξεκάθαρο «σήμα κινδύνου». «Οι μισοί Ιταλοί ψήφισαν κόμματα που κατέβηκαν επιθετικά ως αντιευρωπαϊκά στις εκλογές» διαπιστώνει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως «αυτό εγείρει ανησυχία για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο».

«Ρήγμα α λα ιταλικά» είναι ο τίτλος της γαλλικής Liberation, «Η Ιταλία μπροστά στο αδιέξοδο»  το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Monde, η οποία σημειώνει ότι «μοναδικός πραγματικός νικητής είναι ο Μπέπε Γκρίλο, με την απόρριψη της πολιτικής ελίτ, τη χολερική ρητορική του εναντίον της λιτότητας και την περιφρόνηση της Ευρώπης».

Για την Guardian. «Η ακυβέρνητη γερουσία στέλνει τριγμούς στην Ευρωζώνη».


Στο 30% πλησιάζει πλέον ο Μπερλουσκόνι με καταμετρημένο σχεδόν το 75% των εκλογικών τμημάτων. Προηγείται πάντα το κεντροαριστερό κόμμα ενώ τριτο είναι το κόμμα του Γκρίλο και σε απόσταση με λιγότερο από 10%, το κόμμα του Μάριο Μόντι.



Update: «Γκριλουσκόνι» και ακυβερνησία Facebook Twitter

Μη αυτοδυναμία, ακυβερνησία αλλά και ένα ηχηρό μήνυμα προς το Βερολίνο, το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ιταλία, όπως καταγράφεται, προς το παρόν τουλάχιστον από τις ως τώρα καταμετρημένες ψήφους. Σε περίπου 14 χιλιάδες από 61 χιλιάδες εκλογικά τμήματα η κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσιάνι προηγείται με 32,5% και ακολουθεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (29,6%). Αμέσως μετά ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο, που είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ με 24%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο εκλεκτός του Βερολίνου, τον οποίο μέχρι στιγμής έδειχνε η γερμανική κυβέρνηση, ως τον κατάλληλο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, Μάριο Μόντι βρίσκεται μόλις στο 9,1%.

Στη Γερουσία μάλιστα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προηγείται!

Εκεί, η κεντροδεξιά συμμαχία φέρεται να εξασφαλίζει το 31,6% η κεντροαριστερή το 29,4%, το κίνημα Πέντε αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο το 24,9% και η λίστα του Μάριο Μόντι το 9,6%.

 

Αξοσημείωτη είναι και η επιτυχία του κινήματος των 5 αστέρων, του Μπέπε Γκρίλο, που σύμφωνα με τις προβλέψεις  είναι  το πρώτο κόμμα σε 8 περιοχές, μεταξύ αυτών στη Σικελία με 31,2% στη Λιγουρία, και στη Σαρδηνία. 
"Αν τα πράγματα παραμείνουν έτσι, θα υπάρξει ένας σεισμός, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά σε όλη την Ευρώπη", δήλωσε ο Ενρίκο Λέττα γραμματέας του κόμματος Μπερσιάνι.

 

Τα έξιτ πολ, έπεσαν έξω κυρίως ως προς τα ποσοστά του Γκρίλο, καθώς τον έδιναν πολύ χαμηλότερα, από ό,τι έλαβε τελικά.

 

Χαρακτηριστικός του κλίματος που επικρατεί στην Ιταλία και ενώ η καταμέτρηση βρίσκεται στα μισά, ο τίτλος του huffingtonpost.it: "ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ"

 

Ήδη τα χρηματιστήρια πέφτουν, και η ακυβερνησία (ή η επανεκλογή του Μπερλουσκόνι) τρομάζει την Ευρώπη. 

 

 

 

48

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM
Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM
Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωης στις χώρες της Ευρώπης τα τελευταια 20 χρόνια- Η προβληματικη θεση της Ελλάδας

Διεθνή / Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωής στις χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2007-2019- Η προβληματική θέση της Ελλάδας

Η εξέλιξη των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και ακόμη επτά χώρες - Πώς άλλαξε το οικονομικό status των Ελλήνων λόγω των τριών μνημονίων
NEWSROOM