Στο σημερινό «Α μπα»: ο Μπαμπούλας

Στο σημερινό «Α μπα»: ο Μπαμπούλας Facebook Twitter
50


__________________
1.

Αγαπητή Α μπα
Με μπέρδεψες λίγο. Σε παλαιότερα μηνύματα που σε ρωτούσαν κάποιοι, αν θα έπρεπε να συνάψουν σχέση με άτομο που δεν τους πολυαρέσει ,όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση, όμως το θεωρούν αξιόλογο είχες απαντήσει ότι είναι απαραίτητο να μας ελκύει και ερωτικά ο σύντροφος (άρα έχει σημασία και η εμφάνιση εξίσου με τον εσωτερικό κόσμο). Ωστόσο στην κοπέλα της ερώτησης #3 στις 25/01/17 απαντάς ότι οι προσδοκίες της είναι εξωπραγματικές. Επίσης σε άλλη ερώτηση είχες πει ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας στο τι μας αρέσει. Ερωτώ, λοιπόν, αν σε ελκύουν οι πολύ ωραίοι άντρες σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής και κοινωνίας (ξέρω θα μου πεις ότι τα πρότυπα ομορφιάς είναι κατασκευασμένα και υποκειμενικά, αλλά περνάν στο υποσυνείδητο) τι κάνεις? Πώς αλλάζεις τα γούστα σου? Πώς θα έρθει η ερωτική έλξη αν εξαρχής είσαι χλιαρός έως κρύος? Και ναι, δεν αισθάνεσαι ότι συμβιβάζεσαι τελικά? Μήπως όσοι σκεφτόμαστε έτσι είμαστε πολύ επιφανειακοί?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Είναι πολύ λογικό να σε ελκύουν οι πολύ ωραίοι άντρες σύμφωνα με το πρότυπα της κοινωνίας και της εποχής σου. Κανένα πρόβλημα ως εδώ. Πρόβλημα, ίσως, εσύ ξέρεις καλύτερα, έχεις αν πιστεύεις ότι σε ελκύουν μόνο αυτοί και απορρίπτεις όοοολους τους άλλους πριν τους γνωρίσεις. Καταλαβαίνεις ότι οι πολύ ωραίοι άντρες δεν είναι η πλειοψηφία. Αν σου αρέσουν μόνο οι πολύ ωραίοι, αυτή η «έλξη» ίσως να συνδέεται με την ιδέα που έχεις για τον εαυτό σου και την εικόνα που θέλεις να φαίνεται προς τα έξω. Δεν ξέρω αν η κατάλληλη περιγραφή είναι ότι όσοι σκέφτεστε έτσι «είσαστε επιφανειακοί». Μπορεί να κρύβεται κάτι λίγο πιο σκοτεινό και βαθύ από πίσω.


Φυσικά είναι απαραίτητο να σε ελκύει ερωτικά ο σύντροφός σου, και δεν γίνεται να πετύχει μια σχέση με το ζόρι, αν δεν υπάρχει έλξη. Όμως οι άνθρωποι βγαίνουν σε άπειρα μεγέθη, σχήματα, και εκδοχές. Όταν ψάχνεις ταίρι, είναι λογικό να έχεις στο μυαλό σου μια τέλεια εκδοχή που προφανώς είναι επηρεασμένη από τα μηνύματα που δέχεσαι και από τις απαιτήσεις που πιστεύεις ότι έχουν οι άλλοι για σένα. Όταν δεν είσαι τόσο κολλημένη με αυτά τα θέματα, μπορεί να ανακαλύψεις ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος που δεν περίμενες να υπάρχει, και τελικά να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.


Εκπαιδεύεις τον εαυτό σου στο τι σου αρέσει όταν κάνεις προσπάθεια να ανακαλύψεις και να κατανοήσεις τον εαυτό σου. Ίσως μέσα από μια τέτοια διαδικασία να ανακαλύψεις ότι δεν σε νοιάζει τελικά τόσο πολύ πόσο ανεβαίνουν οι δικές σου μετοχές από την εμφάνιση του άλλου. Ή ότι, ίσως δεν ανεβαίνουν καθόλου οι μετοχές σου με την εμφάνιση του άλλου, και ότι το ταίριασμα έρχεται από άλλα πράγματα. Ίσως ανακαλύψεις ότι αν ο άλλος δεν είναι μοντέλο, σου είναι εντελώς αδύνατο να λειτουργήσεις, οπότε γλιτώνεις πολύ χρόνο από την αμφισβήτηση. Σε κάθε περίπτωση, κέρδος είναι.

__________________
2.

αγαπητη Α, μπα,ειμαι 26 ετων και ειχα φυγει για σπουδες στην αθηνα,σπουδασα εκανα το μεταπτυχιακο μου,ενω παραλληλα δουλευα απο τον πρωτο μηνα για να μην επιβαρυνω πολυ τους γονεις μου.Μετα τις σπουδες καταφερα να βρω δουλεια στο αντικειμενο μου στην πολη μου,οποτε γυρισα στο πατρικο μου.αυτο συμβαινει τους τελευταιους μηνες.οι αποδοχες μου ειναι πολυ καλες και θα μπορουσα πολυ ευκολα να συντηρηθω μονος μου σε δικο μου σπιτι.με τους γονεις μου και την αδερφη μου εχω πολυ καλες σχεσεις,αλλα θελω να γινω ανεξαρτητος ενω θελω και τον δικο μου χωρο για τις προσωπικες μου σχεσεις.και καπου εδω ξεκινανε τα προβληματα,γιατι οι γονεις μου εχουν μικρα εισοδηματα(σκεψου οτι το ο μισθος μου ειναι μεγαλυτερος απο το αθροισμα των δικων τους μετα απο πολλες περικοπες που εχουν δεχτει λογω κρισης) ενω η αδερφη μου(28χρονων)κανει δουλειες του ποδαριου χωρις να μπορει να βρει κατι στο αντικειμενο σπουδων της.Ετσι,εχω αναλαβει καποια εξοδα του σπιτιου τα οποια ομως θα μπορω να πληρωνω ακομα και αν φυγω απο το σπιτι.παρολα αυτα οι γονεις μου θεωρουν οτι εχω μεγαλοπιαστει και λενε οτι αμα φυγω απο το σπιτι δεν θελουν τα λεφτα μου και πως τους προδιδω και οτι αυτοι εκαναν τοσες θυσιες για να μας σπουδασουν και στερηθηκαν κλπ και εγω στα δυσκολα θελω να τους εγκαταλειψω,Τους λεω οτι δεν θα παω μακρυα οτι θα πιασω σπιτι στην γειτονια οτι καθε μερα θα βλεπομαστε,οτι οταν σπουδαζα εκαναν βδομαδες να με δουν και ειμασταν καλα κλπ και καπου εκει η μανα μου βαζει τα κλαματα και η κουβεντα τελειωνει ετσι.η αδερφη μου με καταλαβαινει,αλλα δεν με στηριζει μπροστα τους για να μην τους στεναχωρησει οπως μου λεει.τι να κανω βρε α,μπα? γιατι δεν με καταλαβαινουν?
- dickinson


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν είναι δικό σου πρόβλημα γιατί δεν σε καταλαβαίνουν. Δεν χρειάζεται να σε καταλάβουν για να ζήσεις τη ζωή σου. Τα κλάματα και οι συναισθηματικοί εκβιασμοί περί «προδοσίας» που σου κάνουν είναι δικά τους θέματα που δεν μπορείς να τα λύσεις. Φυσικά και θέλεις δικό σου χώρο στα 26 σου, αυτό θα έπρεπε να θέλεις για τον εαυτό σου και το ίδιο θα έπρεπε να θέλουν και οι γονείς σου για σένα. Δυστυχώς δεν έχουμε πάντα την ευτυχία να μας στηρίζουν οι γονείς μας στην προσπάθεια μας να ζήσουμε τη ζωή μας με δικούς μας όρους. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και επιμένουμε όχι με λόγια, αλλά ζώντας τη ζωή μας με συνέπεια και σταθερότητα.


Βρες ένα σπίτι, και δεν είναι απαραίτητο να είναι στη γειτονιά, ούτε είναι απαραίτητο να βλέπεστε κάθε μέρα. Μην δίνεις υποσχέσεις που θα σε δέσουν χειροπόδαρα. Αργότερα μπορεί να κάνεις μια στενή σχέση και να μην μπορείς και να μην θέλεις να πηγαίνεις στη μαμά κάθε μέρα. Ή μπορεί να μην το θέλεις έτσι κι αλλιώς, χωρίς την στενή σχέση. Θα στενοχωρηθούν, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να σε σταματήσουν με αυτή τη στενοχώρια. Αν «έκαναν θυσίες» για να σε σπουδάσουν, ώστε μετά να κάθεσαι σπίτι, ολόκληρος άντρας, τότε δεν «έκαναν θυσίες», επένδυση έκαναν, για να έχουν μετά πάτημα να ζητάνε αντάλλαγμα.

__________________
3.

 

Πιστεύεις πως η διεθνής δημοσιογραφία προωθεί τον ρατσισμό ; Κατσέ να σου δωσω μερικά παραδείγματα . Ο Μαρκ Τζεικομπς το φθινόπωρο του 16 έκανε τζίβες σε λευκά μοντέλα . Αμέσως κατηγορηθηκε για κλεψιμο κουλτουρας ;;; λες και δεν επιτρεπεται καποια λευκη να χει τζιβες . Αν βριστει καποιος λευκος με καποιον μαυρο σε ποδοσφαιρικο παιχνιδι μιλανε αυτοματα στα μεσα για ρατσιστικη επιθεση , ενω μπορει απλα να ειναι προσωπικη διαμαχη . Αντιστοιχα στα οσκαρ απαιτουν περισσοτερους μαυρους υποψηφιους ασχετα με το αν ειναι απαραιτητα καλυτεροι στους ρολους τους απο λευκους . Αυτες οι συμπεριφορες των ΜΜΕ δεν ειναι καπως ρατσιστικες προς τους μαύρους. Σαν να τους θεωρουν κατωτερους και αντι να προτεινουν πραγματα , απλα τους φερονται σαν να τους λυπουνται ;

ΥΓ: η σταση τους μου θυμιζει αηδιαστικες σελιδες fb , που κανουν like farm με ατομα με ειδικες αναγκες , λες και τα ΑΜΕΑ ειναι αντικειμενα για motivational φωτογραφιουλες και οχι ατομα σαν ολους τους υπολοιπους
- Ορέστης


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Υποψιάζομαι ότι αυτό που γράφεις είναι μια άλλη εκδοχή του πόσο βλάπτει την ελευθερία η πολιτική ορθότητα, και δεν ξέρω αν αντέχω άλλο αυτή τη συζήτηση.


Ο προβληματισμός σου θα είχε βάση αν ζούσαμε σε έναν ιδανικό κόσμο ισότητας. Αν συμφωνείς ότι οι μαύροι, οι γυναίκες και τα ΑΜΕΑ ζουν με διακρίσεις εναντίον τους, τότε θα καταλαβαίνεις γιατί κάποιες ομάδες διαμαρτύρονται για κλέψιμο κουλτούρας όταν ένας Μαρκ Τζέικομπς βάζει ψεύτικες τζίβες σε λευκά μοντέλα με στόχο να πουλήσει τρισπανάκριβες κουρελαρίες. Για να σου το πω πιο απλά, αν η Μισέλ Ομπάμα μπορούσε να κυκλοφορεί ως Πρώτη Κυρία με τα μαλλιά της άφρο, τότε θα είχες δίκιο. Τώρα που είναι αναγκασμένη (και αχ, μη μου πεις «δεν είναι αναγκασμένη») να φοράει περούκες και να κάνει ισιωτικές, έχεις άδικο.


__________________
4.

Αγαπητή Α μπα, θα ήθελα τα φώτα σου. Επί χρόνια(από τα 18 έως τώρα στα 23) είμαι κολλημένη με ένα παιδί. Ξεκίνησε σαν κάτι χαλαρό αλλά φαινόταν κάτι παραπάνω μου εξήγησε ότι δεν είναι τύπος της σχέσης (μαζί μου από ότι κατάλαβα). Εδώ και χρόνια οπότε βρισκόμαστε επιδιώκω και γίνεται κάτι μεταξύ μας. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια έχω εμπεδώσει ότι ποτέ δεν θα τον έχω εξ ολοκλήρου. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι τόσα χρόνια επέλεγα αυτή την κατάσταση γτ και εγώ δεν είμαι συναισθηματικά διαθέσιμη. Έπειτα σκέφτηκα ότι ποτέ στις σχέσεις μου δεν έχω δοθεί εξ ολοκλήρου και δεν δένομαι συναισθηματικά. Με αντιλαμβάνομαι ως συναισθηματικά ανάπηρη αλλά αυτό δεν με πειράζει καθόλου ούτε νιώθω να μου δημιουργεί πρόβλημα. Είναι απλά ο τρόπος μου. Υπάρχει σε αυτή την περίπτωση νόημα να πάω στον ψυχολόγο για αυτό?

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Να πας, γιατί μεταξύ άλλων έχεις κάνει μια διάγνωση για τον εαυτό σου που δεν στηρίζεται κάπου. Είσαι συναισθηματικά ανάπηρη επειδή στις σχέσεις σου (πληθυντικός!) δεν δόθηκες «ποτέ» (!) ολοκληρωτικά; Ποιες σχέσεις; Από τα 18 μέχρι τα 23 παλεύεις με ένα κόλλημα, χωρίς άλλη ασχολία. Πριν τα 18 για ποιες σχέσεις μιλάς; Εννοείς τις φιλικές σχέσεις; Τι θα πει «δίνομαι ολοκληρωτικά» άλλωστε; Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να δίνεσαι ολοκληρωτικά, σε καμία σχέση. Δεν δέθηκες συναισθηματικά γιατί ο άλλος σου είπε ότι δεν θέλει σχέση μαζί σου. Δεν ήταν επιλογή σου, την απόφαση σου την φορέσανε. Ανάπηρη συναισθηματικά είναι πάρα πολύ βαριά κουβέντα, και δεν είναι κάτι που μπορείς να ξέρεις με τις ως τώρα εμπειρίες σου.


Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις γιατί κόλλησες πέντε χρόνια εκεί που σε έφτυναν, αλλά μην βιάζεσαι να βρεις τη λύση που θα σε κάνει βασίλισσα του χιονιού για να μην σκεφτείς κάτι που ίσως σε κάνει να νιώθεις αρκετά πιο δυσάρεστα. Μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά μπορεί και όχι. Πήγαινε σε έναν ψυχολόγο και θα δεις.

 

__________________
5.


Γειά σου Λένα
Ήμουν με έναν άνθρωπο (ας τον πούμε Α) χρόνια, κάποια στιγμή μείναμε μαζί κι αρχίσαμε να κάνουμε σχέδια για κοινή πορεία στο μέλλον με επακόλουθο το γάμο. Σχέση με πολλή αγάπη, τα πάνω της και τα κάτω της,όπως όλες. Τότε ερωτεύτηκα τον Β. Έρωτας τρελός με πολύ πάθος και από τις δυο πλευρές. Χώρισα λοιπόν από την σχέση μου και ξεκίνησα με τον Β. Όσον καιρό ήμουν με τον δεύτερο μου έλειπε ο Α (που είχε πληγωθεί πολυ κι ένιωθα χάλια γι αυτό)και τον σκεφτόμουν με αγάπη, όμως α)δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα και β) δεν ήθελα να χωρίσω από την καινούργια μου σχέση στην οποία ήμουν πολύ ευτυχισμένη. Με χώρισε όμως εκείνος. Αφού μου πήρε ένα μεγαλο χρονικό διάστημα να συνέλθω (το πόσο άσχημα ήμουν δεν μπορώ να το περιγράψω, κυρίως επειδή ήταν ξαφνικό και χωρίς να το δω να έρχεται) μετά εμεινα κάποιον καιρό μόνη από δική μου επιλογή, γιατί δεν ήμουν έτοιμη ψυχολογικά να γνωρίσω άλλα άτομα. Αυτό το διαστημα άρχισα να συνειδητοποιώ ότι θέλω να είμαι ξανα με τον Α. Όχι δεν ήθελα να βολευτώ μόνο και μόνο για να είμαι με κάποιον, πήγα και του μίλησα μόνο όταν ένιωσα 100% σίγουρη ότι τον θέλω επειδή είναι αυτός όχι για να είμαι με κάποιον. Αυτός ήταν επιφυλακτικός αρχικά, μετά από κάποιους μήνες αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε πάλι. Όμως εκείνου δεν του βγήκε. Μου είπε πως παρ' όλο που μ'αγαπάει και θα ήθελε να του βγει, έχει απομακρυνθεί συναισθηματικά από μένα. Αν και θέλω αυτόν, ξέρω πως πρέπει να πάω παρακάτω. Όμως από τοτε που χωρίσαμε ξανά με τον Α δεν μπορώ να πάψω να κατηγορώ τον εαυτό μου που πλήγωσα τότε αυτόν κι εμένα που πήρα την ευτυχία μου και την πέταξα στα σκουπίδια. Δεν ξέρω τι να σκεφτώ για να ησυχάσω κάπως και τι να πω στον εαυτό μου για να τον παρηγορήσω για την απώλεια. Γι 'αυτό γράφω μήπως έχεις να πεις κάτι εσύ. Και να συμβουλέψω όλους να εκτιμούν την ευτυχία τους και να μην τη θεωρούν δεδομένη
#mou_axize

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν ο λόγος που έγιναν όλα αυτά ήταν ότι θεωρούσες την ευτυχία σου δεδομένη, τότε το hashtag στο τέλος να έχει κάποιο νόημα. Μου φαίνεται όμως ότι τώρα, κάπως βολικά, ξέχασες γιατί πήγες από τον Α στον Β. Δεν ερωτεύεσαι κάποιον, και μάλιστα τρελά, έναν Β, αν είναι τόσο ομαλή καλή η σχέση με τον Α. Από τα σχέδια για γάμο πώς πήγες στο τρελό πάθος με έναν άλλον; Κάπως πήδηξες την μισή ιστορία μέσα σε μια πρόταση. Δε νομίζεις ότι το «μου άξιζε» είναι επιφανειακή αυτοκριτική;


Επίσης, σα να μου φαίνεται ότι η μετάνοια προέκυψε επειδή βρέθηκες παρατημένη. Αν δεν σε παρατούσε ο Β με τον οποίον ήσουν πολύ ευτυχισμένη, θα ήταν ο Α ο άντρας που «πραγματικά» θέλεις; Αυτό δεν το σκέφτομαι μόνο εγώ, εννοείται ότι το σκέφτεται και ο Α.


Κατέληξες στον Α επειδή κουράστηκες, και πιστεύεις ότι δεν μπορεί, με τόσο έρωτα, πάθος και υποσχέσεις, κάπου μεταξύ Α και Β θα είναι η απάντηση. Φυσικά, δεν είναι καθόλου έτσι.


__________________
6.

Αγαπητή Αμπά,

Παρακινημένη και εγώ απο την ερώτηση #1 της 25/1/17 αλλά και από άλλες δημοσιεύσεις που διάβασα τελευταία πάνω στο θέμα, ήθελα και γω να πω τις ταπεινές μου σκέψεις πάνω στην θέση του γυναικείου φύλου στην κοινωνία έτσι όπως το έχω βιώσει. Βλέπω συνέχεια γυναίκες να κάθονται και κλαψουρίζουν για τα σεξιστικά σχόλια που ακούνε και διαβάζουν και απλά αναρωτιέμαι: γιατί δίνουν τόση σημασία στον κάθε μ***κα που βγήκε προχτές από την σπηλιά του και κάθεται και κράζει. Γιατί να ασχολούνται τόσο, δινοντάς βάρος και αξία σε τελειωμένους ανθρώπους με κομπ
λεξ; Με λίγα λόγια, θέλω να πω οτι είτε άντρας είσαι, είτε γυναίκα, είτε έχεις κανονικά μαλλιά, είτε μπλε, έιτε έχεις το Iphone 10, είτε μια μπακατέλα, θα φας κράξιμο. Ο κόσμος γουστάρει να σχολιάζει και δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό. Στην τελική μαζί με την ελευθερία ιδεών έρχεται και η κριτική, χέρι-χέρι πάνε. Δεν θεωρώ ότι έπρεπε να είναι και αλλιώς. Το πόσο σημασία και αξία όμως θα δώσεις στην κριτική που σου ασκείται είναι δικό σου θέμα. Όταν κάποιος σχολιάσει αρνητικά μια συμπεριφορά σου και εσύ μετά απο σκέψη πεις " α τελικα είχε δίκιο" και αλλάξεις τη συμπεριφορά σου, αυτό αποτελεί μια πολύ ελέυθερη και υγιή ανταλλαγή κριτικών. Αυτός έκρινε εσένα και εσύ έκρινες την άποψη του. Θα μπορούσες απλά να πεις και " τι αηδίες λέει αυτός!" και να μην άλλαζες τίποτα. Η επιλογή δική σου.
Γενικά, λοιπόν, άποψή μου είναι ότι όλα είναι θέμα οπτικής. Γιατί να περιμένεις να ακούσεις τι θα πουν οι άλλοι για το αν θα κάνεις παιδιά, αν θα δουλεύεις όσο μεγαλώνεις τα παιδιά, άν θα τους μαγειρεύεις... Τον γυναικείο ρόλο θα τον φτιάξει η καθεμιά στα μέτρα της. Δεν θα αφήνουμε τον καθένα με το σχολιό του να το καθορίσει αυτο. Και τι θα πει "ετσι ειναι στημένο το παιχνίδι, ώστε να νιώθεις πάντα ανεπαρκής και να μην διεκδικείς"?????? Ποιός το έστησε αυτο το παιχνίδι? Γιατί να τα ρίχνουμε όλα σε κάποιον άλλον?
Πάρτε τις ζωές σας στα χερια σας! Αν είστε δυστυχισμένες καριερίστριες και θέλετε παιδιά πηγαίντε να κάνετε! Αν είστε νοικοκυρές σε απόγνωση γιατί θέλατε καριέρα,παρατήστε τις κατσαρόλες και πηγαίντε να τη διεκδικήσετε! Κανένας δρόμος δεν είναι εύκολος.
Τη δύναμη θα τη βρείτε μέσα σας δεν θα ρθει κάποιος να σας την προσφέρει. Συνειδητοποιήστε ποιές είστε και τι θέλετε και όλα τα σχόλια που είναι αντίθετα με τις ιδέες και τα οράματα σας θα τα βλέπετε μηδαμινά και γελοία. Μην αγχώνεστε, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι με τις ίδιες βλέψεις να σας υποστηρίξουν.Ας είναι λίγοι και καλοί. Μην περιμένετε μόνο να ρθει ξαφνικά μια μέρα που οι άντρες θα υποδέχονται στα γόνατα γυναίκες σε κόκινα χαλιά.
Έχουμε περισσότερη δύναμη απο αυτή που νομίζουμε. Ας μην μιλάμε άλλο. Ας βγούμε έξω να δείξουμε η καθεμιά μας ό,τι έχει.
- προβληματισμενη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ωπς, πέσαμε στην Δυναμική Αντιφεμινίστρια. Δεν θυμάμαι αν μας είχε ξανατύχει αυτό το είδος εδώ στο 'α μπα'. Αν όχι, πολύ άργησε.


Όχι, δεν είναι τα πάντα θέμα οπτικής, αγαπητή φίλη. Δεν είναι θέμα της οπτικής του καθένα μας για το πού κατατασσόμαστε κοινωνικά. Ωραία που θα ήταν! Όχι, δεν μπορεί η κάθε γυναίκα να φτιάξει έναν γυναικείο ρόλο στα μέτρα της (ούτε ο κάθε άντρας έναν αντρικό για τα δικά του, παρεμπιπτόντως). Τι ωραίο που θα ήταν κι αυτό!

 

Επειδή ανήκεις σε μια ομάδα πολύ διακριτή, που λέει ακριβώς αυτά που λες με ακριβώς τα ίδια λόγια, υπάρχουν απαντήσεις που έχουν ήδη γραφτεί και δεν θα μπω στον κόπο να γράψω μια ακόμα. Θα βάλω όμως ωραία λινκ. Όλα είναι από το «Ναι, είσαι μισογύνης».


Από εδώ

«Οι δυναμικές αντιφεμινίστριες σαν την συγκεκριμένη, εμποτισμένες από τις νεοφιλελεύθερες πεποιθήσεις, έχουν την αυταπάτη ότι δεν χρειάζονται φεμινισμό γιατί μπορούν ατομικά να ξεπεράσουν ένα πρόβλημα που είναι συλλογικό και αφορά όλες τις γυναίκες. Οι δυναμικές αντιφεμινίστριες συνήθως δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι οι γυναίκες ανήκουν ΚΑΙ στο μπουντουάρ, ότι απολαμβάνουν τον γυναικείο ρόλο τους και πως εν πάση περιπτώση θα το φορέσουν και το κραγιονάκι τους στο φινάλε αφού «αισθητικά είμαστε διαφορετικοί».


Από εδώ

Το αγαπημένο μου είδος αντιφεμινίστριας είναι αυτό της «δυναμικής» γυναίκας.
Η δυναμική αντιφεμινίστρια νομίζει ότι επειδή αυτή(και η μητέρα της ή και η γιαγία της) είναι δυνατή δεν χρειαζόμαστε φεμινισμό, αγνοώντας ότι οι γυναίκες ήταν ΠΑΝΤΑ δυνατές, απλά αυτό δε σήμαινε ποτέ οτι αναγνωρίζονταν ως ίσες. Δυνατές ήταν οι γιαγιάδες μας, οι προγιαγιάδες μας και χιλιάδες γενιές γυναικών που έπρεπε να μεγαλώσουν σε ένα βίαιο περιβάλλον χωρίς δικαιώματα και ούτε αυτές ένιωθαν να υπολείπονται σε τίποτα. Φεμινισμός δεν σημαίνει ότι νιώθεις κατώτερη, φεμινισμός είναι να συνειδητοποιείς οτι η κοινωνία σου συμπεριφέρεται σαν να είσαι, ακόμα και αν δε στο λέει κανείς στη μούρη σου. Φεμινισμός είναι να συνειδητοποιείς οτι αξίζεις περισσότερα.


Η δυναμική αντιφεμινίστρια όμως θεωρεί οτι τα μισογυνικά κλισέ και τα σεξιστικά αστεία δεν αφορούν ποτέ την ίδια, γιατί η ίδια δεν είναι σαν τις άλλες γυναίκες και γι αυτό οι άντρες την σέβονται -αυτήν,συγκεκριμένα- και ο σεξισμός δεν μπορεί να την αγγίξει.


Η δυναμική αντιφεμινίστρια πιστεύει ότι δεν υπάρχει σεξισμός γιατί κι αυτή μπορεί να κάνει τα πράγματα εξίσου καλά με έναν άντρα, αγνοώντας ότι το γεγονός οτι ο άντρας ειναι το σημειο αναφοράς και το μέτρο με το οποίο πρέπει να συγκρίνει τον εαυτό της είναι σεξισμός. Η δυναμική γυναίκα πιστεύει οτι το να παρουσιάζεται ένας άντρας σαν «κοριτσάκι» είναι σεξισμός κατά των αντρών, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η ίδια χρησιμοποιεί τον όρο κοριτσάκι υποτιμητικά δείχνοντας τον δικό της εσωτερικευμένο μισογυνισμό.


Η δυναμική γυναίκα αντιφεμινίστρια είναι δυνατή αλλά ταυτόχρονα δε θέλει να χάσει τον «γυναικείο ρόλο» δηλαδή την ευκαιρία να την αγαπήσει κάποιος επειδή θα επιτελεί σωστά την στερεοτυπική θηλυκότητα της και φοβάται οτι ο φεμινισμός θα της στερήσει την αγάπη των αντρών. Η δυναμική αντιφεμινίστρια θέλει να κρατήσει τον γυναικείο ρόλο της και σαν καλό κορίτσι να μην παραπονιέται και να μην γκρινιάζει γιατί ξέρει ότι οι αντρες δεν τα πολυσηκώνουν αυτά και η αυτοεκτιμησή της εξαρτάται πολύ από την έγκρισή και την αποδοχή τους. Γιατί, εντάξει, καλός ο δυναμισμός και η καριέρα, αλλά να μη λέει και η γειτονία ότι έμεινες στο ράφι.


Η δυναμική αντιφεμινίστρια θεωρεί ότι πρέπει να δείξει τη δύναμη της διατηρώντας τη σιωπή της και το κεφάλι της ψηλά από φόβο ότι θα φανεί αδύναμη, αγνοώντας ότι το να διεκδικείς δικαιώματα είναι ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας. Και να τα διεκδικείς ακόμα και όταν όλη η κοινωνία σου λέει ότι και πολλά σου «παραχώρησε» θέλει ακόμα πιο πολύ δύναμη.


Η δυναμική αντιφεμινίστρια γυναίκα είναι το αγαπημένο μου είδος αντιφεμινίστριας γιατί, ενσωματώνοντας όλες αυτές τις αντιφάσεις, δείχνει όχι μόνο γιατί χρειαζόμαστε φεμινισμό αλλά και όλους τους τρόπους που η πατριαρχία μας έπεισε ότι δεν χρειαζόμαστε.


Από εδώ

Η Δυναμική Αντιφεμινίστρια™ εδώ πιστεύει οτι αν θελήσεις αρκετά να ζήσεις χωρίς στίγμα όλο το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να το πετύχεις γιατί αδυνατεί να αντιληφθεί πως το στίγμα αυτό μεταφράζεται σε δομική ανισότητα που θα την επηρεάσει οσο καλό παρεάκι κι αν έχει καθώς και πως ένα άτομο είναι αδύνατο να ζήσει ανεξάρτητα από το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο γεννήθηκε και μεγαλώνει.


Ταυτόχρονα πιστεύει πως το γεγονός πως μερικές γυναίκες πετυχαίνουν σε όλους τους τομείς σημαίνει πως υπάρχει ισότητα ευκαιριών, ακριβώς όπως μερικοί χρησιμοποιούσαν πχ την προεδρία του Ομπάμα για να ισχυριστούν πως δεν υπάρχει ρατσισμός. Στον καπιταλισμό άλλωστε ο καθένας μπορεί να γίνει αυτό που επιθυμεί αρκεί να πιστέψει σε αυτμπλαμπλαμπλα. ΟΧΙ. Οι γυναίκες και οι άλλες ομάδες δεν πετυχαίνουν επειδή έχουμε ισότητα, πετυχαίνουν παρόλο που δεν έχουμε ισότητα. Αλλά δε θα έπρεπε να παλεύουν διπλά και τριπλά για τις λιγοστές θέσεις που τους αναλογούν ούτε θα έπρεπε να σφίγγουν τα δόντια και να αγνοούν τις προσβολές και το γενικό κλίμα υποτίμησης στο οποιο ζούν.


Ο σεξισμός δε λήγει αν "έχεις κοντά σου όσους σε αγκαλιάζουν γι αυτό που είσαι" γιατί συνεχίζεις να ζεις σε μία κοινωνία που διακατέχεται από μισογυνισμό, στη δουλειά, στο οικογενειακό τραπέζι, όταν βλέπεις ταινίες, όταν ακούς μουσική, όταν πηγαίνεις στο κλαμπ, όταν περπατάς το βράδυ μόνη σου στο δρόμο. Δε θα ζήσουμε σε γυάλα για να σας κάνουμε την χάρη. Ούτε ο φεμινισμός είναι "τίτλος" ή "ταμπέλα". Ο φεμινισμός είναι κοινωνικό κίνημα και τρόπος ζωής.


 

_________________
7.

Αγαπητή Α, μπα;
Αποφασίσαμε με το φίλο μου ότι είναι κρίμα να μην ξέρεις ότι είσαι ο μπαμπούλας της σχέση μας. Είμαι λίγο πειραχτήρι και του πειράζω καμιά τον ομφαλό ( το κηλίδι που λέμε και στο χωρίο μου) πράγμα το οποίο απεχθάνεται. Κατευθείαν πέφτουν απειλές: "Θα το πω στην αμπα". Εννοείται ότι τον θερμοπαρακαλώ να μην σου πει τίποτα, σκύβω το κεφάλι και ζητάω συγγνώμη. Κάνει κι αυτός αντίστοιχα, μη νομίζεις ότι μόνο εγώ είμαι κακιά. Μέχρι εδώ δεν έχει ερώτηση αλλά θέλαμε να μάθεις ότι αποτελείς μέρος της καθημερινότητας μας, και όχι μόνο με το ρόλο του μπαμπούλα. Και οι ερωτήσεις είναι : Πάντοτε μου άρεσε πολύ να διαβάζω λογοτεχνία ωστόσο δεν μπορώ να το κάνω πάρα μόνο κατα τις διακοπές. Έχεις κάποιο τιπ για να καταφέρω να το βάλω στην καθημερινότητά μου μιας και όπου νά' ναι δεν θα έχω πια διακοπές μιας και τελειώνει η φοιτητική μου ζωή; (ερώτηση Δώρας) Και ο Δημήτρης, που του αρέσουν ταινίες του Cohen (τύπου The dictactor για να καταλάβεις) ρωτάει αν μπορεί κάποιος που αγαπάει τα μισογυνίστικα αστεία να είναι όντως φεμινιστής.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δώρα, αν αγαπάς τη λογοτεχνία, αλλάζεις όλο σου το πρόγραμμα για να τη βάλεις μέσα, δεν περιμένεις να έρθουν οι διακοπές. Δεν είναι συνώνυμο της χαλάρωσης. Η λογοτεχνία είναι δουλειά.


Δημήτρη, δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει «αγαπώ τα μισογυνίστικα αστεία», ούτε καταλαβαίνω πώς σχετίζεται αυτό με την εισαγωγή σχετικά με τις ταινίες Cohen. O Cohen σατιρίζει. Δεν γελάει με τον ρατσισμό, στρέφει τον καθρέφτη πάνω μας, υποδυόμενος κάποιον άλλον. Μάλλον χρειάζομαι περισσότερες διευκρινήσεις για να σου απαντήσω.


Δώρα, σταμάτα να κάνεις στον άλλον κάτι που σου έχει πει να μην κάνεις. Δεν είσαι πειραχτήρι όταν το κάνεις αυτό, παραβιάζεις τα όρια του εκμεταλλευόμενη την σχέση σας, για να επιβεβαιώσεις την εξουσία που έχεις πάνω του. Απλώς σταμάτα το. Αν το κάνεις αντιδραστικά, επειδή είσαι θύμα αυτής της συμπεριφοράς, τότε βάλε τα όρια σου, μην τα διαλύεις ακόμη περισσότερο.


Και τώρα είμαι βέβαιη ότι έγινα Μπαμπούλας με Μ κεφαλαίο.

50

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Τι σχεση εχει η τοποθέτηση της "προβληματισμένης" στο 6 με την απάντηση που παίρνει από κάτω περί 'δυναμικής αντιφεμινιστριας' αδυνατώ να καταλάβω ! Τι να πω ισως δεν γνωρίζω όλη την ιστορία απο την αρχή , αλλα συμφωνώ με την κοπέλα που λεει οτι δεν πρεπει να δίνουμε σημασία τι λεει ο καθένας. Η ζωή ειναι δική μας, εμείς διαλέγουμε σε ποιον θα δώσουμε λογαριασμό στο τέλος της μέρας. Και εν πασει περιπτώσει κάποιος πρεπει να το πει οτι καταναλώνουμε πολυ ενέργεια ψυχική κ νοητική στο να αναλωνόμαστε πως μας βλέπουν οι άλλοι .. λίγη σημασία πρεπει να εχει αυτο για τον καθένα. Όσο για τον φεμινισμό.. δεν καταλαβα πώς υπέστη επίθεση !;
Όχι, δεν διαλέγουμε εμείς σε ποιον θα δώσουμε λογαριασμό στο τέλος της ημέρας. Ωραία που θα ήταν. Τόσα παραδείγματα, τόσα σχόλια που δείχνουν το αντίθετο, εσύ εκεί, αναρωτιέσαι τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον φεμινισμό.Παρεμπιπτόντως παιδιά, ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια από τις προσωπικές σας εμπειρίες. Σου ανοίγουν τα μάτια σε πόσους τομείς μπλέκεται το θέμα, από το επαγγελματικό μέχρι το ιατρικό. Θα είχε ενδιαφέρον να κάνουμε συλλογή με πρσωπικές ιστορίες "πότε κατάλαβα ότι χρειαζόμαστε τον φεμινισμό" :)
Επιβεβαίωσα κι εγώ πρόσφατα για άλλη μια φορά ότι τον χρειαζόμαστε, όταν, ενώ προέδρευα σε μία επιτροπή, κάποιοι ζητούσαν να δουν ΤΟΝ πρόεδρο. Ο βοηθός τους παρέπεμψε σε εμένα (δηλαδή σε γυναίκα και νεώτερή του, αλλά στην συγκεκριμένη φάση ιεραρχικά ανώτερη), προφανώς δεν τους γέμισα το μάτι και εξήγησαν τι ήθελαν σε αυτόν. Τους ξαναπαρέπεμψε σε εμένα (ήμουν παρούσα όλην την ώρα) και μόνο τότε μου μίλησαν. Ένιωσα πολύ Ματίνα Μανταρινάκη, φαντάζεστε...
Θα ήταν πραγματικά πολύ χρήσιμη συλλογή! Φοβερά εύστοχα σχόλια από πολλές σχολιάστριες για το θέμα - αν μέσω αυτών δεν μπορεί να καταλάβει κανείς ότι δεν είναι απλώς επιλογή σου να σηκώνεις τοίχο και να ζεις σαν να μη σε αγγίζει ο σεξισμός, δεν ξέρω πώς μπορεί να το καταλάβει. Δε μιλάμε απλώς για σχόλια στο δρόμο (που, κι αυτά, γιατί να πρέπει να τα υποστούμε δηλαδή;) αλλά η Πόντια έπρεπε απλώς να "αγνοήσει" έναν προϊστάμενο που έκρινε τη δουλειά της με βάση την ηθική της, και την ηθική με βάση την οικογενειακή κατάσταση; Κι εκεί που νόμιζα ότι πέτυχα την πιο εκνευριστική περίπτωση, η Open S μας εξηγεί ότι θα μπορούσε λογικά να έχει ταλαιπωρηθεί πολύ λιγότερα χρόνια αν οι γιατροί δεν υποτιμούσαν τα συμπτώματά της ως απλές ενδείξεις "υστερίας από την αγαμία", EΛEOC!
Πολλοί που γράφουν προσωπικές ιστορίες τους, και όχι μόνο σήμερα, ίσως νομίζουν ότι κάνουν κατάχρηση του "χώρου" εδώ, αν κρίνω από το απολογητικό ύφος της εισαγωγής ( πχ θα πω κι εγώ τον πόνο μου/ τα δικά μου..)και είναι κρίμα, γιατί είναι αποκαλυπτικές/ εξοργιστικές/ τρυφερές και πάντα ενδιαφέρουσες!
#6 Και μιλώντας για σπηλιές να πω και εγώ τον πόνο μου... Πριν 4 χρόνια (ετών 38) πήγαινα από τον έναν γιατρό στον άλλον για να βρω την αιτία κάποιων άγριων συμπτωμάτων που είχα στην υγεία μου. Η περίπτωσή μου δεν ήταν από τις εύκολες και ευχήθηκα πολλές φορές να υπήρχε ο έλληνας Dr.House. Αντί για αυτόν έπεφτα συνέχεια σε γιατρούς, που έχοντας βγει από τις σπηλιές των πανεπιστημίων και θέλοντας ίσως να κατατάξουν την ασθένειά μου κάπου, με ρωτούσαν αν είμαι παντρεμένη-σε σχέση κλπ. Όταν έλεγα όχι, άλλαζε ΟΛΟ το υπόλοιπο τους ερωτηματολόγιο. Οι γνωματεύσεις τους μετά ήταν πάνω σε αυτήν μου την απάντηση (βλ. κρίσεις πανικού, είναι στο μυαλό σας,βρείτε έναν σύντροφο, φόβος μοναξιάς, υστερικές κρίσεις -με πιο επιστημονική ονομασία) όλα τα άκουσα. Τους εξηγούσα ότι στην κατάσταση της υγείας μου το τελευταίο που με απασχολούσε -και μπορούσα- ήταν να ξεκινήσω μια καινούργια σχέση. Σημειώνανε κάτι στο χαρτάκι τους (συνήθως χάπια για υστερία, κρίσης πανικού κλπ) και κουνούσαν το κεφάλι τους με το βάρος της γνώσης που αυτό κουβαλούσε. Νευρολόγοι, παθολόγοι, ορμονολόγοι, ωριλά... Για την ιστορία 3 χρόνια μετά εντοπίστηκε από πού ξεκινάει το πρόβλημα -και όχι δεν ήταν ότι δεν είχα γκόμενο. Ρωτώντας όμως φίλους άντρες και γνωστούς που είχαν προβλήματα υγείας δύσκολα να εντοπιστούν (βλ. σπάνια αυτοάνοσα κλπ) διαπίστωσα (έπεσα από τα γνωστά σύννεφα;) ότι σε όποιον ήταν single δεν τον νουθετήσανε ποτέ ούτε το είδαν ως πηγή κάποιου προβλήματος. Πόσο μάλλον να καθορίσουν την πορεία μιας διάγνωσης-"θεραπείας" από αυτήν την πληροφορία. Η τάση μου είναι να στείλω σε όλους τους γιατρούς εκείνους (θα είναι πάνω από 30) την κανονική διάγνωση αλλά μακάρι να άλλαζε η βαθειά ριζωμένη αντίληψή τους τόσο εύκολα από ένα και μόνο περιστατικό.
Συγνώμη αλλά οι γιατροί που σε εξέτασαν είχαν πτυχίο; Μου κάνει μεγάλη εντύπωση η επιφανειακή και απαράδεκτη "διάγνωση". Να ήταν ένας να πω εντάξει, αλλά εδώ μας αναφέρεις όλες τις ειδικότητες. Πόσοι γελοίοι υπάρχουν εκεί έξω;
Απορώ πώς και δεν σε παρέπεμψαν σε κανένα από αυτά τα άρθρα που κυκλοφορούν με το κιλό στο διαδίκτυο με τίτλο "Τι παθαίνει το σώμα σου όταν δεν κάνεις σεξ"!
#5 ακόμη μια περίπτωση ανθρώπου της κατηγορίας "αγαπάω τον σύντροφό, είναι υπέροχος άνθρωπος αλλά...." Κάπως έτσι ξεκινάνε όλοι, έχοντας μια βολεμενη ευτυχία (αποτέλεσμα δουλειάς του κατά τα άλλα υπεροχου ανθρώπου) κυνηγούν το κάτι παραπάνω και την αδρεναλίνη..παραμυθιαζονται, δεν κοιτούν τι πραγματικά έχουν στην ζωή τους και μπλεκουν σε τριγωνα και τετράγωνα..Βέβαια εδώ κάπως διαφέρει..τουλάχιστον σου αναγνωρίζω το γεγονός ότι τουλάχιστον χωρισες και δεν μπήκες στο τρυπακι της απιστιας και του παράλληλα..με αυτό κερδισες πόντους!! Πόντους που τους έχασες ζητώντας πίσω ένα άνθρωπο που, sorry για την ωμοτητα, τον παράτησες...αυτό και μόνο κάτι σημαίνει...Φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν αγαπάς τον πρώτο αλλά επιζητας την αγάπη που έπαιρνες...Τώρα, και έπειτα από τις επιλογές σου, πήρες ένα σπουδαίο μάθημα. χρησιμοποίησε το στην ζωή σου και στον επόμενο άνθρωπο που θα σε αγαπήσει και θα τον αγαπας!!να αφήσεις ήσυχο τομ Α..έχει μια εικόνα της ζωής που εσύ δεν γίνεται να δεις..!Μην σου φαίνεται αποτομος ο τρόπος μου..τα λέω να βοηθήσω εσένα...τον Α.... και τους εν δυνάμη ανθρώπους σε μια βολεμενη ευτυχία...
Η #1 γράφει: "...είναι απαραίτητο να μας ελκύει και ερωτικά ο σύντροφος (άρα έχει σημασία και η εμφάνιση εξίσου με τον εσωτερικό κόσμο)." Πολύ απόλυτος ο συσχετισμός εμφάνισης με ερωτική έλξη. ΟΚ, αν αποκλείσουμε την περίπτωση ενός τέρατος ασχήμιας, ένας (αντικειμενικά ή όχι) πολύ ωραίος άνδρας (ή ωραία γυναίκα) δεν σημαίνει ότι μας ελκύει ερωτικά όλες και όλους. Ερωτική έλξη εκπέμπουν και άλλα πράγματα, ο τρόπος που μιλάμε, ο τρόπος που στεκόμαστε μέσα στον κόσμο, ο "αέρας" και η άνεση με τον εαυτό μας.Αλίμονο αν το μονοπώλιο στην ερωτική έλξη το είχαν οι ωραίοι και οι ωραίες - θα είχαμε σβήσει ως είδος.Παράδειγμα: Ο Κώστας Χατζηχρήστος ήταν ωραίος άνδρας; Πώς εξηγείται η επιτυχία που είχε με τις γυναίκες;
#6 Πράγματι, σε μεγάλο βαθμό με κάλυψε η Α,μπα, τα χωρία από την σελίδα που παράθεσε και τα λοιπά ΕΥΣΤΟΧΑ σχόλια των υπόλοιπων σχολιαστών. Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι γι' αυτή την περίφημη καραμέλα με την ελευθερία ιδεών και την κριτική θα σε παροτρύνω απλά να γκουγκλάρεις λίγο τον ορισμό τους γιατί πολύ με στεναχωρεί η γενική άγνοια σε θεμελιώδης ορισμούς που δεν θα έπρεπε να πάνε πακέτο με το feeling του καθενός.Ελεθερία του λόγου(αυτό δεν εννοούσες; ): Ελευθερία του λόγου είναι το πολιτικό δικαίωμα να κοινοποιεί κανείς τις απόψεις και ιδέες του χρησιμοποιώντας το σώμα και την ιδιοκτησία του, προς όποιον είναι πρόθυμος να τα δεχτεί. Ο όρος «ελευθερία της έκφρασης» χρησιμοποιείται κάποιες φορές συνώνυμα, αλλά αυτός περιλαμβάνει κάθε πράξη αναζήτησης, παραλαβής και μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, ανεξάρτητα από το μέσο που χρησιμοποιείται.(https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%85 )Κριτική:-είναι η προσεκτική και τεκμηριωμένη αξιολόγηση απόφασης ή ενέργειας, γνώσεων, ιδεών, αξιών, θεσμών, προσώπων καλλιτεχνικών και επιστημονικών έργων και οτιδήποτε άλλου που άμεσα ή έμμεσα μπορεί να ενδιαφέρει τον άνθρωπο.-επισήμανση παραλείψεων, λαθών κτλ.(http://www.lexigram.gr/lex/enni/%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE#Hist3)-ονομάζεται η ικανότητα του ανθρώπου να μηδέχεται αβασάνιστα και παθητικά ιδέες και απόψεις, αντίθετανα τις επεξεργάζεται δημιουργικά. Η δυνατότητα αυτήσημασιολόγησης των δεδομένων, αποδοχής και απόρριψης,δηλαδή εκφοράς προσωπικής αξιολογικής άποψης, δικαιολογείκαι το χαρακτηρισμό του ανθρώπου ως έλλογου όντος. Δημόσια ή κοινωνική κριτικήΑξιολογεί τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα και τουςθεσμούς. ΑυτοκριτικήΗ κριτική που είναι εστιασμένη και στον εσωτερικόκόσμο, την προσωπικότητα του ίδιου του φορέα της.Ανάλογα με το στόχο που εξυπηρετεί κάθε φορά,μπορούμε να μιλήσουμε για:καλοπροαίρετη και αντικειμενική, όσο και γιακακοπροαίρετη και υστερόβουλη κριτική.Μια τελευταία διάκριση μπορεί να γίνει με βάση τη μορφήπου προσλαμβάνει:Μπορεί δηλαδή η κριτική να συνιστά αποδοχή και επιδοκιμασίατου αντικειμένου αξιολόγησης (θετική κριτική), οπότεχρησιμοποιεί ως μέσο τον έπαινο, ή να αποτελεί άρνηση,στηλίτευσή του (αρνητική κριτική), οπότε το μέσο της είναι οψόγος. (http://evgeniageorgakopoulou.weebly.com/uploads/3/1/4/8/31483521/kritiki.pdf ) Τώρα, μπορείς να αναρωτηθείς και μόνη σου αν είναι ζήτημα κριτικής και ελευθερίας ιδεών ο προσβλητικός λόγος, το πατρονάρισμα, η χυδαιότητα στις εκφράσεις, τα σεξιστικά σχολιάκια και ό,τι άλλο μειώνει έναν συνάνθρωπο. Υ.Γ. Αν και αναφέρω πηγές, ελπίζω να περαστεί το σχόλιό μου :)
#6. Μου αρέσει η ερώτηση. Από προσωπική εμπειρία ανδροκρατούμενου χώρου εργασίας, οι γυναίκες συνάδελφοι που πραγματικά ξεχώρισαν ήταν αυτές που got the job done. Χωρίς γκρίνιες, χωρίς κλάψα, χωρίς "είμαι δυναμική γυναίκα και με φοβούνται, γι αυτό με πολεμάνε". Και άσχετο με την ερώτηση, αλλά σχετικό με τισ απαντήσεις: Πώς γίνεται όλες οι σούπερ επιτυχημένες καριερίστριες να είστε ΟΛΗ ΜΕΡΑ εδώ και να σχολιάζετε, με ξεπερνάει.
Μπορεί να είναι uber multitasking, ρε Evil_Spawn, εσύ τι ζόρι τραβάς να πούμε; Και το γεγονός ότι κάποιες εκφράζουν τους προβληματισμούς τους εδώ -άγνωστες μεταξύ αγνώστων- δεν σημαίνει ότι "γκρινιάζουν" ή "κλαψουρίζουν" στην δουλειά τους, ξεκόλλα.
#2Αχ αυτή η ελληνική οικογενεια που δεν αφήνει τα παιδιά της να ανεξαρτοποιηθούν. Που κάνει πόλεμο νεύρων για να γίνει το δικό της. Και νομίζω ότι η πρόκληση ενοχών στα παιδιά με τις κλασικές ατάκες περί θυσιών είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει ένας γονιός στο παιδί του και δεν εξηγείται αλλιώς,είναι περασμένη στο λογισμικό της ελληνίδας μάνας ,αλλά και πατέρα, και όλοι λένε τις ίδιες ατάκες!Άστους να λένε και φύγε να κάνεις τη ζωή σου γιατί μετά θα το μετανιώσεις!Υ.Γ. Μου κακοφαινόταν πάντα όταν γνώριζα άντρες που μέναν ακόμα στο πατρικό τους ενώ είχαν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν μόνοι τους. Μου άφηναν την εντύπωση ότι βολεύονταν στο έτοιμο φαγητό και στις υπηρεσίες της μανούλας και ότι δεν προσπαθούσαν να ωριμάσουν ζώντας μόνοι τους. Να μην αναφέρω πόσο δύσκολο είναι να έχεις μια σχέση όταν δεν έχεις δικό σου χώρο!
#6 μισό λεπτάκι να ενημερώσουμε τις 10χρονες νύφες στην Υεμένη να αλλάξουν την οπτική τους και να πετάξουν τις κατσαρόλες τους. Επιλογή τους είναι να παρατήσουν τα κτήνη που τις παντρεύονται και να διεκδικήσουν το μέλλον που τους αξίζει ε; Απαίδευτες, χωρίς εισόδημα σε μια χώρα φτωχή, αρκεί να το θελήσουν, ώχου πια κι αυτές.Ελπίζω να έχεις υπόψη σου ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν κάπως παρόμοια, όχι και πολλάαααα χρόνια πριν. Κατάλοιπα αυτού του παρελθόντος επιβιώνουν μέχρι σήμερα, ακόμη και ανάμεσα σε μορφωμένους ανθρώπους, γι' αυτό πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να διατηρούμε τα κεκτημένα μας και να σιγουρευόμαστε ότι τέτοιες νοοτροπίες περιθωριοποιούνται για τα καλά. Και για να μη νομίσεις ότι υπερβάλλω, ας καταθέσω κι εγώ μια από τις εμπειρίες μου. Είμαι νέα, μορφωμένη, εμφανίσιμη και ικανή για δουλειά, κι ένας πρώην μου (επίσης νέος και μορφωμένος) είχε δεχθεί ως legit επιχείρημα από την οικογένειά του ότι οι γονείς μου ήθελαν να παντρευτώ σύντομα κάποιον ευκατάστατο -γκουχ, αυτόν- ώστε να με ξεφορτωθούν και να μην έχουν την έγνοια μου, επειδή έχω μια αναπηρία. Διότι καταλαβαίνεις, άνω των 30 και ανάπηρη θα τους έμενα στο ράφι και τι να με κάνουν. Βεβαίως αν ήμουν άντρας, κανείς δε θα είχε σκεφτεί έτσι, αλλά υποθέτω ότι όλα αυτά είναι απλώς "κλαψούρισμα" που πρέπει να κόψω και να μην αφήνω να με επηρεάζει. Όχι, τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να ξεφωνίζονται, κι ας είναι μόνο και μόνο για να το παίζουν άνετες κάτι τυχερές σαν κι εσένα.
Αγαπητή 6,Όντως πρέπει να είναι θέμα οπτικής ότι η συντριπτική πλειοψηφία θυμάτων βιασμού είναι γυναίκες από άντρες. Δεν έχει να κάνει καθόλου με την πατριαρχία που θεωρεί τις γυναίκες κατώτερες ή αναλώσιμες.Κι όπως διάβασα και χτες στα σχόλια κάτω από το άρθρο για το Ρονάλντο και τις κατηγορίες βιασμού, ε, τα ´θελε και τα ´παθε η γυναίκα αφού πήγε στο δωμάτιό του. Αφού είναι άντρας κι αυτός, τι να κάνει αν άναψε;! Κι αν σε βιάσουν, αγαπητή 6, και κάνεις τελικά κάποιον οικονομικό συμβιβασμό εν συνεχεία, θα σου πούμε ότι είσαι τότε πόρνη και δεν υφίστατο βιασμός.
@6 vol.2Που λες είμαι κι εγώ πολύ δυναμική, ποτέ δε μ'έσκιαζε φοβέρα καμιά και το σπαθί μου δε σηκώνει μύγα. Η μαμά μου μ'έλεγε Χίτλερ, τα γκομενάκια αγρίμι, οι συνεργάτες/μαθητές σκύλα. Όλα κοπλιμέντα ήταν, παράπονο δεν έχω. Επειδή ήμουν πολύ δυναμική κι έστιβα την πέτρα, δεν έμεινα ποτέ από δουλειά, παρότι δεν άλλαξα και πολλές, κανείς δε με απέλυσε ποτέ. Στην τελευταία πήγα για να σηκώνω κανένα τηλέφωνο και να δίνω ένα παρουσιολόγιο όοοοταν θα είχε κόσμο. Πολύ σύντομα είχα ευθύνες που αναλογούσαν σε έμπειρο στέλεχος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, σε διευθυντή, σε εργοδότη, σε καθαρίστρια, σε δημοσιοσχετίστα, σε λογιστή, σε ψυχολόγο, σε εκπαιδευτή ενηλίκων, σε υδραυλικό, σε πληροφορικό. Τίποτα δεν ήμουν απ'όλα αυτά, με πλήρωναν όμως πάντα στην ώρα μου, δεν είχα αφεντικό πάνω απ'το κεφάλι μου, μπορούσα να πεταχτώ σπίτι μου ανά πάσα στιγμή χωρίς να ενημερώσω κανέναν. Για την ακρίβεια κανείς ποτέ από τους "από πάνω" δεν πάτησε το πόδι του στο παράρτημα της πόλης μου, γιατί δεν τους έδινα κανέναν λόγο, τα έκανα όλα σχεδόν τέλεια. Τους εκπροσωπούσα στα πάντα, ακόμα και σ'εκείνα προβλεπόταν ρητά να παρίστανται οι ίδιοι. Ούτε διαμαρτυρήθηκα ποτέ για το ότι δεν μπορούσα να προγραμματίσω τίποτα, αφού κάθε τόσο άλλαζα ωράριο. Η επιλογή ήταν δική μου, το τίμημα επίσης και φυσικά έβγαζα το σκασμό γιατί ήμουν εξαιρετικά τυχερή που δεν είχα (το συγκεκριμένο ειδικά) αφεντικό πάνω απ'το κεφάλι μου.Στο τρελό peak, πάνω στα 7 χρόνια, κάποια συμμετέχουσα, γνωστή στην πόλη για, να το πω κομψά μιας και δεν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση, τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα της, απαιτούσε ειδική μεταχείριση που δεν δικαιούνταν. Ενημέρωσα τους "επάνω" οι οποίοι ως συνήθως δεν παρενέβησαν αφού ήμουν γάτα και όλα τα κατάφερνα. Χειρίστηκα το θέμα όπως προβλεπόνταν, με μέιλ και τηλέφωνα στους "επάνω", για να τους κρατάω ενήμερους. Η κυρία παράλληλα μου έκανε το βίο αβίωτο, ερχόταν στο γραφείο και με απειλούσε, με έβριζε κ.λπ., πάντα όταν μόνη μου. Φοβόμουν να βγω έξω στην πόλη γιατί με έβριζε δυνατά και τότε.Μια ωραία μέρα, με πήρε το αφεντικό να απολογηθώ, επειδή αυτή του έστειλε μια επιστολή της κακιάς ώρας, όπου έγραφε ότι της πετούσα πέτρες, ότι ήθελα να την κάψω, ότι την κλείδωνα στην τουαλέτα και της έλεγα εδώ θα πεθάνεις, ότι θέλω να της κλέψω τον αρραβωνιαστικό (που δεν είχε κιόλας).Αφού του είπα "τζι μπος, ιζ δις σαμ κάιντ οφ τζόουκ?" και μου έβαλε τις φωνές γιατί πώς τολμάω να του κάνω εγώ τις ερωτήσεις, με ρώτησε εκείνος αν είμαι παντρεμένη. Είπα όχι. Μάααααλιστα, είπε.-Τι σχέση έχει αυτό, λέω.-Ε, πώς δεν έχει, λέει.-Τι σχέση έχει (βρε τρισμέγιστε ηλίθιε) η προσωπική μου ζωή με το ότι τήρησα τον κανονισμό, δεδομένου ότι δεν είχα άλλες οδηγίες;-Σημαίνει ότι το θέμα είναι προσωπικό, η κυρία έχει προσωπικά μαζί σου και το μεταφέρετε στη δουλειά.-Μα εγώ την κυρία εδώ τη συνάντησα πρώτη φορά.-Η επιστολή άλλα αποδεικνύει και μάλιστα με κάνει ν'αναρωτιέμαι και για την ηθική σου τόσα χρόνια. Το θέμα δεν αφορά την εταιρία και είναι δικό σου πρόβλημα πώς θα το λύσεις.Και το έκλεισε. Και δεν έκανε πλάκα.Αυτό δεν είναι κουτσομπολιό, δεν είναι "άποψη του", δεν είναι επιλογή μου. Δεν υπήρχε κάποιος αποτελεσματικός τρόπος, κάποιος άμεσος μηχανισμός να ενεργοποιήσω, μόνο να πάω σε δικηγόρο, να πληρώσω, να χάσω φυσικά τη δουλειά μου, να υποστώ κι άλλη ψυχική οδύνη σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για μένα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, μιας και στο σπίτι με περίμενε the real thing.Ήταν επιλογή μου να παραμείνω σε μια εταιρία που με άφησε μόνη να διαχειριστώ μια κατάσταση που απαιτούσε άνωθεν αντιμετώπιση. Ήταν επιλογή μου να μην παραιτηθώ, επειδή ο υπεύθυνος δεν ανέλαβε να ενημερώσει την κυρία για τις υποχρεώσεις της. Ήταν επιλογή μου να μη ζητήσω τα ρέστα από το αφεντικό για τον ψυχολογική βία που μου ασκούσε, γιατί είτε θα με απέλυε, είτε θα το χειροτέρευε για να παραιτηθώ και να γλιτώσει την αποζημίωση. Εσύ σήμερα μου λες ότι ήταν επιλογή μου το ότι δεν διεκδίκησα το δίκιο μου, να αποδείξω δλδ ότι δεν είμαι εξόλης και προόλης, όπως έμαθα ότι με αποκαλούσε ο γλυκός μου? Ότι είναι θέμα οπτικής και κακώς έδωσα σημασία σ'έναν κομπλεξικό γιατί εγώ ξέρω πολύ καλά ποια είμαι?Για προβληματίσου λίγο μ'αυτό το φούξια σεντόνι με τα μπλε πουά που άπλωσα.
Σπάνια λέω ότι εξεπλάγην αλλά με την ιστορία σου έμεινα ελαφρώς κάγκελο. Όχι επειδή δεν συμβαίνουν τέτοια αλλά από το θράσος να μην ελέγχουν τόσο καιρό και να ζητούν τα ρέστα κατόπιν εορτής όταν έρχονται προ των ευθυνών τους.
Mε ενοχλούν οι εξαλλότητες της ανισόρροπης τύπισσας, αλλά το γεγονός ότι το αφεντικό -που τον έβγαζες ασπροπρόσωπο τόσα χρόνια- σε "έδωσε" στεγνά, είναι απολύτως αισχρό. Μιλάμε για ήθος κατάπτυστου ανδρός.
Τώρα που το λες Καραβάν', γιατί να με ελέγξουν; Δεν τους ενοχλούσα ποτέ, πάντα φρόντιζα να βρίσκω λύσεις και το ίδιο θα έκανα και σ'αυτήν την περίπτωση αλλά όλοι στο περιβάλλον μου, έλεγαν "σιγά καλέ μη δίνεις σημασία στην τρελή". Αυτοί έβλεπαν τα αποτελέσματα: "Υλοποιήθηκε", το πώς υλοποιήθηκε δεν τους αφορούσε.Εγώ από την άλλη είχα πάντα το άγχος ότι ανά πάσα να μου ζητήσουν τα ρέστα, οπότε πρέπει να τα έχω έτοιμα. Απλώς δεν περίμενα *αυτά* τα ρέστα.Βλαχάκι η ανισόρροπη ήταν γνωστή στην πόλη, τους είχα ενημερώσει κιόλας όταν πρωτοεμφανίστηκε. Ήταν προβλέψιμη και απαιτούσε συγκεκριμένους χειρισμούς. Το αφεντικό ήταν ο ανισόρροπος και ο απρόβλεπτος και ευτυχώς δεν τον αντιμετώπισα πολλές φορές. Οι κοπέλες συνάδελφοι όμως, μαρτύρησαν με τη χολή του, τα μισογυνίστικα κομπλεξικά του σχόλια, το πώς τις εξέθετε και τις μείωνε αόρατα στους συνεργάτες. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι όλα αυτά τα έκανε μ'έναν πανηλίθιο παιδαριώδη τρόπο, τύπου να ουρλιάζει στο τηλ "και πώς αποδεικνύεται ότι πλήρωσες το πετρέλαιο κοριτσάκι μου".Γούσταρα όμως πολύ σε τέτοιες φάσεις, είχα υφάκι Άσπας "Από τα τιμολόγια κατ'αρχήν κε Άνηθε, αλλά αν καταλαβαίνω καλά με κατηγορείτε για κλοπή?" Ούτε σάλιο δεν αξίζει ρε φίλε και αυτή είναι η τρέλα του, ότι δεν τον γλείφει κανείς.Ορίστε, δε θα έπρεπε να μπορεί κάποιος να του πει, "θες λίγο γλείψιμο για να ηρεμήσεις", όπως θα έλεγε αν ήταν γυναίκα;
#6.Ο κάθε μαλάκας δε βγήκε προχτές απ'τη σπηλιά του.Βγήκε από το σχολείο,που πηγαίναμε κι εμείς.Μπορεί να έχει πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών,να έχει επιχείρηση,ψηφίζει,εκλέγεται,συναποφασίζει για τις ζωές μας.Μπορεί να είναι οικογένεια μας,φίλος μας,ο άνθρωπος,που ερωτευόμαστε.Δεν είναι μια μειοψηφία,που έφτασε ο πολιτισμός και στο απομονωμένο,παλαιολιθικό χωριό του κι επομένως δε χρειάζεται,να δίνουμε σημασία σε μερικά ουγκ ουγκ.Οι απόψεις,τα σχόλια,η κριτική δεν είναι μόνο λόγια,που σβήνουν στον αέρα.Αντικατοπτρίζονται σε συμπεριφορές,πολιτικές,διαπροσωπικές σχέσεις,είναι υπαρκτές καταστάσεις.Άρα δε γίνεται να αγνοούμε τα πάντα.Όσο και να τα υποβαθμίσουμε,κάποια πράγματα θα είναι εκεί και θα μας επηρεάζουν και ψυχολογικά και σε πρακτικό επίπεδο.Το "κλείσε αυτιά,μάτια,επικεντρώσου στο στόχο σου,κάνε ό,τι γουστάρεις κι όλα καλά θα πάνε" είναι αισιόδοξο και εμψυχωτικό.Κινδυνεύει όμως να γίνει απλοϊκό.Πολλά πράγματα είναι στο χέρι μας,αλλά δεν είναι όλα.
#6 η Α,μπα παρέθεσε εξαιρετικά το θεωρητικό υπόβαθρο πίσω από ερωτήσεις και αντιλήψεις όπως της γράφουσας.Θα σου δώσω ένα αδρό παράδειγμα πως δεν αρκει "να παρατήσουμε τις κατσαρόλες". Δεν είναι όλα τόσο απλά. Είμαι δυναμική, μορφωμένη γυναίκα ετών 35, παντρεμένη με παιδί και υποδιευθύντρια μιας επιχείρησης. Δε θα σου πω για τα σχόλια που δέχομαι (δεν περνάς αρκετή ώρα με το παιδί, δεν αφοσιώνεσαι 100% στη δουλειά, άντε πήγαινε και κανα κομμωτήριο κλπ κλπ). ΑΣ ΠΟΥΜΕ ότι δε δίνω σημασία στο τι λέει ο κόσμος όπως κι εσύ μας προτρέπεις. Πες μου σε παρακαλώ, τι να κάνω όταν οι άντρες στον (ανδροκρατούμενο) χώρο με πατρονάρουν επειδή είμαι γυναίκα; Ή όταν είμαι πιο σκληρή το ρίχνουν στο ότι μάλλον θα έχω περίοδο. Πες μου σε παρακαλώ, τι πρέπει να κάνω για να χειριστώ τον κάθε πέφτουλα, τον κάθε σαλιάρη που όχι μόνο σχολιάζει την εξωτερική μου εμφάνιση σε επαγγελματικά ραντεβού αλλά κάποιες φορές έχει το θράσος να απλώσει και τα ξερά του; Και πες μου σε παρακαλώ, τι να κάνω όταν θίγω το θέμα με το αφεντικό μου ή συναδέλφους άντρες και μου λένε (α)δε θα κατάλαβες καλά, ο Μπάμπης είναι πολύ καλό παιδί (β)ε κι εσύ ήρθες σήμερα στο meeting με κολλητή φουστίτσα. Άντε την άρπαξα τη ζωή από τα μαλλιά, που λες κι εσύ βρε #6. Πες μου μετά τι να την κάνω. Πόσο να τσακωθώ/να ελιχθώ/να κάνω ότι δεν ακούω/να απαντήσω κάτι έξυπνο/να αποδείξω ποια είμαι;Μπορώ να σου πω κι άλλα, όμως δε θα το κάνω. Κάνε μια άσκηση: αν τα παραπάνω που περιέγραψα συμβαίνουν και στους άντρες στο χώρο εργασίας. Αν είναι απάντηση είναι ΟΧΙ, τότε χρειαζόμαστε το φεμινισμό.
Σωστότατα. Και να το πάρουμε κι ανάποδα για να δει η αναγνώστρια γιά ποιό λόγο έχει λάθος.Μπορεί το κάθε αγοράκι να παίξει με κουκλάκια ή κατσαρολικά χωρίς να του κρεμάσουν κουδούνια?Μπορεί ένα αγοράκι να κλάψει χωρίς να πέσουν τουλάχιστον δύο καλοθελητές να πουν το γνωστό κλισέ και να το μάθουν έτσι να πνίγει τα συναισθήματά του?Μπορεί ένας νέος να διαβάζει λογοτεχνία και ποίηση και να φέρεται τρυφερά αν ταυτόχρονα δεν φέρει το αθωωτικό "στίγμα" του καταραμένου ποιητή ώστε να μην αμφισβητηθεί η ματσίλα του?Μπορεί ένας νέος άντρας να γίνει νηπιαγωγός ή βρεφονηπιοκόμος ή χορευτής κλασικού μπαλέτου ή κομμωτής ή οποιδήποτε παρόμοιο επάγγελμα χωρίς να αμφισβητηθεί ο σεξουαλικός του προσανατολισμός? Μπορεί ένας πατέρας να διεκδικήσει επί ίσοις όροις γονική άδεια στη δουλειά του και να μην τον απολύσουν σούμπιτο σε κάποια φάση αργότερα ως "μη ικανό να ανταπεξέλθει"?Μπορεί ένας πατέρας να διεκδικήσει την επιμέλεια των παιδιών του επί ίσοις όροις με την πρώην σύζυγο χωρίς να χρειαστεί να επικαλεστεί ψυχασθένεια ή εθισμό σε ναρκωτικά της πρώην? Μπορεί ένας άντρας να μην κριθεί για την σεξουαλική του ανεπάρκεια και να μην γίνει αντικείμενο χλεύης για το μέγεθος του μορίου του? Αν η απάντηση είναι ΟΧΙ τότε χρειαζόμαστε το φεμινισμό (που είναι κίνημα για την ισότητα των 2 φύλων)
#2 πολύ στεναχωρήθηκα. Πολύ απλά δε χρειάζεσαι την άδεια ούτε την έγκριση των γονιών σου για να μείνεις σε άλλο σπίτι. Νομίζω ήδη το ξέρεις. Δηλαδή πότε θα σου επιτρέψουν να πας να ζήσεις μόνος σου; Πριν πιάσεις αυτή τη δουλειά με τις καλές οικονομικές απολαβές, πώς τα έβγαζαν πέρα οι γονείς σου;Αυτό δε μου κολλάει...
@6Ωπα, προβληματισμένη! Λες ο φεμινισμός να υπάρχει για να διώξει το κουτσομπολιό από τη γη? Αν είσαι όντως προβληματισμένη, μην κοιτάς δημοσιεύσεις από 'δω κι από 'κει. Διάβασε κάτι ολοκληρωμένο, αναζήτησε τις πηγές του και τον αντίλογο του. Μετά προβληματίσου.Επίσης βγάλε από το λεξιλόγιο σου την ατάκα "όλα είναι θέμα οπτικής". Βασικά βγάλε οποιαδήποτε τοποθέτηση ξεκινάει με το "όλα είναι".Θ'ανακαλύψεις τη μαγεία της γνώσης, ψάχνοντας για όσα "δεν είναι αυτό που νόμιζες".
Αγαπητό #2 φύγε άνθρωπέ μου! Φύγε να βρεις την υγειά σου και να κάνεις τη ζωή σου. Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά οι γονείς σου δεν είναι εντάξει απέναντί σου. Έχουν την απαίτηση να τους ζεις, αν είναι δυνατόν δηλαδή, γι'αυτό κάνει παιδιά κάποιος; Αυτός είναι ο σωστός γονιός; Που δεσμεύει το παιδί του με σχέσεις οικονομικής εξάρτησης; Που το αποτρέπει απ΄το να πάρει τη ζωή στα χέρια του; Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο!
#6, χειροκροτώ όρθια κι εσένα και τη σελίδα "Ναι, είσαι μισογύνης"!!!!!Δυστυχώς έχω αρκετές φίλες και γνωστές που τα ενστερνίζονται αυτά που λέει η Δυναμική Αντιφεμινίστρια. Συνήθως άτομα σε προστατευμένο περιβάλλον, πχ ακαδημαϊκό, με μικρή έως ελάχιστη εργασιακή εμπειρία.Αν κάποιος θέλει να τσεκάρει αν υπάρχει ισότητα, ας πάει στην παραγωγή ενός εργοστασίου. Όλα τα στερεότυπα σε ένα. Όντας η μοναδική γυναίκα προισταμένη σε χημικό εργοστάσιο με 150 άνδρες εργαζομένους και καμία άλλη γυναίκα στην παραγωγή, τα βίωσα όλα. Εννοείται και τον μικρότερο μισθό από τους υπόλοιπους προϊστάμενους, γιατί έπρεπε να αποδείξω ότι τον αξίζω. Ενώ αυτοί τον πήραν απευθείας με την προαγωγή.
Mην ξεχνάς και το κλασσικό σεξιστικό φουλ μυσογυνικο κλισε, που έαν η γυναίκα πάρει προαγωγή η πρώτη κουβέντα είναι πως την πήρε και με ποια σεξουαλική χάρη (χα, χα τι αστειάκι), ενώ τέτοια σχολια ποτέ σε άντρες.Εμετουλης.Και εγώ σε ανδροκρατούμενο επαγγελμα είμαι, τα ζω καθημερινά.
Iσχύει απόλυτα αυτό που λες για "προστατευμένο περιβάλλον". Πχ. εγώ ένιωσα φεμινίστρια με το που έγινα μητέρα (το έχω ξαναπεί). Πιο πριν είχα όλη την ελευθερία και υποστήριξη που ήθελα από το περιβάλλον μου που ήταν ιδιαίτερα "φωτισμένο". Με το που έγινα μητέρα όλος ο (άσχετος) ντουνιάς είχε "δικαίωμα" να μου κάνει κριτική για το πώς αποφασίζω να μεγαλώσω τα δικά μου παιδιά.
Εχεις δυστυχώς πολύ δίκιο για το περιβάλλον του εργοστασίου. Και στο ακαδημαϊκό περιβάλλον πού να δεις τι γίνεται, Λουλούδι. Απλώς εκεί ίσως σε σφάζουν με το βαμβάκι και όχι τόσο in your face. Κάθε κλάδος έχει τα δικά του ένοχα μυστικά και προβλήματα. Υπήρχε πριν λίγα χρόνια μια μεγάλη συζητήση σχετικά με τις γυναίκες που υποβάλουν papers με τα αρχικά τους, ώστε το ονοματεπώνυμο να παραπέμπει σε ανδρικό (κι έτσι να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνει δεκτό το paper). Δεν μπορώ να βρω τώρα link, αλλά δειτε και εδώ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3718784/