Η Κριτική του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου: Επιχείρηση «Αργώ» (Argo)

Η Κριτική του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου: Επιχείρηση «Αργώ» (Argo) Facebook Twitter
6

Σκηνοθεσία: Μπεν Άφλεκ

Πρωταγωνιστούν: Μπεν Άφλεκ, Τζον Γκούντμαν, Άλαν Άρκιν

Βαθμολογία: 3,5/5

Στις 4 Νοεμβρίου του 1979, καθώς η επανάσταση στο Ιράν φτάνει στην κορύφωσή της, μια ομάδα Ιρανών στρατιωτών εισβάλλει στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Τεχεράνη και κρατά όμηρους 52 Αμερικανούς. Μέσα στον πανικό, έξι Αμερικανοί καταφέρνουν να διαφύγουν και να βρουν καταφύγιο στην κατοικία του Καναδού πρέσβη. Γνωρίζοντας ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπιστούν και να θανατωθούν, ο ειδικός «απομακρύνσεων» της CIA Τόνι Μέντες (Άφλεκ) καταστρώνει ένα επικίνδυνο σχέδιο, προκειμένου να τους φυγαδεύσει με ασφάλεια από τη χώρα. Το σχέδιο είναι τόσο παράτολμο που μόνο σε ταινία θα μπορούσε κανείς να το δει.

Η έκφραση «αυτά μόνο στο σινεμά γίνονται» εφαρμόζεται απολύτως στην περίπτωση της ομηρείας και απελευθέρωσης των 6 υπαλλήλων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Τεχεράνη, κατά την κρίσιμη και βίαια αντιαμερικανική, λόγω των εχθρικών χειρισμών του τότε Προέδρου Τζίμι Κάρτερ, περίοδο της μετάβασης του Ιράν από την τυραννική βασιλεία του Σάχη στην ορμητική, θεοκρατική δημοκρατία του Χομεϊνί.

Αληθινό όσο και απίστευτο γεγονός, η τρελή ιδέα του Μέντες, το «καλύτερο από τα κακά» σχέδια που έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις πιθανές λύσεις στο πρόβλημα, ήταν να μασκαρέψουν τους Αμερικανούς σε μέλη κινηματογραφικού συνεργείου που ετοιμάζεται να γυρίσει ένα φιλμ-μούφα με τον δήθεν τίτλο Αργώ, μια φτηνοπεριπέτεια επιστημονικής φαντασίας, και να τους φυγαδεύσουν με πλαστά διαβατήρια, σε μια πρωτοφανή κίνηση του καναδικού Κοινοβουλίου να συνεδριάσει μυστικά και να εγκρίνει την έκδοσή τους. Για τον λόγο αυτό επιστρατεύτηκαν ένας τοπ μακιγιέρ, ο άνθρωπος που επιμελήθηκε τα μυτερά αυτιά του Σποκ στο Star Trek καθώς και τις μεταμορφώσεις στον Πλανήτη των Πιθήκων (βραβεύτηκε με  Όσκαρ) κι ένας παραγωγός, φίλοι και περιστασιακοί συνεργάτες του Μέντες και της CIA.

Τους υποδύονται με κέφι ο Τζον Γκούντμαν και ο Άλαν Άρκιν αντίστοιχα, στο δεύτερο μέρος της ταινίας, όταν ο Μπεν Άφλεκ διακόπτει το δραματικό κομμάτι της «Επιχείρησης Αργώ» και έντεχνα βάζει μια κωμική χολιγουντιανή παρένθεση, που δίνει σφρίγος και νόημα σε ένα πολιτικό θρίλερ που θέλει, και τα καταφέρνει, να μοιάσει με τα αντίστοιχα της δεκαετίας του '70, και τελικά παρακολουθείται απνευστί.

Η ταινία βασίζεται στην πανταχού παρούσα και εύστοχη σκηνοθεσία του ηθοποιού, που με την τρίτη του δουλειά, μετά το φορτωμένο Gone Baby Gone και το άνισο The Town, συγκεντρώνει κι επεξεργάζεται μαεστρικά ένα πλούσιο υλικό, από την εισαγωγή για την καυτή κατάσταση στο Ιράν και κάποιες αυθεντικές εικόνες από τις τηλεοπτικές αναμεταδόσεις μέχρι την αληθοφάνεια της εποχής και των πρωταγωνιστών, και δίνει φωνή και ρόλο σε πάνω από 20 κύριους χαρακτήρες, χωρίς να χάσει το τέμπο και τον στόχο του.

Ο ίδιος ο Άφλεκ, στον ρόλο του Μέντες, παίρνει πάνω του το βάρος του Σαμαρείτη με τις απαραίτητες ανθρώπινες ατέλειες, καθώς η συζυγική και η πατρική του ταυτότητα είναι εκκρεμείς, και ενορχηστρώνει την επιχείρηση ως κυματοθραύστης των προβλημάτων που συνεχώς ανέκυπταν. Είναι πιο συμπαθής και σίγουρος για τον εαυτό του απ' ό,τι απαιτεί ο χαρακτήρας, αν και με αυτό τον τρόπο γεφυρώνει τον κόσμο του σινεμά (έχοντας ένα παρουσιαστικό με αυτοπεποίθηση και γοητεία) με εκείνον της πολιτικής και της διπλωματίας.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες, πιθανότατα το τελευταίο ευρέως αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό είδωλο μιας άλλης εποχής, ο Κλιντ Ίστγουντ κλείνει σήμερα τα 94.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

The Review / «Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

O Γιάννης Βασιλείου και ο Λουκάς Κατσίκας είδαν τις «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου και αναλύουν τα επιτεύγματα, αλλά και τις αστοχίες της ταινίας. Με καλοσύνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Πολιτισμός / Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Η προκλητική ανθολογία του Γιώργου Λάνθιμου, η νέα συμφωνία δράσης του Τζορτζ Μίλερ, μια έκπληξη από τη Γαλλία και ένα ωραιότατο ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Ζούμε, ρε! / «Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τους Δημήτρη Ζάχο και Θανάση Καφετζη, τους δύο δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «Λώξη» ενώ ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης μοιράζεται την εμπειρία του από τη θεατρική ομάδα «Εν δυνάμει», μέλος της οποίας είναι και η Λωξάνδρα.
THE LIFO TEAM
Marcello Mio

Ανταπόκριση / Marcello mio: Η πιο meta ταινία του φετινού Φεστιβάλ Καννών

Διανύοντας τη δική της πορεία κάτω από τη σκιά της μητέρας της, Κατρίν Ντενέβ, και το φάντασμα του εξίσου διάσημου πατέρα της, η Κιάρα αποφασίζει να υποδυθεί τον Μαστρογιάνι και να βγει μόνη της στη σέντρα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
L'Amour Ouf

Ανταπόκριση / L'amour Ouf: Μία από τις χειρότερες ταινίες που έχουμε δει ποτέ στο διαγωνιστικό των Καννών

Αν την ταινία την είχε σκηνοθετήσει οποιοσδήποτε Αμερικανός και όχι ο Γάλλος Ζιλ Λελούς, όχι μόνο στις Κάννες δεν θα είχε ταξιδέψει αλλά δεν θα την είχε δει κανείς μας πουθενά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Parthenope

Ανταπόκριση / Parthenope: Η υπερβολή δεν είναι ποτέ αρκετή για τον Σορεντίνο

Στο πρόσωπο της grande bellezza που ανακάλυψε, της αποθεωτικά φωτογενούς 27χρονης Τσελέστε Ντάλα Πόρτα, ο Ιταλός δημιουργός συγκεντρώνει τα αντιφατικά του αισθήματα για τη γειτονιά της μνήμης του, τη Νάπολη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζία Ζάνγκε, ο εθνολόγος της κινεζικής συνείδησης

Ανταπόκριση / Τζία Ζάνγκε, ο Κινέζος εθνολόγος του σινεμά

Με το «Caught by the Tides», ο κορυφαίος σκηνοθέτης της Κίνας καταγράφει τις συντριπτικές αλλαγές στη χώρα μέσα από τον ποιητικό φακό του. Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος τον συνάντησε στις Κάννες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Γιατί δεν μου άρεσε το «Megalopolis» του Κόπολα»

The Review / «Γιατί δεν μου άρεσε το Megalopolis του Κόπολα»

Πόσα λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι οι θεατές και γιατί δεν έχει απολύτως καμία σημασία; Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Τάσος Μελεμενίδης συζητούν για τη φιλόδοξη νέα ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα που έκανε την πρεμιέρα της στις Κάννες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ