Στο σημερινό «Α μπα»: η θεωρητικοποίηση του φλου

Στο σημερινό «Α μπα»: η θεωρητικοποίηση του φλου Facebook Twitter
74


__________________
1.

Βρε α-μπα μου έγινε κάτι με μια φίλη μου που με στεναχώρησε πολύ . Πρόκειται για την πιο κοντινή μου φίλη, την κολλητή μου. Γνωριστήκαμε μέσα από δραστηριότητες που αφορούν τα κοινά του Δήμου μας και τα σχολεία συλλόγους γονέων κλπ. Μοιάζουμε σε πολλά διαφέρουμε σε άλλα τόσα άλλα αγαπιόμαστε. Χτες λοιπόν μου είπε πως θα πάει να καθαρίσει τα γραφεία κάποιου συλλόγου μαζί με μια άλλη κοπέλα. Η φίλη μου δεν ανήκει στο ΔΣ η άλλη ειναι Μέλος. Όταν μου το είπε αυτο τη ρώτησα γιατί αυτό είναι δική της δουλειά τη στιγμή που το ΔΣ έχει 7 μέλη ικανά και υγιή και θα πρέπει να μεριμνήσουν για την καθαριότητα του χώρου. Να μην τα πολυλογώ το ΔΣ έχει δύο γυναίκες η μια έχει άσθμα και δεν μπορεί οπότε ανέλαβε η άλλη και η φίλη μου θα την βοηθήσει. Τα 5 μέλη άντρες θεώρησαν όλες τους αυτονόητο πως δεν θα συμμετάσχουν και δεν τους το είπαν καν. Εκεί λοιπόν της είπα πως έτσι τους κακομαθαινουν να βρίσκουν καθαρά και να το θεωρούν αυτονόητο και πως θα έπρεπε το θέμα να τεθεί στο ΔΣ ώστε να αναλάβουν όλοι την ευθύνη που τους αναλογεί στο κάτω κάτω και όποιος δεν μπορεί να καθαρίσει σε πληρώσει και επιτέλους‚ να καταλάβουν πως είναι ένα συλλογικό όργανο και δεν θα περιμένουν τις γυναίκες να κάνουν τις δουλειές. Που δεν ξέρω και αν περιμένουν αφού αυτές δεν έθεσαν καν το θέμα. Της είπα μετά πως δεν είναι δυνατό ή γυναίκες δραστήριες και δυναμικές που ασχολούνται με τα κοινά να θεωρούν αυτονόητο πως θα καθαρίσουν επειδή είναι γυναίκες Η απάντηση της ήταν πως σιγά δε θα κάψουμε και τα σουτιέν μας .... Περιορίστηκε να της πω πως το θέμα είναι πολύ σοβαρότερο από αυτή την κλισέ αηδία που λένε οι πιο πολλοί για το φεμινισμό ( που δεν είχε καν αναφερθεί στην κουβέντα πριν) και μη θέλοντας να συγκρουστω αλλάξαμε και οι δύο κουβέντα. Με στεναχώρησε όμως η αντίδραση της και το βράδυ υποτίθεται θα ερχόταν για καφέ αλλά δε με πήρε καν τηλέφωνο. Να σημειώσω πως η φίλη μου είναι ένας άνθρωπος που της αρέσει να προσφέρει αλλά ήθελα να της πω πως είναι προσφορά να πηγαίνει να βοηθήσει στις δουλειές μια φίλη που έκανε εγχείρηση (όπως έχει κάνει πρόσφατα ) και άλλο να την εκμεταλλεύονται 5 μσντραχαλοι . Μήπως τελικά δεν έπρεπε να εχω πει κάτι; Υ.Γ. Έχω αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και στο γραφείο πριν από χρόνια που όταν πρώτο πήγα οι άντρες περίμεναν και οι γυναίκες αναλάμβαναν το πλύσιμο των φλιτζανιών κλπ. Εγω Φυσικά είχα αρνηθεί λέγοντάς πως ή θα πλένουμε όλοι με τη σειρά ή ο καθένας τα δικά του.
- βαθιά απογοητευμένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Έχεις μάλλον δίκιο και άδικο μαζί. Εξαρτάται περισσότερο από το πώς το βλέπει η φίλη σου, και όχι πώς το βλέπεις εσύ αυτό που κάνει η φίλη σου. Ως ένα σημείο έχεις απόλυτο δίκιο, με την έννοια ότι αποκλείεται κάποιος από τους άντρες του ΔΣ να σκεφτόταν έστω και ως πιθανότητα να πάει να καθαρίσει τα γραφεία. Όμως κάποιος πρέπει κάποτε να τα καθαρίσει, και αν η φίλη σου το έκανε από απλώς καλή καρδιά, δεν χρειάζεται να την κριτικάρεις. Καταλαβαίνω πολύ καλά τι λες. Θέλει να πάει να καθαρίσει επειδή είναι άνθρωπος που βοηθάει, ή έχει μάθει ότι είναι δική της δουλειά αυτό το θέμα επειδή είναι γυναικεία υπόθεση η περιποίηση, η συμπαράσταση στον άρρωστο, η καθαριότητα και γενικώς η νοικοκυροσύνη; Δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσουμε το ένα από το άλλο.


Η φίλη σου ενοχλήθηκε επειδή ουσιαστικά την είπες θύμα, και είτε είναι, είτε δεν είναι, δεν είναι ωραίο να ακούς κάτι τέτοιο. Χρειάζεται περισσότερη λεπτότητα. Θα μπορούσες να πεις το ίδιο με πολύ πιο ήπια λόγια, και ίσως να την έβαζες σε σκέψεις, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει το αποτέλεσμα.


Συμφωνώ μαζί σου ότι αυτή είναι υποχρέωση όλων και το σωστό είναι να πληρωθεί κάποιος από όλους για να κάνει αυτή τη δουλειά συστηματικά, αντί να ελπίζουν στην καλοσύνη των άλλων. Τώρα καλύτερα να μιλήσεις με τη φίλη σου και να της εξηγήσεις την στάση σου σε αυτό το θέμα, φέρνοντας το παράδειγμα που μας είπες εδώ. Ίσως έτσι προκύψει συζήτηση αντί για παρεξήγηση.


__________________
2.

Helloo! Αφού διάβασα για ακόμη μια φορά τη στήλη σου, μου ήρθε στο μυαλό κάτι που θέλω να το συζητήσω. Είμαι μικρή 20 χρονών αλλά νιώθω "μεγάλη" και κάπως σοβαρή για την ηλικία μου. Έχω 2 φίλους καλούς παιδικούς που σε γενικές γραμμές είμαστε καλά. Όσο μεγαλώνουμε όμως ο καθένας γνωρίζει και νέα άτομα, τυχαία ή από τη σχολή και ακούγοντας τις ιστορίες των φίλων μου θέλω να σταματήσω να κάνω παρέα μαζί τους. Έχουν αρχίσει το κάπνισμα, τους μπαφους, αλλάζουν τα αγόρια και τις κοπέλες τον έναν μετά τον άλλον και αυτό γιατί τους παράτησε μια γκομενα/γκομενος και θέλουν να τα σπάσουν, να πίνουν, να καπνίζουν κτλ. Προφανώς δεν κάνουν τα ίδια μαζί μου, ούτε με αναγκάζουν να τους ακολουθήσω ούτε τίποτα. Απλά δεν μ αρέσει να τους βλέπω να αλητευουν μόνο και μόνο για να είναι στη μόδα, γιατί γι αυτό το κάνουν. Τους ρωτάω τι σου προσφέρει ο μπαφος και λένε όλοι κάνουν για να χαλαρώσουν, είναι ωραίο δεν έχω ξανανιώσει έτσι.
Πέρα από αυτά, στη σχολή μου έχω γνωρίσει κι άλλα άτομα και όσο περνάει ο καιρός νιώθω πως με κανένα δεν περνάω καλά, νιώθω πως όσο μεγαλώνω έχω τόσες απαιτήσεις και κανένας δεν μου κάνει. Σε όλους βρίσκω κάτι που με χαλάει σε σημείο να ξενερώνω και δεν καταλαβαίνω, πάντα είχα φίλους που ήμασταν διαφορετικοί, δεν είχαμε κοινά και ούτε μου άρεσαν όλα όσα έκαναν αλλά γούσταρα την παρέα τους. Τι άλλαξε;
Υ.Γ: είμαι σε σχέση τον τελευταίο χρόνο και είναι ο μόνος άνθρωπος που νιώθω ότι ταιριαζω.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Άλλαξε ότι ενηλικιώνεσαι και καταλαβαίνεις καλύτερα τι σου ταιριάζει και δεν φοβάσαι να απορρίψεις. Το «πάντα» που αναφέρεις είναι το λύκειο και το γυμνάσιο. Τότε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφοροποίηση, τα ενδιαφέροντα, οι υποχρεώσεις και οι στόχοι είναι αρκετά πιο κοινοί, και περιστρέφονται γύρω από την σχολική ζωή. Οι γύρω σου αλλάζουν, και θα αλλάξουν κι άλλο όσο περνάνε τα χρόνια, όπως θα αλλάζεις κι εσύ. Ωραία που ταιριάζεις με τον φίλο σου. Θα βρεις κι άλλους ανθρώπους με τους οποίους θα ταιριάζεις. Προσοχή στο αφ' υψηλού μόνο. 



__________________
3.


Αν είσαι με κάποιον και νιώθεις οτι έχει συναισθήματα για σένα και περνάτε καλά και ταιριάζετε αλλά σου λέει οτι δεν μπορεί να σου εγγυηθεί τίποτα για το μέλλον (για το πόσο θα είστε μαζί, πόσο θα κρατήσει η αγάπη του κλπ), παίρνεις σήμα οτι δεν πολυκαίγεται ή απλά λέει αλήθειες που άλλοι δεν τολμούν να πουν;
-πιπερόριζα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Σιγά το επαναστατικό μανιφέστο βρε πιπερόριζα, που οι άλλοι δεν τολμούν να πουν. Εσύ μήπως μπορείς να του εγγυηθείς ότι θα τον αγαπάς για πάντα; Απλώς αυτό είναι αυτονόητο, δεν χρειάζεται να το λέμε κάθε μέρα, δεν χρειάζεται να το λέμε καν. Οι υποσχέσεις «για πάντα» πιο ύποπτες είναι. Για άλλο λόγο το λέει, και αυτός που εντόπισες είναι πιθανός, αν και εγώ περισσότερο ακούω «καλά περνάω τώρα, αλλά κοιτάω και γύρω γύρω μήπως βρω κάτι καλύτερο». Σε παρακαλώ πολύ, όταν σου το ξαναπεί, θύμισε του ότι ούτε εσύ μπορείς να εγγυηθείς τίποτα, γιατί μάλλον του διαφεύγει.


__________________
4.

Α μπα μου help! Ειμαι νονα μιας μικρης ζουζουνας 7 χρονων και εχω προβλημα με τα δωρα! Το παιδι ειναι πολυ κακομαθημενο απο τους γονεις της και δεν εκτιμα τα δωρα μου, που μεταξυ μας ειναι πολυ ωραια! Αν δεν της παρω ακριβως αυτο που θελει μπορεί να σπάσει αυτο που εφερα να πει οτι ειναι αηδια και να χτυπιεται στο πατωμα επειδη δεν πηρε αυτο που ηθελε! Ομως αμπα μου δε γουσταρω να της περνω τα αχρηστα πραγματα που θελει (πχ τα παιχνιδια της Elsa frozen) γιατι δεν της προσφερουν τπτ. Αντιθετως προτιμω ενα καλο αθλητικο παπούτσι, εκπαιδευτικα παιχνιδια η και αναρριχηση εχουμε κανει (με αυτο ξετρελαθηκε). Εγινε ενα σκηνικο που με στεβαχωρησε και νευριασα επισης. Στα γενεθλια της, της αγορασα ενα καλο κοσμημα και πληρωσα τον κλοουν για το παρτι! Μολις ειδε το κολιε το πεταξε στο πατωμα και εσπασε , κ εκεινη εκλαιγε γοερα γτ ηθελε το γαντι της elsa . Οι γονεις της δεν της ειπαν κατι αντιθετως γυρισε ο πατερας της κ μου ειπε οτι της εκανα χαζο δωρο...! Πες μου τι να κανω να το αντιπεσω!!! Απαντα οπωσδήποτε!
-Ηλέκτρα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

«Απάντα οπωσδήποτε;» Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι σε αυτή τη σχέση νονάς/βαφτισιμιάς. Είσαστε και οι δύο τρομερά ξεροκέφαλες, αλλά αυτό είναι παιδί, εσύ τι δικαιολογία έχεις; Σου λέει ακριβώς τι θέλει και εσύ την αγνοείς επειδή ξέρεις καλύτερα και τα δώρα σου είναι «μεταξύ μας» πολύ ωραία. Φυσικά θέλει τα παιχνίδια της Έλσα, όλα τα κοριτσάκια αυτή την περίοδο αυτό θέλουν, έτσι είναι το παιδικό μυαλό, εσύ ως μεγαλύτερη γιατί δυσκολεύεσαι τόσο να προσαρμοστείς; Όταν θα μεγαλώσει θα καταλάβει τι αξία έχει ένα καλό κόσμημα, περίμενε λίγο, δεν θα αργήσει, κάθε ηλικία έχει τη χάρη της.


Μπορεί να είναι κακομαθημένη. Το σχόλιο του πατέρα ήταν αγενές και άκομψο το λιγότερο. Ότι πέφτει στο πάτωμα όταν δεν γίνεται το δικό της σίγουρα δεν είναι καλό σημάδι. Η αντιμετώπιση όμως δεν είναι να τραβάς κι εσύ από την άλλη πλευρά με την ίδια ένταση, λες και είσαι κι εσύ εφτά χρονών. Σταμάτα να επιμένεις να κάνεις το δικό σου, πλησίασε το παιδί, μίλα του, ρώτα το γιατί έχει ενθουσιαστεί τόσο με την Έλσα. Οι ηρωίδες που χτυπάνε τόσο φλέβα σε τέτοιες ηλικίες δεν είναι «χαζομάρες», συμβάλλουν στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Για να σε καταλάβει, πρέπει πρώτα εσύ να την καταλάβεις, και η ευθύνη είναι δική σου, γιατί εσύ είσαι ο ενήλικας.

__________________
5.

 

Εκείνο το βράδυ ένιωθε πως μπορούσε να κάνει τα πάντα. Δεν είναι αστείο πως αλλάζει έτσι η διάθεση; Από την μία ημέρα στην άλλη; Μόλις χθες είχε φτάσει στο συμπέρασμα πως η ζωή της είχε κολήσει σε ένα σημείο και ότι θα ήταν έτσι για χρόνια. Εκλαψε πικρά για τα λάθη που έκανε και για τις δυσάρεστες εμπειρίες που είχε γνωρίσει. Ηταν απόλυτα σίγουρη ότι δεν έφταιγε εκείνη για όσα κακά της είχαν συμβεί, εκείνη ήταν αθώα, άπειρη και αφελής, σε τι μπορεί να φταίει. Οι άλλοι έπρεπε να την προσέχανε, να της φερόντουσταν τρυφερά, με ευγένεια. Ηταν 22 χρονών, τι περιμέναν;;;; Σήμερα λοιπόν καθισμένη στον καναπέ του πατρικού της με ένα φλιτζάνι αχνιστό καφέ, ονειρευόταν με τα μάτια ανοικτά. "Αύριο θα βρω και δεύτερη δουλειά, θα νοικιάσω μια γκαρσονιέρα στο κέντρο, θα βρω φίλο, θα αποκτήσω επιτέλους κοινωνική ζωή" Χθες μαύρα σήμερα ροζ ....... Αγαπητή Α,ΜΠΑ το χω για συγγραφέας;;;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Τίποτα δεν αποκλείεται, αλλά keep your day job :)

__________________
6.

 

Γεια σου αγαπημένη Α μπα και αναγνώστες. Η απορία μου έιναι η εξής: Έχω παρατηρήσει πως όταν φιλοξενώ φίλους ή αντίστοιχα με φιλοξενούν εκείνοι, μετά απο ένα χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων πέντε ημερών, αρχίζω να κουράζομαι και να αναζητώ μικρά διαλείμματα για τον εαυτο μου πχ. Να πάω μια μικρη βόλτα μόνη, να πιω ένα καφε κάπου κτλ. Αυτό φυσικά σε πολλούς ξενίζει αν και οι ίδιοι δεν είναι τύποι που φορτίζουν τις "μπαταρίες" τους μοναχικά. Τι μπορώ να κάνω για να μη φαίνεται αγενές ας πούμε ή για να μη φαίνεται ως προσωπική " απορριψη" ; (γιατί μο
υ το έχουν πει κι αυτό). Έιμαι κοπέλα 24 αν βοηθάει. Κατά τα άλλα η στήλη είναι υπέροχη και την διαβάζω χρόνια. Φιλιά πολλά!
-Μαρία

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Τίποτα να μην κάνεις, οι φίλοι σου πρέπει να καταφέρουν να καταλάβουν ότι αυτή είσαι, έτσι λειτουργείς, να μην είναι παιδιά και να μην τα παίρνουν όλα προσωπικά. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί «φυσικά» αυτό ξενίζει πολλούς. Αν το θεωρείς «φυσικό» τότε κι εσύ βλέπεις κάποιο πρόβλημα στην συμπεριφορά αυτή, κάποια ανωμαλία. Είναι περίεργο να θέλει μια 24χρονη να έχει λίγο χρόνο μόνη της μετά από τέσσερις μέρες κολλητής παρέας; Γιατί; Σου φαίνεται ότι καταπατάς κάποια αυτονόητη σωστή συμπεριφορά με αυτό που κάνεις; Ποια είναι αυτή;

_________________
7.

Αγαπητή Αμπα,
Ως «παιδί» του εξωτερικού (33 χρονών είμαι, παιδί δε με λες) και έχοντας σε ακούσει πολλές φορές να απορείς γιατί κανείς από αυτούς που στέλνουν ερωτήσεις δεν αναφέρει σε ποια χώρα του εξωτερικού μένει/αναφέρεται, έχω να σου πω την δική μου εκτίμηση: Κανείς δεν λέει σε ποια μυστηριώδη χώρα βρίσκεται, γιατί φοβάται ότι έτσι θα χάσει την ανωνυμία του. Όλοι λίγο πολύ (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου) πιστεύουμε ότι το πρόβλημα μας είναι ιδιαίτερο & ξεχωριστό και φοβόμαστε ίσως ότι αν δώσουμε ένα επιπλέον (αχρείαστο πιθανόν;) στοιχείο που μας χαρακτηρίζει ίσως κάποιος (εντός ή εκτός Ελλάδας) θα κάνει τη σύνδεση. Κουλό;;; Μάλλον, αλλά πιστεύω ότι ισχύει σε ένα βαθμό.
Επίσης να σου πω ότι είσαι ΥΠΕΡΓΑΜΑΤΗ και με βοηθάς συχνά μέσα από τις απαντήσεις σου! Συνέχισε την καλή δουλειά ☺ . Φιλιά από την Ολλανδία!!!
- G6PD-def


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν είμαι σίγουρη ότι πρόκειται περί αυτού, αν και μάλλον συνυπάρχει ως παράγοντας σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι και ότι δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε μέσα στο κεφάλι τους και θεωρούν αυτά τα στοιχεία περιττά, και η ιστορία μιλάει από μόνη της, δεν χρειάζεται πλαίσιο για να καταλάβουμε οι υπόλοιποι. Είναι και κάτι άλλο. Νομίζω ότι όσοι το κάνουν είναι επηρεασμένοι από τον λόγο που κυριαρχεί στην τηλεόραση και στον δημοσιογραφικό λόγο – είναι εξαιρετικά κοινό εκεί – και πιστεύουν ότι αυτή η εκφορά λόγου προσδίδει πρεστίζ. Άλλο να πεις «σπουδάζω στο πανεπιστήμιο στη Γκρενόμπλ» και άλλο «σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο της Ευρώπης». Με την πρώτη εκδοχή είσαι εκτεθειμένος και τα υπόλοιπα που λες έχουν άλλη βαρύτητα. Με το φλου μπορεί να είσαι και στην Οξφόρδη με υποτροφία. Η έκθεση είναι που δημιουργεί αυτό το φαινόμενο, είναι μια προσπάθεια να προστατευτούν από την αλήθεια και από την απάντηση και από τα σχόλια στην περίπτωση που δεν τους αρέσουν (ειδικά αν νιώσουν ότι είναι πετυχημένα, και είναι πιο πιθανό να είναι πετυχημένα αν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες).

74

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ