Τραγικές συνθήκες για χιλιάδες πρόσφυγες στο Παρίσι - Εκατοντάδες σκηνές έχουν στηθεί κάτω από γέφυρες

Τραγικές συνθήκες για χιλιάδες πρόσφυγες στο Παρίσι - Εκατοντάδες σκηνές έχουν στηθεί κάτω από γέφυρες Facebook Twitter
EPA
2

Πολιτικοί φορείς και εθελοντικές οργανώσεις του Παρισιού κάλεσαν σήμερα την κυβέρνηση να προσφέρει επιτέλους στέγη σε περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες που κοιμούνται κάτω από γέφυρες υπό «τραγικές συνθήκες».

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι εκατοντάδες σκηνές έχουν στηθεί κάτω από μια γέφυρα κοντά στο Canal Saint-Denis όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1.600 άτομα, καθιστώντας το σημείο έναν από τους μεγαλύτερους αυτοσχέδιους προσφυγικούς «καταυλισμούς» στη Γαλλία.

Άνδρες και γυναίκες πρόσφυγες, που όπως δηλώνουν ξέφυγαν από τη βία και τη δικτατορία στις χώρες τους, σήμερα ζουν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε σκηνές που έστησαν σε ένα πεζοδρόμιο χωρίς καμία μέριμνα.

Εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται  εκεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα στις αρχές του έτους και τους τελευταίους μήνες ο αριθμός τους πολλαπλασιάστηκε. Υπάρχει μόλις ένα σημείο όπου μπορούν να πλυθούν, χωρίς υποδομές για ντους και λιγότερες από δώδεκα δημόσιες τουαλέτες.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι λαθρέμπορου προσφύγων ψάχνουν στον «αυτοσχέδιο καταυλισμό» πρόθυμους πρόσφυγες που θέλουν να «περάσουν» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια ώρα, όσοι ζουν στις σκηνές φοβούνται τις κλοπές και τις επιθέσεις.

Ο Γάλλος διαμεσολαβητής για τα δικαιώματα των πολιτών, Ζακ Τουμπόν, έχει καταγγείλει τις συνθήκες διαβίωσης στις σκηνές στα βόρεια της πόλης και κάνει λόγο για κατάφωρη καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ο δήμαρχος του 19ου διαμερίσματος του Παρισιού, Φρανσουά Νταγκναούν, προειδοποίησε τον Μακρόν για «ανθρωπιστική καταστροφή» και ο δήμαρχος του Παρισιού, Άνι Χιντάλγκο, προέτρεψε την κυβέρνηση να παράσχει καταφύγιο και να δώσει άμεσα ένα τέλος σε αυτή την «απάνθρωπη» κατάσταση.

Από τς τοπικές αρχές πάντως εξετάζεται σχέδιο σε συνεργασία με την αστυνομία για να εκκενωθεί ο καταυλισμός στα τέλη του μήνα.

Ομάδες ακτιβιστών ωστόσο αναφέρουν ότι ακόμα και αν οι πρόσφυγες μεταφερθούν σε ειδικούς χώρους αυτό στην ουσία αποτελεί μέρος ενός φαύλου κύκλου στο Παρίσι που συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Οι πρόσφυγες μετακινούνται από την Αστυνομία σε άλλα σημεία αλλά οι σκηνές ξανά στήνονται αργότερα. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τραγικών συνθηκών στο Παρίσι είναι η ιστορία του Χαμπίμπ που έχει έρθει από το Σουδάν. Ο 18χρονος πρόσφυγας βρισκόταν στη βόρεια γαλλική ακτή, ελπίζοντας να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Όπως εξηγεί, έφτασε πριν από δύο μήνες στον καταυλισμό του Παρισιού, όπου κάποιοι ομοεθνείς του είχαν στοιβαχτεί σε μια σκηνή. Εκείνος κοιμόταν στο δρόμο.

Δεν μπορούσε όμως να κοιμηθεί το βράδυ, είπε, κυρίως εξαιτίας της αναταραχής και της ανασφάλειας που ένιωθε φεύγοντας από την πατρίδα του και φτάνοντας σε μια άλλη χώρα όπως η Γαλλία.  Είχε ταξιδέψει στη Λιβύη, όπου είχε εγκλωβιστεί επί ένα χρόνο εξαιτίας «ενός κυκλώματός που έκλεβε τα χρήματά μας» πριν το ταξίδι με πλοίο για την Ιταλία.

Κάποιες μέρες είχαμε φαγητό, άλλες όχι. «Θέλω μόνο να σπουδάσω, να κάνω μια νέα ζωή. Δεν ξέρω τι να κάνω. Δεν υπάρχει κανένα σχολείο, φαγητό, ούτε κρεβάτι,ούτε έχω ένα χαρτί εδώ στο Παρίσι». Δηλώνει επίσης ότι θέλει να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο «γιατί στην Αγγλία δεν κοιμόμαστε στο δρόμο».

Το Παρίσι έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με τις αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες την ώρα που ο νέος αμφιλεγόμενος μεταναστευτικός νόμος του Μακρόν επιδιώκει να ποινικοποιήσει την διέλευση των συνόρων, να επιταχύνει τη διαδικασία αίτησης ασύλου και να προχωρήσει τις διαδικασίες επαναπατρισμού μεταναστών που δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο. 

Με πληροφορίες από The Guardian

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ