Το μήλο κάτω απ΄ τη μηλιά. Του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου

Το μήλο κάτω απ΄ τη μηλιά. Του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου Facebook Twitter
118
Το μήλο κάτω απ΄ τη μηλιά. Του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου Facebook Twitter

Από το πρωί πολλοί θρηνούν στα social media για την κατάντια της νεολαίας μας. Με αφορμή την συμπεριφορά των μαθητών του ΤΕΙ Πάτρας προς ένα καθηγητή τους. Είναι σαν να πέφτουν με το αλεξίπτωτο σε αυτή τη μικρή, ξεχασμένη χώρα. Σα να μην έχουν ξαναδεί έφηβους και βάλε.

Ορισμένες παρατηρήσεις μου:

1.Η μεταστροφή του παλιού φόβου (που υπήρχε προς τους καθηγητές) σε επιθετικότητα, έχει γίνει προ πολλού. Δεν θα υπερασπιστώ τον παλιό φόβο, διότι σπάνια συμβάδιζε με τον σεβασμό και πολλοί καθηγητές είναι και ανεπαρκείς και βάναυσοι. Ούτε με εκπλήσσει η τωρινή επιθετικότητα, διότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε σπίτια και κοινωνία ψιλοδιαλυμένα, χωρίς να φταίνε αυτά.

2. Με ενοχλεί όμως το είδος της επιθετικότητας. Που είναι φτωχή, στενή και κατινιάρικη –προδίδοντας φτωχά, στενά και κατινιάρικα «ιδεώδη». Πολλές φορές ο τρόπος και η όψη ενός πράγματος είναι ο λαγός της ουσίας του. Μια έφηβη που σκούζει έτσι (θυμίζοντας οικογενειακό νεορεαλισμό) συνήθως σκούζει και ψυχικά. Και ασφαλώς δεν έχει ουδεμία σχέση με την καταστροφική οργή των παλιών νεανικών κινημάτων. Εκείνα ήταν καρπός ενός φλογερού, σχεδόν ουτοπικού ινδάλματος, γι αυτό και είχαν ωραίο πάθος, μεγάλες χειρονομίες, ποιητική σημειολογία, ιστορικό διασκελισμό και συλλογικότητα. Αυτά εδώ είναι γατοξεράσματα θράσους, αντιγραμμένα από τη νεολούμπεν αναίδεια της τηλεόρασης και τον σκοτωμένο κόσμο της μεταπολιτευτικής ελληνικής οικογένειας.

3. Αυτό, το τελευταίο, είναι ίσως και το πιο σημαντικό: πρώτη φορά, ιστορικά, τα νέα παιδιά μοιάζουν τόσο πολύ με το μπαμπά τους και τη μαμά τους, την στιγμή που οι μπαμπαδες και οι μαμάδες στην Ελλάδα είναι  ασκημότεροι παρά ποτέ. Είναι οι μπαμπάδες και οι μαμάδες που, με την μικρή ή μεγάλη συμμετοχή τους, χρεοκόπησαν την Ελλάδα, εξέθρεψαν την αρρώστια της μεταπολίτευσης και μπηχεβιοριστικά, από τη μεταπολίτευση και μετά, μοιάζουν με μεθυσμένοι πίθηκοι.

4. Οπότε, σε αυτό το βίντεο, είναι όλοι εξ ίσου άσχημοι. Ο καθηγητής (με όλη την κούραση, το ψεύδος και την ανικανότητα του συστήματος που εκπροσωπεί) και οι μαθητές με την σκυλάδικη ακήμια  τους, που γίνεται διπλή, επειδή κανείς τη νιότη την συνδέει με πιο ωραία πράγματα, έξαψη και ορμή –κι όχι με σκοτωμένη πίστα Μενεγάκη.

5. Συμπερασμα: Στην εποχή της παρακμής, δεν υπάρχουν θύτες και θυματα, πλούσιοι και φτωχοί –ούτε καν νέοι και γέροι! Ολοι έχουν πέσει στη μεγάλη λούμπα  της ύβρεως κι αλληλοτρώγονται ή κάνουν υπομονή, μεχρι να γυρίσει ο τροχός. Βιαίως ή όχι.  

Ελλάδα
118

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
με μεγάλη μου έκπληξη και λύπη διάβασα το άρθρο σας -γνώμη σας. Η Lifo μας έχει συνηθίσει σε άρθρα με κριτική και ιδεολογία αλλαγής...τα συγκεκριμένα παιδιά δίνουν έναν πολύ μεγάλο αγώνα πάνω απο 2 μήνες με μια σειρά απο κινητοποιήσεις που όμως τα μέσα (ιδιαίτερα τα Αθηναϊκά) έχουν προκλητικά επιλέξει να μη μεταδίδουν. Τα παιδιά αυτά λοιπόν που δεν είναι πάνω απο 20 χρονών, εδώ και 2 μήνες είναι στους δρόμους, σε καταλήψεις, δημιουργούν δελτία τύπου, μαζεύουν υπογραφές απο πολίτες, επισκέπτονται το Υπουργείο (2 φορές τουλάχιστον) και μαζί με τους καθηγητές τους αγωνίζονται να κρατήσουν τις σχολές τους, το επιστημονικό αντικείμενό τους και τα επαγγελματικά δικαιώματά τους. Είναι πολύ θυμωμένα, κουρασμένα και απογοητευμένα γιατί βρίσκουν πόρτες και τοίχους μπροστά τους γιατί τελικά το σχέδιο Αθηνά δεν είναι παρα ένα επιχειρηματικό σχέδιο με ιδιωτικά συμφέροντα.Τα video λοιπόν που επιλεκτικά αναρτήσατε και σχολιάσατε, είναι το αποτέλεσμα της οργής φοιτητών που η διοίκηση του Ιδρύματος δεν τήρησε αυτό που αποφασίστηκε μόλις 2 ημέρες πριν. Επίσης 10' πριν αυτά τα video, ανυποψίαστοι φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν άγρια από μη φοιτητές "φουσκωτούς", και 5 φοιτητές μπήκαν νοσοκομείο. Μπροστά στα μάτια μου, κεφάλι φοιτητή το χτυπούσαν στο κράσπεδο, αλλά τίποτα απο αυτά δεν αναφέρετε στο άρθρο σας.Πριν λοιπόν χαρακτηρίσετε κατίνες με γατοξεράσματα θράσους την αγανάκτηση των φοιτητών, ερευνήστε πρώτα την πορεία τους. Τον αγώνα τους. Τις συνθήκες στις οποίες συμβαίνουν μερικά πράγματα. Και όχι επιλεκτική και μονομερή έκθεση των γεγονότων.Προσέξτε μήπως τους κρίνετε απο τον αναπαυτικό καναπέ σας ενώ αυτοί ήδη αγωνίζονται - όπως μπορούν - για την αλλαγή. Καλύτερα να ενωθούμε μαζί τους και να βρούμε μαζί τον τρόπο. Τον κόσμιο.
Διαβάζοντας το σχόλιο σου αισθάνθηκα άσχημα που δεν σχολίασα καθόλου τον τραυματισμό των φοιτητών.Μπράβοι χτύπησαν και έστειλαν φοιτητές στο νοσοκομείο και έχει περάσει στα ψιλά. Μα καλά τι έχουμε πάθει;
τα αποτελέσματα της αριστερής παιδείας!όχι ότι μπορεί να μην έχουν το δίκιο με το μέρος τους αλλά η γλώσσα που χρησιμοποιούν και η συμπεριφορά τους είναι συμπεριφορά αριστερού τραμπούκου και πριν με βρίσετε θυμηθείτε τι γίνεται μια ζωή στις φοιτητικές συνελεύσεις..να το χαίρεστε αυτό το σύστημα κι εσείς που τους ψηφίσατε τόσα χρόνια
Πως λαλάει ο άνθρωπος άμα δει κάμερα κι ας είναι κινητού ,έτσι μάθαμε τα παιδιά μας ,να κυνηγάνε ένα κλικ μια λεζάντα στη lifo ένα λαικ στο φβ
"There is no bad student. Only bad teacher" έλεγε ο Mr. Miyagi. Ότι βλέπει κανείς γύρω του. Από οργισμένους φοιτητές, από φοιτητικές παρατάξεις που τραμπουκίζουν, άλλες φοιτητικές παρατάξεις, από τα σκηνικά στο ΑΠΘ μέχρι τους Χρυσαυγίτες, όλα, όλα, όλα, όλα, όλα καταλήγουν πίσω σε ένα πράγμα. Στην παιδεία. Και στο ανύπαρκτο παπαγαλοκεντρικό, βαθμοθηρικό εκπαιδευτικό μας "σύστημα". Μα κοιτάξτε γύρω σας την φασίζουσα κοινωνική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Βλέπετε να αντιδρά κανένας στην ψήφο; Βλέπετε τις στατιστικές; Ο κόσμος σε γενικές γραμμές το δέχεται. Γιατί δεν υπάρχει παιδεία εκεί έξω. Άντε πες εσυ στον μέσο "νοικοκύρη" για ανθρώπινα δικαιώματα, ακτιβισμό κτλ. Θα νομίζει ότι μιλάς για πιτσαρία. Εγω προσωπικά γνώρισα το χειρότερο πρόσωπο της παιδείας από το δημοτικό κιόλας και έτσι δεν έχω ούτε ένα θετικό να πω. Σίγουρα υπάρχουν καλοί εκπαιδευτικοί, αλλά είναι λίγοι και πνίγονται και αυτοί οι λίγοι. Συνάντησα καθηγητές που δεν ήθελαν να ασχοληθούν με τα παιδιά "που δεν τα έπαιρναν", που την έπεφταν σε μαθήτριες. Που έλεγαν σε παιδιά να αυτοκτονήσουν ή τα χλεύαζαν. Προσωπικά η θρησκευτικός μου, είχε φωνάξει τους γονείς μου για να τους πει να μην κάνω παρέα με ρωσοπόντιους. Γαμάτα ε; ΑΣ ΤΟΥΣ ΦΑΝΕ ΤΩΡΑ. Ας τους φάνε στη μάπα. Αυτά τα παιδιά, αυτούς τους πολίτες δημιούργησαν. Είναι ο καθρέφτης τους. Είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Τόσο απλά. Τόσο ξεκάθαρα. Εγω ότι πήρα, το πήρα από την λεγόμενη "παραπαιδεία". Οι καθηγητές μας έδιωχναν από το μάθημα στις Πανελλήνιες. Πηγαίντε φροντιστήριο να διαβάσετε έλεγαν. Και η πλάκα είναι ότι το έλεγαν από καλή καρδιά για να μας βοηθήσουν. Για να μη χάσουμε τον πολύτιμο χρόνο μας στις σχολικές αίθουσες, σε μια στιγμή απόλυτης ειλικρίνιας, οπου παραδέχονταν την ανεπάρκειά τους. Την αποτυχία τους. Ένα αργό χειροκρότημα. Έχω πολλές ιστορίες. Για την Πάντειο και τον καθηγητή που το ημίτυφλο παιδάκι που δεν βρήκε να καθίσει μπροστά του ζήτησε να κάνει μεγαλύτερα πράγματα και εκείνος του είπε "Στραβός είσαι; Άμα έχεις πρόβλημα να έρχεσαι νωρίτερα να βρίσκεις μπροστά θέση". Τι τρόπος! Και Πάντειος Ε! Στις ανθρωπιστικές επιστήμες! Στους θεωρητικούς! Ω τι μόρφωσης. Ω τι ανθρωπιά και αλληλεγγυή. Τι συγκλονιστική μεταλαμπάδευση της γνώσης. Αυτά τα ωραία. Α! ΦΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑ; Ναι το είπα. Και το θέμα είναι ότι τους τρώμε όλοι μας στη μάπα. Και τους φοιτητές και τους καθηγητές. Μόνο που μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι καθηγητές. Γιατί είναι οι μόνοι που μπορούν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο. Τα λέμε στους δρόμους κύριοι καθηγητές για το θέμα της ιθαγένειας των παιδιών. Α ΟΧΙ! ΞΕΧΑΣΑ! Κατεβαίνετε μόνο αυστηρά για τα της παιδείας θέματα. Πιχι για το σχέδιο Αθηνά. Α όχι έχω μπερδευτεί τελείως. Κατεβαίνετε στο δρόμο μόνο για το μισθό σας! Μάλιστα. Και καλά κάνετε. Ξέρετε μαζί σας είμαι. Κρίμα που εσείς ήσασταν πάντα εναντίον μου. Μας.
@Nick Vertigo Χαίρομαι πάρα πολύ για το σχόλιο σας.Φτάσατε να εξηγείτε τα αυτονόητα,αλλά αυτό φαίνεται ότι χρειάζεται.Τελικά το διαίρει και βασίλευε μια χαρα λειτουργεί.Αντί να κοιτάξουμε τις βαθύτερες αιτίες για περιστατικά όπως αυτό,οι μισοί χαίρονται που μπορούν για μια ακόμα φορά να εξισώσουν τα άκρα και οι άλλοι μισοί σοκάρονται από την έλλειψη σεβασμού.Έλλειψη σεβασμού υπάρχει γενικότερα στην κοινωνία,είναι από τα μεγαλύτερα,αν όχι το μεγαλύτερο καρκίνωμα της. Γέννημα της κοινωνίας ειναι οι άνθρωποι χωρίς αγωγή και ηθικούς φραγμούς (και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στις φοιτήτριες).ΥΓ Κε Τσαγκαρουσιάνε, συγχαρητήρια για το άρθρο και την ψυχραιμία σας.
πραγματικα σας λυπαμαι.αρθρογραφο και οσους εκαναν ολα αυτα τα εξυπνα σχολια.το προβλημα που υπαρχει δεν ειναι η νεολαια της χωρας μας αλλα η στενομυαλιαση που υπαρχει απο τα μεγαλυτερα ατομα της κοινωνιας μας.θλιβερη δεν ειναι η εικονα των εξοργησμενων φοιτητων που διωχνονται απο τις σχολες τους αλλα η συμπεριφορα η δικια σας που δεν υποστηριζεται το μελλον της παιδιας και τα παιδια που παλευουν για την μορφωση.το μονο που σας ενδιαφερει ειναι το θεαθηναι.κανενας σας δεν ασχοληθηκε με τους αγωνες των φοιτητων εδω και τοσους μηνες παρα μονο τωρα που εγιναν κεντρικο θεμα στις ειδησεις για "την απαραδεκτη και θηριωδη συμπεριφορα απεναντι στους μεγαλυτερους".ειστε αξιοι της μοιρας σας..εμεις ομως δεν ειμαστε αναγκασμενοι να την ακολουθησουμε!
Ολοι θέλουμε αλλαγή,όλοι θέλουμε επανάσταση.Αυτό όμως δεν θα ερθει με τραμπουκισμούς κι έλλειψη κρίσης.Η βία δεν είναι η μόνη μορφή αντίδρασης.Η βία είναι η αίσχατη.Και πολύ φοβάμαι οτι φτάσαμε στην αίσχατη παραλείποντας τις διαμεσολαβίζουσες.Αυτό που χρειάζεται πριν την αλλαγή είναι η απόκτηση ήθους και παιδίας,ωστε να είμαστε σίγουροι για το τι θα δημιουργήσουμε μετά την κατάρριψη του υπάρχοντος συστήματος.Πολλοί κράζουν για το θεαθήναι όπως λες,όμως άλλοι τόσοι κράζουν γιατί μεσα απο την αντίδραση των παιδιών βλέπουν ένα τέρας που καλλιεργήθηκε εδώ και χρόνια.Και λενε οτι όταν το τέρας σταματήσει να σε τρομάζει,έχεις γίνει όμοιός του.Λυπάμαι,αλλά προσωπικά δεν έχω γίνει όμοια τέρατος.Φιλικά.
Ντάξ ... απλά τον κατακρατούσαν επί ώρες παρανόμως , του υπαγόρευαν τι να κάνει και άφηναν έμμεσες απειλές για την περίπτωση που δεν το κάνει, τον μάλωναν λες και είναι παιδάκι τους , ούρλιαζαν στη μούρη του και τον προσέβαλαν όσο πατάει η γάτα . Δεν του έσπασαν και το κεφάλι ώστε να δικαιολογείται να ασχολούμαστε με τη συμπεριφορά των αγωνιστών φοιτητών που ματώνουν για μια καλύτερη παιδεία.
Εσείς που σοκαριστήκατε και λυπηθήκατε τον καημένο κύριο και κατακρίνετε τους φοιτητές . Ο κύριος που βλέπετε δεν είναι τρομαγμένος καθόλου είναι ειρωνικός κάθε φορά που μιλάει με κάποιο φοιτητή και όχι μόνο εκείνη την μέρα αλλά όσες φορές τον έχω δει όπως και να του μιλάνε . επίσης δεν φοβάται καθόλου κάλεσε τους μπράβους του με την βοήθεια της ΠΑΣΠ και έστειλε 5 παιδιά στο νοσοκομείο εκείνη την μέρα όταν οι φοιτητές θέλησαν να τον κλειδώσουν . Οι φοιτητές είναι εξοργισμένοι γιατί τόσο καιρό που που αποφασίζονταν όλες αυτές οι αλλαγές καθόταν στο γραφείο του και βγήκε από εκεί μόνο όταν κουνήθηκε λίγο η καρέκλα του και όταν την εξασφάλισε ανακάθισε . Είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που περιλαμβανόταν στο σχέδιο Αθηνά το ΤΕΙ της Πάτρα ο ίδιος οπός και όλο το Δ.Σ. . Κάτι το όπιο αρνήθηκε να κάνει οπός και σχεδόν όλο το Δ.Σ. .
Εσείς που σοκαριστήκατε και λυπηθήκατε τον καημένο κύριο και κατακρίνετε τους φοιτητές . Ο κύριος που βλέπετε δεν είναι τρομαγμένος καθόλου είναι ειρωνικός κάθε φορά που μιλάει με κάποιο φοιτητή και όχι μόνο εκείνη την μέρα αλλά όσες φορές τον έχω δει όπως και να του μιλάνε . επίσης δεν φοβάται καθόλου κάλεσε τους μπράβους του με την βοήθεια της ΠΑΣΠ και έστειλε 5 παιδιά στο νοσοκομείο εκείνη την μέρα όταν οι φοιτητές θέλησαν να τον κλειδώσουν . Οι φοιτητές είναι εξοργισμένοι γιατί τόσο καιρό που που αποφασίζονταν όλες αυτές οι αλλαγές καθόταν στο γραφείο του και βγήκε από εκεί μόνο όταν κουνήθηκε λίγο η καρέκλα του και όταν την εξασφάλισε ανακάθισε . Είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που περιλαμβανόταν στο σχέδιο Αθηνά το ΤΕΙ της Πάτρα ο ίδιος οπός και όλο το Δ.Σ. . Κάτι το όπιο αρνήθηκε να κάνει οπός και σχεδόν όλο το Δ.Σ. .
Τώρα που διάβασα αυτή τη διευκρίνηση, θα δικαιώσω τα αναρχοφασιστάκια.Μα να μην κάτσει φρόνιμος να τον κλειδώσουν οι αγωνιστές με την ησυχία τους; Δεν σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες ο παλιόγερος!!!
ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΆΣΩ με τα συνομήλικα σιχάματα που βλέπω στο βίντεο.Αυτή η χώρα τώρα περισσότερο από ποτέ,φαίνεται να χάνει κάθε ελπίδα.Ελπίζω όσοι ακόμα μπορούν να δουν καθαρά,να βρεθούν απέναντι τους.Προσωπικά,δεν σκοπεύω να αφήσω παιδιά σαν αυτά να χαρακτηρίσουν τη γενιά στην οποία κι εγώ ανήκω!
Σίγουρα το περιστατικό είναι κατάντια κυρίως για τις 4-5 φοιτήτριες που έσκουζαν αλλά και για τον Καθηγητή.Ομως η πλειοψηφία των φοιτητών παρέμεναν σιωπηλοί....Τό κείμενο αυτο εδώ είναι αρκετά επικίνδυνο.Δεν θα το έλεγα κόκκινοχρυσαυγίτικο όπως άλλοι αλλά <<μυρίζει>> μίσος. Εκφράσεις όπως <<σκοτωμένος κόσμος της μετ/κης οικογένειας>> κ.α. δείχνουν τις τάσεις του μηδενισμού των πάντων που προέρχεται απο άλλες αναλύσεις που εξυπηρετούν πολλούς και πολλά....Επίσης να σας πω οτι υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι έτσι ακριβώς όπως τους περιγράφετε και ΄σως τους ονειρεύεστε που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους σε συνελεύσεις τέτοιου τύπου!
Μα ποιός σου είπε ότι οικυράτσες αυτές έχουν οποιουδήποτε είδους νομιμοποίηση η ότι εκπροσοωπούν άλλον εκτός από τον εαυτό τους, άντε και καμμιά (Τσιπρέικη)φοιτητική παράταξη ????
Ωραία όλα αυτά... Δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω. Επίσης, εγώ τον λυπήθηκα τον κυριούλη αν και δεν πρέπει αλλά νισάφι με το τροπάρι της ελαττωματικής γενιάς του σήμερα και της υπεργαμάτης επαναστατικής γενιάς του χθες. Αυτό που περιγράφετε ως φλόγα και πάθος για τους μπαμπάδες και μανάδες της υπεργαμάτης επαναστατικής γενιάς του χθες ήταν αναίδεια και αλητεία. Το μήλο κάτω απ' τη μηλιά θα πέσει, από που θα πέσει; Θα φυτρώσει; Και αυτή η μηλιά ήταν κάποτε η υπεργαμάτη επαναστατική γενιά του χθες. Δε μηδενίζω τους αγώνες και τα οράματα των νέων του χθες, δεν είμαι καν από αυτούς που θεωρούν ότι η μεταπολίτευση ήταν η χειρότερη περίοδος της χώρας αλλά φτάνει με την άνευ ουσίας σύγκριση (άλλες συνθήκες, άλλες προσδοκίες) και την ακύρωση συλλήβδην μιας γενιάς ως σκυλάδικης και ότι άλλο. Χάσμα γενεών, ανίκητο.
Να είσαι Έλληνας, νέος, να θέλεις να σπουδάσεις και να ζήσεις, και να βρεθείς με αυτούς τους συμφοιτητές. Έχουν την ίδια φάτσα και το ίδιο χρώμα δέρματος με σένα, αλλά σου είναι ξένοι. Μιλούν την ίδια γλώσσα με σένα, αλλά δεν συνεννοείστε. Περνάτε καθημερινά αρκετές ώρες μαζί στα ίδια αμφιθέατρα και στις ίδιες καφετέριες, αλλά αλλού είσ' εσύ κι αλλού αυτοί. Κατά το ήμισυ είναι οικείοι, κατά το άλλο ήμισυ το absurdum ενσαρκωμένο. Κάποιος να γράψει ένα ποίημα, ένα θεατρικό έργο, κάτι τέλος πάντων, γι' αυτήν τη μικρή τραγωδία δίχως ήρωα.
Κάποιοι τάχα τρομάζουν υποκριτικά όταν βλέπουν το τέρας που τους μοιάζει. Κάποιοι άλλοι έχουμε ίσως πάψει να τρομάζουμε ίσως διότι υπερισχύει η αηδία και η αποστροφή. Θυμάμαι ότι ο Κορνήλιος Κατοριάδης κάποτε είχε χαρακτηρίσει την σύγχρονη ελληνική κοινωνία “κατινγκοειδή”. Εξαιρετικό το κείμενο του Τσαγκαρουσιάνου.
Η όλη κριτική νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική από όλους. Η διαπίστωση του γράφοντος για την πιτσιρίκα είναι σωστή και τα εκατέρωθεν επιχειρήματα πραγματικά σάπια. Η νοοτροπία που έχει εμποτιστεί είναι αυτή, και τώρα, που βιώνουμε την κρίση, η σαπίλα έχει ξεβράσει το καπάκι του κάδου και βρωμάνε όλοι και όλα. Το ζητούμενο όμως δεν είναι ο τρόπος αντίδρασης. Δεν μπορείς με το έτσι θέλω να βγάλεις ένα σχέδιο για τα Πανεπιστήμια όπου συρρικνώνεις τα πάντα κατά το δοκούν. Ποιος σχεδιασμός πήγε τόσο λάθος και σε μια νύχτα ανατρέπουμε τα πάντα με θύματα αυτά τα (έστω ανάγωγα κ@λόπαιδα) που έφτυσαν αίμα να περάσουν τις εξετάσεις τους και οι γονείς τους τα έτρεχαν έξι χρόνια στα φροντιστήρια πληρώνοντας σε χρυσάφι; Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έπρεπε να είχαν αρχίσει από την πρώτη μέρα της κρίσης, είναι η ανατροπή της ιδεολογίας του βολέματος και της ασφαλούς αναισθητικής εξασφάλισης εργασίας (λέγε με δημόσιο) για το οποίο ευθύνεται Ο ΚΑΘΕ μέσος έλληνας γονιός που κατάντησε τώρα τα παιδιά του έτσι. Αυτό δεν έγινε. Υ.Γ.: η ανεργία έχει φτάσει σε αυτές τις "θρασείς" ηλικίες στο 60%, μήπως να βλέπουμε τα πράγματα πιο σφαιρικά; Έτσι τα μάθαμε, τα σπείραμε και τώρα θερίζουν οργή ορμώμενη από φόβο, μόνο φόβο για το μέλλον. Ας μην έχουμε την απαίτηση να δείχνουν και σαβουάρ βιβρ κύριε Τσαγκαρουσιάνε...
Η ενοχοποίηση όλων όμως οδηγεί περίπου και στην αθώωση όλων . Κάτι τέτοιο μου βγάζει το κείμενο που φτάνει να μιλάει για τις ευθύνες όλων για τη χρεοκοπία της χώρας , μέχρι και για την ασχήμια του καθηγητή και του συστήματος που εκπροσωπεί. Εδώ έχουμε ξεκάθαρα μερικά χθεσινά τσουτσέκια που χωρίς καμία ντροπή πάνω τους προπηλακίζουν σχεδόν έναν ηλικιωμένο άνθρωπο καθηγητή τους και επομένως το μόνο που μπορεί κανείς να προσάψει στον τελευταίο είναι ότι παραμένει τέρας ψυχραιμίας αντί να σηκωθεί και να τους πλακώσει στις εκπαιδευτικές μπάτσες.
Ζώα.. οι φοιτητές έχουν ξεχάσει ότι πρωτίστως είναι φοιτητές. Δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο εκ. σύστημα που να μην το επεκτείνει, πόυ οι φοιτητές να έχουν συμφωνήσει. Το Αθηνά δεν φταίει... να κλείσουν τα 50% αν ήταν σε εμένα, να βάλουν τα λεφτά στα υπόλοιπα και τα βοηθήσουν να φοιτήσουν από τα κατώτατα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.
Άμα κλείσουν τα 50% των σχολών θα πρέπει να κάνεις 3 ιδιαίτερα στο κάθε μάθημα για να περάσεις, πως ακριβώς θα βοηθηθούν τα κατώτατα οικονομικά στρώματα?
Δεν είναι απλά ένας καθηγητής. Είναι ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας, που το εξέλεξαν οι ίδιοι. Τώρα θέλουν να τον απολύσουν μάλλον τα "αφεντικά"...
Δεν θα εξετάσω ποιος έχει δίκιο και αν αυτός που δικαίως ή αδίκως ορύεται το χάνει. Ούτε αν καθηγητές πρέπει να απολαμβάνουν το σεβασμό μόνο και μόνο από τη θέση τους και πώς κατέλαβαν αυτή τη θέση.Αυτό που με ενοχλεί είναι η ίδια η σκηνή, όπου ένας άνθρωπος προσπαθεί να βγει αλώβητος μέσα από μία αγέλη που είναι έτοιμη να τον κατασπαράξει (το βλέμμα και η συμπεριφορά της κοπέλας δίπλα του με τρομάζει πραγματικά). Μία σκηνή χάους που για τους παρόντες και πλειοψηφούντες είναι μια ανώτατη έκφραση δημοκρατίας και στην ουσία είναι μια κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας και ελευθερίας.Και για να σας στοιχειώσω τα όνειρα, προσέξτε καλά το πρόσωπο της κοπέλας και των άλλων που διακρίνονται για την μαχητικότητά τους!!! Σε μερικά χρόνια θα κάθονται στα έδρανα της Βουλής (αν υπάρχει ακόμη). Να τους χαιρόμαστε!