Update: Η Γαλλία είπε ναι στο γάμο των ομοφύλων


"La mariage pour tous" adopté από lemondefr
7
Update: Η Γαλλία είπε ναι στο γάμο των ομοφύλων Facebook Twitter

Εγκρίθηκε τελικά πριν από λίγο από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί το γάμο των ομοφύλων, μετά από ένα νομοθετικό μαραθώνιο που άρχισε τον Ιανουάριο. Το νομοσχέδιο έλαβε 331 θετικές ψήφους και 225 αρνητικές. Ο Claude Bartolone, Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα ως εξής: «Μετά από 136 ώρες και 56 λεπτά, η Συνέλευση ενέκρινε το γάμο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου.»

Λίγο πριν από την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, ένα περιστατικό αναστάτωσε τη βουλή καθώς ένα άτομο προσπάθησε να ξεδιπλώσει ένα πανό πριν πέσει πάνω του και το σταματήσει η ασφάλεια της Εθνοσυνέλευσης.

Τώρα το λόγο έχει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο όπου έχουν κατατεθεί ενστάσεις επί του νομοσχεδίου. Αν οι δικαστές το εγκρίνουν, τότε οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων αναμένονται στα μέσα Ιουνίου. Οι πολέμιοι πάντως του ψηφισθέντος πλέον νόμου, ετοιμάζουν νέες διαμαρτυρίες στις  5 και 26 Μαΐου στο Παρίσι.  


Update: Η Γαλλία είπε ναι στο γάμο των ομοφύλων Facebook Twitter

Με αυτή την «διαφορετική» Μαριάν στο διαδικτυακό πρωτοσέλιδό της και με τίτλο σε εισαγωγικά «Η ομοφυλοφοβική διαστροφή της Δημοκρατίας» η Le Monde αναμένει τη σημερινή ψηφοφορία για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφύλων.

Στο κεντρικό άρθρο του κοινωνιολόγου Eric Fassin, αναλύονται οι έντονες αντιδράσεις της συντηρητικής μερίδας των Γάλλων που εκδηλώνονται με διαδηλώσεις και απειλές. «Είμαστε μάρτυρες της ρητορικής αντιστροφής της δημοκρατίας με στόχο να εξηγηθεί και να δικαιολογηθεί η ομοφοβία, που βγαίνει από τη συντηρητική ντουλάπα της παθογένειας», αναφέρεται σε κάποιο σημείο του άρθρου.  

Ο κοινωνιολόγος προσπαθεί να εξηγήσει αυτή τη συντηρητική στροφή της κοινωνίας κατά μειονοτήτων και μία από τις εξηγήσεις είναι ότι σε εποχή λιτότητα και κρίσης, αντί η εξουσία να αγγίξει την αυτοκρατορία των αγορών, προσφέρει τρόπους για να διοχετεύσουν οι άνθρωποι την οργή τους.

Το σίγουρο είναι ότι η απόφαση της κυβέρνησης Ολάντ έχει ξεσηκώσει τα συντηρητικά πάθη στο Παρίσι, τα οποία υποδαυλίζει η καθολική εκκλησία. Αντίπαλοι του σχεδίου έχουν βγει στους παρισινούς δρόμους αλλά και υποστηρικτές του νόμου που θα ψηφιστεί στις 18.00 ώρα Ελλάδος.  Οι μεγάλες διαδηλώσεις στις εβδομάδες που διήρκησε η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου πολλές φορές συνοδεύτηκαν από επεισόδια.

Και σήμερα, η αστυνομική παρουσία έχει ενισχυθεί σε πολλές περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας για το φόβο σοβαρών επεισοδίων από ομοφοβικούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Άλλωστε, μόλις χθες, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο Κλοντ Μπαρτολόν, έλαβε ένα φάκελλο που περιείχε πυρίτιδα και μια απειλητική επιστολή.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Αθλητισμός / Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Το γκάλοπ σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες ρωτούσε αν θα προτιμούσαν να δουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με λευκό δέρμα να παίζουν για τη Γερμανία
NEWSROOM
Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM