CONFERENCE LEAGUE

«Παιδί-βαμπίρ» ενταφιασμένο σε νεκρόπολη της Ιταλίας - Ανακαλύφθηκε με μια πέτρα στο στόμα

«Παιδί-βαμπίρ» ενταφιασμένο σε νεκρόπολη της Ιταλίας - Ανακαλύφθηκε με μια πέτρα στο στόμα Facebook Twitter
0

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον σκελετό ενός 10χρονου παιδιού σε ένα αρχαιορωμαϊκό χώρο της Ιταλίας, ο οποίος θεωρούν πως ενταφιάστηκε με τελετουργικό τρόπο ώστε να μην αναστηθεί από τους νεκρούς. 

Τα απομεινάρια του σκελετού εντοπίστηκαν από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου της Αριζόνας και του Στάνφορντ, ενώ στο στόμα του παιδιού βρέθηκε τοποθετημένη μια πέτρα. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πέτρα είχε εισηχθεί σκοπίμως στο πλαίσιο ενός τελετουργικού, που στόχο είχε να αποτρέψει την ανάσταση του παιδιού μετά τον ενταφιασμό. 

Η ασυνήθιστη «ταφή βαμπίρ», όπως αποκαλείται, χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά ανατριχιαστική και περίεργη» από τον αρχαιολόγο και καθηγητή Ντέιβιντ Σόρεν, ο οποίος πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή της Τεβερίνα από το 1987. 

«Δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο. Οι ντόπιοι το αποκαλούν "Vampire of Lugnano"», σχολίασε ο καθηγητής.

«Παιδί-βαμπίρ» ενταφιασμένο σε νεκρόπολη της Ιταλίας - Ανακαλύφθηκε με μια πέτρα στο στόμα Facebook Twitter

Ο σκελετός βρέθηκε σε μια νεκρόπολη παιδιών (La Necropoli dei Bambini), που έχει τις ρίζες της πίσω στην εποχή όταν είχε ξεσπάσει επιδημία ελονοσίας το 400 μ.Χ., στην διάρκεια της οποία πέθαναν πολλά βρέφη και μικρά παιδιά της περιοχής. 

Οι αρχαιολόγοι πίστευαν μέχρι πρότινος πως το νεκροταφείο ήταν αποκλειστικά για βρέφη, νήπια και αγέννητα έμβρυα, καθώς το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί που έφεραν στο φως οι τελευταίες 50 ανασκαφές ήταν ένα κορίτσι 3 ετών. 

Ωστόσο, η ανακάλυψη ενός 10χρονου παιδιού, του οποίου η ηλικία προσδιορίστηκε από την οδοντοστοιχία αλλά δεν έχει γίνει γνωστό το φύλο, υποδεικνύει πως ενδεχομένως το νεκροταφείο να υπήρξε σημείο ταφής και για μεγαλύτερα παιδιά. 

«Δεδομένης της ηλικίας του παιδιού και της κατάστασής του, με την πέτρα τοποθετημένη μέσα στο στόμα του, δείχνει, αυτή τη στιγμή, μια ανωμαλία ενός ενός ήδη αφύσικου νεκροταφείου», σχολίασε ο επικεφαλής των ανασκαφών, Ντέιβιντ Πίκελ.  

«Παιδί-βαμπίρ» ενταφιασμένο σε νεκρόπολη της Ιταλίας - Ανακαλύφθηκε με μια πέτρα στο στόμα Facebook Twitter

Προηγούμενες ανασκαφές στην συγκεκριμένη νεκρόπολη παιδιών έχουν φέρει στο φως οστά από βρέφη και νήπια δίπλα σε αντικείμενα που σχετίζονται με τελετές μαγείας, ανάμεσά τους νύχια από κοράκια, κόκαλα βατράχου, χάλκινα καζάνια γεμάτα στάχτη και απομεινάρια κουταβιών, τα οποία φαίνεται πως είχαν θυσιαστεί. 

Να σημειωθεί πως στον σκελετό του 3 ετών κοριτσιού είχαν βρεθεί πέτρες πάνω στα πόδια και τα χέρια, μια τελετουργική μέθοδος την οποία χρησιμοποιούσαν διάφορες κουλτούρες προκειμένου να εμποδίσουν τον νεκρό να αναστηθεί. 

«Γνωρίζουμε πως οι Ρωμαίοι ανησυχούσαν έντονα με αυτό και θα έφτανα στο σημείο να επιστρατεύσουν μεθόδους μαγείας ώστε να εμποδίσουν το κακό -ο,τιδήποτε μόλυνε το σώμα- να βγει έξω. Είναι στην ανθρώπινη φύση να έχει ανάμικτα συναισθήματα για τους νεκρούς και να αναρωτιέται αν όντως αυτό είναι το τέλος», εξηγεί ο καθηγητής Σόρεν. 

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

CONFERENCE LEAGUE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα άδυτα του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο θησαυρός του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου

Μια ξενάγηση στις σπάνιες συλλογές χειρογράφων, παλαιτύπων και μικροφίλμ που σκιαγραφούν την ελληνική τυπογραφία, την ιστορία του βιβλίου αλλά και τους κώδικες της Παλαιογραφίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο της Μικράς Ασίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο της Μικράς Ασίας

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι ανακοίνωσε ότι δύο αγάλματα που απεικονίζουν τον Δία και την Αφροδίτη ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο
NEWSROOM
Η ζωή και ο θάνατος στην ΟΘωμανική Κρήτη

Ιστορία μιας πόλης / Η ζωή και ο θάνατος στην Οθωμανική Κρήτη

Πώς ήταν να πεθαίνεις ως μουσουλμάνα ή μουσουλμάνος στην Οθωμανική Κρήτη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Αντώνη Αναστασόπουλο για τις μουσουλμανικές επιτύμβιες στήλες στην Κρήτη και τη σημασία τους.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μόδα στις κρατικές στολές του 19ου αιώνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Περικεφαλαίες με φτερά και κολάν: Η μόδα στις κρατικές στολές του 19ου αιώνα

Η LiFO παρουσιάζει σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους εικόνες και σχέδια που μαρτυρούν τη μόδα στις κρατικές στολές ανάλογα με τη χρονιά, τη νοοτροπία της διακυβέρνησης και το σώμα που υπηρετούσε κάποιος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μοναδικού (και μυστήριου) Μηχανισμού του, ενός επιστημονικού θαύματος του αρχαίου κόσμου

Ανακαλύφθηκε Σαν Σήμερα / Η συναρπαστική ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Γοητευτικές πληροφορίες και μαρτυρίες για το πιο σημαντικό ελληνικό ναυάγιο της αρχαιότητας και το χρονικό της αποκρυπτογράφησης ενός επιστημονικού θαύματος που ανακαλύφθηκε σαν σήμερα το 1902.
M. HULOT
Αρχαία Λύκτος: Γιατί η ανασκαφή της άργησε έναν αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Αρχαία Λύκτος: Γιατί η ανασκαφή της άργησε έναν αιώνα;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αντώνη Κοτσώνα για την αρχαία πόλη στην ενδοχώρα της κεντρικής Κρήτης, η οποία υμνήθηκε από τον Όμηρο, θεωρήθηκε τόπος γέννησης του Δία από τον Ησίοδο, πολέμησε επανειλημμένως εναντίον της Κνωσού, καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά κατάφερε και ανέκαμψε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η ξανακερδισμένη Αλεξάνδρεια του Καβάφη

Ανταπόκριση από την Αλεξάνδρεια / Η ξανακερδισμένη Αλεξάνδρεια του Καβάφη

Το αξιέπαινο έργο της ανακαίνισης από το Ίδρυμα Ωνάση της Οικίας του Κ.Π. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια δεν αποσκοπεί σε μια απλή αναπαράσταση μιας μνήμης αλλά στην απόδοση της καθημερινότητας του ποιητή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Aνθρωποθυσία, ανάκτορα, και σεισμοί στα Μινωϊκά Χανιά

Ιστορία μιας πόλης / Aνθρωποθυσίες, ανάκτορα και σεισμοί στα μινωικά Χανιά

Πόσα γνωρίζουμε για τη μινωική Κρήτη; Τι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κυδωνία και πώς εντάσσεται η περιοχή στη μεγάλη εικόνα της κρητικής αρχαιολογίας; H Aγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη για τη μινωική Κυδωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
5 Μαΐου 1821 – 200 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Ναπολέοντα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μέγας Ναπολέων: O μύθος του συναρπάζει ακόμα

Σκέψεις και ιστορίες για την προσωπικότητα του Μεγάλου Ναπολέοντα -που πέθανε σαν σήμερα- αποφεύγοντας τα πεδία των στρατιωτικών συρράξεων και ακολουθώντας μονοπάτια που συνέδεαν τα πεδία των προσωπικών μαχών του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΣΕΝ: Οι καινοτομίες ενός θεσμού που ιδρύθηκε από γυναίκες για γυναίκες

Ιστορία μιας πόλης / ΣΕΝ: Οι καινοτομίες ενός θεσμού που ιδρύθηκε από γυναίκες για γυναίκες

150 περίπου χρόνια πριν, ιδρύεται στην Αθήνα ο Σύλλογος Εκπαιδεύσεως Νεανίδων, που επιβιώνει και προσαρμόζεται στις κοινωνικές αλλαγές, και ζει μέχρι και σήμερα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Ιστορία μιας πόλης / Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Κτίρια του βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα, στη Σόλωνος, στου Ζωγράφου και αλλού. Πολύβουοι τόποι, γεμάτοι ζωή, πεδίο μαχών, κέντρο παραγωγής και διάδοσης γνώσης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Χάιδω Μπάρκουλα για την ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ