BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Γιατί «Ο Μάγος του Οζ» είναι η πιο επιδραστική ταινία όλων των εποχών

Γιατί «Ο Μάγος του Οζ» είναι η πιο επιδραστική ταινία όλων των εποχών Facebook Twitter
H Τζούντι Γκάρλαντ στο ρόλο της μικρής Ντόροθι που αποδρά από το μουντό κι ασπρόμαυρο Κάνσας στον τεχνικολόρ ονειρόκοσμο της χώρας του Οζ.
0

Πριν από μερικά χρόνια είχε υπάρξει αντίστοιχη έρευνα του πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, με αντίστοιχη μεθοδολογία –ανάλυση δηλαδή της βάσης δεδομένων του Internet Movie Database (IMDb) με κριτήριο ποια ταινία έχεις τις περισσότερες αναφορές ως «επιρροή»– και πανομοιότυπα αποτελέσματα, η νέα έρευνα όμως καλύπτει μεγαλύτερο εύρος δεδομένων, αναλύοντας πάνω από 47.000 ταινίες από 26 διαφορετικά είδη και υπο-είδη.

Με βάση αυτή την –ποσοτική πάντως– ανάλυση, ανακηρύχθηκε πιο επιδραστική ταινία όλων των εποχών η ταινία που σκηνοθέτησε ο Βίκτορ Φλέμινγκ (κυρίως δηλαδή – ενεπλάκησαν κι άλλοι σκηνοθέτες αφού εκείνος έτρεχε παράλληλα και με το «Όσα παίρνει ο άνεμος») το 1939, με πρωταγωνίστρια την Τζούντι Γκάρλαντ στο ρόλο της μικρής Ντόροθι που αποδρά από το μουντό κι ασπρόμαυρο Κάνσας στον τεχνικολόρ ονειρόκοσμο της χώρας του Οζ.

Όπως επισημαίνουν οι ιθύνοντες της έρευνας, πάντως, η συγκεκριμένη βάση δεδομένων είναι «προκατειλημμένη» υπέρ ταινιών που έχουν γυριστεί στη Δύση, και κυρίως στις ΗΠΑ. Στην έρευνα δεν συμπεριλήφθηκαν ταινίες μικρού μήκους και ταινίες της βιομηχανίας πορνό, αλλά και ταινίες που κυκλοφόρησαν μετά το 2010, αφού η επίδρασή τους σε άλλες ταινίες και δημιουργούς δεν μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί.

Γιατί «Ο Μάγος του Οζ» είναι η πιο επιδραστική ταινία όλων των εποχών Facebook Twitter
Πιο «επιδραστικός» ηθοποιός ανακηρύχθηκε ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον. Λογικό, όχι μόνο επειδή είναι κορυφαίος ηθοποιός ευρείας γκάμας αλλά επειδή έχει παίξει και σε καμιά χιλιοστή ταινίες.

Εκτός από τις ταινίες, η ερευνητική ομάδα υιοθέτησε και μια χωριστή μεθοδολογία για την αξιολόγηση σκηνοθετών και ηθοποιών, επιβραβεύοντας με πόντους τους συντελεστές ανάλογα με το πόσο επιδραστική ήταν η ταινία ή οι ταινίες που συμμετείχαν σε σύγκριση με άλλες ταινίες της ίδιας χρονιάς.

Την κορυφή της λίστας των σκηνοθετών κατέλαβε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ να κερδίζει τη δεύτερη θέση. Στην αντίστοιχη λίστα με τους άντρες ηθοποιούς οι δύο πρώτοι είναι ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον και ο Τομ Κρουζ, ενώ η «ποσοτική» υφή της έρευνας εξηγεί και την πρώτη θέση της Λόις Μάξγουελ (η Μις Μάνιπενι από τις ταινίες Τζέιμς Μποντ) στις γυναίκες, με δεύτερη την Κάρι Φίσερ, την «πριγκίπισσα Λέια» του «Πολέμου των Άστρων»

Ιδού η λίστα με τις 20 «πιο επιδραστικές ταινίες όλων των εποχών»:

1. Ο Μάγος του Οζ (1939)

2. Ο Πόλεμος των Άστρων (1977)

3. Ψυχώ (1960)

4. Κινγκ Κονγκ (1933)

5. 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος (1968)

6. Μετρόπολις (1927)

7. Πολίτης Κέιν (1941)

8. Η Γέννηση ενός Έθνους (1915)

9. Φρανκενστάιν (1931)

10. Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937)

11. Καζαμπλάνκα (1942)

12. Δράκουλας (1931)

13. Ο Νονός (1972)

14. Τα σαγόνια του καρχαρία (1975)

15. Νοσφεράτου (1922)

16. Η αιχμάλωτος της ερήμου (The Searchers, 1956)

17. Καμπίρια (1914)

18. Σ.Ο.Σ. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (Dr Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, 1964)

19. Όσα παίρνει ο άνεμος (1939)

20. Θωρηκτό Ποτέμκιν (1925)

Οθόνες
0

BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Πολιτισμός / Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Η προκλητική ανθολογία του Γιώργου Λάνθιμου, η νέα συμφωνία δράσης του Τζορτζ Μίλερ, μια έκπληξη από τη Γαλλία και ένα ωραιότατο ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Ζούμε, ρε! / «Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τους Δημήτρη Ζάχο και Θανάση Καφετζη, τους δύο δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «Λώξη» ενώ ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης μοιράζεται την εμπειρία του από τη θεατρική ομάδα «Εν δυνάμει», μέλος της οποίας είναι και η Λωξάνδρα.
THE LIFO TEAM
Marcello Mio

Ανταπόκριση / Marcello mio: Η πιο meta ταινία του φετινού Φεστιβάλ Καννών

Διανύοντας τη δική της πορεία κάτω από τη σκιά της μητέρας της, Κατρίν Ντενέβ, και το φάντασμα του εξίσου διάσημου πατέρα της, η Κιάρα αποφασίζει να υποδυθεί τον Μαστρογιάνι και να βγει μόνη της στη σέντρα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
L'Amour Ouf

Ανταπόκριση / L'amour Ouf: Μία από τις χειρότερες ταινίες που έχουμε δει ποτέ στο διαγωνιστικό των Καννών

Αν την ταινία την είχε σκηνοθετήσει οποιοσδήποτε Αμερικανός και όχι ο Γάλλος Ζιλ Λελούς, όχι μόνο στις Κάννες δεν θα είχε ταξιδέψει αλλά δεν θα την είχε δει κανείς μας πουθενά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Parthenope

Ανταπόκριση / Parthenope: Η υπερβολή δεν είναι ποτέ αρκετή για τον Σορεντίνο

Στο πρόσωπο της grande bellezza που ανακάλυψε, της αποθεωτικά φωτογενούς 27χρονης Τσελέστε Ντάλα Πόρτα, ο Ιταλός δημιουργός συγκεντρώνει τα αντιφατικά του αισθήματα για τη γειτονιά της μνήμης του, τη Νάπολη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζία Ζάνγκε, ο εθνολόγος της κινεζικής συνείδησης

Ανταπόκριση / Τζία Ζάνγκε, ο Κινέζος εθνολόγος του σινεμά

Με το «Caught by the Tides», ο κορυφαίος σκηνοθέτης της Κίνας καταγράφει τις συντριπτικές αλλαγές στη χώρα μέσα από τον ποιητικό φακό του. Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος τον συνάντησε στις Κάννες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Γιατί δεν μου άρεσε το «Megalopolis» του Κόπολα»

The Review / «Γιατί δεν μου άρεσε το Megalopolis του Κόπολα»

Πόσα λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι οι θεατές και γιατί δεν έχει απολύτως καμία σημασία; Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Τάσος Μελεμενίδης συζητούν για τη φιλόδοξη νέα ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα που έκανε την πρεμιέρα της στις Κάννες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ