Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επιστρέφει δυναμικά στο FUBAR του Νetflix

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επιστρέφει δυναμικά στο FUBAR του Νetflix Facebook Twitter
To FUBAR θέλει τον Σβαρτσενέγκερ πράκτορα της CIA επί 40 χρόνια, μυστικά από την οικογένειά του και έτοιμο να συνταξιοδοτηθεί.
0

«Please, allow me to introduce myself», ακούγεται να λέει ο Μικ Τζάγκερ στην αρχή του πρώτου επεισοδίου του FUBAR, τη χιλιοστή φορά που χρησιμοποιείται το «Sympathy for the Devil» σε μεγάλη και μικρή οθόνη, μα στην πραγματικότητα η φιγούρα που βλέπουμε χρειάζεται συστάσεις. Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ανήκει στους τελευταίους άμεσα και ευρέως αναγνωρίσιμους σταρ, υπήρξε ένας ογκόλιθος του σινεμά δράσης, για χρόνια μπροστάρης του box-office και στη συνέχεια κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Το άστρο του ανέτειλε την περίοδο που στις ΗΠΑ εδραιωνόταν ο Ρίγκαν, εφαρμόζοντας μια επιθετική πολιτική επανασύστασης και αποκατάστασης του τραυματισμένου από αποτυχημένους πολέμους στο εξωτερικό και σκάνδαλα προφίλ της υπερδύναμης. Στο πρόσωπό του η ριγκανική Αμερική βρήκε τον σταρ που θα ενσάρκωνε αυτή την πολιτική στο σινεμά, έναν γίγαντα με υπερφυσικό μυϊκό σύστημα και το bonus της έμπρακτης επαλήθευσης του «αμερικανικού ονείρου» – ήταν ένας μετανάστης που ενσωματώθηκε και πέτυχε. Γι’ αυτό η action περσόνα του Άρνι είναι εκείνη ενός Υπεράνθρωπου, ο οποίος, πριν ή αφού εξολοθρεύσει τον αντίπαλο, θα τον ξεφτιλίσει με ένα σαρκαστικό punchline, (επι)βεβαιώνοντας την υπεροχή του.

Η ώρα περνά, εδώ που τα λέμε έχεις δει και χειρότερα πράγματα στην πλατφόρμα. Βέβαια, αυτό το «καλό είναι για Netflix» έχει βλάψει το γούστο μας και την ποιότητα των παραγωγών εκεί έξω όσο λίγα πράγματα. 

Φυσικά, επειδή ο Σβαρτσενέγκερ ήταν ξύπνιος, κατάλαβε ότι, αν ήθελε να επιβιώσει, ο σαρκασμός έπρεπε να στραφεί και προς τον ίδιο και να γίνει αυτοσαρκασμός. Καθώς εξέλισσε τo action προφίλ του, δούλευε παράλληλα και το κωμικό του timing, με σκηνοθέτες πρόθυμους να αξιοποιήσουν τον όγκο του προς όφελος του κωμικού οράματός τους αντί να προσαρμόσουν το δεύτερο πάνω του – την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του Σλάι ο Άρνι δεν την είχε, αλλά ήταν πολύ πιο συνεργάσιμος και ταπεινός απέναντι στους σκηνοθέτες του κι αυτό τον ευνόησε. Ευτύχησε να κάνει και καλές επιλογές, δούλεψε με τον Βερχόφεν, τον ΜακΤίρναν, τον Ράιτμαν, τον Γουόλτερ Χιλ και, βέβαια, με τον Τζέιμς Κάμερον. Η τελευταία του συνεργασία με τον Κάμερον ήταν το «True Lies», μια αυτοπαρωδική κατασκοπεία δράσης και ατέλειωτου fun, όπου η σύζυγός του Τζέιμι Λι Κέρτις αγνοεί ότι δουλεύει για λογαριασμό της CIΑ και μπλέκει σε μια εξωφρενική περιπέτειά του.

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επιστρέφει δυναμικά στο FUBAR του Νetflix Facebook Twitter
Η Μόνικα Μπάρμπαρο στέκεται επάξια ως κινηματογραφική του κόρη μέσα στο πλάνο.

Με τη σειρά του Netflix, που παραπέμπει στο «True Lies» τόσο ως concept όσο και τονικά, πέφτει ακόμα ένα κάστρο. Μέσα σε λίγους μήνες είδαμε το αντίπαλο δέος του Σταλόνε, αλλά και τον Χάρισον Φορντ, δύο αμιγώς κινηματογραφικούς σταρ με τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό τους, να πρωταγωνιστεί για πρώτη φορά σε σειρές για λογαριασμό της μικρής οθόνης. Ο Αυστριακός σταρ είναι ο τρίτος και αναρωτιέσαι αν θα απομείνει κανείς στο τέλος, καθαρά για λόγους στατιστικής – έτσι κι αλλιώς, όχι μόνο έχει απενοχοποιηθεί η μετάβαση κινηματογραφικών αστέρων στην τηλεόραση αλλά οι τελευταίοι συχνά την επιζητούν. 

To FUBAR θέλει τον Σβαρτσενέγκερ πράκτορα της CIA επί 40 χρόνια, μυστικά από την οικογένειά του και έτοιμο να συνταξιοδοτηθεί. Αναγκάζεται να αναλάβει μια τελευταία αποστολή ταξιδεύοντας μέχρι τη Γουιάνα, στο άντρο του γιου ενός παλιού στόχου του, ώστε να σώσει έναν μυστικό πράκτορα, που κινδυνεύει να αποκαλυφθεί, και να ανακτήσει ένα όπλο μαζικής καταστροφής. Εκεί θα ανακαλύψει ότι ο εν λόγω μυστικός πράκτορας είναι η κόρη του, η οποία εργάζεται επίσης ως πράκτορας της CIA επί μια δεκαετία, φυσικά εν αγνοία του. 

Σε συνάρτηση με αυτό που εκπροσωπούσε η περσόνα του στα '80s, η αναγκαιότητα των επεμβάσεων της CIA στο εξωτερικό είναι δεδομένη, τα punchlines πέφτουν βροχή, οι αυτοαναφορικές στιγμές επίσης –ακόμα και «I’m back» ακούγεται να λέει–, ενώ οι αντεγκλήσεις μεταξύ αυτού και της κόρης του, όταν αφορούν τη σχέση τους και όχι τη δουλειά, κινούνται στο γλυκανάλατο μήκος κύματος ταινιών όπως το «Kindergarten Cop» ή το «Jingle all the way». Ο Άρνι «φτύνει» τις ατάκες με αλάνθαστο κωμικό ένστικτο, ακόμα κι όταν το σενάριο δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, το εκτόπισμά του είναι τέτοιο, δε, που συλλογίζεσαι όσους επιγόνους του παρέλασαν επί της οθόνης στο πρόσφατο Fast X και σκέφτεσαι ότι τρώει δέκα τέτοιους στην καθισιά του.

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επιστρέφει δυναμικά στο FUBAR του Νetflix Facebook Twitter
Με τη σειρά του Netflix, που παραπέμπει στο «True Lies» τόσο ως concept όσο και τονικά, πέφτει ακόμα ένα κάστρο.

Η σειρά προσπαθεί να μιμηθεί μεγάλες δόξες του πρωταγωνιστή, μα η παραγωγή είναι μικρότερη, το αποτέλεσμα οπτικά αδιάφορο, με τη δράση πεισματικά (και τηλεοπτικά) περιορισμένη στο κέντρο του κάδρου, ενώ το υλικό δεν επαρκεί για να στηρίξει οκτώ επεισόδια. Όμως το tempo είναι γρήγορο, χωρίς να καταλύει την έννοια της αφήγησης, όπως πράττουν εσχάτως ουκ ολίγα netflix-ικά προϊόντα, και η Μόνικα Μπάρμπαρο στέκεται επάξια ως κινηματογραφική του κόρη μέσα στο πλάνο. Η ώρα περνά, εδώ που τα λέμε έχεις δει και χειρότερα πράγματα στην πλατφόρμα. Βέβαια, αυτό το «καλό είναι για Netflix» έχει βλάψει το γούστο μας και την ποιότητα των παραγωγών εκεί έξω όσο λίγα πράγματα – θα επεκταθούμε στο μέλλον, με άλλη αφορμή. Προς το παρόν, χαιρόμαστε που ξαναβλέπουμε τον Άρνι στην οθόνη κι ελπίζουμε μια πιθανή θετική υποδοχή της σειράς από το κοινό να ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερα και καλύτερα πρωταγωνιστικά οχήματα στο άμεσο μέλλον. 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες, πιθανότατα το τελευταίο ευρέως αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό είδωλο μιας άλλης εποχής, ο Κλιντ Ίστγουντ κλείνει σήμερα τα 94.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

The Review / «Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

O Γιάννης Βασιλείου και ο Λουκάς Κατσίκας είδαν τις «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου και αναλύουν τα επιτεύγματα, αλλά και τις αστοχίες της ταινίας. Με καλοσύνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Πολιτισμός / Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Η προκλητική ανθολογία του Γιώργου Λάνθιμου, η νέα συμφωνία δράσης του Τζορτζ Μίλερ, μια έκπληξη από τη Γαλλία και ένα ωραιότατο ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Ζούμε, ρε! / «Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τους Δημήτρη Ζάχο και Θανάση Καφετζη, τους δύο δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «Λώξη» ενώ ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης μοιράζεται την εμπειρία του από τη θεατρική ομάδα «Εν δυνάμει», μέλος της οποίας είναι και η Λωξάνδρα.
THE LIFO TEAM
Marcello Mio

Ανταπόκριση / Marcello mio: Η πιο meta ταινία του φετινού Φεστιβάλ Καννών

Διανύοντας τη δική της πορεία κάτω από τη σκιά της μητέρας της, Κατρίν Ντενέβ, και το φάντασμα του εξίσου διάσημου πατέρα της, η Κιάρα αποφασίζει να υποδυθεί τον Μαστρογιάνι και να βγει μόνη της στη σέντρα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
L'Amour Ouf

Ανταπόκριση / L'amour Ouf: Μία από τις χειρότερες ταινίες που έχουμε δει ποτέ στο διαγωνιστικό των Καννών

Αν την ταινία την είχε σκηνοθετήσει οποιοσδήποτε Αμερικανός και όχι ο Γάλλος Ζιλ Λελούς, όχι μόνο στις Κάννες δεν θα είχε ταξιδέψει αλλά δεν θα την είχε δει κανείς μας πουθενά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Parthenope

Ανταπόκριση / Parthenope: Η υπερβολή δεν είναι ποτέ αρκετή για τον Σορεντίνο

Στο πρόσωπο της grande bellezza που ανακάλυψε, της αποθεωτικά φωτογενούς 27χρονης Τσελέστε Ντάλα Πόρτα, ο Ιταλός δημιουργός συγκεντρώνει τα αντιφατικά του αισθήματα για τη γειτονιά της μνήμης του, τη Νάπολη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζία Ζάνγκε, ο εθνολόγος της κινεζικής συνείδησης

Ανταπόκριση / Τζία Ζάνγκε, ο Κινέζος εθνολόγος του σινεμά

Με το «Caught by the Tides», ο κορυφαίος σκηνοθέτης της Κίνας καταγράφει τις συντριπτικές αλλαγές στη χώρα μέσα από τον ποιητικό φακό του. Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος τον συνάντησε στις Κάννες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Γιατί δεν μου άρεσε το «Megalopolis» του Κόπολα»

The Review / «Γιατί δεν μου άρεσε το Megalopolis του Κόπολα»

Πόσα λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι οι θεατές και γιατί δεν έχει απολύτως καμία σημασία; Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Τάσος Μελεμενίδης συζητούν για τη φιλόδοξη νέα ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα που έκανε την πρεμιέρα της στις Κάννες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ