ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Oι 7 μάχες που χάθηκαν στα φετινά Όσκαρ

Oι 7 μάχες που χάθηκαν στα φετινά Όσκαρ Facebook Twitter
Ο λόγος που ο Νόλαν ξεσπιτώθηκε μετά από μια τρομερή, πολυετή συνεργασία με το στούντιο των μεγάλων επιτυχιών του είναι η απογοήτευσή του από την περιφρονητική στάση που τήρησε η Warner απέναντι στις αίθουσες. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

• Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που ευχαρίστησε ο Κρίστοφερν Νόλαν ήταν η Ντόνα Λάνγκλεϊ, η γυναίκα που τον δελέασε προς τη μεριά της Universal, μετά την πικρία και την οργή που προκάλεσε στον Βρετανό σκηνοθέτη η Warner. Ο λόγος που ο Νόλαν ξεσπιτώθηκε μετά από μια τρομερή, πολυετή συνεργασία με το στούντιο των μεγάλων επιτυχιών του είναι η απογοήτευσή του από την περιφρονητική στάση που τήρησε απέναντι στις αίθουσες, τις οποίες ο ίδιος θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο όχι μόνο της πορείας του αλλά και του σινεμά. «Ό,τι θέλεις» του είπε μάλλον η Universal και έριξε όλο της το βάρος στην προώθηση του «Οπενχάιμερ», καταφέρνοντας παράλληλα να στηρίξει και τα «Παιδιά του Χειμώνα» για τις υποψηφιότητες που τους αναλογούσαν. Η Warner δεν έχασε ακριβώς χρήματα, αλλά να που στερήθηκε τον πρώτο του, μέχρι στιγμής, οσκαρικό θρίαμβο.

Από τις σατιρικές/δηκτικές/με κλείσιμο ματιού/και λοξό βλέμμα ταινίες προτιμήθηκε σαφώς το «Poor Things» που κέρδισε στα ίσα την πλαστική κούκλα η οποία έγινε γυναίκα στα χωράφια της, δηλαδή τα κοστούμια και τα σκηνικά. 

• Μπορεί η Μπάρμπι, της Warner βεβαίως, να πότισε με ροζ κάθε σπιθαμή της υδρογείου την προηγούμενη χρονιά, αλλά το promo για το concept μιας ταινίας δεν ταυτίζεται πάντα με το πώς η Ακαδημία αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα, την ιδιαιτερότητα και ίσως τη σοβαρότητα μιας ταινίας από εκείνες που φέρουν την ταμπέλα «for your consideration» για να αλιεύσουν Όσκαρ. Γέρνοντας περισσότερο προς την κατηγορία του μιούζικαλ και της κωμωδίας (φέτος δεν ήταν η χρονιά τους, το «Color Purple» σχεδόν αποκλείστηκε, πλην της Ντανιέλ Μπρουκς, υποψήφιας στον β’ ρόλο), η Μπάρμπι εκτιμήθηκε μεν, αν και όχι αρκετά, με γκρίνια από το ξεκίνημα των Όσκαρ, ελλείψει Ρόμπι στον α’ ρόλο και Γκέργουιγκ στη σκηνοθεσία. Και όπως διαφάνηκε στις Χρυσές Σφαίρες, από τις σατιρικές/δηκτικές/με κλείσιμο ματιού/και λοξό βλέμμα ταινίες προτιμήθηκε σαφώς το «Poor Things» που κέρδισε στα ίσα την πλαστική κούκλα η οποία έγινε γυναίκα στα χωράφια της, δηλαδή τα κοστούμια και τα σκηνικά. 

• Στην αρχή της σεζόν των βραβείων δεν ήταν βέβαιο αν η Λίλι Γκλάντστοουν θα προκρινόταν για α’ ή β’ ρόλο. Η διάρκεια της ερμηνείας της ήταν στο ενδιάμεσο μεταξύ μιας κλασικής δευτεραγωνίστριας και ενός σαφώς καθορισμένου κυριαρχικού ρόλου. Και μία από τις αρετές που επισημάνθηκαν στη μεγαλειώδη παράστασή της στους «Δολοφόνους» ήταν η «παλικαρίσια στάση» της απέναντι στους πιο επιδεικτικούς μανιερισμούς του Λιονάρντο ντι Κάπριο. Ωστόσο αποδείχθηκε αδύναμη μπροστά στη μεταμόρφωση της «πιο πρώτος ρόλος δεν πάει» Μπέλα Μπάξτερ από την Έμα Στόουν. Αν είχε υποβληθεί ή θεωρηθεί από την Ακαδημία ως β’ γυναικείος ρόλος, η Ντέιβαϊν Τζόι Ράντολφ θα αντιμετώπιζε έναν ισάξιο ως και επικίνδυνο αντίπαλο σε μια κούρσα που κέρδισε από τα αποδυτήρια. Δεν είναι κάθε μέρα του… Άντονι Χόπκινς: την οκτάλεπτη ερμηνεία του Βρετανού στη «Σιωπή των Αμνών» που ανταμείφθηκε με Όσκαρ α’ ρόλου αντί για β’, που είχε κερδίσει από Ενώσεις Κριτικών, μόνο συγκρατημένη δεν τη λες…

Oι 7 μάχες που χάθηκαν στα φετινά Όσκαρ Facebook Twitter
H Ζιστίν Τριέ και ο Άρθουρ Χαράρι κέρδισαν το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

• Η «Ανατομία μιας πτώσης» δεν υποβλήθηκε από τη Γαλλία ως επίσημη συμμετοχή της χώρας στην κατηγορία της Διεθνούς Ταινίας. Κάποιοι υποστηρίζουν πως αποκλείστηκε γιατί η Ζιστίν Τριέ τα «έχωσε» στην κυβέρνηση στον ευχαριστήριο λόγος της για τον Χρυσό Φοίνικα. Το «Στη Φωτιά», που εκπροσώπησε τη χώρα, ήταν μια υπέροχη επιλογή, που ωστόσο ατύχησε – συμβαίνουν αυτά. Κανείς δεν γνωρίζει αν η «Ζώνη Ενδιαφέροντος», φαβορί και μάλιστα ακλόνητο από τις πρώτες προβλέψεις, θα τα είχε καταφέρει απέναντι στην ταινία που την είχε κερδίσει ήδη στις Κάννες.

• Εφαλτήριο λανσαρίσματος εκτός των μεγάλων φεστιβάλ, τουλάχιστον για φέτος, αποδείχθηκε αδύναμο, ενδεχομένως διότι πολλοί ψηφοφόροι ταυτίζονται με τη λογική και το πνεύμα των ταινιών που προέρχονται από τις Κάννες («Ζώνη», «Ανατομία», «Δολοφόνοι»), τη Βενετία («Poor Things», «Society of the Snow»), ακόμη και Βερολίνο («Περασμένες Ζωές»). Ειδικά το γαλλικό φεστιβάλ υπερηφανεύεται για τα πλασαρίσματα και τις νίκες του και δεν είναι τυχαίο πως εδώ και κάποια χρόνια η διεύθυνσή του αποστέλλει αυτοσυγχαρητήριες επιστολές στον Τύπο, υπενθυμίζοντας στους ενδιαφερόμενους πως όσοι επιδιώκουν οσκαρική δόξα, καλό είναι να περάσουν μια βόλτα από την Κρουαζέτ. 

Oι 7 μάχες που χάθηκαν στα φετινά Όσκαρ Facebook Twitter
Ο Μάρτιν Σκορσέζε, για δεύτερη φορά μετά τον «Ιρλανδό», προτείνεται για 10 Όσκαρ και φεύγει χωρίς βραβείο. Φωτ.: EPA

• Αντίθετα, οι μεγάλες πλατφόρμες βασικά ηττήθηκαν. «Μαέστρο» και «Δολοφόνοι» τερμάτισαν τη βραδιά με μηδέν Όσκαρ. Ο Μάρτιν Σκορσέζε, για δεύτερη φορά μετά τον «Ιρλανδό», προτείνεται για 10 Όσκαρ και φεύγει χωρίς βραβείο, σε πείσμα της πιο ακριβής καμπάνιας που εξαπέλυσε στη βραχεία ιστορία της η AppleTV+ και της παραδοχής του θρυλικού σκηνοθέτη πως δεν ένιωσε ποτέ στούντιο να τον στηρίζει τόσο πολύ όσο το φετινό του σπιτικό. Ενδεχομένως οι ψηφοφόροι να θεώρησαν πως η στρατηγική υπήρξε πολύ επιθετική, ίσως επίσης να θέλησαν να αποφύγουν τη συνεχόμενη απόπειρα των γιγάντων του streaming να εξαγοράσουν μια κινηματογραφικότερη συνείδηση, ειδικά τη χρονιά που αντιπαρατέθηκαν με τα σωματεία ηθοποιών και σεναριογράφων για τα επιβλαβή συμβόλαια που τους πρότειναν πριν από τη λύση που τελικά βρέθηκε. 

Oι 7 μάχες που χάθηκαν στα φετινά Όσκαρ Facebook Twitter
Η Έμα Στόουν με το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

• Με τις νίκες του Χαγιάο Μιγιαζάκι, του Τζόναθαν Γκλέιζερ, της Ζιστίν Τριέ, του Χόιτε βον Χόιτεμα στη φωτογραφία, αλλά και των Βρετανών συντελεστών του «Poor Things», η Ακαδημία συστήνεται δυναμικότερα ως διεθνής οργανισμός, αποποιούμενη τις «εθνικιστικές» τάσεις του παρελθόντος, όσο της επιτρέπει η νέα σύσταση του σώματος των ψηφοφόρων. Με μέλη από πάρα πολλές χώρες, οι ψήφοι ευνοούν άρωμα Ευρώπης και Ασίας ή σκηνοθέτες, όπως ο Γουές Άντερσον και ο Κρίστοφερ Νόλαν, με στίγμα auteur και προσωπικότητα πίσω από το έργο τους. Αυτός, ο Νόλαν και το σινεμά του δηλαδή, είναι και ο κύριος λόγος που μια τόσο μεγάλη εμπορική επιτυχία της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου εισπράξεων παγκοσμίως, όπως το «Οπενχάιμερ», έσπασε την εικοσαετή αλλεργία των Όσκαρ στα καθαρόαιμα blockbusters – από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» είχαμε να δούμε ένα πιστοποιημένα mega hit να σαρώνει στις μεγάλες κατηγορίες.

Οθόνες
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Pulp Fiction / Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι, ο Μπάιντεν χιουμοριστικά και ο Τραμπ απειλητικά, επικαλούνται την προτίμησή της για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι των προεδρικών εκλογών, η Τέιλορ Σουίφτ ξεφουρνίζει ένα ακόμα μουσικό ημερολόγιο με επικάλυψη μελαγχολικής εκδίκησης έναντι των πρώην της και την ίδια synthpop μονοτονία που επιμένει να σπάει ρεκόρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ