Τι προσθέτει ένας βετεράνος του τρόμου στην πιο διαβόητη ιστορία ανθρωποφαγίας;

Τι προσθέτει ένας βετεράνος του τρόμου στην πιο διαβόητη ιστορία ανθρωποφαγίας; Facebook Twitter
Η κινηματογράφηση είναι στιλπνή, κόβοντας στρατηγικά από τα λίγα κλειστοφοβικά τετραγωνικά της ακάτου που απέμεινε στη λευκή κουβέρτα που τους περιέβαλλε.
0

Γνωρίζουμε τα γεγονότα του 1972, έχουμε δει («Alive») και διαβάσει πώς επέζησαν οι επιβάτες στις χιονισμένες Άνδεις, συνεπώς τι προσθέτει ένας βετεράνος του τρόμου στη μακάβρια και πιο διαβόητη ιστορία ανθρωποφαγίας;

Ο Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα έκανε το ντεμπούτο του με το ατμοσφαιρικό και φοβιστικό «Ορφανοτροφείο». Το Χόλιγουντ κατάλαβε πως η δράση του εκλύει τρόμο: στο «Impossible» διέκρινε τον ηρωισμό στον μικρόσωμο Τομ Χόλαντ μετά την εντυπωσιακή αρχική σεκάνς καταστροφής· στο «Βασίλειο Έπεσε» κράτησε στέρεα την πολύτιμη σειρά «Jurassic Park», διατηρώντας τα προσχήματα αγωνίας, πριν την αποχαιρετήσουμε άδοξα· για την «Κοινωνία του Χιονιού» επέστρεψε στις ισπανόφωνες ρίζες του. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Σιέρα Νεβάδα και στη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένου και του τόπου του δυστυχήματος, όπου κατέπεσε το αεροπλάνο με τους παίκτες της ομάδας ράγκμπι Old Christians και κάποιους ακόμη. Όπως υποδηλώνει και το όνομα του συλλόγου, όλοι οι Ουρουγουανοί και Αργεντινοί επιβαίνοντες ήταν χριστιανοί καθολικοί, φανατικοί, σε μια εποχή στενότερης επαφής με τη θρησκεία.

Ο Μπαγιόνα δεν πιέζει το splatter, κρίνει σωστά τη δοσολογία και την αισθητική του λάθους, της πρόσκρουσης και του αποτελέσματος – βέβαια, κανείς δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την επική απόπειρα του Ντενζέλ Γουόσινγκτον να κουμαντάρει μεθυσμένος το σκάφος του στο «Flight» του Ρόμπερτ Ζεμέκις.

Το ένστικτο επέβαλε την επιβίωση με κάθε δυνατό τρόπο – σε συνέντευξή του, ένας από τους δεκαέξι που βρέθηκαν ζωντανοί προτιμά τη λέξη «ανθρωποφαγία» από τον «κανιβαλισμό» που δηλώνει τη βίαιη αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής με σκοπό την τροφή από τη σάρκα του ίδιου είδους.

Το δίλημμα ήταν σαφές και προφανές: είναι αμαρτία ή όχι; Το σώμα και το αίμα του Χριστού, αυτήν τη φορά εκτός συμβολισμών και παραβολής. Δισταγμοί υπήρξαν, κάποιοι ανένδοτοι επίσης. Ότι έγινε, έγινε. Τρεις ανέλαβαν τη δύσκολη αποστολή και από ένα σημείο κι έπειτα τα ονόματα αποσυνδέθηκαν από τα πρόσωπα. Φρικιαστικό ως concept, πολύ περισσότερο ως προς το ηθικό μέρος.

Σημασία για την ταινία έχει η συλλογική απόφαση, η συναίνεση που προέκυψε από τη συνεχή και αγαστή επικοινωνία των έντρομων νεαρών στο σύνολό τους – μια σύμπνοια αμβλεία, αν μιλήσουμε για τη δραματική ποιότητα.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ Facebook Twitter
Μετά το δυστύχημα, τα κοντινά πλάνα στην απελπισία και τον πόνο κυριαρχούν.

Το ίδιο το δυστύχημα απεικονίζεται όσο πρέπει ανάγλυφα και περιγραφικά. Ο Μπαγιόνα δεν πιέζει το splatter, κρίνει σωστά τη δοσολογία και την αισθητική του λάθους, της πρόσκρουσης και του αποτελέσματος – βέβαια, κανείς δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την επική απόπειρα του Ντενζέλ Γουόσινγκτον να κουμαντάρει μεθυσμένος το σκάφος του στο «Flight» του Ρόμπερτ Ζεμέκις. Η κινηματογράφηση είναι στιλπνή, κόβοντας στρατηγικά από τα λίγα κλειστοφοβικά τετραγωνικά της ακάτου που απέμεινε στη λευκή κουβέρτα που τους περιέβαλλε.

Μετά το δυστύχημα, τα κοντινά πλάνα στην απελπισία και τον πόνο κυριαρχούν. Έτσι ξαναγνωρίζουμε τους πρωταγωνιστές, με τους περισσότερους από τους οποίους είχαμε συστηθεί πριν από την πτήση. Παρά τη μεγάλη διάρκειά της, η ταινία έχει πολλά πρόσωπα γύρω από τα οποία κινείται και ενδιαφέρον point of view.

Ο Μπαγιόνα κρατά πάντα το τέμπο της αφήγησης ζωντανό και εκεί που νομίζουμε πως δεν υπάρχει κάτι άλλο να προστεθεί στα δεινά μιας «συντροφιάς» δεμένης και περιστασιακά χαρωπής, έρχεται η χιονοστιβάδα από την απρόβλεπτη οροσειρά (εκεί όπου κανείς δεν είχε επιζήσει στο παρελθόν) ως ταφόπλακα για τις αναθαρρεμένες ελπίδες.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ Facebook Twitter
Παρά τη μεγάλη διάρκειά της, η ταινία έχει πολλά πρόσωπα γύρω από τα οποία κινείται και ενδιαφέρον point of view.

Κι ενώ η «Κοινωνία του Χιονιού», που αποτελεί επίσημη υποβολή της Ισπανίας για τα διεθνή Όσκαρ και ένα από τα μεγάλα φαβορί, μαζί με τη γερμανόφωνη «Ζώνη Ενδιαφέροντος» του Γκλέιζερ και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι από εκείνα τα καλοφτιαγμένα «δράματα δράσης» που λειτουργούν καθηλωτικά σε πρώτο επίπεδο, στις λεπτομέρειες και τους χαρακτήρες τους, η μεγάλη περιπέτεια στον πυρήνα της και το μακρόσυρτο κάλεσμα του θανάτου απουσιάζουν για χάρη της ευρύτερης ιδέας πως η φωτογενής πίστη καλύπτει την ασχήμια της βαθιάς μοναξιάς μπροστά στο τέλος. Ένα παγωμένο ικρίωμα, όπως θα έπρεπε να ήταν το κουφάρι σιδερικών με τα υποψήφια θύματα μέσα, και τα θαμμένα πτώματα στον χιονισμένο περίβολο μοιάζει με σκηνικό.

Η «Κοινωνία του Χιονιού» προβάλλεται στο Netflix.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες, πιθανότατα το τελευταίο ευρέως αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό είδωλο μιας άλλης εποχής, ο Κλιντ Ίστγουντ κλείνει σήμερα τα 94.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

The Review / «Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

O Γιάννης Βασιλείου και ο Λουκάς Κατσίκας είδαν τις «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου και αναλύουν τα επιτεύγματα, αλλά και τις αστοχίες της ταινίας. Με καλοσύνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Πολιτισμός / Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Η προκλητική ανθολογία του Γιώργου Λάνθιμου, η νέα συμφωνία δράσης του Τζορτζ Μίλερ, μια έκπληξη από τη Γαλλία και ένα ωραιότατο ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Ζούμε, ρε! / «Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τους Δημήτρη Ζάχο και Θανάση Καφετζη, τους δύο δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «Λώξη» ενώ ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης μοιράζεται την εμπειρία του από τη θεατρική ομάδα «Εν δυνάμει», μέλος της οποίας είναι και η Λωξάνδρα.
THE LIFO TEAM
Marcello Mio

Ανταπόκριση / Marcello mio: Η πιο meta ταινία του φετινού Φεστιβάλ Καννών

Διανύοντας τη δική της πορεία κάτω από τη σκιά της μητέρας της, Κατρίν Ντενέβ, και το φάντασμα του εξίσου διάσημου πατέρα της, η Κιάρα αποφασίζει να υποδυθεί τον Μαστρογιάνι και να βγει μόνη της στη σέντρα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
L'Amour Ouf

Ανταπόκριση / L'amour Ouf: Μία από τις χειρότερες ταινίες που έχουμε δει ποτέ στο διαγωνιστικό των Καννών

Αν την ταινία την είχε σκηνοθετήσει οποιοσδήποτε Αμερικανός και όχι ο Γάλλος Ζιλ Λελούς, όχι μόνο στις Κάννες δεν θα είχε ταξιδέψει αλλά δεν θα την είχε δει κανείς μας πουθενά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Parthenope

Ανταπόκριση / Parthenope: Η υπερβολή δεν είναι ποτέ αρκετή για τον Σορεντίνο

Στο πρόσωπο της grande bellezza που ανακάλυψε, της αποθεωτικά φωτογενούς 27χρονης Τσελέστε Ντάλα Πόρτα, ο Ιταλός δημιουργός συγκεντρώνει τα αντιφατικά του αισθήματα για τη γειτονιά της μνήμης του, τη Νάπολη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζία Ζάνγκε, ο εθνολόγος της κινεζικής συνείδησης

Ανταπόκριση / Τζία Ζάνγκε, ο Κινέζος εθνολόγος του σινεμά

Με το «Caught by the Tides», ο κορυφαίος σκηνοθέτης της Κίνας καταγράφει τις συντριπτικές αλλαγές στη χώρα μέσα από τον ποιητικό φακό του. Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος τον συνάντησε στις Κάννες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Γιατί δεν μου άρεσε το «Megalopolis» του Κόπολα»

The Review / «Γιατί δεν μου άρεσε το Megalopolis του Κόπολα»

Πόσα λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι οι θεατές και γιατί δεν έχει απολύτως καμία σημασία; Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Τάσος Μελεμενίδης συζητούν για τη φιλόδοξη νέα ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα που έκανε την πρεμιέρα της στις Κάννες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ