ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών  Facebook Twitter
Ο γλυπτικός κήπος που δεσπόζει στο κατάστημα του Crini & Sophia είναι μια έμπνευση του Σωκράτη Σωκράτους.
0

Πίσω από ένα παράθυρο της Χάρητος στο Κολωνάκι, ένας εσωτερικός κήπος μοιάζει να έχει κίνηση, και ας μην αποτελείται από τίποτα ζωντανό. Στην υπερυψωμένη βιτρίνα του καταστήματος ενός brand αφιερωμένου στην art de la table, αντί να φιγουράρουν τραπεζομάντιλα με ζωηρά patterns και χειροποίητα πιάτα, η πρώτη εικόνα είναι μια σειρά από έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών με διαφορετικές αφετηρίες.

Τα έργα αυτά δεν μαρτυρούν τι μπορούμε να αγοράσουμε εκεί. Από τη βιτρίνα ξεπροβάλλει ένα μεγάλο σε διάσταση και φτιαγμένο από ορείχαλκο φωτιστικό, που δίνει με τις γραμμές του την αίσθηση μιας ελαφρότητας την οποία θα μπορούσες να συγκρίνεις με μια κίνηση χορευτική. Υπάρχει ακόμα ένα τέτοιο φωτιστικό μέσα στο κατάστημα: και τα δυο έχουν την υπογραφή του Michael Anastassiades και αποτελούνται από σφαίρες, που είναι αναπόσπαστο μέρος της σχεδιαστικής του γλώσσας. Ο γλυπτικός κήπος που δεσπόζει στο κατάστημα Crini & Sophia είναι μια έμπνευση του Σωκράτη Σωκράτους, που έχει δημιουργήσει μοναδικές βιτρίνες στο παρελθόν για την Hermès

«Μετά από μια σύντομη αλλά όμορφη συζήτηση που είχαμε (σ.σ. με τον Σωκράτη Σωκράτους) γύρω από τους πίνακες του Ανρί Ρουσό, σε πέντε λεπτά ήξερε ακριβώς τι ήθελε να δημιουργήσει. Είχε μόλις επισκεφθεί τον Αμαζόνιο, είχε μελετήσει λουλούδια και φυτά που αποτέλεσαν τελικά την έμπνευση για τα λουλούδια του κήπου του Crini & Sophia», όπως μου περιγράφει η δημιουργός του brand Μάγια Ζαφειροπούλου-Μαρτίνου. Το έργο αυτό είναι φτιαγμένο από μέταλλο, και σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς κάτι τόσο λεπτομερές και οργανικό μπορεί να είναι φτιαγμένο από ένα υλικό τόσο σκληρό. Τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι βαφές αυτοκινήτων, που δίνουν στα λουλούδια και τις λεπτομέρειες ένταση. 

«Το ενδιαφέρον είναι πως οι τρεις καλλιτέχνες δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, όμως τα έργα τους συνομιλούν και βρίσκονται σε πλήρη αρμονία, εκφράζοντας παράλληλα το ταλέντο και την έμπνευση του καθενός ξεχωριστά».

Τα γλυπτικά και ανθισμένα έργα του Σωκράτη Σωκράτους δεσπόζουν στο κατάστημα, ενώ η κορυφαία Ελληνίδα κεραμίστρια Ελένη Βερναδάκη έχει σχεδιάσει για τον χώρο ένα τραπέζι-γλυπτό που όλη του η μαεστρία βρίσκεται στη βάση του. «Σε μια συζήτηση μαζί της ήταν κατηγορηματική ότι ο Σωκράτης είναι ο μόνος που θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν κήπο για το παράθυρο του μαγαζιού. Ο ίδιος ο Σωκράτης με διαβεβαίωσε πως θα αναλάβει το έργο και θα το φέρει εις πέρας. Όταν τον παρακάλεσα έστω να δω κάποιο προσχέδιο, μου έδειξε τα λουλούδια που είχε φωτογραφίσει από το ταξίδι του στον Αμαζόνιο, και αμέσως οι εικόνες των φυτών, τα χρώματά τους μού ήταν αρκετά. Ακόμη και σήμερα, μετά από τόσον καιρό που το έργο αυτό υπάρχει στο κατάστημα, με μεταφέρει σε μαγικούς κόσμους». Το παράθυρο πίσω από το έργο αφήνει το φως να περνάει μέσα από τα γλυπτά και να δημιουργεί σκιές, αποκαλύπτοντας έτσι τα διαφορετικά «πρόσωπα» του κήπου που μεταβάλλονται συνεχώς μέσα στη μέρα. «Και αυτό σου δίνει την αίσθηση πως ο κήπος αυτός είναι ζωντανός». 

Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών  Facebook Twitter
H κορυφαία Ελληνίδα κεραμίστρια Ελένη Βερναδάκη έχει σχεδιάσει για τον χώρο ένα τραπέζι-γλυπτό που όλη του η μαεστρία βρίσκεται στη βάση του.
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών  Facebook Twitter
Από τα μαξιμαλιστικά φλοράλ μέχρι τα εμπνευσμένα από ταπισερί μοτίβα, τα σχέδια του Crini & Sophia συνυπάρχουν με τα παραπάνω έργα τέχνης στο κατάστημα του Κολωνακίου. 

Ο πάγκος της Ελένης Βερναδάκη είναι μεταλλικός και παρά τα απλά του υλικά δημιουργεί την ανάγκη στον επισκέπτη να τον εξερευνήσει, τον κατευθύνει γύρω του με τις πτυχώσεις του. Η βάση του έρχεται σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευθείες γραμμές του, καμπυλώνει και επιτρέπει στο φως να δημιουργήσει πτυχώσεις λες και πρόκειται για ύφασμα.

«Το ενδιαφέρον είναι πως οι τρεις καλλιτέχνες δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, όμως τα έργα τους συνομιλούν και βρίσκονται σε πλήρη αρμονία, εκφράζοντας παράλληλα το ταλέντο και την έμπνευση του καθενός ξεχωριστά», όπως λέει η Μάγια Ζαφειροπούλου-Μαρτίνου, η οποία συνεργάζεται με σχεδιαστές και καλλιτέχνες προκειμένου να δημιουργήσει τα πολύχρωμα σχέδια του brand της. Από τα μαξιμαλιστικά φλοράλ μέχρι τα εμπνευσμένα από ταπισερί μοτίβα, τα σχέδια του Crini & Sophia συνυπάρχουν με τα παραπάνω έργα τέχνης στο κατάστημα του Κολωνακίου. 

Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών  Facebook Twitter
Η αλήθεια είναι πως η art de la table έχει αναδειχθεί σε νέα τάση και σε αυτήν ανταποκρίνεται και η δουλειά του Crini & Sophia.
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών  Facebook Twitter
Αν τρως σε ένα τραπεζομάντιλο το οποίο τη μία μέρα είναι κόκκινο με λουλούδια και την άλλη είναι art deco με σχήματα, έχεις αμέσως δημιουργήσει δύο διαφορετικά σκηνικά.

Η αλήθεια είναι πως η art de la table έχει αναδειχθεί σε νέα τάση και σε αυτήν ανταποκρίνεται και η δουλειά του Crini & Sophia. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μείναμε πολύ στο σπίτι και κάπως έτσι ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τρόπους να το ανανεώσουμε, να το μετατρέψουμε ακόμα και σε έναν χώρο με εκπλήξεις. Ένα τραπεζομάντιλο μπορεί να μοιάζει κάτι τόσο απλό, όμως μπορεί να σου αλλάξει τη διάθεση. Αν τρως σε ένα τραπεζομάντιλο το οποίο τη μία μέρα είναι κόκκινο με λουλούδια και την άλλη είναι art deco με σχήματα, έχεις αμέσως δημιουργήσει δύο διαφορετικά σκηνικά – και οι συνδυασμοί είναι ατέλειωτοι, με τα πιάτα, τα ποτήρια, τα μαχαιροπήρουνα, το φαγητό, τα χρώματα των λουλουδιών. Έτσι λοιπόν νομίζω πως η art de la table κυριαρχεί αυτήν τη στιγμή, καθώς μετέτρεψε το απλό τραπέζι σε έναν χώρο δημιουργίας, σε έναν καμβά γύρω από τον οποίο μοιραζόμαστε στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους και τις μικρές ιστορίες που θέλουμε να πούμε με τον στολισμό του». 

Χάρητος 9, Κολωνάκι, 2107258586

Design
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγνή Πικιώνη: «Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σ’ ένα μαζικό λούνα παρκ»

Οι Αθηναίοι / «Δυσκολεύονταν να με πλησιάσουν επειδή ήμουν η κόρη του Πικιώνη»

Η Αγνή Πικιώνη, κόρη του οραματιστή αρχιτέκτονα που είχε αφοσιωθεί στη λαϊκή αρχιτεκτονική, μιλά για τη ζωή της δίπλα σε εκείνον, που της έμαθε ότι «ένας απλός άνθρωπος μπορεί να φτιάξει κάτι σημαντικό». Αρχιτέκτονας και η ίδια, φρόντισε να διασώσει και να ταξινομήσει το έργο του. Τη θυμώνει η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και πιστεύει ότι η Αθήνα έχει χάσει το στοίχημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT