Kostis Fokas Gay Love Facebook Twitter

«Gay Love In Pictures»: Μια σύγχρονη αθηναϊκή εικονογραφία της γκέι αγάπης

0

Η έκθεση εικαστικών Gay Love in Pictures, με τη συμμετοχή των Κωνσταντίνου Λαδιανού, Βασίλη Νούλα & Κώστα Τζημούλη (Vaskos), Άγγελου Παπαδημητρίου, Ηλία Παπαηλιάκη, Δημήτρη Παπαϊωάννου και Κωστή Φωκά, είναι μια έκθεση που ερευνά την ομοερωτική ευαισθησία όπως αυτή αποτυπώνεται σε παρόντα χρόνο στην πόλη μας, μέσα από τη δουλειά έξι καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. 

Μέσα από τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών και μέσων αναπαράστασης (ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, κεραμική, φωτογραφία), αλλά και πιο υβριδικών κι εννοιολογικών πρακτικών, προσεγγίζεται μια «άλλη» θεματολογία, ένας ισχυρός ερωτισμός που διεκδικεί την ορατότητα, την αναγνωρισιμότητα αλλά και την «κανονικοποίησή» του, τις αναπαραστάσεις του. 

Η πρόσληψη ενός έργου τέχνης στο πλαίσιο της ομοφυλόφιλης επιθυμίας θέτει μια διπλή πρόκληση: την απομάκρυνση από την αφαίρεση προς χάριν μιας «δήλωσης» (αναπαραστατικής ή εννοιολογικής) της επιθυμίας και ταυτόχρονα την απομάκρυνση από τις θεωρίες «θανάτου του δημιουργού» και των προθέσεών του προς χάριν μιας βιογραφικής «δήλωσης».

Η έκθεση είναι μια διερεύνηση της ταυτότητας που ξεκινά από το εικαστικό ντουέτο Vaskos (Βασίλης Νούλας / Κώστας Τζημούλης) για θέματα ταυτότητας, queerness, και τις τάσεις που υπάρχουν στη ζωντανή ελληνική σκηνή. 

Έχουμε εδώ να κάνουμε με μια επιστροφή στο συγκεκριμένο, στο ιστορικά και βιογραφικά προσδιορισμένο. Τα απλά –συχνά κρινώμενα ως παρωχημένα– ερωτήματα που αφορούν ένα έργο τέχνης, «τι απεικονίζει;», «ποιον απεικονίζει;», «ποιος το δημιούργησε;», «ποια ήταν η πρόθεσή του;», αποκτούν εδώ καίριο χαρακτήρα και φορτίζουν αυτόματα και φυσικά με δύναμη διεκδίκησης τα έργα. 

«Η ομάδα που έχουμε με τον Κώστα Τζημούλη και την Γκίγκη Αργυροπούλου λειτουργεί αυτό τον χώρο στην οδό Πολυτεχνείου από το 2019 ανεξάρτητα και με αυτοδιαχείριση και σε αυτήν τη φάση η στήριξη του ΝΕΟΝ ήταν πολύ αποφασιστικής σημασίας» λέει ο Βασίλης Νούλας. 

Angelos Papadimitriou Gay Love Facebook Twitter
Άγγελος Παπαδημητρίου, Άγγελος Π. + Γιαννούλης Χ = love, 2007

Η έκθεση είναι μια διερεύνηση της ταυτότητας που ξεκινά από το εικαστικό ντουέτο Vaskos (Βασίλης Νούλας / Κώστας Τζημούλης) για θέματα ταυτότητας, queerness, και τις τάσεις που υπάρχουν στη ζωντανή ελληνική σκηνή. 

«Έτσι έχουμε καταλήξει και επιλέξει να εκθέσουν ένας κύκλος ανθρώπων, καλλιτεχνών από το φιλικό μας περιβάλλον που διατρανώνουν μαζί μας την άποψη ότι τα πράγματα είναι απλά, είμαστε εδώ, περνάμε καλά και δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα από εμάς.

Είναι μια δήλωση παρουσίας και ένα δικαίωμα στην απεικόνιση της γκέι αγάπης από ανθρώπους που χαίρουν αναγνώρισης καλλιτεχνικά και αποτελούν και ένα παράδειγμα για τα νέα παιδιά, ένα παράδειγμα που όλοι χρειαζόμαστε σήμερα για να συνεχίσουμε ή να ξεκινήσουμε, μια συζήτηση μεταξύ μας».

Ο χαρμόσυνος και βέβηλος πίνακας του Κωνσταντίνου Λαδιανού, τα διπλά επιζωγραφισμένα κι αυτοαναφορικά πορτρέτα του Vaskos (Νούλας-Τζημούλης), τα διακειμενικά και παιγνιώδη έργα του Άγγελου Παπαδημητρίου, οι σκοτεινές ελαιογραφίες και τα σχέδια του Ηλία Παπαηλιάκη, οι οικείες καταγραφές του προσωπικού χρόνου του Δημήτρη Παπαϊωάννου και τα γυμνά διαπλεκόμενα σώματα του Κωστή Φωκά συνθέτουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σύγχρονης εικονογραφίας της γκέι αγάπης.   

Η έκθεση «Gay Love in Pictures» είναι σαν να λέει: «Τα πράγματα είναι απλά, τα πράγματα είναι εδώ, μπροστά στα μάτια μας και είναι ωραία! Δείτε τα!».

Vaskos Gay Love Facebook Twitter
Βασίλης Νούλας-Κώστας Τζημούλης (VASKOS), The Domestics, 2021
Dimitris Papaioannou Gay Love Facebook Twitter
Δημήτρης Παπαϊωάννου, Portrait of Suka, 2020
Ilias Papailiakis Gay Love Facebook Twitter
Ηλίας Παπαηλιάκης, Fiction, 2015
Konstantinos Ladianos Gay Love Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Λαδιάνος, Χωρίς τίτλο, 2006
Kostis Fokas Gay Love pic Facebook Twitter
Κωστής Φωκάς, Untitled #106, 2021

Gay Love in Pictures

Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος Λαδιανός, Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης (Vaskos), Άγγελος Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Κωστής Φωκάς

Επιμέλεια-οργάνωση: Κώστας Τζημούλης & Βασίλης Νούλας

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

ΤΟ ΟΧΤΩ, Πολυτεχνείου 8, Αθήνα.

Έως 12 Ιουνίου 2021

Τρ.-Σαβ. 17:00-20:30, κλειστά Κυριακή & Δευτέρα

https://8athens.wordpress.com

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Σαν Μαρίνο: Ο Έλληνας επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος μιλά στο LIFO.gr

Εικαστικά / Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Σαν Μαρίνο: Ο Έλληνας επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος μιλά στο LIFO.gr

Εβδομήντα νέοι καλλιτέχνες από 21 χώρες της Μεσογείου εξετάζουν την έννοια του νερού και την επίδραση και σημασία στην πολιτική, την κοινωνία την ταυτότητα και την διαμόρφωσή τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Με 58 νέα έργα στο μουσείο της Αθήνας και έκθεση Γιώργου Ρόρρη στην Άνδρο

Εικαστικά / Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: 58 νέα έργα στο μουσείο της Αθήνας και έκθεση Γιώργου Ρόρρη στην Άνδρο

To Ίδρυμα Γουλανδρή υποδέχεται ξανά το κοινό με ανανέωση στα έργα του 19ου και 20ού αιώνα και στα έργα της ελληνικής ζωγραφικής στην Αθήνα και μια νέα έκθεση στην Άνδρο.
THE LIFO TEAM
O Sterling Ruby εισβάλλει με όλη του τη δύναμη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εικαστικά / O Sterling Ruby εισβάλλει με όλη του τη δύναμη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Συνέντευξη

Ο διακεκριμένος Αμερικανός καλλιτέχνης παρουσιάζει μερικά από τα διάσημα κεραμικά του εντός της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ παράλληλα ξεκινά και μια νέα έκθεση έργων του στην γκαλερί Gagosian. Αποκλειστική συνέντευξη στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Το ΕΜΣΤ κληρονόμησε εκατόν έντεκα έργα του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Θόδωρου. Μπήκαμε στο εργαστήριό του.

Εικαστικά / Το ΕΜΣΤ κληρονόμησε εκατόν έντεκα έργα του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Θόδωρου. Μπήκαμε στο εργαστήριό του.

Η LiFO βρέθηκε στο στούντιο του καλλιτέχνη στην Ακρόπολη και παρακολούθησε μαζί με τον επιμελητή του μουσείου Σταμάτη Σχιζάκη, τη συντηρήτρια Φωτεινή Αλεξοπούλου και την κόρη του Θόδωρου, Νεφέλη Παπαδημητρίου, τη διαδικασία καταγραφής και διάσωσης του έργου του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Artsy

Εικαστικά / Φαινόμενο Artsy: Το παιχνίδι της παγκόσμιας τέχνης παίζεται πλέον online

«Εκδημοκρατισμός» της παγκόσμιας τέχνης, καθοδήγηση των τάσεων και δημιουργία νέων σχέσεων ανάμεσα στα έργα, τους καλλιτέχνες, το κοινό και τις γκαλερί: Μία εκπρόσωπος της ψηφιακής πλατφόρμας και μία διευθύντρια αθηναϊκής γκαλερί εξηγούν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ
Η Ναν Γκόλντιν ντρέπεται για όσα συμβαίνουν στη Γάζα και λέει: «Ζούμε ανατριχιαστικές εποχές μακαρθισμού»

Εικαστικά / «Ζούμε ανατριχιαστικές εποχές μακαρθισμού»: Η Ναν Γκόλντιν ντρέπεται για όσα συμβαίνουν στη Γάζα

Το έργο της Γκόλντιν «Sisters, Saints, Sibyls» καταπιάνεται με την ιστορία της μεγαλύτερης αδελφής της, της Μπάρμπαρα, ενός έξυπνου και ανυπότακτου παιδιού που στάλθηκε σε ορφανοτροφεία, αναμορφωτήρια και ψυχιατρικά ιδρύματα στην εφηβεία και αυτοκτόνησε το 1965, σε ηλικία μόλις 19 ετών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Before and after science: Ένα έργο σύγχρονης τέχνης εναρμονίζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Εικαστικά / Before and after science: Ένα έργο σύγχρονης τέχνης εναρμονίζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Η εικαστικός Ίρις Τουλιάτου μάς συστήνει έναν χώρο με πλούσια ιστορία και μοναδικές συλλογές, συνδέοντας την επιστημονική γνώση με την καλλιτεχνική παρέμβαση και την αισθητηριακή εμπειρία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια συνάντηση με τον Jonathan Meese

Εικαστικά / Jonathan Meese: «Έχουμε αρχίσει να προτιμούμε να μην έχουμε ελευθερία»

Μια συνάντηση στην Αθήνα με τον Γερμανό ζωγράφο που επιστρέφει στα παραμύθια γιατί βρίσκει τον πραγματικό κόσμο «πολύ άσχημο», με αφορμή την τρίτη του έκθεση στην γκαλερί Bernier-Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Προσφέροντας μία εμπειρία πολιτισμού στους κατοίκους της Ελευσίνας

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Προσφέροντας μία εμπειρία πολιτισμού στους κατοίκους της Ελευσίνας

Η Εύα Μανιδάκη και ο Ανδρέας Λόλης συζητούν με τον Χρήστο Παρίδη για όλα όσα προηγήθηκαν της δημιουργίας των in situ εγκαταστάσεων που σχεδίασαν στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το αμερικανικό «πραξικόπημα» στη Μπιενάλε της Βενετίας και οι θεωρίες συνωμοσίες που εξακολουθούν 60 χρόνια μετά

Εικαστικά / Το αμερικανικό «πραξικόπημα» στην Μπιενάλε της Βενετίας και οι θεωρίες συνωμοσίες 60 χρόνια μετά

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εστιάζει στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η «σκανδαλώδης» βράβευση του αρχιερέα της ποπ αρτ Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ στην Μπιενάλε του 1964, με τη χορηγία της αμερικανικής κυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Οι ζωές και τα έργα της Lorenza Böttner

Εικαστικά / Οι ζωές και τα έργα της Lorenza Böttner

Η Lorenza Böttner (1959-1994) ήταν μια καλλιτέχνις που είχε έντονα βιωματική, σωματική σχέση με τη μεταμόρφωση. Μεταμόρφωσε μια ζωγραφική πρακτική σε εικαστική περφόρμανς που «βγήκε» στον δρόμο και έκανε τον δημόσιο χώρο θεατρική σκηνή για μια πολιτικοποιημένη σωματική διαφορετικότητα.
PAUL B. PRECIADO
Ένας Μάιος γεμάτος με σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα

Πολιτισμός / Ένας Μάιος γεμάτος με σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα

Το τρίτο μέρος του αφιερώματος του ΕΜΣΤ στις γυναίκες εικαστικούς, Jonathan Meese στην Bernier/Eliades, Θανάσης Τότσικας στη Rodeo, Ιωάννα Λημνιού στην Breeder και ό,τι άλλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γκαλερί και οι χώροι τέχνης τον Μάιο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σεξ, ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εικαστικά / Ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Εικαστικά / Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Μια γυναίκα με εξουσία στην Αυλή των Βερσαλλιών, η οποία ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και του «φιλοσοφικού» κόμματος που υποστήριζε τον Διαφωτισμό, υπήρξε καλλιτέχνιδα και προστάτιδα των τεχνών. Ήταν όμως και λαομίσητη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ