ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού είναι γυναικείο

Το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού είναι γυναικείο Facebook Twitter
Τα τελευταία χρόνια μια νέα γενιά καλλιτεχνών, στην πλειοψηφία τους νεαρά κορίτσια, επαναπροσδιορίζει το ελληνικό τραγούδι που δεν θυμίζει τίποτε απ’ όσα ακούγαμε παλιά.
0

«Σαν τρελή στους δρόμους γυρνάω, σε ψάχνω πάλι / Είχα πει πως σε ξεπερνάω και να ’μαι πάλι / Ίδια πόλη, ίδια χώρα, απορώ πού να ’σαι τώρα / Μήνυμα στον τηλεφωνητή σε μία ώρα», τραγουδάει η Αναστασία πάνω σε ένα trap beat. Οι «Αμαρτίες» κυκλοφόρησαν πριν από δυόμισι χρόνια, το 2022, και είναι το τραγούδι με το οποίο η 19χρονη τότε έκανε το ντεμπούτο της. Ένας περίεργος συνδυασμός Έλενας Παπαρίζου, Δέσποινας Βανδή και Καίτης Γαρμπή που έγινε τεράστιο viral στο TikTok και στη συνέχεια το πρώτο σύγχρονο λαϊκό κομμάτι που έγινε διαμαντένιο σε ψηφιακές πωλήσεις στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, με 31 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Είναι, όμως, ένα λαϊκό ή λαϊκοπόπ κομμάτι;

Η εύκολη λύση είναι να το χαρακτηρίσεις έτσι. Αν και η θεματολογία –η περιφρονημένη γυναίκα που προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει στην ερωτική της ζωή– και η ερμηνεία της το κατατάσσουν άνετα σε αυτή την κατηγορία, η τραπ παραγωγή του σηκώνει κι άλλες, διαφορετικές αναλύσεις.

Και δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο κομμάτι που μπερδεύει τόσο. Τα τελευταία χρόνια μια νέα γενιά καλλιτεχνών, στην πλειοψηφία τους νεαρά κορίτσια, επαναπροσδιορίζει το ελληνικό τραγούδι που δεν θυμίζει τίποτε απ’ όσα ακούγαμε παλιά. Από τη μια η επιρροή της τραπ μουσικής, της αλβανικής ποπ αλλά και των talent shows όπως το «The Voice» ή το «X-Factor» –στα οποία οι νεαροί ερμηνευτές δοκιμάζονται σε διαφορετικά είδη μουσικής, ακόμη και αν δεν ταιριάζουν απαραίτητα στο ηχόχρωμα της φωνής τους ή στο στυλ τους– έχει οδηγήσει σε μια στροφή που δεν στηρίζεται ακριβώς στον μαύρο ή ρεγκετόν ήχο αλλά ακούγεται περισσότερο ως μια εξελληνικοποιημένη μορφή του r&b.

Αυτό το ρεύμα υποστηρίζεται απόλυτα από την Panik Records που έχει στεγάσει μια σειρά καλλιτεχνών οι οποίοι ξεπερνούν ακόμα περισσότερο τα όρια, πειραματίζονται και αψηφούν τις κατηγοριοποιήσεις, όπως π.χ. η Josephine.

Και αν δεν είναι τόσο ξεκάθαρη η περίπτωση της Αναστασίας, ένα πιο καλό παράδειγμα είναι η Daphne Lawrence που, πέρα από ερμηνεύτρια, είναι και τραγουδοποιός με credit στους στίχους του «Αμαρτίες». Η πρώιμη δουλειά της με αγγλικό στίχο, που έπαιζε περισσότερο με στοιχεία από το urbana και το r&b ιδίωμα της Νότιας Αμερικής, οδηγεί αυτόματα σε τέτοια συμπεράσματα.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί και η Lila ως η πρώτη γυναίκα που κυκλοφόρησε από τη ραπ εταιρεία Barcode Entertainment ένα άλμπουμ που δεν είναι ραπ, ακολουθεί όμως τους λατινορυθμούς της Rosalia και ρεγκετόν με πολλά «δραματικά» στοιχεία. Σε αυτό έγραψε τις μελωδίες και τους στίχους μόνη της. Ένα ανάλογο μπαστάρδεμα ήχων και ειδών κάνει και η Τάμτα, που επιχειρεί τελευταία μια τεράστια ηχητική αλλαγή στην καριέρα της, αλλά και η Marseaux και η Μαρίνα Σάττι που έχει έναν πιο διεθνή ήχο, ενώ προπομπός όλου αυτού του ρεύματος θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί η Κατερίνα Στικούδη.

Αυτό το ρεύμα υποστηρίζεται απόλυτα και από την Panik Records που έχει στεγάσει μια σειρά καλλιτεχνών οι οποίοι ξεπερνούν ακόμα περισσότερο τα όρια, πειραματίζονται και αψηφούν τις κατηγοριοποιήσεις, όπως π.χ. η Josephine. Ακόμα θυμάμαι όταν την άκουσα το 2013 για πρώτη φορά μέσα από τις ραπ συνεργασίες της με τον OGE και τον Snik ή την ποπ συμμετοχή της «Dancing Night» στη Eurovision έναν χρόνο μετά – δεν μπορούσα τότε να προσδιορίσω ακριβώς το είδος της μουσικής στο οποίο ανήκε. Σήμερα, μέσα στο μουσικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί, έχει γίνει μία από τις περιζήτητες και πιο πετυχημένες περφόρμερ της ελληνικής σκηνής (με πλατινένιους δίσκους και συνεχώς ανωδική πορεία), αλλά τότε αποτελούσε κάτι εντελώς διαφορετικό και ακαθόριστο.

Μια λίστα με τις νεότερες ερμηνεύτριες που έχουν εμφανιστεί στην σκηνή του ελληνικού τραγουδιού:

Άσπα

Η 28χρονη αδερφή του Mad Clip χαράζει τη δική της πορεία στο ελληνικό τραγούδι. Η ενασχόλησή της με τη μουσική ξεκίνησε λίγο πριν από τον πρόωρο θάνατό του και κατόπιν δικής του προτροπής. Πριν από αυτό η μόνη σχέση της με το τραγούδι ήταν το καραόκε, στο οποίο ερμηνευε τραγούδια της αγαπημένης της Πάολα. Έχει σπουδάσει τουριστικά στο ΤΕΙ Αθήνας.

Aspa, Mad Clip - Oh No (Official Music Video)

Άκου επίσης: «Αλήθεια» (μαζί με τον Bossikan)

Klavdia

Mόλις 20 χρονών, η πρώτη τηλεοπτική της εμφάνιση έγινε το 2017 στο «Eλλάδα έχεις ταλέντο», όταν ήταν ακόμα ανήλικη. Είχε ερμηνεύσει τότε το τραγούδι «Billie Jean» και είχε εντυπωσιασει το κοινό και τους κριτές με τη δυνατή της φωνή. Αργότερα έκανε ένα πέρασμα από το «The Voice» και επιχείρησε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της EP με τίτλο το όνομα της.

Klavdia - Βασανίζομαι - Official Music Video

Άκου επίσης: «Lonely Ηeart»

Τάνια

Η 25χρονη Τάνια Μπρεάζου με καταγωγή από την Ρουμανία ξεχώρισε μέσα από τη συμμετοχή της στο «X- FACTOR» το 2016. Έχει γεννηθεί στα Χανιά και μεγαλώσει στη Ρόδο. Από μικρή ηλικία έδειξε το ταλέντο της στη μουσική: πήρε υποτροφία από το Μελάνθειο Ωδείο Ρόδου και σπούδασε Βυζαντινή Μουσική, έτσι απέκτησε τις κατάλληλες βάσεις για να εξελίξει τη φωνή της.

Thug Slime & Tania Breazou & FY - Μέσα Σου - Official Music Video

Άκου επίσης: «Ti Amo» (μαζί με τον MC Daddy)

Foxy Lee

Κυκλοφορούσε τη μουσική της μόνη της προτού υπογράψει με την Arcade Music της Panik Records. Προέρχεται από τη σκηνή του χιπ χοπ και έχει επιρροές από τους The Fugees, Missy Elliot, Eve, Beyoncé, Nicki Minaj, Cardi B, Doja Cat και Megan Thee Stallion. Τα πρώιμα κομμάτια της μιλούσαν κυρίως για τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Foxy Lee - MATAIA - Official Music Video

Άκου επίσης : «Μαύρη Ύλη», «Βαπτίζομαι»

Χάρις Σάββα

Από την Κύπρο, η 24χρονη Χάρις είναι μια ανακάλυψη της Panik Records. To 2008, σε ηλικία 10 χρονών, μαζί με την Έλενα Μανούρη συμμετείχαν στον διαγωνισμό Eurovision Junior, ενώ έχει ήδη συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής όπως ο Αντώνης Ρέμος και ο Νίκος Βέρτης.

Charis Savva - Δυστυχώς - Official Music Video

Ματίνα Ζάρα

Η 24χρονη Ελληνοκαναδή από πολύ μικρή ηλικία έδειξε την κλίση της στη μουσική και το τραγούδι. Μάλιστα σε ηλικία 14 ετών έγραψε το πρώτο της τραγούδι, το οποίο κυκλοφόρησε μετά από ένα χρόνο.

Ματίνα Ζάρα - ΜΑΤΙΝΑ - Official Music Video

Μουσική
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM