Ο Ιερώνυμος Μπος είχε συνθέσει το «Τραγούδι του κώλου». Ακούστε το!

Ο Ιερώνυμος Μπος είχε συνθέσει το «Τραγούδι του κώλου». Ακούστε το! Facebook Twitter
Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων
2

Για τον Κήπο των Επίγειων Απολαύσεων του Ιερώνυμου Μπος έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες με αναλύσεις και εντυπώσεις, έχει σχολιαστεί κάθε λεπτομέρεια, κάθε φιγούρα του τριπτύχου που αποτελεί σταθερά εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του μουσείου Πράδο στη Μαδρίτη και είναι σίγουρα ο πιο δημοφιλής πίνακας του μοναδικού Ολλανδού ζωγράφου.

Ανάμεσα στα μακάβρια και αλλόκοτα πλάσματα της κόλασής του, υπάρχει μια λεπτομέρεια που πολλοί είχαν προσέξει, αλλά κανείς δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά μαζί της: σε έναν από τους γυμνούς αμαρτωλούς που βασανίζονται ανάμεσα σε τεράστια μουσικά όργανα, υπάρχει και κάποιος πλακωμένος από κάτι που μοιάζει με λύρα και λαούτο μαζί, ο οποίος έχει μια παρτιτούρα γραμμένη στον πισινό του. Σε όλους φαινόταν λογικό να είναι γραμμένη μια παρτιτούρα σε πισινό, αλλά κανείς δεν είχε σκεφτεί να επιχειρήσει να την αποκρυπτογραφήσει και να παίξει το κομμάτι που δείχνει ο πίνακας, μέχρι που μια φοιτήτρια ονόματι Amelia Hamrick το τόλμησε, το ανέβασε στο tumblr της και από τότε έχει γίνει είδηση σχεδόν σε κάθε site του κόσμου.

Ο Ιερώνυμος Μπος είχε συνθέσει το «Τραγούδι του κώλου». Ακούστε το! Facebook Twitter

Το κομμάτι είναι φρικτό, μάλλον ο Μπος ζωγράφισε ό,τι να’ναι, όπως και σε κάθε παρτιτούρα που φαίνεται στον πίνακα (υπάρχουν αρκετές κρυμμένες), αλλά η Amelia που έκανε τον κόπο και το αποκρυπτογράφησε και το πέρασε σε νέα παρτιτούρα έκανε και μια μικρή διασκευή. Και με τη διασκευή είναι το ίδιο χάλια.

Παρόλα αυτά, είναι το κομμάτι της κόλασης, που είναι γραμμένο στον κώλο ενός αμαρτωλού στον Κήπο των Επίγειων Απολαύσεων του Ιερώνυμου Μπος και μόνο γι’ αυτό έχει ξεχωριστή αξία. 

Ο Ιερώνυμος Μπος είχε συνθέσει το «Τραγούδι του κώλου». Ακούστε το! Facebook Twitter
 
Μουσική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχείο / Ο Ιερώνυμος Μπος στην Πινακοθήκη της LifO.

Από τους αγαπημένους μου. 500 χρόνια πριν τη μοντέρνα τέχνη ο Μπος είδε το μέλλον - και με τις ψυχεδελικές σχεδόν παραισθήσεις του έφτιαξε τέχνη που ακόμα και σήμερα μοιάζει αλλόκοτη. Λέει η Βικιπαίδεια: "Σημαντικός Ολλανδός ζωγράφος που έζησε την περίοδο του μεσαίωνα. Στην εποχή του θεωρήθηκε ένας 'επινοητής τεράτων και χιμαιρικών οπτασιών' ενώ περίπου στα 1600 ο ιστορικός τέχνης Κάρελ φαν Μάντερ χαρακτήρισε τους πίνακες του Μπος ως 'θαυμαστές και παράξενες φαντασιώσεις, συχνά ανατριχιαστικές'. Στον 20ο αιώνα, αρκετοί μελετητές του έργου του απέδωσαν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωγραφική του και προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις καταβολές της. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας υπερρεαλιστής του 15ου αιώνα ενώ για άλλους, το έργο του αντανακλά απόκρυφες πρακτικές του μεσαιωνικού κόσμου όπως η αλχημεία ή η μαγεία."
ΤΕΧΝΕΣ/ LIGHTBOX

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόλγκα Τουζούν

Μουσική / Τόλγκα Τουζούν: «Ξέρω ότι η μουσική που γράφω δεν θα γίνει ποτέ δημοφιλής»

Ο δημιουργός του ορατορίου «Φάλαινα στην πόλη ή Γιατί το έκανες αυτό;» που παρουσιάζεται στο 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής μιλάει για τη σχέση του με τη σύγχρονη μουσική σκηνή τόσο στη χώρα του, την Τουρκία, όσο και διεθνώς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ

σχόλια

2 σχόλια