«Αγκάλιαζε τη ζωή με μια χαρμόσυνη σφοδρότητα»: H αληθινή Τζάνις Τζόπλιν μέσα από μια νέα βιογραφία

«Αγκάλιαζε τη ζωή με μια χαρμόσυνη σφοδρότητα»: H αληθινή Τζάνις Τζόπλιν μέσα από μια νέα βιογραφία Facebook Twitter
«Η Τζάνις Τζόπλιν δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει από μια βαθιάς αίσθησης μοναξιάς, η οποία εν μέρει κληροδοτήθηκε από τον εσωστρεφή διανοούμενο πατέρα της»: Στιο δωμάτιό της στο Chelsea Hotel, 14 Μαρτίου1969
0

Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί για την Τζάνις Τζόπλιν στις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από τον θάνατό της το 1970 σε ηλικία 27 ετών. Κανένα όμως δεν είχε να επιδείξει το βάθος της έρευνας και την επιθυμία να αναδείξει την ουσία της θρυλικής ροκ σταρ που διακρίνει τη νέα βιογραφία με τίτλο "Janis: Her Life and Music" από την αρθρογράφο και συγγραφέα Holly George-Warren.

Ακολουθώντας χρονολογική σειρά και με πολύτιμο εφόδιο την πρόσβαση σε ημερολόγια και επιστολές της Τζόπλιν, το βιβλίο ξεκινά από τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στο Τέξας, όταν ως ιδιαιτέρως ξύπνιο και ανήσυχο κορίτσι πήδηξε μία τάξη στο σχολείο και συζητούσε με τον μηχανικό πατέρα της σχετικά με την αντιύλη. Ακολουθούν οι άλλες πτυχές της προσωπικότητας της όπως αναπτύχθηκαν μέσα στα χρόνια. Η Τζάνις ως αντισυμβατική, ως μπίτνικ, ως φιλόδοξη ζωγράφος, ως ιδεαλίστρια...

«Η Τζάνις Τζόπλιν δεν βολεύτηκε ποτέ», γράφει στο βιβλίο της η George-Warren. «Αγκάλιαζε τη ζωή με μια χαρμόσυνη σφοδρότητα, παρότι δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει από το σκοτάδι που ήταν προϊόν μιας βαθιάς αίσθησης μοναξιάς, η οποία εν μέρει κληροδοτήθηκε από τον εσωστρεφή διανοούμενο πατέρα της».

Χάθηκε για πάντα στα 27 της, πρόλαβε όμως όχι μόνο να κάνει όλες τις υπερβάσεις που ονειρευόταν όταν ήταν μικρή και να κοιμηθεί με άπειρους εκπρόσωπους και των δύο φύλων αλλά και να κατοχυρώσει το δικό της υπόδειγμα ομορφιάς.

Σε μια από τις πολλές επιστολές που αναφέρονται στη βιογραφία, έγραφε σε έναν φίλο: «Κάθε νύχτα... το κεφάλι μου πλημμυρίζει από μια παλιά δυστυχία... Θέλω να είμαι ευτυχισμένη».

Η Τζάνις πέρασε τα ύστερα εφηβικά και τα πρώιμα νεανικά της χρόνια περιπλανώμενη "στον δρόμο", όπως ο ήρωάς της Τζακ Κέρουακ, ξεκινώντας μια αλληλουχία δεσμών και ερωτικών σχέσεων με εκπροσώπους και των δύο φύλων, αδιακρίτως: ναύτες, μουσικούς, γκρούπις, μέλη των Hell's Angels... Μια φορά είχε πει ότι ένας εραστή της «έκανε έρωτα σε ιαμβικό πεντάμετρο». Κάποιες φορές είχε καταφύγει και στην "σεξουαλική εργασία" όταν είχε ξεμείνει από λεφτά. Κάποτε πέρασε τα σύνορα και έφτασε οδηγώντας στο Μεξικό για να κάνει έκτρωση.

«Αγκάλιαζε τη ζωή με μια χαρμόσυνη σφοδρότητα»: H αληθινή Τζάνις Τζόπλιν μέσα από μια νέα βιογραφία Facebook Twitter
Στη συναυλία της στο Madison Square Garden της Νέας,

Κατά καιρούς είχε σχέσεις με τον Ron McKerman των Grateful Dead, με τον Country Joe McDonald, με τον Leonard Cohen που έγραψε το "Chelsea Hotel No. 2" για εκείνη, με τον Kris Kristofferson, το κομμάτι του οποίου "Me and Bobby McGee" διασκεύασε με τον μοναδικό τρόπο της, ενώ πιθανότατα είχε κοιμηθεί επίσης με τον Jim Morrison και τον Jimi Hendrix, ενώ σύμφωνα με τον θρύλο, όταν ο Bruce Springsteen είχε ανοίξει με μία από τις πρώιμες μπάντες του τη συναυλία της, είχε πει ο ίδιος στον κιθαρίστα του Steven Van Zandt για εκείνη: «Βοήθεια! Με κυνηγάει συνέχεια!»

Όπου κι αν ήταν όμως, ό,τι κι αν αποσπούσε την προσοχή της, δεν σταματούσε να τραγουδά τα αγαπημένα της παραδοσιακά είδη: folk, bluegrass, hillbilly, country & western και πάνω απ' όλα τα blues όπως τα ερμήνευαν η Bessie Smith και η Odetta.

Η μεταμόρφωσή της σε διονυσιακή θεότητα σήμαινε μεταξύ άλλων, όπως είχε γραφτεί κάποτε στο περιοδικό Rolling Stone, «ότι μια γυναίκα που δεν ήταν ωραία με συμβατικούς όρους, που είχε έντονη ακμή, χρόνιο πρόβλημα βάρους και διαρκώς ανάστατα μαλλιά, κατάφερε όχι μόνο να εφεύρει αλλά και να κατοχυρώσει τη δική της ομορφιά, μέσω της ενέργειας, τη ψυχής, της γλυκύτητας, της αλαζονείας και της αίσθησης χιούμορ που έβγαζε η παρουσία της εντός και εκτός σκηνής».

«Αγκάλιαζε τη ζωή με μια χαρμόσυνη σφοδρότητα»: H αληθινή Τζάνις Τζόπλιν μέσα από μια νέα βιογραφία Facebook Twitter
Στην ταράτσα του Chelsea Hotel, 1970

Όπως είχε πει και ο Sam Andrew, εραστής της και μέλος της μπάντας της, Big Brother and the Holding Company, «η Τζάνις είχε πάντα αυτόν τον περίεργο συνδυασμό απόλυτης ανασφάλειας και απόλυτης δύναμης την ίδια στιγμή».

Παρά την ακολουθία εραστών ή περίπου εραστών (είχε ενοχληθεί που ο Leonard Cohen δεν είχε ανταποκριθεί με ενθουσιασμό στο ενδιαφέρον της), το βιβλίο εστιάζει κυρίως στο μοναδικό της χάρισμα ως τραγουδίστρια και ως χαρακτηριστικό δείγμα αναφέρεται η συγκλονιστική ερμηνεία της στο "Summertime", όπου η φωνή της στέκεται κρεμάμενη στο αρχικό 'n' του στίχου "nothing's going to harm you.": «Εντάξει να μπορείς να απλώνεις ένα φωνήεν, αλλά να επιμηκύνεις εκείνο το 'ν', είναι πολύ πιο δύσκολο, σαν μέλισμα συμφώνων».

Η ηρωίνη τελικά ήταν ο μόνος τρόπος καταστολής όλης αυτής της εσωτερικής τρικυμίας που βίωνε διαρκώς το κορίτσι που είχε δηλώσει πως «δεν έχω καταφέρει ποτέ να βρω έναν τρόπο να ελέγξω τα συναισθήματά μου». Η μοιραία δόση ήταν που έφερε το τραγικά πρόωρο τέλος σε ένα μοτέλ στο Λος Άντζελες, ακριβώς πριν την επίσημη κυκλοφορία του άλμπουμ της, "Pearl". Από την άλλη, είχε προλάβει ήδη να κάνει όλες τις υπερβάσεις που ονειρευόταν όταν ήταν μικρή.

«Αγκάλιαζε τη ζωή με μια χαρμόσυνη σφοδρότητα»: H αληθινή Τζάνις Τζόπλιν μέσα από μια νέα βιογραφία Facebook Twitter

Με στοιχεία από τους New York Times

 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντέιβιντ Λοτζ: «Θεραπεία»

Το πίσω ράφι / Η «Θεραπεία» του Ντέιβιντ Λοτζ για το υπαρξιακό μας άγχος

Ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία του Βρετανού συγγραφέα (και του εξαιρετικού ψυχογράφου με το πικρόχολο χιούμορ), που βρισκόταν εδώ και χρόνια εκτός αγοράς, επιτέλους επανεκδίδεται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μπερνάρ Πιβό: «Αμήχανοι θεατές»

To πίσω ράφι / Όταν ο Μπερνάρ Πιβό επιτέθηκε στη μέση νοικοκυρά για τα τηλεοπτικά σκουπίδια που καταναλώνει

Το βιβλίο «Αμήχανοι θεατές» του Γάλλου πολιτιστικού δημοσιογράφου που πέθανε πριν από λίγες ημέρες ήταν σαν τις εκπομπές του, ανάλαφρο και ταυτόχρονα διεισδυτικό.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ν. Μούσχουρη- Φ. Απέργης: «Το όνομά μου είναι Νάνα»

Το πίσω ράφι / Νάνα Μούσχουρη: «Είμαι ικανή ν’ αγαπήσω, αλλά όχι να πέσω στα πόδια του ανθρώπου που αγαπώ»

Η βιογραφία «Το όνομά μου είναι Νάνα», ένα δυσεύρετο πια βιβλίο του 2007, προέκυψε από την απόφασή της Μούσχουρη ν’ αφηγηθεί τη ζωή της στον Φώτη Απέργη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

The Book Lovers / «Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Νίκο Τσούχλο, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωδείου Αθηνών και αναπληρωτή καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για το αναγνωστικό του εκκρεμές.
THE LIFO TEAM
σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Με το καινούργιο κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Βιβλίο / Ο Σαλμάν Ρούσντι έζησε για να ξαναβάλει κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Τα πιο κρίσιμα 27 δευτερόλεπτα της ζωής του, η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το 2022 σε ένα κέντρο για συγγραφείς στη Νέα Υόρκη αποτελεί τον πυρήνα του αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Μαχαίρι».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Απώλειες / Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Η ζωή και το έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα που στις σελίδες του κατάφερε να συνδυάσει τη μαγεία των Γνωστικών με την περιπέτεια της περιπλάνησης και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ