Ανακαλύψτε 4 νέα ελληνικά κόμικς και 4 μουσικά βιβλία που αξίζουν

Ανακαλύψτε 4 νέα ελληνικά κόμικς και 4 μουσικά βιβλία που αξίζουν Facebook Twitter
1800: 1. Πατέρας, Θανάσης Καραμπάλιος
0

Τρέξιμο: Το μαρτύριο και η ηδονή

Inman Matthew (The Oatmeal)

Εκδόσεις ΟΞΥ

Ένα σατιρικό κόμικ για το τρέξιμο και όσους έχουν μανία με αυτό. Τα τελευταία χρόνια οι μαραθώνιοι, οι ημιμαραθώνιοι και το jogging έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας.

Πέρα από το τρέξιμο, όμως, το συγκεκριμένο βιβλίο αφορά τη ματαιοδοξία, τη λαιμαργία, τη δρομική ευφορία, τις ηλεκτρικές καταιγίδες και τον Γκοτζίλα, όπως γράφει στο οπισθόφυλλό του, και καμιά φορά το γιατί δεν είναι η σωστή ερώτηση που θα έπρεπε να κάνει κάποιος στον εαυτό του.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά την ανάγνωσή του σε κάνει να θέλεις να βγεις στους δρόμους να τρέξεις.

O Συλλέκτης

Soloúp

Εκδόσεις Ίκαρος

Τέσσερα χρόνια μετά το Αϊβαλί, ο Soloύp επιστρέφει στη σύγχρονη εποχή με πέντε καθημερινές ιστορίες κι ένα παραμύθι,των οποίων κοινός κρίκος είναι μια χωρισμένη οικογένεια.

Ο κακός λύκος είναι ο πατέρας που μάταια προσπαθεί να επανασυνδεθεί με την κόρη του. Πεταλούδες, γραμματόσημα, δαχτυλήθρες, δόντια, ταξί. Σκιές και μαύρες τρύπες. Μια παρέα στο καφενείο, ένα καναρίνι και μια διάρρηξη, δυο φίλοι, η πόρτα μιας πολυκατοικίας, η Κοκκινοσκουφίτσα.

Όλα μπλέκουν μέσα από τις αφηγήσεις των ηρώων, απλών ανθρώπων που δίνουν τη δική τους εκδοχή για την κατάσταση, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με μια γλυκόπικρη διάθεση. Δεν γίνεται να μη συγκινηθείς, ενώ δεν λείπουν τα φανταστικά στοιχεία, όπως συμβαίνει σε όλα τα παραμύθια.

Νύχτες με αέρα

Κυριάκος Μαυρίδης

Εκδόσεις ΚΨΜ

Μετά την εικονογράφηση των ποιημάτων του Νίκου Καββαδία, ο Κυριάκος Μαυρίδης επιχειρεί για άλλη μια φορά να κάνει κόμικ πέντε ποιήματα που παίρνουν θέση ενάντια στον φασισμό.

Στις σελίδες του Νύχτες με αέρα βρίσκουμε δουλειές σημαντικών ποιητών, όπως ο Ναζίμ Χικμέτ και ο Λόρκα. Οι πρόσφυγες και ο ισπανικός εμφύλιος είναι μερικά από τα θέματα που αγγίζει το κόμικ.

Στο τέλος κάθε ιστορίας ο ίδιος ο Μαυρίδης σχολιάζει τον τρόπο που σκέφτηκε να ζωντανέψει την πολιτική ποίηση μέσα από τα σχέδιά του, κάνοντας το συγκεκριμένο εγχείρημα ακόμη πιο ξεχωριστό.

Ραγιάδες, καπεταναίοι, κλέφτες και αρματολοί σε ένα κόμικ που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ευρωπαϊκές ιστορίες για σκοτεινούς και ρομαντικούς παρανόμους όπως ο Ρομπέν των Δασών.

1800: 1. Πατέρας

Θανάσης Καραμπάλιος

Εκδόσεις Jemma Press

Το πρώτο μέρος της ιστορίας με ήρωα τον Δημήτρη Καραμάνου, έναν οικογενειάρχη με κρυφό παρελθόν που προσπαθεί να επιβιώσει στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μαζί με τη γυναίκα του και τα πέντε τους παιδιά. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν του, όμως, κι έτσι ο πρωταγωνιστής λαμβάνει ένα μήνυμα από έναν καπετάνιο που τον καλεί να αναλάβει δράση.

Ραγιάδες, καπεταναίοι, κλέφτες και αρματολοί σε ένα κόμικ που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ευρωπαϊκές ιστορίες για σκοτεινούς και ρομαντικούς παρανόμους όπως ο Ρομπέν των Δασών.

Το πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα 1974-2002

Γιώργος Μυζάλης

Εκδόσεις Fagotto

Μια άγνωστη και πιο σύγχρονη πλευρά του ελληνικού πολιτικού τραγουδιού διερευνά ο μουσικολόγος Γιώργος Μυζάλης.

Ήταν πολιτικά τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν μετά τη χούντα από καλλιτέχνες όπως ο Νικόλας Άσιμος, ο Τζίμης Πανούσης, ο Θάνος Μικρούτσικος κ.ά.;

Ο Μυζάλης επιχειρεί να καταλάβει και να ορίσει τι σημαίνει ουσιαστικά «πολιτικό τραγούδι», κάτι που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα. Αντλεί το υλικό του από βιβλιογραφική έρευνα και συνεντεύξεις των δημιουργών με τους οποίους καταπιάνεται σε αυτή την αρκετά ενδιαφέρουσα απόπειρα.

To ροκ πέθανε, ζήτω το ροκ!

Απρόβλεπτες Εκδόσεις

Μια συλλογή από πιο «σοβαρές» αναλύσεις για το ροκ, τις διάφορες εκφάνσεις του στην ελληνική κοινωνία αλλά και τις πιο περίεργες μουσικές τάσεις που έχουν εμφανιστεί τελευταία.

Οι συντάκτες των κειμένων καταπιάνονται με διάφορα θέματα, από την ηλικιακή ταυτότητα των σύγχρονων ρόκερ, το φύλο και την ανεξάρτητη αθηναϊκή σκηνή μέχρι το χιπ-χοπ και τη μουσική από βιντεοπαιχνίδια. Θέτουν μια σειρά από ερωτήσεις τις οποίες απαντούν με ακαδημαϊκό τρόπο που δεν αποθαρρύνει τον απλό αναγνώστη και μουσικόφιλο.

Το βιβλίο είναι μια ακόμη πετυχημένη προσθήκη στις μελέτες που έχουμε δει τελευταία και αφορούν τις ελληνικές υποκουλτούρες.

Μαύρη Ψυχή

Nina Simone

Εκδόσεις Σέλας

Η ζωή της θρυλικής Nina Simone, όπως την αφηγείται η ίδια στην επίσημη αυτοβιογραφία της. Στο Μαύρη Ψυχή (στα αγγλικά ο τίτλος είναι Ι put a spell on you) ρίχνει φως στη συχνά παρεξηγημένη και πολυτάραχη πορεία της.

Παιδί-θαύμα στο πιάνο, μιλάει για τα όνειρα που είχε μεγαλώνοντας, πριν τα συνθλίψει ο ρατσισμός σε μια ταραγμένη εποχή για τις ΗΠΑ. Από μικρή αφιέρωσε τη μουσική και τη ζωή της στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Η προσωπική της εμπειρία σκιαγραφεί πετυχημένα το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα εκείνης της εποχής, που υιοθέτησε το τραγούδι της «To be young, gifted, and black» ως τον ύμνο της αλλαγής.

Ο ήχος της πόλης

Charlie Gillett

Εκδόσεις Κουκκίδα

Ο Ήχος της πόλης είναι ένα από τα πιο επιδραστικά και σημαντικά βιβλία που γράφτηκαν ποτέ για το rock 'n'roll. Ο Βρετανός Charlie Gillett, που ξεκίνησε να το γράφει ως μια εργασία για το μεταπτυχιακό του, ερευνά εξονυχιστικά το μουσικό είδος που διαμόρφωσε όσο κανένα άλλο την ποπ κουλτούρα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Gillett αφηγείται ένα συναρπαστικό χρονικό που ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του '50 και φτάνει μέχρι το '70, αναλύει όλες τις κοινωνικές συνθήκες και τις αιτίες που έκαναν μια γενιά να χορεύει στον πυρετό του swing, των big bands, αλλά και τα πρόσωπα, τα συγκροτήματα και τους μουσικούς που πρωταγωνίστησαν σε αυτό.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπερνάρ Πιβό: «Αμήχανοι θεατές»

To πίσω ράφι / Όταν ο Μπερνάρ Πιβό επιτέθηκε στη μέση νοικοκυρά για τα τηλεοπτικά σκουπίδια που καταναλώνει

Το βιβλίο «Αμήχανοι θεατές» του Γάλλου πολιτιστικού δημοσιογράφου που πέθανε πριν από λίγες ημέρες ήταν σαν τις εκπομπές του, ανάλαφρο και ταυτόχρονα διεισδυτικό.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ν. Μούσχουρη- Φ. Απέργης: «Το όνομά μου είναι Νάνα»

Το πίσω ράφι / Νάνα Μούσχουρη: «Είμαι ικανή ν’ αγαπήσω, αλλά όχι να πέσω στα πόδια του ανθρώπου που αγαπώ»

Η βιογραφία «Το όνομά μου είναι Νάνα», ένα δυσεύρετο πια βιβλίο του 2007, προέκυψε από την απόφασή της Μούσχουρη ν’ αφηγηθεί τη ζωή της στον Φώτη Απέργη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

The Book Lovers / «Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Νίκο Τσούχλο, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωδείου Αθηνών και αναπληρωτή καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για το αναγνωστικό του εκκρεμές.
THE LIFO TEAM
σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Με το καινούργιο κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Βιβλίο / Ο Σαλμάν Ρούσντι έζησε για να ξαναβάλει κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Τα πιο κρίσιμα 27 δευτερόλεπτα της ζωής του, η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το 2022 σε ένα κέντρο για συγγραφείς στη Νέα Υόρκη αποτελεί τον πυρήνα του αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Μαχαίρι».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Απώλειες / Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Η ζωή και το έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα που στις σελίδες του κατάφερε να συνδυάσει τη μαγεία των Γνωστικών με την περιπέτεια της περιπλάνησης και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πέτρος Μάρκαρης: «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»

Το πίσω ράφι / «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»: Η περιήγηση του Πέτρου Μάρκαρη στις γειτονιές από τις οποίες περνά ο Ηλεκτρικός

Η διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά δεν είναι απλώς ο συντομότερος δρόμος για ν’ ανακαλύψει κανείς την Αθήνα, αλλά κι ο προσφορότερος για να διεισδύσει στην κοινωνική της διαστρωμάτωση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

The Book Lovers / Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με την πρόεδρο του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις «διαδρομές» που κάνει από τα βιβλία στο σινεμά και από το σινεμά στα βιβλία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ