Το έπος του Όστερ, μια «Βλάβη» και το πορνό του Ουελμπέκ

Το έπος του Όστερ, μια «Βλάβη» και το πορνό του Ουελμπέκ Facebook Twitter
Ο Στίβεν Κρέιν, 1897.
0

Ο Στίβεν Κρέιν είναι ένας θρυλικός Αμερικανός συγγραφέας του τέλους του 19ου αιώνα. Είχε γεννηθεί το 1871. Ψηλός, αδύνατος, ωραίος, βυρωνικός αλλά και αυτοκαταστροφικός, μποέμ, τυχοδιώκτης, μονίμως άφραγκος και βουτηγμένος στις καταχρήσεις, πέρασε ατέλειωτες ώρες σε δωμάτια που μοιραζόταν στο Μανχάταν και σε φτηνά καταγώγια της 6ης Λεωφόρου. Έβρισκε τον εαυτό του στα μπορντέλα και ερωτεύτηκε την Κόρα Τέιλορ Στιούαρτ, που διατηρούσε ένα μπορντέλο, το Hotel de Dream, στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα. Ήταν μια λογοτεχνική δόξα που την οφείλει στο μυθιστόρημά του Το κόκκινο σήμα του θάρρους, το απόλυτο μυθιστόρημα για τον αμερικανικό εμφύλιο (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Ήταν όμως και από τους πρωτοπόρους του αμερικανικού διηγήματος και από τους συγγραφείς που επηρέασαν τον Χέμινγουεϊ ή τον Θίοντορ Ντράιζερ. Την άνοιξη του 1897 ο Κρέιν και η Κόρα ήρθαν στην Ελλάδα για να καλύψουν τον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Τριάντα μέρες στην πεδιάδα της Θεσσαλίας και η θλιβερή ήττα του ελληνικού στρατού. Μπορούμε να φανταστούμε τον Στίβεν και την Κόρα στην πλατεία Συντάγματος και στους γύρω δρόμους, να κάθονται στα καφέ ή να φωτογραφίζονται, με στολές πολεμικού ανταποκριτή, στο φωτογραφικό στούντιο Boeringer, στη γωνία των οδών Ερμού και Νίκης. Μετά την Αθήνα το ζεύγος έφυγε για το Λονδίνο. Αλλά ο Κρέιν, άρρωστος από φυματίωση, αργοκαίγεται και αφήνει την τελευταία του πνοή σε ένα σανατόριο της Κεντρικής Ευρώπης, πριν καν κλείσει τα τριάντα χρόνια του.

Ίσως υπάρχει και κάποιο αυτοβιογραφικό στοιχείο σ’ αυτό το έργο του Όστερ. Ο γιος του, Ντάνιελ, ήταν κι αυτός ένα φλεγόμενο αγόρι. Τον Απρίλιο του 2022 ο Ντάνιελ, που ήταν τότε σαράντα τεσσάρων ετών, βρέθηκε αναίσθητος σε σταθμό του μετρό στο Μπρούκλιν. Ο θάνατός του από overdose βεβαιώθηκε λίγο μετά στο νοσοκομείο.

φλεγόμενο αγόρι
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Πολ Όστερ, Φλεγόμενο Αγόρι, εκδ. Μεταίχμιο, μετ.: Ιωάννα Ηλιάδη

Ο Στίβεν Κρέιν είναι το Φλεγόμενο Αγόρι στη βιογραφία-άθλο των 1.176 σελίδων που του αφιερώνει ένας σύγχρονός μας συνάδελφός του, ο Πολ Όστερ. Η βιογραφία, που κυκλοφορεί τώρα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Ιωάννας Ηλιάδη, παρουσιάζει τη σύντομη ζωή του Κρέιν σαν ένα έπος. Ο Όστερ, ηλικιωμένος πλέον συγγραφέας, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του, αισθάνεται δέος, όπως μας λέει πάλι ο ίδιος, μπροστά σ’ αυτόν τον μακρινό νεαρό ομότεχνό του. Βυθίζεται στο έργο και τη ζωή του Κρέιν, σαγηνεύεται και φτιάχνει αυτήν τη βιογραφία-ποταμό.

Ίσως υπάρχει και κάποιο αυτοβιογραφικό στοιχείο σ’ αυτό το έργο του Όστερ. Ο γιος του, Ντάνιελ, ήταν κι αυτός ένα φλεγόμενο αγόρι. Τον Απρίλιο του 2022 ο Ντάνιελ, που ήταν τότε σαράντα τεσσάρων ετών, βρέθηκε αναίσθητος σε σταθμό του μετρό στο Μπρούκλιν. Ο θάνατός του από overdose βεβαιώθηκε λίγο μετά στο νοσοκομείο. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε κατηγορηθεί ότι είχε προκαλέσει τον θάνατο της μόλις δέκα μηνών κόρης του Ρούμπι. Η αιτία θανάτου του βρέφους ήταν δηλητηρίαση από ηρωίνη και Φεντανίλ.

Το έπος του Όστερ, μια «Βλάβη» και το πορνό του Ουελμπέκ Facebook Twitter
Ο Στίβεν Κρέιν, καθιστός, φωτογραφίζεται με τον Αμερικανό συνάδελφό του Τζον Μπας στο φωτογραφικό στούντιο της Αθήνας Βoeringer, στη γωνία των οδών Ερμού και Νίκης. Και οι δύο φορούν στολές πολεμικού ανταποκριτή.
Το έπος του Όστερ, μια «Βλάβη» και το πορνό του Ουελμπέκ Facebook Twitter
Η Κόρα Τέιλορ Στιούαρτ, σύντροφος του Κρέιν, φωτογραφίζεται με στολή πολεμικής ανταποκρίτριας στην Αθήνα, τον Μάιο του 1897, στο στούντιο Βoeringer. Έστελνε ανταποκρίσεις στην Αμερική από τον πόλεμο του 1897 με το ψευδώνυμο Ιμογένη Κάρτερ.
Colm Tóibín
Colm Tóibín, The Magician

• Ο Τόμας Μαν είναι ο ήρωας του Κολμ Τόιμπιν στη μυθιστορηματική βιογραφία Ο μάγος που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση Αθηνάς Δημητριάδου. Ο τίτλος του νέου βιβλίου του Τόιμπιν παραπέμπει στον τίτλο του παλιότερου βιβλίου του Ο δάσκαλος, που ήταν η μυθιστορηματική βιογραφία ενός άλλου συγγραφέα, του Χένρι Τζέιμς. (Το βιβλίο αυτό είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ωκεανίδα το 2007.)

Ανάμεσα στον Μαν και στον Τζέιμς υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία, λογοτεχνικά και βιογραφικά. Το πιο σημαντικό είναι η ομοφυλοφιλία τους, που και οι δύο την έκρυβαν. Στον Μάγο ο Τόιμπιν κινείται στη λεπτή και κοφτερή γραμμή μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου. Βλέπουμε τον συγγραφέα, τον οικογενειάρχη, τον νομάδα αλλά και την εποχή του. Ο Τόιμπιν φτιάχνει, λοιπόν, ένα συναρπαστικό πορτρέτο ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του ευρωπαϊκού 20ού αιώνα αλλά και την τοιχογραφία μιας εποχής που σημαδεύεται από δύο παγκόσμιους πολέμους.

Το έπος του Όστερ, μια «Βλάβη» και το πορνό του Ουελμπέκ Facebook Twitter
Ο Τόιμπιν φτιάχνει ένα συναρπαστικό πορτρέτο ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του ευρωπαϊκού 20ού αιώνα. Φωτ.: © Brigitte Lacombe

• Ο Όστερ και ο Τόιμπιν μας οδηγούν, λοιπόν, σε άλλους συγγραφείς, μας παίρνουν μαζί τους σε μια ενδολογοτεχνική διαδρομή. Αυτό δεν το κάνουν όμως μόνο οι συγγραφείς. Είναι σίγουρο ότι η καινούργια ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, Poor Things, που θα προβληθεί τη νέα χειμερινή κινηματογραφική περίοδο, θα ξαναφέρει στην αναγνωστική επιφάνεια το ομώνυμο μυθιστόρημα του Σκωτσέζου συγγραφέα Άλασντερ Γκρέι, στο οποίο στηρίζεται το σενάριο. Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά το 2001 από τις εκδόσεις Νεφέλη, σε μετάφραση Δημήτρη Βαρδουλάκη, με τον τίτλο Χαμένα Κορμιά.

Ο Γκρέι, που γεννήθηκε το 1934 και πέθανε το 2019, θεωρείται από τους συγγραφείς που ανανέωσαν τη λογοτεχνική σκηνή της Σκωτίας. Τα Χαμένα Κορμιά είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας και ταυτόχρονα σάτιρα της βικτοριανής μυθιστορηματικής συνθήκης. Τοποθετημένο στο τέλος του 19ου αιώνα στη Γλασκώβη, στην Αλεξάνδρεια και στο Παρίσι, έχει στο κέντρο του ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε δύο γιατρούς και μια τεχνητή σεξομανή γυναίκα με μυαλό βρέφους, δημιούργημα της επιστήμης. Ο ελληνικός υπότιτλος του μυθιστορήματος είναι «επεισόδια απ’ τη νεανική ζωή ενός γιατρού του δημόσιου οργανισμού υγείας της Σκωτίας».

Το πορνό του Ουελμπέκ Facebook Twitter
Η καινούργια ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, Poor Things θα ξαναφέρει στην αναγνωστική επιφάνεια το ομώνυμο μυθιστόρημα του Άλασντερ Γκρέι, στο οποίο στηρίζεται το σενάριο. Φωτ: Instagram

• Το περιοδικό λέγεται «Βλάβη», κυκλοφόρησε τον Απρίλιο και μέσα σε ελάχιστες μέρες εξάντλησε τα 1.200 αντίτυπα στα οποία είχε τυπωθεί. Κυκλοφορεί πλέον σε δεύτερη έκδοση. Είναι ένα περιοδικό για το βιβλίο, που αναγγέλλεται ως τριμηνιαίο, και η επιτυχία του είναι μια έκπληξη κι ένα στοίχημα για τέτοιου είδους εγχειρήματα, πολύ περισσότερο που η «Βλάβη» τυπώνεται. Στο εντιτόριαλ διαβάζουμε ότι τυπώνεται σε μια περίοδο οργανωμένης ψηφιακότητας για να διεκδικήσει έναν αργό χρόνο που αντιστοιχεί στον αργό χρόνο της ανάγνωσης και της συγγραφής.

Η τετραμελής συντακτική ομάδα αποτελείται από τη Μαρτίνα Ασκητοπούλου και την Εύα Πλιάκου, τον Χρήστο Κρυστάλλη και τον Πάρη Τσούτση, όλες και όλοι γεννημένοι τη δεκαετία του 1990, όλες και όλοι σε πυκνή σχέση με το βιβλίο, μεταφραστές, κριτικοί, δοκιμιογράφοι, επιμελητές. Την εκδοτική ευθύνη έχουν οι Αντίποδες. Η «Βλάβη» επιδιώκει να δημιουργήσει ένα διάλογο για το βιβλίο και την κριτική της λογοτεχνίας. Μου κάνει εντύπωση πώς η ομάδα της «Βλάβης», στο πρώτο αφιέρωμά τους, ξανασυζητά τους «παλιούς», τον Καραγάτση, τον Ελύτη, τη Νέλλη Ανδρικοπούλου, για να τους αποποιηθούν ή να τους οικειοποιηθούν ξανά, αλλά διαλύοντας την ξεθυμασμένη «πολιτισμική συνενωτική κόλλα».

Το έπος του Όστερ, μια «Βλάβη» και το πορνό του Ουελμπέκ Facebook Twitter
Το περιοδικό «Βλάβη» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο.

• Ο Μισέλ Ουελμπέκ και πάλι στα μανταλάκια. Το νέο βιβλίο του με τίτλο Quelques mois dans ma vie (Μερικές μήνες στη ζωή μου) είναι μόλις 112 σελίδες και κινείται μεταξύ δύο αγαπημένων θεματικών αξόνων του συγγραφέα: του ισλάμ και του σεξ. Οι μήνες στη ζωή του Ουελμπέκ είναι από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023, όταν ο συγγραφέας είχε βρεθεί αντιμέτωπος δικαστικά με μηνύσεις και αγωγές, από τη μια πλευρά με το ισλαμικό Μεγάλο Τέμενος του Παρισιού και από την άλλη με τον Ολλανδό σκηνοθέτη Στεφάν Ρουίτενμπεκ.

Ουελμπέκ
Michel Houellebecq, Quelques mois dans ma vie

Ο Ουελμπέκ είχε συμφωνήσει να παίξει σε μια ταινία «πειραματικού πορνό» του Ολλανδού σκηνοθέτη της κολεκτίβας KIRAC (Keeping It Real Art Critics). Έπαιξε, αλλά τώρα το μετάνιωσε. Το δικαστήριο απέρριψε αίτημά του να μην προβληθεί η ταινία, αφού υπήρχε τελικά γραπτή συναίνεσή του για τα γυρίσματα. Ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι ο Ουελμπέκ ήταν «πολύ καλός στο κρεβάτι, και μάλιστα σε όλες τις στάσεις». Αφού, λοιπόν, ο συγγραφέας δεν κατόρθωσε να εμποδίσει την προβολή, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο και να προλάβει τους πάντες. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε την αυτοβιογραφική φράση: «Για πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα ότι με μεταχειρίστηκαν απολύτως ως αντικείμενο σε ντοκιμαντέρ με ζώα. Μου είναι δύσκολο να ξεχάσω αυτήν τη στιγμή».

Το έπος του Όστερ, μια «Βλάβη» και το πορνό του Ουελμπέκ Facebook Twitter
Ο Ουελμπέκ είχε συμφωνήσει να παίξει σε μια ταινία «πειραματικού πορνό». Έπαιξε, αλλά τώρα το μετάνιωσε.

Αγοράστε εδώ το Φλεγόμενο Αγόρι του Πολ Όστερ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Μίαρη: «Οι Έλληνίδες γιαγιάδες είναι γυναίκες δυνατές και ατρόμητες»

Βιβλίο / Αναστασία Μίαρη: «Οι Ελληνίδες γιαγιάδες είναι γυναίκες δυνατές και ατρόμητες»

Η συγγραφέας του βιβλίου Yiayia μάζεψε συνταγές και ιστορίες από όλη την Ελλάδα σε ένα βιβλίο που αποτίνει φόρο τιμής στην Ελληνίδα γιαγιά της και στις παραδοσιακές γιαγιάδες που σε λίγο θα είναι είδος υπό εξαφάνιση. 
M. HULOT
Το «4321» του Πολ Όστερ σου προκαλεί μια ευχάριστη αίσθηση déjà vu

Βιβλίο / Το «4321» του Πολ Όστερ σου προκαλεί μια ευχάριστη αίσθηση déjà vu

Το «ωκεάνιο» μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα διαφέρει πολύ από τα αλλόκοτα, μινιμαλιστικά θρίλερ που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της γενιάς του
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Βραβευμένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας: Αξίζουν, πράγματι, τον κόπο;

Βιβλίο / Βραβευμένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας: Αξίζουν, πράγματι, τον κόπο;

Η πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή στην Ελλάδα φέρνει στο φως μια σειρά από βραβευμένα στο εξωτερικό μυθιστορήματα με περίοπτες διακρίσεις: Μπούκερ, National Book Award ή Νόμπελ. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα και το κριτήριο επιλογής τους, που έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ν. Μούσχουρη- Φ. Απέργης: «Το όνομά μου είναι Νάνα»

Το πίσω ράφι / Νάνα Μούσχουρη: «Είμαι ικανή ν’ αγαπήσω, αλλά όχι να πέσω στα πόδια του ανθρώπου που αγαπώ»

Η βιογραφία «Το όνομά μου είναι Νάνα», ένα δυσεύρετο πια βιβλίο του 2007, προέκυψε από την απόφασή της Μούσχουρη ν’ αφηγηθεί τη ζωή της στον Φώτη Απέργη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

The Book Lovers / «Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Νίκο Τσούχλο, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωδείου Αθηνών και αναπληρωτή καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για το αναγνωστικό του εκκρεμές.
THE LIFO TEAM
σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Με το καινούργιο κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Βιβλίο / Ο Σαλμάν Ρούσντι έζησε για να ξαναβάλει κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Τα πιο κρίσιμα 27 δευτερόλεπτα της ζωής του, η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το 2022 σε ένα κέντρο για συγγραφείς στη Νέα Υόρκη αποτελεί τον πυρήνα του αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Μαχαίρι».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Απώλειες / Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Η ζωή και το έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα που στις σελίδες του κατάφερε να συνδυάσει τη μαγεία των Γνωστικών με την περιπέτεια της περιπλάνησης και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πέτρος Μάρκαρης: «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»

Το πίσω ράφι / «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»: Η περιήγηση του Πέτρου Μάρκαρη στις γειτονιές από τις οποίες περνά ο Ηλεκτρικός

Η διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά δεν είναι απλώς ο συντομότερος δρόμος για ν’ ανακαλύψει κανείς την Αθήνα, αλλά κι ο προσφορότερος για να διεισδύσει στην κοινωνική της διαστρωμάτωση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

The Book Lovers / Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με την πρόεδρο του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις «διαδρομές» που κάνει από τα βιβλία στο σινεμά και από το σινεμά στα βιβλία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ