Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα

Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Στη Νάπολη, το 1952, έτοιμος να αναχωρήσει για το Κάπρι. © Archivo Fundaci½n Pablo Neruda.
0

Τον έχουν αποκαλέσει Πικάσο της ποίησης. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Είναι ο πιο πολυδιαβασμένος ισπανόφωνος ποιητής και με το  έργο του ύμνησε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τον έρωτα και την αγάπη. Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες τον έχει χαρακτηρίσει τον «σημαντικότερο ποιητή του 20ού αιώνα», η ζωή του έγινε αναπόσπαστο μέρος της Ιστορίας και θεωρήθηκε σύμβολο αντιδικτατορικής αντίστασης. Ο Πάμπλο Νερούδα υπηρέτησε σε διπλωματικές θέσεις ενώ κάποτε είχε προταθεί και για πρόεδρος της χώρας του. Στην πρώιμη νεότητά του, κατά τη διάρκεια του επαναστατικού φοιτητικού κινήματος της Χιλής, ανέπτυξε μεγάλη ακτιβιστική δράση. Στην τελευταία περίοδο της ζωής του, υπερασπίστηκε σθεναρά τη Χιλή ενάντια στην επέμβαση των ΗΠΑ και, ως πρεσβευτής στη Γαλλία, εκπροσώπησε την ιστορική σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ήταν ο ποιητής του λαού που με τα λόγια του συνδύασε αρμονικά τις ευρύτερες κοινωνικές και ατομικές ανησυχίες ενώ, αναμφίβολα, διήγαγε πολυτάραχο βίο.

Αυτές τις μέρες αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Gutenberg η εμβληματική αυτοβιογραφία του με τον τίτλο «Τη ζωή μου, ομολογώ, την έζησα». Πρόκειται για μια αναλυτική καταγραφή απομνημονευμάτων που σκιαγραφεί τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο. Μια συναρπαστική εξιστόρηση για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες, επιδραστικές και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Η συγκεκριμένη αυτοβιογραφία πρωτοκυκλοφόρησε το 1974 και επανεκδόθηκε το 2017 συμπληρωμένη με μερικά ανέκδοτα και «αυτοβιογραφικού χαρακτήρα» κείμενα που πρόσθεσε ο επιμελητής της έκδοσης με την έγκριση του Ιδρύματος Πάμπλο Νερούδα. Η έξοχη μετάφραση του Γιώργου Κεντρωτή έχει βασιστεί στην ισπανική έκδοση του οίκου Seix Barral της Βαρκελώνης. 

Στην αυτοβιογραφία του περιδιαβαίνουμε στα σημαντικότερα κεφάλαια μιας περιπετειώδους διαδρομής. Ανακαλύπτουμε τις λογοτεχνικές επιρροές του, ενώ ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να εντρυφήσει στην πολυκύμαντη πολιτική του καριέρα ως ένθερμου αριστερού καθώς και ως Χιλιανού διπλωμάτη.

Η αφήγηση ξεκινά με τα παιδικά του χρόνια και φτάνει έως και λίγες μέρες πριν από τον θάνατο του, την 23η Σεπτεμβρίου 1973, από καρκίνο του προστάτη. Μάλιστα, αυτές τις μέρες έχει ανοίξει ξανά ο φάκελος του θανάτου του, έπειτα από πιέσεις των συγγενών του, οι οποίοι ζητούν να διαλευκανθεί αν ο Π. Νερούδα τελικά πέθανε από δηλητηρίαση και όχι από καρκίνο.

Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Ο Πάμπλο Νερούδα δύο ετών, στο Τεμούκο, στις 13 Οκτωβρίου 1906. © Bernardo Reyes

Ο κορυφαίος Λατινοαμερικανός ποιητής άφησε μια πολύτιμη παρακαταθήκη, αλλά βρέθηκε και στο στόχαστρο φεμινιστικών συλλογικοτήτων. Από τη μία διακρίνουμε μια γενναιόδωρη, ανθρώπινη, ακόμη και ηρωική προσωπικότητα αφού βοήθησε 2.000 πρόσφυγες να δραπετεύσουν από την Ισπανία του Φράνκο το 1939 και πέτυχε τη δική του τολμηρή απόδραση από τη Χιλή πάνω από τις Άνδεις το 1949. Από την άλλη, υπάρχουν και γεγονότα που παραλείπονται από τον ίδιο, όπως οι κατηγορίες εναντίον του για καταχρηστική συμπεριφορά, για απιστία, για εγκατάλειψη της κόρης του που έπασχε από υδροκεφαλία αλλά και για σκληρότητα απέναντι στην πρώτη σύζυγό του.

Αυτό όμως που αποκαλύπτει οικειοθελώς είναι η κακοποίηση και ο βιασμός μιας νεαρής καθαρίστριας όταν ήταν πρόξενος της Χιλής στο Κολόμπο της Κεϋλάνης (νυν Σρι Λάνκα) το 1929. Διαβάζουμε στο επίμαχο απόσπασμα: «Ένα πρωί, αποφασισμένος για όλα, την έπιασα με δύναμη από τον καρπό και βρεθήκαμε πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν υπήρχε γλώσσα για να της μιλήσω. Με άφησε –χωρίς καν να μου χαμογελάσει– να την οδηγήσω, και μεμιάς βρέθηκε γυμνή στο κρεβάτι μου. Και η λυγερότατη μέση της, οι γεμάτοι γοφοί της και οι δύο ξέχειλες κούπες του στήθους της την έκαναν να μοιάζει με τα χιλιόχρονα γλυπτά του ινδικού Νότου. Επρόκειτο για συνάντηση ενός άνδρα και ενός αγάλματος. Έμεινε όλη την ώρα με τα μάτια της ανοιχτά, απαθής. Πολύ καλά έκανε, εξευτελίζοντάς με. Η απόπειρα δεν επαναλήφθηκε».

Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Ο ποιητής στα 1911, μαθητής στο Γυμνάσιο Αρρένων του Τεμούκο. Αρχείο του Ιδρύματος Πάμπλο Νερούδα. © Archivo Fundacion Pablo Neruda.

Ο Πάμπλο Νερούδα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1904, στην πόλη Μπαρά της Κεντρικής Χιλής. Ήταν γιος του σιδηροδρομικού Χοσέ δελ Κάρμεν Ρέγιες Mοράλες και της δασκάλας Ρόζας Νεφταλί Μπασοάλτο Οπάσο. Η μητέρα του πέθανε, όμως, από φυματίωση έναν μήνα μετά τη γέννησή του κι έτσι ο πατέρας του μετακόμισε στην πόλη Τεμούκο, όπου ξαναπαντρεύτηκε. Ξεκίνησε να γράφει ποίηση σε ηλικία 10 ετών, αλλά ο πατέρας του τον αποθάρρυνε κι έτσι άρχισε να υπογράφει τα έργα του με το ψευδώνυμο Πάμπλο Νερούδα, υιοθετώντας το επώνυμο του γνωστού Τσέχου συγγραφέα και ποιητή Γιαν Νερούντα, ενώ το μικρό του όνομα εικάζεται ότι το πήρε από τον Γάλλο ποιητή Πολ Βερλέν.

Ο Νερούδα ξεκινά τα απομνημονεύματά του με υποβλητικές περιγραφές για τα δάση της Χιλής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου κεφαλαίου βασίζεται στην παιδική του ηλικία. Περιγράφει τη βροχή ως μια «μοναδική αλησμόνητη προσωπικότητα», ενώ για το τοπίο της περιοχής όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια λέει ότι δεν μοιάζει με καμία άλλη. Στην αυτοβιογραφία του περιδιαβαίνουμε στα σημαντικότερα κεφάλαια μιας περιπετειώδους διαδρομής. Ανακαλύπτουμε τις λογοτεχνικές επιρροές του, ενώ ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να εντρυφήσει στην πολυκύμαντη πολιτική του καριέρα ως ένθερμου αριστερού καθώς και ως Χιλιανού διπλωμάτη.

Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Ο Πάμπλο Νερούδα μαζί με τη Δέλια δελ Καρίλ, την Άμπαρο Μομ, τον Ραούλ Γκονσάλες-Τουνιόν και άλλους δημοκρατικούς αγωνιστές σε κάποιο καφέ της Μαδρίτης το 1936 ή το 1937. © Archivo Fundacion Pablo Neruda
Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Στην Κίνα το 1957. Στο Σινικό Τείχος. © Archivo Fundacion Pablo Neruda
Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Με τον Σαλβαδόρ Αλιέντε, το 1964, κατά την τρίτη υποψηφιότητα του τελευταίου για την προεδρία της Χιλιανής Δημοκρατίας. © Archivo Fundacion Pablo Neruda.

Ο Πάμπλο Νερούδα ενδίδει στον πειρασμό και μιλά με εξομολογητικό τόνο για τον εαυτό του. Τον βλέπουμε να ανατρέχει στα βιώματά του από την εποχή που ήταν ένας νεαρός επαρχιώτης και τον γοήτευε το χώμα της πατρίδας του, να μιλά για τα πρώτα του βιβλία, για τη δύναμη της ποίησης, τα αμέτρητα ταξίδια, τη «φωτεινή μοναξιά του» και να μοιράζεται με το κοινό ενδιαφέρουσες αφηγήσεις που αφορούν ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Φ. Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα, ο Μαγιακόφσκι, ο Π. Πικάσο, ο Ι. Στάλιν, ο Γ. Λόρκα και ο Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Είναι χαρακτηριστικά όσα γράφει για την ομοφυλοφιλία του Λόρκα: «Η ομοφυλοφιλία του ήταν αποδεδειγμένη, κι εγώ την είδα πολύ αργά. Αλλά μπορεί και να υπάρχουν ομοφυλόφιλοι ευτυχείς και ομοφυλόφιλοι δυστυχείς, και αυτό που βλέπεις να είναι ορατότερο στη θλίψη. Ο Φεδερίκο ακτινοβολούσε ευτυχία, και στην ξέχειλη κούπα του πρέπει να είχαν χωρέσει όλοι οι εκπληρωμένοι έρωτές του».

Ο διάσημος ποιητής ρίχνει φως και σε μνημειώδη για εκείνον στιγμιότυπα, όπως το ταξίδι του στη Σοβιετική Ένωση, που τον επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Ο Νερούδα είχε λάβει το βραβείο Στάλιν και στην αυτοβιογραφία του παρακολουθούμε την έκπληξή του για την εξέλιξη αυτή. «Έλαβα κι εγώ το Βραβείο Στάλιν για την Ειρήνη και τη Φιλία των Λαών. Είναι πιθανό να το άξιζα, αλλά αναρωτιέμαι με ποιον τρόπο γνώριζε ο απόμακρος εκείνος άνθρωπος τη δική μου ύπαρξη», γράφει, και σε άλλο σημείο αναφέρει: «Πολλοί έχουν σχηματίσει την πεποίθηση ότι είμαι αμετανόητος σταλινικός. Φασίστες και αντιδραστικοί μ’ έχουν ζωγραφίσει ως λυρικό απολογητή του Στάλιν. Τίποτε απ’ αυτά δεν με θυμώνει ειδικά. Όλα τα συμπεράσματα είναι δυνατά και πιθανά σε μια εποχή διαβολικά μπερδεμένη».

Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Ο ποιητής στο σπίτι του στο Βαλπαραΐσο: με το άλογο που σώθηκε από την πυρκαγιά σ' ένα σαμαρτζίδικο στο Τεμούκο. © Archivo Fundacion Pablo Neruda
Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Παρίσι, 1950. Εναγκαλισμός με τον Πάμπλο Πικάσο κατά την απονομή του Διεθνούς Βραβείου για την Ειρήνη. Τη χρονιά εκείνη το εν λόγω βραβείο είχε απονεμηθεί στον Πικάσο, στον Νερούδα και στον Ρόμπσον. © Archivo Fundacion Pablo Neruda.
Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Μαζι με τον Ζόρζε Αμάντο το 1950 στην Τσεχοσλοβακία, στους κήπους του Κάστρου του Ντομπρίς. © Archivo Fundacion Pablo Neruda.

Για τον ίδιο η ποίηση ήταν μια αφορμή για να μιλά για τα πιο απλά πράγματα, τα πιο καθημερινά, τα τρέχοντα και τα αρχετυπικά. Πίστευε ότι «ο ποιητής έχει χρέος να πλύνει και να καθαρίσει τα συνηθισμένα πράγματα και να φορέσει νέο ρούχο σε ό,τι έχει ζωή». Αλλά και ότι ο «κοινωνικός ποιητής του σήμερα εξακολουθεί να είναι ό,τι ήταν ο αρχαίος ιερωμένος. Τότε είχε υπογράψει συμβόλαιο με τα σκοτάδια, τώρα οφείλει να ερμηνεύει το φως».

νερουδα
Το βιβλίο «Pablo Neruda, Τη ζωή μου, ομολογώ, την έζησα» θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Gutenberg

Διαβάζοντας το βιβλίο συνειδητοποίησα ότι ο Πάμπλο Νερούδα συνθέτει μια συναρπαστική και γοητευτική αυτοπροσωπογραφία. Μέσα από τα δικά του λόγια, ο νομπελίστας συγγραφέας φωτίζει τις πιο σημαντικές και ιδιοσυγκρασιακές λεπτομέρειες της θυελλώδους ζωής του. Ανακαλεί μνήμες και φιλοτεχνεί αναμνήσεις, δημιουργώντας μια πολυσέλιδη, καθηλωτική και λυρική αυτοβιογραφία που διαβάζεται παράλληλα και ως πανοραμική επισκόπηση μιας αλησμόνητης εποχής.

Στον αποχαιρετισμό του καταλήγει: «Η ζωή, οι χαρές και οι λύπες του κόσμου ας μπαίνουν κάθε μέρα στο σπίτι μας, γκρεμίζοντας τις πόρτες του. Η ζωή είναι φτιαγμένη από τις μυστηριώδεις ουσίες της νύχτας που πεθαίνει και της αυγής που γεννιέται. Και σ’ εσάς, μαζί με κάθε απάντηση που μόλις πήρατε, ας γεννιέται και μια νέα ερώτηση. Ας πάμε να βρούμε, λοιπόν, το αύριο, κύριες και κύριοι. Το μυστήριο του αύριο».

Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Στη νήσο Κάπρι, το 1952, μαζί με τη Ματίλδε. © Archivo Fundacion Pablo Neruda.
Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στο Ναυτικό Μουσείο της Βαρκελώνης τον Ιούνιο του 1970.
Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και ο Πάμπλο Νερούδα στο Μπουένος Άιρες το 1933. © Archivo Fundacion Federico Garcia Lorca
Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Στην Ίσλα Νέγρα στις 2 Φεβρουαρίου 1973 με τον Πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε. © Archivo Fundacion Pablo Neruda.
Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Ο Νερούδα με τον Ζ. Αμάντο, τη Μαρία Ρόσα Ολιβέρ, τον Άι Τσιν, τον Βολόντια Τεϊτελμπόιμ και άλλους στα 50ά γενέθλιά του τον Ιούλιο του 1954. © Archivo Fundacion Pablo Neruda.
Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Στο Ράπα Νούι, Ιανουάριος 1971. © Archivo Fundacion Pablo Neruda
Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Στο Περού, το 1966, αγοράζοντας λαϊκά χειροτεχνήματα, όπως τον Ταύρο του Πουκαρά, που τον κρατάει στα χέρια του και που υπάρχει στο σπίτι του στην Ίσλα Νέγρα. © Archivo Fundacion Pablo Neruda.
Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Στο σπίτι του στην Ίσλα Νέγρα. Φωτ.: Φρανσέσκο Χοβάνε. © Archivo Fundacion Pablo Neruda.
Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Η ταυτότητα του γερουσιαστή Πάμπλο Νερούδα. © Archivo Fundacion Pablo Neruda.
ΤΣΕΚ Η πολυτάραχη ζωή του Πάμπλο Νερούδα Facebook Twitter
Στο Πουέρτο Μοντ, στον χιλιανό Νότο, κατά την προεκλογική εκστρατεία του Σαλβαδόρ Αλιέντε, που νίκησε στις εκλογές και αναδείχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. © Archivo Fundaciοn Pablo Neruda
Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο δεύτερος θάνατος του Πάμπλο Νερούδα

Βιβλίο / Ο δεύτερος θάνατος του Πάμπλο Νερούδα

Τα τελευταία χρόνια, η προσωπική ζωή, η συμπεριφορά του προς τις γυναίκες αλλά και οι συνθήκες θανάτου του σημαντικότερου ίσως ισπανόφωνου ποιητή του εικοστού αιώνα, έχουν υποβληθεί σε νέες εξετάσεις, αναθεωρήσεις και αντιπαραθέσεις στη χώρα του.
THE LIFO TEAM
«Μακρύ πέταλο από θάλασσα»: Η Ιζαμπέλ Αλιέντε συγκλονίζει στο νέο της βιβλίο

Βιβλίο / «Μακρύ πέταλο από θάλασσα»: Η Ιζαμπέλ Αλιέντε συγκλονίζει στο νέο της βιβλίο

H Χιλιανή συγγραφέας τοποθετεί τους ήρωες του νέου της βιβλίου στο πλοίο Winnipeg που ναύλωσε ο Πάμπλο Νερούδα για να σώσει τους Ισπανούς από τη βία του εμφύλιου πολέμου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ν. Μούσχουρη- Φ. Απέργης: «Το όνομά μου είναι Νάνα»

Το πίσω ράφι / Νάνα Μούσχουρη: «Είμαι ικανή ν’ αγαπήσω, αλλά όχι να πέσω στα πόδια του ανθρώπου που αγαπώ»

Η βιογραφία «Το όνομά μου είναι Νάνα», ένα δυσεύρετο πια βιβλίο του 2007, προέκυψε από την απόφασή της Μούσχουρη ν’ αφηγηθεί τη ζωή της στον Φώτη Απέργη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

The Book Lovers / «Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Νίκο Τσούχλο, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωδείου Αθηνών και αναπληρωτή καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για το αναγνωστικό του εκκρεμές.
THE LIFO TEAM
σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Με το καινούργιο κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Βιβλίο / Ο Σαλμάν Ρούσντι έζησε για να ξαναβάλει κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Τα πιο κρίσιμα 27 δευτερόλεπτα της ζωής του, η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το 2022 σε ένα κέντρο για συγγραφείς στη Νέα Υόρκη αποτελεί τον πυρήνα του αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Μαχαίρι».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Απώλειες / Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Η ζωή και το έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα που στις σελίδες του κατάφερε να συνδυάσει τη μαγεία των Γνωστικών με την περιπέτεια της περιπλάνησης και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πέτρος Μάρκαρης: «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»

Το πίσω ράφι / «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»: Η περιήγηση του Πέτρου Μάρκαρη στις γειτονιές από τις οποίες περνά ο Ηλεκτρικός

Η διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά δεν είναι απλώς ο συντομότερος δρόμος για ν’ ανακαλύψει κανείς την Αθήνα, αλλά κι ο προσφορότερος για να διεισδύσει στην κοινωνική της διαστρωμάτωση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

The Book Lovers / Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με την πρόεδρο του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις «διαδρομές» που κάνει από τα βιβλία στο σινεμά και από το σινεμά στα βιβλία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ