Όλα τα βιβλία που θα διαβάσουμε φέτος το φθινόπωρο

Όλα τα βιβλία που θα διαβάσουμε φέτος το φθινόπωρο Facebook Twitter
0

Αν τα βιβλία αποτέλεσαν το ιδανικό αντίδοτο τις μέρες της καραντίνας, είναι πάλι τα ίδια που θα μας κρατήσουν συντροφιά με ασφάλεια τις μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Κορυφαίοι τίτλοι των οποίων η κυκλοφορία αναβλήθηκε, αναγνωρισμένοι συγγραφείς που επιστρέφουν δυναμικά αλλά και ειδικές σειρές που εμπνέονται από την επικαιρότητα, όπως η επέτειος εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, δίνουν το στίγμα της φετινής χειμερινής σοδειάς. Ευχάριστη έκπληξη το ότι οι βιογραφίες επανέρχονται στο προσκήνιο με μια πληθώρα καλών τίτλων και το ότι τα πρωτεία στην ελληνική πεζογραφία φέτος δείχνουν να έχουν, μετά από χρόνια, οι γυναίκες.

Βιογραφίες

Από αυτές ξεχωρίζει η βιογραφία του Νίτσε με την υπογραφή της Βρετανίδας Σου Μπριντό (μτφρ. Νίνα Μπούρη) που έχει συζητηθεί ήδη πολύ στο εξωτερικό και θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη. Παρότι δεν υπεισέρχεται σε ανάλυση των ιδεών του κορυφαίου φιλοσόφου και γενεαλόγου της ηθικής, η βιογράφος του αποπειράται να αποκαταστήσει την κακώς ερμηνευμένη προσωπικότητά του αλλά και να διορθώσει τα λάθος στοιχεία της βιογραφίας του (προερχόμενα κυρίως από τις ψευδείς μαρτυρίες της αδελφής του). Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει και η μυθιστορηματική ζωή του Όργουελ, με το μεγάλο βάρος της εξιστόρησης να αναλαμβάνει σε ένα ιδιαίτερο graphic novel ο Πιερ Κριστέν (μτφρ. Κλαιρ Νεβέ, εικ. Σεμπαστιάν Βερντιέ, εκδόσεις Μίνωας). 

Συγκλονιστικά ειλικρινής, πάντως, με τις απαραίτητες δόσεις χιούμορ, και ο αυτοβιογραφούμενος Γούντι Άλεν στο Σχετικά με το τίποτα, ένα βιβλίο που κατάφερε να προκαλέσει σάλο και επιτέλους κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.


Σίγουρα, πάντως, κανείς δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στο Σημείο Καμπής που θα κυκλοφορήσει από την αγαπημένη Λευκή Σειρά του Εξάντα και αφορά τη ζωή του Κλάους Μαν (μτφρ. Βασίλης Τομανάς). Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο θα έχουμε και νέα μετάφραση του Χειρότερου από σκυλιά, μίας από τις ωραιότερες και πιο σπαρακτικές αυτοβιογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ, γραμμένης από τον αστέρα της τζαζ Τσαρλς Μίνγκους (μτφρ. Γιάννης Λειβαδάς). Συγκλονιστικά ειλικρινής, πάντως, με τις απαραίτητες δόσεις χιούμορ, και ο αυτοβιογραφούμενος Γούντι Άλεν στο Σχετικά με το τίποτα, ένα βιβλίο που κατάφερε να προκαλέσει σάλο και επιτέλους κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τον Ψυχογιό (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης). Όλοι όσοι είδαν το «Unorthodox» από το Netflix θα μπορέσουν να διαβάσουν και τη συγκλονιστική βιογραφία της Ντέμπορα Φέλντμαν που θα κυκλοφορήσει με τον ίδιο τίτλο από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος (μτφρ. Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος).

Μια μεστή βιογραφία του Πάμπλο Πικάσο από τον Λιουκ Τζέροντ Κάμερ με τον τίτλο Μπλε Περίοδος κυκλοφορεί ο Κλειδάριθμος για τη διαδρομή του σπουδαίου ζωγράφου προς την ενηλικίωση, τη μοιραία σχέση του με τον αναρχικό ποιητή Κάρλες Καζαγκέμας και τις πρώτες καλλιτεχνικές του απόπειρες (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς). Ένα ιλιγγιώδες, τολμηρό χρονικό της ζωής του πολυβραβευμένου πεζογράφου, ποιητή και συγγραφέα Μανουέλ Βίλας εκδίδει ο Ίκαρος (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης), ενώ οι εκδόσεις στερέωμα, θέλοντας να τιμήσουν την πρόσφατη είσοδο του Ρομέν Γκαρί στην Pléiade, εκδίδουν την αυτοβιογραφική Υπόσχεση της Αυγής (μτφρ. - επίμετρο Μαρία Παπαδήμα). «Τώρα θα μιλήσω εγώ» λέει ο Χάρης Βλαβιανός, για την ακρίβεια η αδελφή του Μαρίνα, την ιστορία της οποίας ανέλαβε να αφηγηθεί ο ποιητής και συγγραφέας σε μια εξομολογητική έκδοση που συμπληρώνει ιδανικά εκείνη της μητέρας του (από τις εκδόσεις Πατάκη).

Στον ίδιο οίκο και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την εκτέλεση του Ίωνα Δραγούμη, ο Νώντας Τσίγκας επιμελείται και σχολιάζει τα Κρυμμένα Ημερολόγιά του, φέρνοντας στο φως νέα στοιχεία για τον βίο του. Η συγγραφέας και μεταφράστρια Αργυρώ Μαντόγλου παρακολουθεί τα νεανικά χρόνια του Αδαμάντιου Κοραή μέσα από μια μυθιστορηματική βιογραφία που φέρει τον τίτλο Τρικυμίες Παθών - Τα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Άμστερνταμ και θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Τα Απομνημονεύματά μου, μια αυτοβιογραφική κατάθεση του Σωτήρη Σπαθάρη, θα έχουμε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Διαφορετική, όντως, βιογραφία είναι αυτή που αναλαμβάνει να αφηγηθεί ο ρεπόρτερ Μανώλης Σαριδάκης, ο οποίος καταπιάνεται με τη ζωή του Γιώργου Βαρδινογιάννη, ειδικά με τα έργα και τις ημέρες όσο ήταν στο τιμόνι του Παναθηναϊκού. Για τους απανταχού φιλάθλους και δη τους οπαδούς της αθηναϊκής ομάδας, με πρόλογο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, από τις εκδόσεις Τόπος.

Όλα τα βιβλία που θα διαβάσουμε φέτος το φθινόπωρο Facebook Twitter

Ξένη Πεζογραφία

Νέα μετάφραση, μετά τις δύο εμβληματικές μεταφράσεις της Τζένης Μαστοράκη, για τον Φύλακα στη σίκαλη του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ ‒του πιο γνωστού, ίσως, μυθιστορήματος ενηλικίωσης στον κόσμο, με τον αξέχαστο Χόλντεν Κολφιλντ‒ από την Αθηνά Δημητριάδου για λογαριασμό των εκδόσεων Πατάκη. Οι ίδιες εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν το τελευταίο βιβλίο του σπουδαίου Χέρμαν Μέλβιλ με τον τίτλο Μεγάλος Απατεώνας ‒το οποίο ο Φίλιπ Ροθ θεωρούσε το πλέον απαισιόδοξο και ευρηματικό‒ στην όμορφη σειρά Sub Rosa, σε μετάφραση Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου. Ένας διαφορετικός τυμπανιστής θα αντηχήσει στα ελληνικά γράμματα, αφού μεταφράζεται στα ελληνικά από τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη και τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο που έγραψε με αυτό τον τίτλο ο Αφροαμερικανός Γουίλιαμ Μέλβιν Κέλι.

Επίσης, οι εκδόσεις Έρμα αναλαμβάνουν να μας συστήσουν έναν από τους εμβληματικούς συγγραφείς της λεγόμενης «άνοιξης του Χάρλεμ», τον Τζαμαϊκανό Κλοντ Μακέι και το βιβλίο του Επιστροφή στο Χάρλεμ σε μετάφραση και επίμετρο Όλγας Καρυωτάκη. Οι ωραίες εκπλήξεις, όμως, δεν τελειώνουν ούτε με Ένα χαμόγελο της τύχης, όπως τιτλοφορείται το κορυφαίο βιβλίο του Τζόζεφ Κόνραντ, το οποίο αναμένεται από την Ερατώ (μτφρ. Σπάρτη Γεροδήμου). Από τις ίδιες εκδόσεις θα έχουμε τίτλο του Μάλκολμ Λόουρι και συγκεκριμένα το πιο διάσημο βιβλίο του μετά το Κάτω από το ηφαίστειο, το Βαθύ Γαλάζιο (μτφρ. Θεόδωρος Γιαννακόπουλος).

Η Άγρα θα κυκλοφορήσει το Μυθιστόρημα των εκατό ημερών (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου) του Γιόζεφ Ροτ, που θα συμπληρώνεται από ένα ένθετο δοκίμιο του Κλαούντιο Μάγκρις για τον συγγραφέα, ενώ οι εκδόσεις Gutenberg μας επιφυλάσσουν το αριστουργηματικό Λύκοι ανάμεσα σε λύκους του Χανς Φάλαντα σε μετάφραση Ιωάννας Αβραμίδου. Από τον ίδιο οίκο θα έχουμε τη Σιωπή του Ντον Ντελίλο, το νέο βιβλίο του συγγραφέα-προφήτη που έγραψε το μυθιστόρημα προτού ξεσπάσει η πανδημία, «με αρχική ιδέα τους έρημους δρόμους του Μανχάταν», όπως δήλωσε ο ίδιος (μτφρ. Ζωή Μπέλλα-Αρμάου). Όσο για τον σπουδαίο Λάσλο Κρασναχορκάι, θα είναι σύντομα κοντά μας με την Επιστροφή του βαρόνου Βενκχάιμ, ενός ήρωα που θυμίζει τον πρίγκιπα Μίσκιν, από τις εκδόσεις Πόλις (μτφρ. Μανουέλα Μπέρκι).


Άμος Οζ και Η γυναίκα που γνώρισα (μτφρ. Λουίζα Μιζάν) ‒πρώτη φορά που μεταφράζεται στα ελληνικά απευθείας από το εβραϊκό πρωτότυπο‒ και Ζοζέ Σαραμάγκου με την εκπληκτική Χρονιά του θανάτου του Ρικάρντο Ρέις (μτφρ. Αθηνά Ψυλλιά), αμφότερα από τον Καστανιώτη. Αγαπημένος Σεμπάστιαν Μπάρι και τα Χίλια Φεγγάρια του (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου) από τον Ίκαρο: πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχεια του Μέρες δίχως τέλος. Ρίττερ, Ντενε, Φος του Τόμας Μπέρνχαρντ με την υπογραφή του Γιώργου Δεπάστα στη μετάφραση από τις εκδόσεις Κριτική και Apollokalypse του Γκέρχαρντ Φάλκνερ από τις εκδόσεις Loggia (μτφρ. Μαρίνα Αγαθαγγελίδου) για το Βερολίνο των δεκαετιών του '70 και του '80.


Ωραία νέα για όλους όσοι αγαπάνε ‒και είναι πολλοί‒ τον Τζούλιαν Μπαρνς, καθώς έρχεται ο Άνδρας με κόκκινο μανδύα πάντα από το Μεταίχμιο (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), όπως και νέος Τζόναθαν Κόου με τον Ο κύριος Γουάιλντερ κι εγώ (μτφρ. Άλκηστις Τριμπέρη), πάντα από τις εκδόσεις Πόλις. Καζούο Ισιγκούρο και νέα μετάφραση για τον Καλλιτέχνη του ρέοντος κόσμου από την Αργυρώ Μαντόγλου και τις εκδόσεις Ψυχογιό. Ταχυδακτυλουργικά κόλπα από τον Γκράχαμ Σουίφτ που λέει Να 'μαστε, λοιπόν (μτφρ. Κατερίνα Σχινά) από τον Μίνωα.

Τον Σάσα Στάνισιτς που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Γερμανικής Λογοτεχνίας το 2019 συστήνει στο ελληνικό κοινό η Εστία μέσω της Καταγωγής (μτφρ. Κώστας Κοσμάς). Ο εξαίσιος και άγνωστος σχετικά στο ελληνικό κοινό σπουδαίος Αργεντινός Κάρλος Βιτάλε είχε ακουστεί μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου Η αγένεια του αυτόχειρα στο Ινστιτούτο Θερβάντες, που θα βγάλει εκ νέου ο εκδοτικός οίκος Σαιξπηρικόν, σε μετάφραση και εισαγωγή Αλεξάνδρας Γκολφινοπούλου. Ένα βιβλίο του Γκέγκορ φον Ρετσόρι, που έχει καταστεί κλασικό, οι Αναμνήσεις ενός αντισημίτη, αναμένεται από το Δώμα (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου). 


Πριν από τριάντα χρόνια γνωρίσαμε το Κίνγκσμπριτζ μέσα από τους Στυλοβάτες της Γης. Στις 6 Νοεμβρίου ο σπουδαίος Ken Follett (με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 160 εκατομμύρια αντίτυπα) επιστρέφει με το καθηλωτικό, νέο του μυθιστόρημα στο Κίνγκσμπριτζ, αλλά αυτήν τη φορά πριν από την εποχή των Στυλοβατών, συγκεκριμένα στην Αγγλία, στην αυγή μιας νέας εποχής, του Μεσαίωνα (εκδόσεις BELL).

Αστυνομικά

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, εκτός από το Βασίλειο του Νέσμπο, θα έχουμε και νέο Άρνε Νταλ, με το Πέντε συν τρία (μτφρ. Γρηγόρης Κονδύλης). Ο Στίβεν Κινγκ έχει την τιμητική του στις εκδόσεις Κλειδάριθμος με το νέο βιβλίο του Μόνο αν μυρίζει αίμα αλλά και με το Η Γκουέντι και το μαγικό φτερό του Ρίτσαρντ Σισμάρ, του οποίου υπογράφει τον πρόλογο. Το Πρωσικό Μπλε του Φίλιπ Κερ (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός) με φόντο τη γαλλική Ριβιέρα και τις βαυαρικές Άλπεις θα κυκλοφορήσει από τον Κέδρο, όπως όλα τα βιβλία του αλησμόνητου συγγραφέα. Τέλος, ο ωραίος και φιλέλλην Άντονι Χόροβιτς γράφει συναρπαστικά αστυνομικά και τραβάει και πάλι την Παγωμένη Σκανδάλη για τις εκδόσεις Διόπτρα.


Το πρώτο του βιβλίο, ο Ψιθυριστής, ήταν ένα από τα πολυσυζητημένα βιβλία του 2019. Έγινε best-seller σε περισσότερες από 30 χώρες και ψηφίστηκε από το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως ως ένα από τα 10 καλύτερα Mystery & Crime βιβλία της χρονιάς (Goodreads Choice Awards). Ο λόγος για τον Alex North, που στις 23 Οκτωβρίου επιστρέφει με το νέο του πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα Οι Σκιές από τις εκδόσεις Bell.

Όλα τα βιβλία που θα διαβάσουμε φέτος το φθινόπωρο Facebook Twitter

Δοκίμια - Μαρτυρίες

Από τις εκδόσεις Ροές και τη «Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη» της θα κυκλοφορήσει ο πρώτος τόμος του μνημειώδους έργου του Αρθούρου Σοπενχάουερ Ο κόσμος ως βούληση και παράσταση, σε μετάφραση των Βάλιας Κακοσίμου και Δημήτρη Υφαντή, με εισαγωγή, σχόλια και επίμετρο του τελευταίου, ενώ οι εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορούν ένα επίσης έργο-σημείο αναφοράς, την Κριτική της κριτικής ικανότητας του Εμάνουελ Καντ, σε μετάφραση, εισαγωγή και σχόλια του Χάρη Τασάκου. Βάλτερ Μπένγιαμιν και Νο 13: Εξήντα πέντε θέσεις για τα βιβλία και τις πόρνες, το γράψιμο, την κριτική, τους σνομπ και την επιτυχία με αφορισμούς του σπουδαίου φιλοσόφου και θεωρητικού, σε μετάφραση-επίμετρο Κώστα Κουτσουρέλη, αναμένεται από τις εκδόσεις Κίχλη.

Η άνοδος και η πτώση της κλασικής Ελλάδας του Τζοσάια Ομπέρ θα κυκλοφορήσει από το Δώμα σε μετάφραση Μιχάλη Λαλιώτη, όπως και ο Αγοραίος έρωτας στην αρχαία Ελλάδα του Έντουαρντ Κοέν από τη Διόπτρα. Και τα δύο είναι βιβλία αναφοράς, καθώς και το Η ζωή μου όλη, με καθημερινές ιστορίες δούλων από την αρχαιότητα που θα εκδώσουν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σε εισαγωγή, μετάφραση και σημειώσεις Κώστα Βλασόπουλου και Ευτυχίας Μπαραθέλλου. Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια εξακολουθούν να εκδίδουν μικρά δαμάντια-μαρτυρίες για την περίοδο του Ολοκαυτώματος. Ξεχωρίζει η Κραυγή για το αύριο, αρ. 76859 της Μπέρρυ Ναχμία για τον εγκλεισμό της στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου σε νέα, εμπλουτισμένη έκδοση.

Η Ρούμελη του Πάτρικ Λι Φέρμορ θα κυκλοφορήσει σε νέα μετάφραση από Μιχάλη Μακρόπουλο και τις εκδόσεις Μεταίχμιο (τη νέα χρονιά αναμένεται και η Μάνη). Το Μελάνι μας γνώρισε τον στρατηγικό αναλυτή Ρόμπερτ Κ. Κάπλαν, ο οποίος επανέρχεται με νέο βιβλίο, την Επιστροφή του κόσμου του Μάρκο Πόλο (μτφρ. Σπύρος Κατσούλας). Το πορτρέτο του συγγραφέα ως κριτικού προτείνει ο Τόπος σε έναν τόμο με μια ανθολογία κριτικών κειμένων και εργογραφία του Άρη Μαραγκόπουλου, ο οποίος εγκαινιάζει τη σειρά «Εξ αρχείων» του Εργαστηρίου Αρχειακών Τεκμηρίων & Τύπου (ΕΑΤΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Λόρδος Βύρων και Έλγιν της Ελένης Σβορώνου, σε σκίτσα Φίλιππου Φωτιάδη, της σειράς «Μικρές ιστορίες για μεγάλα γεγονότα», μας προτείνει ο Καλέντης, διαβάζοντας την Ιστορία αλλιώς, για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Φέτος, πάντως, είναι η χρονιά της μεγάλης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης και πολλοί είναι οι εκδότες που εγκαινιάζουν ειδικές σειρές, όπως το Μεταίχμιο, τη σειρά βιβλίων «Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση: Οι πρωταγωνιστές-τα καθοριστικά ζητήματα», με υπεύθυνο τον καθηγητή Ιάκωβο Δ. Μιχαηλίδη και συνεργάτες ιστορικούς όπως ο Θάνος Βερέμης, ο Αθανάσιος Συροπλάκης, ο Στέφανος Καβαλλιεράκης κ.ά. Από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουμε την Έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του Γιώργου Μαργαρίτη, ενός ιστορικού που θυμόμαστε από το μνημειώδες δίτομο έργο του για τον ελληνικό εμφύλιο.

Όσον αφορά τον τομέα των επιστημών, οι εκδόσεις Ροπή ετοιμάζουν την Κοινωνία των γονιδίων των Ταντάσι Γιανάι και Γιοχάνες Λέρτσερ, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απάντηση στο πολυσυζητημένο Εγωιστικό Γονίδιο(μτφρ. Πέτρος Γεωργίου). Μια ιστορική εισαγωγή στις Πανδημίες απόν τον πανεπιστημιακό Κρίστιαν Μακμίλεν θα κυκλοφορήσουν οι εκδόσεις Παπαδόπουλος (μτφρ. Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος).

Ελληνική πεζογραφία

Τα πολύτιμα κείμενα του ποιητή Αργύρη Χιόνη συγκεντρώνουν οι εκδόσεις Κίχλη σε έναν τόμο με τον τίτλο Ο λαβύρινθος και άλλες αθησαύριστες ιστορίες, με προλογικό σημείωμα και σχόλια του Κυριάκου Ραμολή και επίμετρο της εκδότριας Γιώτας Κριτσέλη. Αντίστοιχα, οι εκδόσεις Καστανιώτη φροντίζουν να συγκεντρώσουν σε έναν τόμο τα Διηγήματα της Έλλης Αλεξίου από το 1923 ως το 1983. Νέο βιβλίο από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί ο Μιχάλης Μοδινός με τον τίτλο Παραγουάη, ενώ η Αμάντα Μιχαλοπούλου προτείνει έναν Πρωτότυπο λογοτεχνικό Καζαμία, δηλαδή μια φιλόδοξη ελληνική ηθογραφία μέσα από τα κείμενα νέων συγγραφέων που υπήρξαν μαθητές της. Το Βρωμερόν ύδωρ της λήθης της Ισμήνης Καπάνταη αναμένεται από το Ίκαρο.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο φέτος προτείνουν Ελληνίδες συγγραφείς: το Αδελφικό της Βάσιας Τζανακάρη, το Σκουριά και Χρυσάφι της Μαίρης Κόντζογλου και το Χωρίς Πρόσωπο της Κατερίνας Μαλακατέ. Την Έλσα Κορνέτη μπορεί να τη γνωρίζουμε από τις ποιητικές της συλλογές, αλλά τώρα επιστρέφει με το Νησί πάνω στο ψάρι και άλλες ευφάνταστες ιστορίες, μια σειρά διηγημάτων από το Μελάνι. Μια διηγηματογράφος που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, πάντως, με την πρώτη της εμφάνιση είναι η Ούρσουλα Φωσκόλου, η οποία επιστρέφει με μια νουβέλα αυτήν τη φορά, την Παναγία των εντόμων, από την Κίχλη. Στέργια Κάββαλου και Αλτσχάιμερ Trance από τις εκδόσεις Βακχικόν. Τέλος, δύο συγγραφείς των εκδόσεων Πατάκη επανέρχονται με νέους τίτλους: ο Σωτήρης Δημητρίου με τον Ουρανό απ' άλλους τόπους και ο Νίκος Δαβέττας με τους Άντρες χωρίς άντρες. Καινούργιο βιβλίο με τον τίτλο «Σκισμένο τούλι» περιμένουμε από την Έλενα Άκριτα και τις εκδοσεις Διόπτρα.

Ποίηση

Μια σπουδαία ποιητική φωνή ‒καταστροφική, ασθματική, με δυνατό στίχο‒ αναλαμβάνει να μας γνωρίσει ο Gutenberg, την Ελίζαμπεθ Μπίσοπ, μέσα από τα Ποιήματα σε μετάφραση Διονύση Καψάλη, ενώ ο Καστανιώτης ετοιμάζει μια ανθολογία ποιημάτων της κορυφαίας νομπελίστριας Βισουάβα Σιμπόρσκα, αυτής της επιβλητικής μορφής της πολωνικής ποίησης (μτφρ. Μπεάτα Ζουλκιέβιτς). Δύο Έλληνες ποιητές μεταφράζουν κορυφαία έργα: ο Θοδωρής Ρακόπουλος συστήνει στο ελληνικό κοινό «μια αντιπροσωπευτική εικόνα του ποιητικού έργου του Φίλιπ Λάρκιν και της εξέλιξής του» μέσα από τη δίγλωσση έκδοση Όσο υπάρχει ακόμη καιρός - 50 ποιήματα του Πατάκη, ενώ ο Γιώργος Αλισάνογλου μεταφράζει το Κοράκι του Πόου, σε δίγλωσση έκδοση με σχέδια του Γκουστάβ Ντορ για τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.

Έντεκα νέα ποιήματα από τον Τίτο Πατρίκιο και την Κίχλη με τον τίτλο «Ο δρόμος και πάλι». Η δέκατη ποιητική συλλογή της Μαρίας Λαϊνά με τον (προσωρινό) τίτλο «Ό,τι έγινε» αναμένεται από τις εκδόσεις Πατάκη. Τέλος, η Ερατώ κυκλοφορεί Γέιτς και 120 ποιήματα σε μετάφραση Δημήτρη Κοσμόπουλου, με επίμετρο του μεταφραστή.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουδέποτε ήταν ροζ λογοτεχνία η Φεράντε, λέει η Ελληνίδα που τη μεταφράζει

Δήμητρα Δότση / Ουδέποτε ήταν ροζ λογοτεχνία η Φεράντε, λέει η Ελληνίδα που τη μεταφράζει

Η μεταφράστρια των βιβλίων της Έλενα Φεράντε στην Ελλάδα, Δήμητρα Δότση, μιλά στη LiFO για τη μυστηριώδη συγγραφέα, την τέχνη της μετάφρασης και τα βιβλία που παραδίδει στους εκδότες το επόμενο διάστημα.
M. HULOT
Από τον «Μάγο» ως το «Να με φωνάζεις με το όνομά σου»: 6 βιβλία στο σινεμά

Λέσχη Ανάγνωσης / Από τον «Μάγο» ως το «Να με φωνάζεις με το όνομά σου»: 6 βιβλία στο σινεμά

Όταν το σινεμά σκοντάφτει, η τηλεόραση έρχεται για βοήθεια: Ο Σαμ Μέντες εξηγεί με μια απλούστατη ανάλυση για ποιoν λόγο οι κινηματογραφικές διασκευές πολύ συχνά αδυνατούν να συλλάβουν τις τονικές και νοηματικές επιστρώσεις ενός απαιτητικού μυθιστορήματος.
ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Κωστής Παπαγιώργης: Ένας αδηφάγος αναγνώστης, ένας ανατρεπτικός βιβλιοκριτικός

Βιβλίο / Κωστής Παπαγιώργης: Ένας αδηφάγος αναγνώστης, ένας ανατρεπτικός βιβλιοκριτικός

Η ανθολογία με τα βιβλιοκριτικά κείμενα του Κωστή Παπαγιώργη από τις εκδόσεις Καστανιώτη μάς θυμίζουν τη μεγάλη συμβολή του συγγραφέα και θεωρητικού στα ελληνικά γράμματα και τη μεγάλη τομή στην προσέγγιση και ανάγνωση των κειμένων.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
O σκοτεινός λογοτεχνικός κόσμος του Γιώργου Παπαδάκη, νικητή του Κρατικού Βραβείου Μυθιστορήματος 2019

Βιβλίο / O σκοτεινός λογοτεχνικός κόσμος του Γιώργου Παπαδάκη, νικητή του Κρατικού Βραβείου Μυθιστορήματος 2019

Με το ολιγοσέλιδο μυθιστόρημα «Ο ταχυδρόμος», που διαδραματίζεται σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης του 1950, ο Γιώργος Παπαδάκης κατάφερε να μπει στη λίστα των νικητών των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων.
ΤΗΣ ΒΕΝΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Γιατί η Ομήρου «Οδύσσεια» θεωρείται η ωραιότερη ιστορία του κόσμου; ― Δυο καθηγητές απαντούν.

Λέσχη Ανάγνωσης / Γιατί η Ομήρου «Οδύσσεια» θεωρείται η ωραιότερη ιστορία του κόσμου; ― Δυο καθηγητές απαντούν.

Απαντούν στη LiFO o καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ Χρήστος Τσαγγάλης και ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αντώνης Κοτσώνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο «Mάγος» του Τζων Φώουλς ή οι Σπέτσες ως τόπος μαγείας

Βιβλίο / Ο «Mάγος» του Τζων Φώουλς ή οι Σπέτσες ως τόπος μαγείας

Τι είναι αυτό που διατηρεί ανέπαφη τη μαγεία του θρυλικού μυθιστορήματος του Τζων Φώουλς, το οποίο ετοιμάζεται να γίνει σειρά, μετατρέποντας τις Σπέτσες και το ελληνικό καλοκαίρι σε έναν τόπο λογοτεχνικής αναφοράς;
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αόρατο δόγμα: Η σιωπηρή άνοδος του νεοφιλελευθερισμού

Βιβλίο / Το αόρατο δόγμα: Η σιωπηρή άνοδος του νεοφιλελευθερισμού

Ο νεοφιλελευθερισμός είναι πανταχού παρών και ταυτόχρονα «ακατανόμαστος», αφού σπανίως αναφέρεται από τους θιασώτες του. Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να ανασηκώσει το πέπλο αυτού του «αόρατου δόγματος»
THE LIFO TEAM
Ελσίνκι, συνοικία της Αθήνας

Βιβλίο / «Ελσίνκι» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη: Η ερωτική σχέση του Έλληνα Αντώνη και του Κούρδου Αβίρ

Ένα μυθιστόρημα για τις ταυτότητες, εθνικές, σεξουαλικές, φύλου, που μας οδηγεί στη μεγάλη γεωγραφία του συναισθήματος αλλά και της γεωπολιτικής κατά την κρίσιμη δεκαετία του 2010.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Πιβό και οι ταξιτζήδες

Οπτική Γωνία / Ο επιδραστικός Πιβό και οι ταξιτζήδες

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, μια εκπομπή για το βιβλίο και τη λογοτεχνία με τεράστια θεαματικότητα στην ελληνική τηλεόραση, που να συζητείται και να καθηλώνει τους πάντες μπροστά στις οθόνες, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. 
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Μακριά από τα κουσούρια του χαρτογιακά

Βιβλίο / Κωστής Παπαγιώργης: Μακριά από τα κουσούρια του χαρτογιακά

Τα κριτικά κείμενα του Κωστή Παπαγιώργη για τον Λορεντζάτο, τον Μαλεβίτση, τον Γιανναρά, τον Ράμφο, τον Καστοριάδη, τον Αξελό, τον Κονδύλη, τον Λυκιαρδόπουλο, τον Ζουμπουλάκη και τον Ζηζιούλα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ντέιβιντ Λοτζ: «Θεραπεία»

Το πίσω ράφι / Η «Θεραπεία» του Ντέιβιντ Λοτζ για το υπαρξιακό μας άγχος

Ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία του Βρετανού συγγραφέα (και του εξαιρετικού ψυχογράφου με το πικρόχολο χιούμορ), που βρισκόταν εδώ και χρόνια εκτός αγοράς, επιτέλους επανεκδίδεται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ