ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γιώργος Παπανδρέου, ο αδάμαστος σοσιαλιστής

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γιώργος Παπανδρέου, ο αδάμαστος σοσιαλιστής Facebook Twitter
1

Έχει χαρακτηριστεί από "ρηξικέλευθος καινοτόμος" μέχρι "αμετανόητος βλαξ" και από "μεταμοντέρνος σοσιαλδημοκράτης" μέχρι "ντεμέκ φιλελεύθερος". Τι είναι πραγματικά όμως ο Γιώργος Α. Παπανδρέου; Ένας αγαθιάρης με το σωστό όνομα στο σωστό κόμμα ή μια παρεξηγημένη ιδιοφυία; Και κυρίως, τι έχει να πει σήμερα στον κόσμο, δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο και την έναρξη της θεότρελης περιοδείας του, The GAP Confidence Tour, που σιγά σιγά πλησιάζει στο τέλος της 

 

LiFO: Κύριε Παπανδρέου, καλησπέρα.

Γιώργος Παπανδρέου: Good evening. Καλησπέρα. Please, call me George. Σε παρακαλώ, λέγε με Γιώργο. Do-do-do Dora! Ντο-ντο-ντο Nτόρα! Come on, vámonos! Εμπρός, πάμε! 

Αποσπάσματα από την Ντόρα την Εξερευνήτρια δεν είναι αυτά; 

Ναι, με έχει βοηθήσει απίστευτα με τα ελληνικά μου! Yum, yum, yum, yum, yum. Delicioso! Mιαμ, μιαμ, μιαμ, μιαμ, μιαμ. Νόστιμο!

Η βελτίωση είναι εμφανής. Όπως και το κέφι σας.

Γιατί να μην είμαι κεφάτος; Οι δουλειές πάνε καλά, η περιοδεία σκίζει, οι διαλέξεις μου συγκινούν και είμαι στην καλύτερη φόρμα της καριέρας μου. Θες να σου κάνω έναν τροχό να δεις;

Ναι, αλλά με την Ελλάδα τι γίνεται;

Βρίσκει σιγά σιγά τον δρόμο της χάρη στην παρακαταθήκη μου. You're welcome...

 

Και το ΠΑΣΟΚ; Μοιάζει όλο και περισσότερο με καμμένη Γη από όταν φύγατε.

Μου κάνεις σκηνή; Αφού σου είπα, έπρεπε να φύγω στο εξωτερικό για δουλειές. Άλλωστε άφησα τον Ευάγγελο στο πόδι μου μέχρι να γυρίσω.

 

Μάλλον δεν τα πάει πολύ καλά, ίσως φταίει που κι εσείς του πριονίζετε την καρέκλα εκ του μακρόθεν.

Ο μπαμπάς ήταν πάντα υποστηρικτής του "οφθαλμός αντί οφθαλμού και καρέκλα αντί καρέκλας". Και ο μπαμπάς ήξερε πάντα τι έκανε, εκτός αν το θέμα αφορούσε λεφτά, γυναίκες ή Άραβες.

 

Δηλαδή το μέλλον του "κινήματος" δεν προβλέπεται ευοίωνο.

Κοιτάχτε, η αλήθεια είναι πως το ΠΑΣΟΚ πέθανε με τον Άκη. Για μένα ο Άκης ήταν ο τελευταίος πραγματικός ΠΑΣΟΚτζής, αυτός που τον έλεγες ΠΑΣΟΚτζή και γέμιζε το στόμα σου, ενώ σου έφευγαν και λίγα σάλια. Ήταν το αρχέτυπο, καλοπερασάκιας με τα λεφτά των άλλων, μάγκας στα εύκολα, ευθυνόφοβος στα δύσκολα, ηθικολόγος στο προσκήνιο, λαμόγιο στο παρασκήνιο και καταπληκτικός χορευτής ζεϊμπέκικου. Αφότου ξεκίνησε η δίωξή του, το ΠΑΣΟΚ έχασε τον προσανατολισμό του, την ιδεολογική και ηθική του πυξίδα. Φυσικό ήταν να συρρικνωθεί.

 

Και οι υπόλοιποι ΠΑΣΟΚτζήδες τι απέγιναν; Που είναι σήμερα;

Σκόρπισαν εδώ κι εκεί, όπως όταν ανοίγουμε το φως της κουζίνας και όλες οι κατσαρίδες εξαφανίζονται σε χρόνο dt. Δεν τους φοβάμαι όμως, θα επιβιώσουν. Έχουν αντοχές, σαν και μένα.

 

Συμφωνείτε με όσους λένε ότι μεγάλο μέρος τους έχει απλά μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ; 

Όχι, όλα τα κομμάτα στην παρούσα βουλή είναι κατ' ουσίαν εθνικοσοσιαλιστικά, οπότε έχουν μοιραστεί, κακώς εστιάζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε είναι και δύσκολο να τους εντοπίσεις, όλοι παριστάνουν πως μέχρι τώρα ψήφιζαν Δράση ή Οικολόγους.

Αυτοί που έχουν απομείνει, τι βλέπουν στο σημερινό ΠΑΣΟΚ;

Οι φιλότιμοι εξακολουθούν να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που έφαγαν ψωμί και δεν τους πάει η καρδιά να πηδήξουν απ' το καράβι στο οποίο έτρωγαν τόσα χρόνια επειδή αυτό πλέον παίρνει νερά από παντού. Δεν είναι οι πιο κολημμένοι ή οι πιο πρασινοφρουροί, απλά είναι οι λιγότερο αχάριστοι.

Αναφέρατε το ζεϊμπέκικο του Άκη, αλλά και εσείς το έχετε χορέψει σε ποικίλες περιστάσεις.
Το ζεϊμπέκικο μετράει πολύ, ειδικά για τον σοσιαλισμό στην Ελλάδα. Βγάζει πατριωτική παλικαριά, που δεν πολυκολλάει με τον σοσιαλισμό, αλλά είναι must αν θες να εκλεγείς, οπότε απλά το χορεύεις και δεν χρειάζεται να πολυμπλέκεις με τις αντιφάσεις. Αν χορεύεις ζεϊμπέκικο είσαι παλικάρι και παιδί του λαού, δε πα' να'σαι ο μεγαλύτερος τσάτσος στο βόρειο ημισφαίριο, αν χορεύεις είσαι ένας από εμάς. Το ΠΑΣΟΚ στις καλές εποχές στηρίχθηκε πολύ στο ζεϊμπέκικο. 

Η εμφάνιση σας στο Καστελόριζο, στην οποία ανακοινώσατε την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, μπορεί πλέον χαρακτηριστεί ιστορική. Θα αλλαζατε κάτι από εκείνη την μέρα;

Όχι, το Καστελόριζο ήταν ιδανική επιλογή. Γενικά βολεύει για ανακοινώσεις που ξέρεις ότι μπορεί να πέσει παντόφλα, είναι μακριά απ' τα πάντα και δεν κινδυνεύεις. Απο 'κει αποκάλυψα και στη γυναίκα μου πως ο παπαγάλος μας δεν "χάθηκε", αλλά τον εμβόλισα κατά λαθος με το καγιάκ.

Καστελόριζο

"Πολλοί δεν ξέρουν ότι η πράσινη βάρκα που απομακρύνεται στο φόντο δεν ήταν τυχαία, αλλά teaser για την 2η σεζόν"

 

 

Επί της ουσίας όμως; Έπρεπε να μπούμε στο μνημόνιο;

Δεν ξέρω. Έπρεπε ο Νίο να πάρει το κόκκινο χάπι;

Μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, ποια η άποψή σας σήμερα;

Δεν είναι θέμα άποψης, μνημόνιο στην κυβέρνηση, αντιμνημόνιο στην αντιπολίτευση. Αλλιώς Κουβέλης.

Υποθέτω για την περιβόητη νύχτα του δημοψηφίσματος έχετε ανάμεικτα συναισθήματα;

Καθόλου, έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό. Απλά αποδείχτηκε εντελώς λάθος.

Και σας κόστισε την πρωθυπουργία.

Νομίζω η ζωή που κάνω τώρα είναι πολύ πιο συναρπαστική. Νιώθω σαν χαπακωμένη Μάγια Τσόκλη.

Ναι, αλλά η υστεροφημία σας; Δεν σας απασχολεί που ουσιαστικά εκπέσατε του αξιώματός σας, λόγω ενός δημοψηφίσματος που δεν έγινε ποτέ;

Δεν έχετε αμεσοδημοκρατία, γκρινιάζετε. Σας δίνω αμεσοδημοκρατία, με ρίχνετε. Σε λίγα χρόνια που θα με παρακαλάτε για δημοψήφισμα, αλλά τότε δεν θα θέλω εγώ, έλα να μου λες τα ίδια. Μαλάκα.

That escalated quickly.

Συγγνώμη, καμιά φορά χάνω την ψυχραιμία μου. Το jet lag.

Δεν πειράζει. Άλλωστε είναι λογικό με τόσα ταξίδια. Οργώνετε την οικουμένη.

Πράγματι, το να ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο λέγοντας στους πάντες ότι έχεις δίκιο είναι full-time job.

 

Πώς σας αντιμετωπίζουν;

Πολύ φιλικά, σαν τον γραφικό ξάδελφο απ' το χωριό που μιλάει πολύ καλά τα πρωτευουσιάνικα, οπότε δεν πειράζει αν κάτσει και μερικές μέρες παραπάνω.

 

Πέρα από το μπλα-μπλα, παράγετε κάποιο έργο;

Το μπλα-μπλα είναι έργο, τι διάολο, τόσα χρόνια ΠΑΣΟΚ τίποτα δεν μάθατε; Μου φαίνεται την χρειάζεστε άλλη μια 20ετία στο κεφάλι να στρώσετε χαρακτήρα.

Με εσάς επί κεφαλής;

Μην κολλάς σε συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν έχει σημασία ποιος θα ηγείται της νέας προσπάθειας, αρκεί να λέγεται Παπανδρέου.

Λεφτά υπάρχουν τελικά;

Εγώ έχω ένα από τα καινούρια 5ευρα, αν θες ανταλλάζουμε.  

Πιστεύετε πως εκείνη η δήλωσή σας παρανοήθηκε;

Δεν νομίζω, πολλές φορές δεν καταλαβαίνω κι εγώ τι λέω, αλλά η συγκεκριμένη μου φαίνεται πολύ σαφής. Πάντως είτε υπήρχαν είτε όχι δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ που δεν τα βρίσκουμε τώρα. 

Και ποιος φταίει;

Αυτοί που δεν με άφησαν να ολοκληρώσω το έργο μου φυσικά.

Τα συμφέροντα.

Ακριβώς. Που το ξέρετε, δεν σας αφήνουν ούτε εσάς να ολοκληρώσετε;

Δηλαδή δεν συμφωνείτε ούτε με την εδραιωμένη πλέον αντίληψη πως ο Ανδρέας Παπανδρέου ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών που μας έφεραν στην παρούσα κατάσταση.

Τον μπαμπά τον φυλάκισε η χούντα και τον αγαπούσε ο λαός. Τα υπόλοιπα λίγη σημασία έχουν.

Μάλιστα. Ας πάμε στην πορεία σας στο εξωτερικό καλύτερα. Πως νιώσατε που διδάξατε στο Harvard;

Σαν πειραματόζωο σε επίδειξη μόδας μετά από παρατεταμένη έκθεση σε θανατηφόρο ακτινοβολία.

Πρόσφατα προτρέψατε και τους Αμερικανούς να προβούν σε δημοψήφισμα. Πως κι έτσι;

Γιατί δεν συμπαθώ καθόλου τον Μπαράκ Ομπάμα. Επειδή είναι μαύρος όλοι ασχολούνται μαζί του, είναι άδικο. Το πόσο ασχολείται ο κόσμος με κάποιον δεν πρέπει να κρίνεται από το χρώμα του δέρματός του, αλλά από το επώνυμό του.

Σοσιαλιστική Διεθνής. Επίκαιρη ή όχι και ποιος ο ρόλος σας ως πρόεδρος;

Χαίρομαι που την αναφέρεις γιατί ειλικρινά δεν έχω ιδέα τι κάνουμε εκεί πέρα και ήλπιζα κάποιος να με διαφωτίσει. Την πρώτη φορά που είχα πάει νόμιζα πως επρόκειτο για spin-off των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα. Πλέον έχω καταλήξει πως είναι κάτι ανάμεσα σε reunion πρώην κομμουνιστών και Ερωτοδικείο. Ελπίζω κάποια στιγμή να καταλάβουν πως δεν είμαι ο Ανδρέας και να σταματήσουν να με βγάζουν πρόεδρο, όπως έγινε στην Ελλάδα.

Ντενί

"Σε πολλές συνεδριάσεις ντυνόμουν Ντενί Πετιό και για περισσότερο ρεαλισμό αδικούσα την ελληνική αντιπροσωπεία"

 

Με το δέντρο στην Κωνσταντινούπολη  που το φυτέψατε με την γλάστρα τι έγινε τελικά; Κάνατε γκάφα ή ήταν βιοδιασπώμενο το γλαστράκι;

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Υποθέτω δε θα μάθουμε ποτέ... Μ' αρέσει να αφήνω τα πράγματα έτσι να αιωρούνται λίγο, σαν το τέλος του Inception.

Όπως κάνατε και με την διακυβέρνηση της χώρας.

Έπρεπε να συλλέξω εμπειρίες για να τα πάω καλύτερα την δεύτερη φορά.

Σαν τον Κώστα Καραμανλή κι εσείς δηλαδή.

Ο Κώστας προετοιμάζει την επιστροφή του επενδύοντας στο μυστηριακό, στην σιωπή του μετατραυματικού στρες, στο "δεν μιλάω για να σας προφυλάξω από την φρίκη του πολέμου που έζησα". Εγώ πάλι, σαν σοσιαλιζέ, είμαι πιο έξω καρδιά, λειαίνω τον δρόμο με την παρλαπίπα. Θα δούμε ποιος θα νικήσει. Στη θέση σας πάντως θα πόνταρα σ' αυτόν με το μουστάκι... (wink wink) 

 k

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια