Mickey Mouse vs Joy Division

Facebook Twitter
0



Mickey Mouse shirt, Disney 2012

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας το Mickey Mouse shirt αποσύρθηκε εγκαίρως λόγω της ομοιότητας του σχεδίου με το γνωστό εξώφυλλο του άλμπουμ των Joy Division, Unknown Pleasures (Factory, 1979).

«Μόλις συνειδητοποιήσαμε το ενδεχόμενο δημιουργίας θέματος γύρω από την εικονογράφηση, το αποσύραμε από τα ράφια των καταστημάτων της Disneyland, Disney World και από το online κατάστημα για να επανεξετάσουμε την κατάσταση.»

Ενώ ο πρώην μπασίστας του συγκροτήματος Peter Hook αρνείται δημόσια την οποιαδήποτε συνεργασία της Disney με μέλη των Joy Division/New Order. Προσθέτει:

«Έχω  δει  πολλά Mickey Mouse t-shirts αλλά αυτό είναι πιθανόν το καλύτερο. Ελπίζω να υπάρξει κατανόηση από την Disney όταν θα αρχίσουμε να δημιουργούμε Donald Duck shirts».


Η τιμή του αποσυρθέντος tshirt στο eBay έφτασε μέχρι χθες τα 202.50 δολλάρια.

Ο γραφίστας Peter Saville, συνιδρυτής της Factory Records και δημιουργός των εξωφύλλων των Joy Division και New Order, μιλά για την έμπνευση της εικόνας του άλμπουμ.


Αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που η μπάντα μου έδωσε κάτι που θα ήθελαν να μπει στο εξώφυλλο. Πήγα να δω τον Rob Gretton μάνατζερ των Joy Division και μου παρέδωσε ένα φάκελο με το υλικό.  Βρήκα μέσα ένα κυματογράφημα από την Εγκυκλοπαίδεια Αστρονομίας του Cambridge. Μου έδωσαν και τον τίτλο αλλά δεν είχα ακούσει τίποτα από το άλμπουμ. Το κυματοειδές pattern ήταν ότι πιο κατάλληλο. Αποτελούσε την πρώτη καταγραφή του CP 1919, παλλόμενου ραδιοαστέρα πάλσαρ, και ήταν πιθανόν να προερχόταν από το κέντρο αστροφυσικής Jodrell Bank, γειτονικό του Μάντσεστερ και των Joy Division. Ήταν ταυτόχρονα τεχνικό και αισθησιακό. Ήταν σφιχτό σαν την τεχνική του ντράμερ Stephen Morris αλλά και τόσο ρευστό και κινητικό. Πολλοί νομίζουν πως είναι ένα γράφημα των χτύπων καρδιάς. Δεν θεώρησα καν απαραίτητο να αναφέρεται ο τίτλος του άλμπουμ στο εξώφυλλο. Ρώτησα τον Rob γι΄αυτό και μεταξύ μας συμφωνήσαμε αμέσως καλό θα ήταν να μην το αναφέρουμε. Ήταν μια post-punk στιγμή και ήμασταν αντίθετοι στην υπερέκθεση του ονόματος και την ταύτιση με την έννοια του αστεριού. Κανένας από το συγκρότημα δεν ήθελε να είναι αστέρι της ποπ.

Guardian, The Observer, Κυριακή 29 Μαΐου, 2011

Πολλά χρόνια μετά, το διάσημο κυματογράφημα των Unknown Pleasures αποκτά εξαιρετικά ποπ χαρακτήρα και απεικονίζεται σε παπούτσια, skatewear και τατουάζ, με αποκορύφωμα την προ ημερών έκδοση του Mickey t-shirt της Disney.

New Balance-Joy Division shoes, 2007







DC Shoes & Peter Saville, 2009 Winter Collection.






0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ