Σεισμός

Η Salsa, ο χορός, τα festival και η Latin σκηνή της Αθήνας.

Η Salsa, ο χορός, τα festival και η Latin σκηνή της Αθήνας. Facebook Twitter
0

Η Salsa, ο χορός, τα festival και η Latin σκηνή της Αθήνας. Facebook Twitter
Ο κόσμος που έρχεται για μαθήματα χορού είναι αυτός που ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη μουσική και χορό αλλά χωρίς να αποκλείεται κόσμος που αναζητά μία διέξοδο από την καθημερινότητα ως χόμπι ή για να βρει φίλους ή και σύντροφο...

 

Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ρεύμα που ενδιαφέρεται για την salsa. Πέρα από μαθήματα χορού & classes, διοργανώνονται συνεχώς πάρτι, σεμινάρια, φεστιβάλ και διάφορες άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης. 

 

Προσωπικά ποτέ δεν άκουσα λάτιν μουσική και έχω πλήρη άγνοια επί του θέματος. Μιας και φαίνεται να απασχολεί όλο και περισσότερο, ζητήσαμε από τον Γιώργο Τζιρτζιπή, που είναι ενεργό μέλος της κοινότητας αυτής, να μας εξηγήσει και να λύσει μερικές απορίες. 

 

Γιατί πιστεύεις ότι υπάρχει τόση απήχηση της λάτιν στην Ελλάδα;

Η salsa ως μουσική ακούγεται χαρούμενη και ζωηρή καθώς ερμηνεύεται από πολλά όργανα. Η θεματολογία των τραγουδιών όμως, είναι ευρεία, εκφράζοντας τη χαρά, τον έρωτα αλλά και τη λύπη. Είναι μία μουσική που έχει προέλθει από τους σκλάβους της Ν. Αμερικής, των οποίων τα βιώματα δεν ήταν χαρούμενα αλλά μέσω της μουσικής και του χορού έβρισκαν διαφυγή προς την χαρά, την ελευθερία ή και τη λύτρωση. Αυτός η κοινωνική έκφραση της χαράς και της λύπης συναντιέται και εκδηλώνεται και στο δικό μας τρόπο διασκέδασης.

Ένα από τα θετικά της salsa είναι ότι δεν έχεις περιορισμό στην ηλικία και, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, θέλει προσπάθεια και συνέπεια.

Υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση για τους χορούς της λατινικής Αμερικής (salsa samba κλπ) ότι θυμίζουν "καρναβάλι". Τι αναζητά κάποιος όταν ξεκινά μαθήματα και ποιος παραμένει πιστός τελικά;

Ο κόσμος που έρχεται για μαθήματα χορού είναι αυτός που ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη μουσική και χορό αλλά χωρίς να αποκλείεται κόσμος που αναζητά μία διέξοδο από την καθημερινότητα ως χόμπι ή για να βρει φίλους ή και σύντροφο. Το εντυπωσιακό είναι ότι πολύ σύντομα, οι περισσότεροι ανακαλύπτουν την απρόσμενη προσωπικής τους τους αγάπη στο χορό και η μετάβαση αυτή είναι μαγική.

Η Salsa, ο χορός, τα festival και η Latin σκηνή της Αθήνας. Facebook Twitter
Ξεκινώντας να διδάσκω στη σχολή ή σε φεστιβάλ, άρχιζα να παίρνω ικανοποίηση και να καταλαβαίνω ότι αυτό που μεταλαμπαδεύεις στη διδασκαλία, είναι η αγάπη για το χορό και όχι μόνο η τεχνική...

Εκτός από τα μαθήματα, υπάρχουν άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε σχέση με την latin σκηνή;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία salsa κοινότητα στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς διοργανώνονται εκτός από party, αξιοπρεπή φεστιβάλ και congress εντός και εκτός Αθηνών (Βέρμιο, Αίγιο, Βόλο κλπ). Είναι επίσης μία ευκαιρία και μεταξύ των καλλιτεχνών να κάνουν μία ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών, προβληματισμών κλπ. Ο τυχόν ανταγωνισμός των σχολών έχει υποσκελιστεί καθώς, σύντομα έγινε αντιληπτό ότι αν, ένα ή δύο άτομα ξεπερνούν αυτό το εμπόδιο και στηρίξουν ένα κοινό στόχο - την ανάδειξη της latin σκηνής-, τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Αυτό πώς έχει επιτευχθεί;

Εξ αρχής δεν ήταν εύκολο, αλλά η απήχηση που έχει στην Ελλάδα είναι και αποτέλεσμα της συνέπειας που επιδεικνύουν όσοι το προωθούν. Έχουμε δει σε άλλες χώρες που έχει εισαχθεί αυτή η κουλτούρα, αλλά χρειάζεται κάποιος να το στηρίζει συνεχώς με αυτοθυσία. Αν δεν υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων που θα προωθήσει την ιδέα του χορού ως μέσο πολιτιστικής ανταλλαγής, ο συγκεκριμένος χορός από μόνος του θα έλθει σε ένα τέλμα. Σήμερα, σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν σοβαρές προσπάθειες να μυηθεί το κοινό στην κουλτούρα της latin μουσικής, σαν είδος διασκέδασης και πολιτισμού και ο κόσμος δείχνει να ανταποκρίνεται. Απλά, 6 χρόνια νωρίτερα αυτό δεν ήταν εύκολο, όταν το κοινό ακόμα παλεύει με τα ταμπού του. 

Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που ήσουν και χορογράφος στην παράσταση «It' s personal» στο Fuzz με χορευτές αποκλειστικά μαθητές της σχολής. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Ξεκινώντας να διδάσκω στη σχολή ή σε φεστιβάλ, άρχιζα να παίρνω ικανοποίηση και να καταλαβαίνω ότι αυτό που μεταλαμπαδεύεις στη διδασκαλία, είναι η αγάπη για το χορό και όχι μόνο η τεχνική. Έχοντας μαθητεύσει δίπλα στον Kiki αλλά και από παραστάσεις που έχω παρακολουθήσει, είχα μία τριβή αλλά δεν είχα μπει στη θέση του χορογράφου που προσπαθείς να συνδυάσεις δύο υλικά: τους χορευτές και την ερμηνεία ενός τραγουδιού. Υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί που αφορούν στα διαφορετικά επίπεδα και στις ικανότητες των χορευτών και παράλληλα στην προσπάθεια να οπτικοποιήσεις το όλο εγχείρημα. Γνωρίζοντας όλους τους περιορισμούς, παράλληλα με την ευθύνη της έκθεσης των μαθητών, όλο αυτό το εγχείρημα οδηγεί σε μία δημιουργική ένταση και μία μαγεία.

Η Salsa, ο χορός, τα festival και η Latin σκηνή της Αθήνας. Facebook Twitter
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δεν αισθάνθηκα ότι υπάρχει διαφορά στο επίπεδό μας σε σχέση με το εξωτερικό...

Παράλληλα με τις σπουδές σου στο ΕΜΠ, παρακολουθείς και σεμινάρια χορού στο εξωτερικό έχοντας δουλέψει με τους καλύτερους χορευτές όπως Frankie Martinez. Από την οπτική του μαθητή, πιστεύεις ότι υπάρχουν σημαντικά σημάδια βελτίωσης στη διδασκαλία στην Ελλάδα;

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δεν αισθάνθηκα ότι υπάρχει διαφορά στο επίπεδό μας σε σχέση με το εξωτερικό. Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι δάσκαλοι και δεν κρατάνε τη γνώση για τον εαυτό τους και γίνεται σοβαρή προσπάθεια να μεταδώσουν την αγάπη για την μουσική και το χορό αυτό, όχι αποστειρωμένα στην τεχνική και το styling αλλά μυώντας τους μαθητές στην κουλτούρα και την έκφραση του προσωπικού τους χαρακτήρα μέσα από το χορό. Τουλάχιστον στη δική μας σχολή δίνεται μεγάλη έμφαση σε αυτό.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σε σημείο να «εξάγει» salsa, καθώς σε διεθνή φεστιβάλ πάντα καλούν και Έλληνες να διδάξουν.

Αν κάποιος δεν ξεκινήσει από μικρή ηλικία, μπορεί να έχει μία εξέλιξη; Έστω σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Ένα από τα θετικά της salsa είναι ότι δεν έχεις περιορισμό στην ηλικία και, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, θέλει προσπάθεια και συνέπεια. Παράλληλα, υπάρχουν δυνατότητες για συνεχή εκπαίδευση μέσω των φεστιβάλ και των congress. Παράδειγμα, στο Athens Salsa Spring Festival θα έρθουν στην Ελλάδα οι τρεις εν ενεργεία πρωταθλητές κόσμου για ένα τριήμερο μαζί με άλλους καλλιτέχνες διεθνούς επιπέδου. Παράλληλα, μέσα στο χρόνο γίνονται και άλλα φεστιβάλ και σεμινάρια σε σχολές. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σε σημείο να «εξάγει» salsa, καθώς σε διεθνή φεστιβάλ πάντα καλούν και Έλληνες να διδάξουν.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου χορευτές;

Φυσικά ο Kiki Kakoulis και Frankie Martinez. Δεν τους ξεχωρίζω μόνο για τις χορευτικές τους ικανότητες αλλά για την προσπάθειά τους να ανάγουν τη salsa σε επίπεδο ισάξιο με παραστάσεις μπαλέτου ή φλαμένκο που θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει σε θέατρα.

Η Salsa, ο χορός, τα festival και η Latin σκηνή της Αθήνας. Facebook Twitter
Σήμερα, σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν σοβαρές προσπάθειες να μυηθεί το κοινό στην κουλτούρα της latin μουσικής, σαν είδος διασκέδασης και πολιτισμού και ο κόσμος δείχνει να ανταποκρίνεται...

Αυτό το διάστημα ασχολείσαι με κάτι άλλο πέρα από τις σπουδές και τη διδασκαλία;

Αυτό το διάστημα είμαι μαθητής σε μία νέα προσπάθεια το HOPA (House of Performing Arts) που δίνει την ευκαιρία σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν performance να λάβουν μια ολοκληρωμένη σφαίρα γνώσεων σε διάφορα είδη χορού, μουσικής, φωνητικής, θεατρικής ερμηνείας κλπ. Η σχολή συνεργάζεται με κορυφαίους δασκάλους στον κάθε τομέα.

Παράλληλα η ομάδα των Salsa Sinners θα βρίσκεται κάθε Τετάρτη στη Γλυφάδα, παρουσιάζοντας μία παράσταση με θέμα τη salsa αλλά και τη αλλαγή που συμβαίνει στην καθημερινή μας ζωή στον κάθε ένα από εμάς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες με την ενασχόληση με το χορό και τη μουσική.

Αν έπρεπε να διαλέξεις τι θα προτιμούσες, να χορεύεις, να διδάσκεις ή να χορογραφείς;

Αν έπρεπε να διαλέξω, θα χόρευα. Παρόλα αυτά, σπουδάζω μηχανολόγος και οι φιλοδοξίες μου είναι να επιτύχω τους στόχους μου να μπορέσω και εργαστώ στη Νέα Υόρκη στο αντικείμενο των σπουδών μου. Επομένως, προσπαθώ η Μηχανολογία να είναι το όχημα να «ταξιδέψω» στον προορισμό μου. Όμως, το όνειρο μου που σχετίζεται με το χορό, αυτή τη στιγμή έχει προτεραιότητα. 

Top5 (+ 1) κομμάτια που μας προτείνει ο Γιώργος:

El Hueso – Joe Cuba & Cheo 

Dilema – Johnny Ventura y Su Combo 

Bomba Camara – Richie Ray & Bobby Cruz 

La Palomilla – Joe Cuba Sextet 

Cinturita – Eddie Palmieri 

+1. Congo Bongo – Fania All Stars 

Λίγα λόγια για το background του:

• Ξεκίνησε το χορό στην ηλικία των 5 ετών ενώ η πρώτη του επαφή με τη Salsa συνέβη στα 15 ως μαθητής σε σχολή χορού στην Κύπρο.

• Σε ηλικία 20 ετών, έρχεται για σπουδές στην Αθήνα στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ξεκινά μαθήματα χορού στην σχολή του Kiki Kakoulis και Eli Kostova.

• Το 2009 επιλέγεται μεταξύ άλλων από Αγγλική Εταιρία Παραγωγής να συμμετέχει στην ομάδα του Kiki & Eli σε παραγωγή στην Ινδία.

• Με τους Salsa Sinners έχει συμμετάσχει σε σειρά Salsa Festival και congress, σε διαγωνιστικό και διδασκαλίας ρόλο, ενώ δύο χρονιές έχουν βρεθεί στην σκηνή με τους Buena Vista Social Club στην Αθήνα.

• Σήμερα διδάσκει χορό στην σχολή Salsa Sinners, παρακολουθεί μαθήματα στο HOPA και παράλληλα φοιτά στο ΕΜΠ.

Οι Salsa Sinners θα παρουσιάζουν την παραγωγή «Salsa – The Sinners' way» κάθε Τετάρτη από 26/11 στο level Live Stage.

0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ