ADVERTORIAL

 

Αλήθεια, ποια είναι η άλλη όψη του νομίσματος; Αυτήν τη φορά η ερώτηση είναι περισσότερο κυριολεκτική παρά μεταφορική και η απάντηση βρίσκεται σε όλη εκείνη την ιστορία, μυθολογία ή ακόμα και λαογραφία που κρύβεται σε κάθε στρογγυλό μεταλλικό αντικείμενο που «κουδουνίζει» στις τσέπες μας.

 

Η Alpha Bank, με αφορμή την επέτειο μισού αιώνα από τη δημιουργία της μοναδικής Νομισματικής Συλλογής της, παρουσιάζει μια συναρπαστική έκθεση που θα φιλοξενείται έως τον Ιούλιο στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα με τίτλο «Η άλλη όψη του νομίσματος» και δίνει τη δική της ανατρεπτική άποψη σε αυτό που μέχρι σήμερα ήταν επιφορτισμένο μόνο με τη συναλλαγματική του αξία.

 

«Η άλλη όψη του νομίσματος»
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης. Από αριστερά: Δημήτρης Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Alpha Finance, Σπύρος Φιλάρετος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας Alpha Bank, Δάφνη Κωστοπούλου, εικαστικός, Βασίλης Ψάλτης, CEO Ομίλου Alpha Bank.
 

 

Κι όμως, ένα νόμισμα είναι πολύ περισσότερα. Το μικρό, στρογγυλό μεταλλικό αντικείμενο που επινόησε στα βάθη των αιώνων ο άνθρωπος για να κάνει τις συναλλαγές του είναι ταυτόχρονα ένας καθρέφτης της ιστορίας, ένα σύμβολο εξέλιξης, ένα έργο τέχνης. Το νόμισμα φωτογραφίζει με έναν τρόπο κάθε στιγμή-εποχή και τελικά απεικονίζει τα στάδια εξέλιξης ενός μεγάλου πολιτισμού. 

 

Η έκθεση της παγκοσμίου φήμης Νομισματικής Συλλογής, που επιμελείται η δρ. Δήμητρα Ι. Τσαγκάρη, μας ξεναγεί σε έναν συναρπαστικό κόσμο και μας μεταφέρει στο μακρινό παρελθόν μέσα από 150 νομίσματα. Ανάμεσα στα πολύτιμα εκθέματα θα δούμε μορφές από τη σφαίρα του μύθου, προσωπικότητες και γεγονότα από ιστορικούς χρόνους. Θα ανακαλύψουμε την όψη και τα χαρακτηριστικά των 12 θεών του Ολύμπου, τη γοητεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε 4 διαφορετικά πορτρέτα, τους πρωταγωνιστές της πρώιμης ρωμαϊκής εποχής αλλά και την ιστορία της Ευρώπης μέσα από 4 νομίσματα της Κρήτης. Παράλληλα, μέσα από την έκθεση μαθαίνουμε όλες τις συναρπαστικές πληροφορίες που θα θέλαμε να ξέρουμε για το νόμισμα και το πώς εξελίχτηκαν οι συναλλαγές ανά τους αιώνες.

 

«Η άλλη όψη του νομίσματος»

 

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank ξεκίνησε το 1972, όταν με πρωτοβουλία του εμβληματικού τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλου, ενός ανθρώπου με μεγάλο πάθος για τον πολιτισμό, η τράπεζα αγόρασε τα 185 αρχαία νομίσματα μιας ιδιωτικής συλλογής για να μην πωληθούν στο εξωτερικό. Όραμά του, εκτός από τη διάσωση και τον επαναπατρισμό της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, ήταν και η ανάπτυξη μιας συλλογής που θα πρόβαλλε την αξία του ελληνικού νομίσματος. Πενήντα χρόνια μετά, η πρωτοβουλία του οδήγησε τελικά σε μία από τις μεγαλύτερες, αρτιότερες και διαρκώς αναπτυσσόμενες νομισματικές συλλογές όλου του κόσμου, με περίπου 11.000 νομίσματα. 

 

Η Alpha Bank, πιστή στην ισχυρή δέσμευσή της για ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη όλων στον πολιτισμό, συνεργάστηκε με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, φροντίζοντας ώστε η έκθεση να είναι προσβάσιμη και σε άτομα με οπτικές και κινητικές δυσκολίες. 

 

«Η άλλη όψη του νομίσματος» 
Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή 
Ερατοσθένους 13, Αθήνα
Είσοδος δωρεάν

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός