Στο εργαστήριο του Ρέντζο Πιάνο

Ο αρχιτέκτονας της ανάπλασης (και) του Φαληρικού Δέλτα κάνει έκθεση στη Νέα Υόρκη

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ/ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ-SHOWTIME 21.7.2013 | 12:40

 

Ενας μεγάλος αρχιτέκτονας στη Νέα Υόρκη. Η γκαλερί Gagosian σε συνεργασία με το Ιδρυμα Renzo Piano και με την υποστήριξη του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", παρουσιάζει από αρχές Αυγούστου την έκθεση "Fragments", μια διργάνωση που επιχειρεί να μας βάλει στα άδυτα του αρχιτεκτονικού γραφείου του Ρέντζο Πιάνο, των τελευταίων τριάντα χρόνων.

 

 

"Πρέπει να δημιουργούμε όχι μόνο εγκεφαλικά αλλά και με τα χέρια μας. Αυτός μπορεί να μοιάζει ένας ιδεολογικός και προγραμματικός στόχος. Δεν είναι. Είναι ένας τρόπος να διαφυλάσσεται η δημιουργική μας ελευθερία" πιστεύει.
Ο Πιάνο γεννήθηκε στη Γένοβα το 1937. Η γέννησή του σε μια παραθαλάσσια πόλη επηρέασε τις σταθερές αρχές του στην αρχιτεκτονική. Την εμμονή με το φως και τις επιπτώσεις του στη δυναμική και τις δυνατότητες του δομημένου χώρου.

 

Μακέτα για το  New Whitney Museum στο Μανχάτταν

 

'Ιδρυσε το αρχιτεκτονικό του γραφείο το 1981. Η κατασκευή του κέντρου Georges Pompidou μαζί με τον Richard Rogers, τον εκτίναξαν στην αφρόκρεμα των σταρς αρχιτεκτόνων του κόσμου.

 

"Parco della Musica" Auditorium"

 

Στο γραφείο του χρεώνονται κάποια από τα πιο καινοτόμα έργα των τελευταίων τριών δεκαετιών. Με τις δημιουργίες του κατόρθωσε να αλλάξει την ακαδημαΐκή εικόνα ενός μουσείου και να εναρμονίσει τα κτίρια τόσο με το φυσικό περιβάλλον όσο και με τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο εσωτερικό τους.

 

Renzo Piano Building Workshop

 

Η έκθεση είναι ένα παράθυρο στον καθημερινή πρακτική ενός δημιουργικού γραφείου με επίκεντρο την εν εξελίξει κληρονομιά του αρχιτέκτονα και αποδεικνύει το πάθος για την καινοτόμο σκέψη και τις εμπνευσμένες κατασκευές.

Η έκθεση αποτελείται από είκοσι τέσσερις οθόνες με μακέτες επιτραπέζιας κλίμακας, σχέδια, φωτογραφίες και βίντεο. Κάθε μια, αφηγείται την εμπνευσμένη ιστορία της διαδικασίας σχεδιασμού ενός ενιαίου κτιρίου.

 

"IBM Traveling Pavilion"

 

Μουσεία, βιβλιοθήκες, αεροδρόμια σε ιδιωτικές κατοικίες. Μεταξύ των έργων αυτών είναι το Centre Georges Pompidou, στο Παρίσι, η Συλλογή Menil στο Χιούστον, το Kansai International Airport στην Osaka, το Fondation Beyeler στη Βασιλεία, το Jean-Marie Tjibaou - Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Καληδονία, το κτίριο των The New York Times στη Νέα Υόρκη, το νέο κτίριο του Μουσείου Whitney στο κέντρο του Μανχάταν , το "δικό μας" Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 566εκ.ευρώ, ποσό που θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος.

 

 

Σχέδιο του Ρέντζο Πιάνο για την ανάπλαση του Φαλήρου

 

Αφορά στην ανάπλαση του χώρου του παλιού Ιπποδρόμου και την κατασκευή της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Νέας Λυρικής Σκηνής και του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος συνολικής έκτασης 170.000 τ. μ. Το έργο αυτό στο Φαληρικό Δέλτα είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μία χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που θα αλλάξει την ταυτότητα της περιοχής.

Η έκθεση της Νέας Υόρκης ξεκινά στις 2 Αυγούστου.