«Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας»: Ένα βιβλίο για να αγαπήσετε τη γεωγραφία εσείς και τα παιδιά σας

Με αφορμή μία σελίδα στο Facebook, η γεωγραφία έγινε και πάλι «κουλ» - και οι εκδόσεις Διόπτρα μας προτείνουν το ιδανικό βιβλίο.

LIFOTEAM 23.11.2020 | 13:00

Μπορεί να μην ήταν από τα πιο αγαπημένα μαθήματα στο σχολείο (για κάποιους), ωστόσο, είναι ένα από τα πιο σημαντικά και συναρπαστικά.

 

Η γεωγραφία είναι «της μόδας» στο ελληνικό Facebook και χαιρόμαστε πολύ για αυτό, καθώς μας αρέσει να διαβάζουμε, να ακούμε και να μαθαίνουμε για χώρες, κράτη, άγνωστους κόσμους. Και όλο αυτό το «κύμα» γνώσεων έχει προέλθει σε πολύ μεγάλο βαθμό από μια σελίδα, που έχει φτιαχτεί με μεράκι, έχει χιούμορ και σας προσφέρει γνώσεις με τον πιο υπέροχο τρόπο.

 

Ασφαλώς μιλάμε για τη σελίδα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» και αν δεν την ακολουθείτε ακόμα, σας εγγυόμαστε ότι θα σας κάνει καλή συντροφιά στο lockdown και για πολύ καιρό ακόμα. Είναι μια σελίδα που μεταδίδει γνώση με τρόπο που είναι αδύνατο να προσπεράσει κανείς. Μέσα από αυτή τη σελίδα μάθαμε πού ζούνε οι πιγκουίνοι και δείξαμε στα παιδιά μας τη Νέα Γουινέα, διασχίσαμε τον Ειρηνικό Ωκεανό και μάθαμε για το μοναδικό αλφάβητο της Αιθιοπίας.

 

Αλήθεια, όμως, γιατί η γεωγραφία είναι τόσο σημαντική;

Μια απλή και γρήγορη απάντηση θα μπορούσε να είναι η εξής: Γιατί μας κάνει να αντιληφθούμε ποιος είναι ο κόσμος πάνω στον οποίο ζούμε και ποιες είναι οι πραγματικές του διαστάσεις. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στη μερκατορική προβολή των χαρτών και στο πόσα τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η Νικαράγουα (που, είναι η μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής και, παρεμπιπτόντως, έχει την ίδια έκταση με την Ελλάδα).

 

Πολύ περισσότερο, μαθαίνοντας γεωγραφία είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πώς οι λίμνες, τα νησιά, τα βουνά και τα λαγκάδια έχουν επηρεάσει το ποιοι πραγματικά είμαστε: Γιατί η τοποθεσία μιας χώρας, οι πόροι που διαθέτει και τα φυσικά της σύνορα επιδρούν στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην πολιτική και τελικά στην Ιστορία της.

 

Μπορείτε να μάθετε για τη γεωγραφία από διάφορες πηγές και μια από αυτές είναι τα βιβλία

Από τα πιο σημαντικά βιβλία γεωπολιτικής είναι το «Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας» του Tim Marshall. Στρέφει το βλέμμα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, προσφέροντας μια διεισδυτική ματιά σ' έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την παγκόσμια ιστορία.

 

«Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας»: Ένα βιβλίο για να αγαπήσετε τη γεωγραφία εσείς και τα παιδιά σας

 

Ο Tim Marshall, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στις διεθνείς σχέσεις και έχει διατελέσει πολεμικός ανταποκριτής σε 30 χώρες, μας εξηγεί με τον πιο κατανοητό τρόπο το πώς γνωρίζοντας γεωγραφία, κατανοώντας τον άνθρωπο, τις ιδέες και τα κινήματα μόνο τότε μπορούμε να κατανοήσουμε και τις διεθνείς εξελίξεις έχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον Κόσμο.

 

Αν θέλετε να μιλήσετε στα παιδιά σας για τη γεωγραφία, τότε ο Tim Marshall έχει δημιουργήσει και μια εικονογραφημένη έκδοση του βιβλίου. Τα παιδιά, με τη δική σας συμβολή, θα λατρέψουν τη γεωγραφία και την ιστορία, ενώ θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κόσμο και τους Homo Sapiens που τον κατοικούν.

 

«Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας»: Ένα βιβλίο για να αγαπήσετε τη γεωγραφία εσείς και τα παιδιά σας

 

ΥΓ: Αν αναρωτιέστε τι δείχνει ο χάρτης στην αρχή του άρθρου, είναι ο κόσμος χωρισμένος ανάλογα με τον πληθυσμό. Κάθε μία από τις 4 χρωματισμένες περιοχές, έχει ίδιο πληθυσμό με τις υπόλοιπες.

Οδηγός Βιβλίου