ADVERTORIAL

 

Για πρώτη φορά ο ένοπλος αγώνας του 1821 στη Μολδαβία και τη Βλαχία αναπαρίσταται μέρα με τη μέρα χάρη στις προσπάθειες του καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Tudor Dinu, o οποίος χρησιμοποίησε γι’ αυτόν τον σκοπό όλες τις πηγές της εποχής, ανεξάρτητα από τη γλώσσα τους. Στο βιβλίο Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στη Μολδαβία και τη Βλαχία παρουσιάζει τις εξελίξεις από τη σκοπιά κάθε εμπλεκόμενης πλευράς, επισημαίνοντας τα αντικρουόμενα συμφέροντα των Ελλήνων, των Ρουμάνων, των Τούρκων, των Ρώσων και των Αυστριακών στα εδάφη των μικρών Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, τις οποίες εποφθαλμιούσαν τρεις μεγάλες αυτοκρατορίες. 

 

Επιπλέον, εντοπίζει τις αιτίες της αποτυχίας της εκστρατείας των Φιλικών, τονίζοντας τόσο τα κατορθώματα όσο και τα λάθη όχι μόνο του Αλέξανδρου Υψηλάντη αλλά και πολλών άλλων πρωταγωνιστών του αγώνα (Γεωργάκης Ολύμπιος, Ιωάννης Φαρμάκης, Γεώργιος Καντακουζηνός, Βασίλης Καραβιάς, Αναστάσιος Αργυροκαστρίτης κ.λπ.). Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις σχέσεις των Φιλικών με τους επαναστατημένους Ρουμάνους, οι οποίοι αγωνίζονταν κυρίως κατά του φαναριώτικου καθεστώτος και όχι τόσο εναντίον της οθωμανικής εξουσίας. 

 

ΚΞΗΞΚ
Ο συγγραφέας Tudor Dinu

Χάρη τόσο στις περιπετειώδεις εξελίξεις όσο και στην εμπνευσμένη γραφή του καθηγητή Dinu, το παρόν βιβλίο αποκτά χαρακτηριστικά μυθιστορήματος, κρατώντας τον αναγνώστη μέχρι τέλους με κομμένη την ανάσα. Επιπλέον, τον ξεναγεί και οπτικά στον κόσμο της Επανάστασης, αφού συνοδεύεται από πλούσια εικονογράφηση, η οποία περιλαμβάνει στιγμιότυπα απ’ όλα τα μέρη όπου διεξήχθησαν επεισόδια του Αγώνα αλλά και προσωπογραφίες και κειμήλια των αγωνιστών που ο συγγραφέας έψαξε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των Ηγεμονιών και όχι μόνο. 

 

Ο συγγραφέας Tudor Dinu είναι τακτικός καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και επίτιμος διδάκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

 


Ο συγγραφέας Tudor Dinu είναι τακτικός καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και επίτιμος διδάκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Οδηγός Βιβλίου