ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Απόστολος Χαντζαράς, Το κίτρινο πάτωμα

H 12η ατομική έκθεση του Απόστολου Χαντζαρά λέει την ιστορία ενός δημιουργού που προσπαθεί να ολοκληρώσει το έργο του. Πρόκειται για ένα ζωγραφικό σενάριο αποτελούμενο από 50 πίνακες με έντονη θεατρικότητα και κεντρικό σημείο αναφοράς την υπαρξιακή αγωνία του καλλιτέχνη. Ο δημιουργός-ήρωας έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με τη δυσκολία της έμπνευσης και της δημιουργίας, την υπαρξιακή αγωνία, το ανικανοποίητο και τον ερωτισμό.

22/2-17/3, Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι, Δευτ., Τετ., Σάβ. 10:00-15:30, Τρ., Πέμ., Παρ.: 10:00-15:30 & 17:30-21:00

 

 

ΧΟΡΟΣ

Xenos

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
O Άκραμ Καν, παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη νέα του παράσταση στην Αθήνα. Φωτο: Nicol Vizioli

 

Ένα απ’ τα σημαντικότερα ονόματα του σύγχρονου χορού, ο Βρετανός Άκραμ Καν, παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη νέα του παράσταση στην Αθήνα. Πρόκειται μάλιστα για την τελευταία φορά που ο διάσημος χορευτής και χορογράφος θα συμμετάσχει σε μεγάλης διάρκειας παραγωγή. Ο Καν, συνδυάζοντας το ινδικό κατάκ με τον σύγχρονο χορό, αντλεί υλικό για το έργο Xenos από τα γεγονότα του 20ού αιώνα, φέρνοντας στην επιφάνεια τις εμπειρίες των αποικιακών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

21-27/2, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Κεντρική Σκηνή), Λ. Συγγρού 107-109, 20:30, εισ.: 7-36 ευρώ

 

 

ΘΕΑΤΡΟ

Το μεγάλο κρεβάτι

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Φωτο: Karol Jarek

 

Ο έρωτας και η σάτιρα κυριαρχούν στο έργο των Μάνου Βαβαδάκη, Κατερίνας Παπανδρέου, Θάνου Τασσόπουλου. Ακολουθώντας τη φόρμα της αθηναϊκής επιθεώρησης, η νέα παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού συνθέτει την εικόνα της σύγχρονης Αθήνας και των ερωτικών σχέσεων των κατοίκων της. Μέσα από αυτόνομα σκετς και τραγούδια οι ήρωες του σπονδυλωτού θεάματος διηγούνται τις ιστορίες τους με αισιοδοξία.

Μέχρι 29/3, Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, Πανεπιστημίου 48, Τετ.-Πέμ. 21:00, εισ.: 6-10 ευρώ

 

 

Έμμα

Η Μαρία Πρωτόπαππα πρωταγωνιστεί σε μια διασκευή του βιβλίου Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας που έγραψε η Κολομβιανή ζωγράφος Έμμα Ρέγιες, μετά από προτροπή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

20/2-21/3, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας - Β’ Σκηνή, Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, Δευτ.-Τρ.: 21:00, εισ.: 5-15 ευρώ

 

 

Ψηλά από τη γέφυρα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
To Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ιστορία του το έργο του Άρθουρ Μίλλερ, με τον Γιώργο Κιμούλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

To Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ιστορία του το έργο του Άρθουρ Μίλλερ, με τον Γιώργο Κιμούλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο Μπρούκλιν της δεκαετία του ’50 ένας Ιταλός μετανάστης, ο Έντι Καρμπόνε, δουλεύει στο λιμάνι συντηρώντας τη σύζυγό του Μπέατρις και την ανιψιά της Κάθριν, την οποία μεγαλώνουν σαν παιδί τους. Όταν η Κάθριν ερωτεύεται τον νεαρό Ροντόλφο η ζήλια ωθεί τον Έντι σε ακραίες και καταστροφικές επιλογές.

15/2-27/5, Εθνικό Θέατρο (Κεντρική Σκηνή), Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, Ομόνοια, Τετ.-Κυρ. 20:00, εισ.: 13-22 ευρώ

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Σtella / Venus Volcanism & In Atlas

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Σtella

 

Η Σtella (Στέλλα Χρονοπούλου) είναι συνθέτρια, τραγουδίστρια, μουσικός και ζωγράφος. Στις αρχές του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της ομώνυμο άλμπουμ από την Inner Ear Records, ένα από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά indie pop άλμπουμ της χρονιάς, με τα κομμάτια «Detox» και «Picking Words» να γνωρίζουν ιδιαίτερη επιτυχία στο ραδιόφωνο. Τον 2017 συμμετείχε στο South by Southwest Music Festival (SXSW) του Τέξας. Μαζί της στο Ρομάντσο θα εμφανιστούν οι Venus Volcanism & In Atlas παίζοντας lo-fi συνθέσεις που περιλαμβάνουν θέρεμιν, samples και συνθεσάιζερ.

16/2, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 21:30, εισ.: 6 ευρώ

 

 

Sillyboy’s Ghost Relatives

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Sillyboy

 

O Sillyboy έκανε το ντεμπούτο του το 2010 με το άλμπουμ «Played», μια δουλειά που ξεχώρισε ως ένα από τα πιο όμορφα παραδείγματα ελληνικής πoπ. Τώρα, ο Χαράλαμπος Κουρτάρας (μπασίστας και παραγωγός) γράφει μουσική και επαναπροσδιορίζει το υλικό του ως Sillyboy μαζί με τους Γρηγόρη Μάγο στον ήχο, Μανώλη Γιαννίκιο στα τύμπανα, Αλέκο Βουλγαράκη και Θοδωρή Κοντάκο (κος Κ.) στις κιθάρες.

17/2, Death Disco, Ωγύγου 16 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, 21:00, εισ.: 5 ευρώ

 

 

Nightmares on Wax

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Nightmares on Wax

 

Ο George Eveyln, o άνθρωπος πίσω από τους Nightmares on Wax, ξεκίνησε να γράφει μουσική τη δεκαετία του ’90. To άλμπουμ του «Smoker’s Delight» (1995) θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της chill out/down tempo σκηνής. Αυτή την Κυριακή έρχεται για πρώτη φορά στο 6 d.o.g.s με ένα μείγμα από hip-hop, dub, reggae, soul, jazz, funk, latin, breaks, house και όχι μόνο. Μαζί του στα decks οι Stiko και Mr.Z

18/2, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 22:00, εισ.: 12-15 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

 

DANCE

Perestroika: Mike Servito/ Street Outdoors Soundsystem

Με καταγωγή από το Ντιτρόιτ, κλασική house και techno παιδεία αλλά και αυτοσχεδιαστική, ανοιχτόμυαλη προσέγγιση όσον αφορά τα DJ sets του, o Servito έρχεται καλεσμένος των Street Outdoors Soundsystem.

17/2, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 00:00, εισ.: 8 ευρώ

 

 

Vault 88: Jonas Kopp

Ένας από του πιο αναγνωρισμένους techno παραγωγούς και περιζήτητους remixers της Νότιας Αμερικής, με εμφανίσεις από το Sonar μέχρι το Berghain, έρχεται στο six d.o.g.s. Μαζί του εμφανίζονται ο resident του Vault_88 Cirkle και ο Sime-On.

16/2, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 00:00, εισ.: 10 ευρώ

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός