Τρεις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την καινούργια εβδομάδα

Ενδιαφέρουσες προτάσεις που δεν θα σας κοστίσουν

«Μουσικά Ταξίδια» με τη Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων

Μία σειρά έξι συναυλιών, που είναι αφιερωμένες στις χώρες με τη σημαντικότερη επιρροή στη δημιουργία των έντεχνων δυτικών μουσικών επιτευγμάτων, θα παρουσιάσει στην Τεχνόπολη η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων από το Μάρτιο έως το Μάιο.


Τα «Μουσικά Ταξίδια» ξεκινούν την Τρίτη 6 Μαρτίου στις 20.30, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη, με  πρώτο προορισμό την Γαλλία. Το πρόγραμμα της συναυλίας εστιάζει στην belle époque του τέλους του 19ου αιώνα, με χαρακτηριστικές συνθέσεις των Gabriel Fauré, Jules Massenet, Camille Saint-Saëns και Georges Bizet, ενώ δεν απουσιάζουν οι ατμοσφαιρικές συνθέσεις των Claude Debussy και Maurice Ravel, οι οποίες συνδέθηκαν με το εικαστικό κίνημα του ιμπρεσιονισμού, καθώς επίσης και οι εμβληματικές «Γυμνοπαιδίες» του Erik Satie ενορχηστρωμένες από τον Debussy.


Τεχνόπολις

Πειραιώς 100, Γκάζι.  Τηλέφωνο: 213 0109300

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018, 20.30

Είσοδος ελεύθερη

 

Συναυλία Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων

Τρεις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την καινούργια εβδομάδα
James M. Saslow

 

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), με ιδρυτή και μουσικό διευθυντή τον Διονύση Γραμμένο, έναν από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του, και με σκοπό την ανάδειξη και εκπαίδευση των νέων ταλαντούχων Ελλήνων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα των Οττορίνο Ρεσπίγκι, Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι  και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.


Η ΕΛΣΟΝ φιλοδοξεί να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός φιλόμουσου ρεύματος και μιας μουσικής πλατφόρμας για τους νέους μουσικούς και για το νεανικό ακροατήριο, ενισχύοντας έτσι το μουσικό διάλογο της νέας γενιάς.


Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα. Τηλέφωνο: 213 0885700

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, 20:30

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται δύο ώρες πριν την έναρξη της συναυλίας από τα Ταμεία της ΕΛΣ

 

Διάλεξη του καθηγητή James M. Saslow

 

Ο καθηγητής Saslow, επίτιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Queens College and the Graduate Center of the City University of New York, θα εξετάσει την απεικόνιση του σώματος στη θρησκευτική τέχνη της Ιταλικής Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Ειδικότερα, θα εστιάσει στην απεικόνιση ανδρικών και γυναικείων μορφών γυμνών ή ενδεδυμένων με τρόπο, όμως, που να υπαινίσσoνται το γυμνό.


Ο αισθησιασμός του γυμνού σώματος, μερικές φορές υπήρξε αποτελεσματικό μέσο μεταφοράς θρησκευτικών μηνυμάτων, ενίοτε όμως προκαλούσε την ερωτική διέγερση των θεατών με τρόπο υπερβολικό ή απαγορευμένο. Ορισμένοι καλλιτέχνες μάλιστα, ενδεχομένως άθελά τους, υπερέβησαν τα όρια, ενώ κάποιοι άλλοι εισήγαγαν έναν απαγορευμένο ερωτισμό – κυρίως ανάμεσα σε άνδρες.


Από τον Ντονατέλλο έως τον Μιχαήλ Άγγελο, η Εκκλησία εκμεταλλεύτηκε τον ερωτισμό προκειμένου να προσελκύσει τον θεατή. Η Αντιμεταρρύθμιση, ενώ αρχικά στράφηκε ενάντια σε αυτού του είδους τις απεικονίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εξωθήσουν τον θεατή στη λαγνεία, ωστόσο κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα τις ευνόησε.


Την ίδια περίοδο, οι γυναίκες καλλιτέχνιδες απεικόνιζαν τα θρησκευτικά θέματα από τη δική τους οπτική, υποκειμενοποιώντας τις γυναικείες αναπαραστάσεις και ανατρέποντας τις παραδοσιακές απεικονίσεις της γυναικείας σεξουαλικότητας.


Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3453111

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, 18:00

Είσοδος ελεύθερη

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά

Διοργάνωση: Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός