Από σήμερα μπορείς να χορέψεις με εξωσκελετούς στο κέντρο της Αθήνας

O Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, εμπνευστής του Athens Digital Arts Festival, μοιράζεται τα highlights της φετινής διοργάνωσης

The LiFO team, 24.5.2018 | 16:22

-Πες μου λίγα λόγια για τα έργα που προσωπικά ανυπομονείς να δεις στο ADAF 2018;

Ανυπομονώ για όλα! Έχουμε δουλέψει τόσο πολύ για το καθένα ξεχωριστά, που υπάρχει προσωπικό δέσιμο πλέον! Αν έπρεπε να αναφέρω κάποια, αυτά θα ήταν σίγουρα η διαδραστική εγκατάσταση Inferno των Louis-Philippe Demers και Bill Vorn που θα μας δώσει την ευκαιρία να χορέψουμε με εξωσκελετούς, το Human Study #1-3RNP του Patrick Tresset, τρία ρομπότ που ζωγραφίζουν τα πορτρέτα των θεατών.

 

Επίσης η A/V περφόρμανς Hakanaï των Andrien M & Claire B, μια φανταστική εμπειρία ήχου και εικόνας, τους διεθνώς αναγνωρισμένους ΝΟΝΟΤΑΚ, την περφόρμανς του Παντελή Διαμαντίδη Go back to hiding in the shadows, το Fight του Μemo Akten που μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο του VR, το νέο έργο του Κώστα Τσόκλη, Τsoclis, Εμείς, ενός από τους πιο σημαντικούς εν ζωή Έλληνες καλλιτέχνες και πρωτοπόρος της ζωντανής ζωγραφικής, όλη την έκθεση web art powered by COSMOTE Fiber το Arabesque Peter του William Holden, μια εγκατάσταση που μας φέρνει άρωμα Ανατολής, το Social Media Meditation και την πρώτη γυναίκα cyborg, τη Moon Ribas!

 

Από σήμερα μπορείς να χορέψεις με εξωσκελετούς στο κέντρο της Αθήνας
O εμπνευστής του Athens Digital Arts Festival μοιράζεται τα highlights της φετινής διοργάνωσης

 

-Τι σημαίνει ο φετινός τίτλος του ADAF «Singularity Now»;

Βασικός μας στόχος είναι να αναδείξουμε τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη, την τεχνολογίας και την επιστήμη, ανοίγοντας ένα παράθυρο προς το μελλον. Βρισκόμαστε σε μια εποχή τεράστιων αλλαγών. Σε λίγα χρόνια η ζωή μας θα είναι τελείως διαφορετική.

 

Εν όψει, λοιπόν, της επερχόμενης τεχνολογικής αποκάλυψης, με το φετινό θέμα του ADAF θέλουμε να εγείρουμε ερωτηματικά σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί ο κόσμος σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας, εξετάζοντας όλα τα σενάρια, ουτοπικά και δυστοπικά.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσιο υλικό, από ρομπότ μέχρι έργα τεχνητής νοημοσύνης, υπογραμμίζοντας την αισιόδοξη πλευρά της τεχνολογικής εξέλιξης, ενώ παράλληλα θέτει προβληματισμούς.

 

-Τι διαφορετικό θα δούμε στη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ σε σχέση με άλλες χρονιές;

Όπως είπα, φέτος ενώνουμε την τέχνη με την τεχνολογία και την επιστήμη. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δεν θα δούμε απλώς αλλά θα διαδράσουμε με ρομπότ, με εξωσκελετούς, θα δούμε εντυπωσιακές περφόρμανς των οποίων ο ήχος και οι εικόνες καθορίζονται από τη ροή των data σε πραγματικό χρόνο, περφόρμανς με τον πιο σύγχρονο ήχο με live installation, εκπληκτικά VR έργα που μας ταξιδεύουν σε μαγικά ψηφιακά τοπία, καταλύοντας τον χώρο και τον χρόνο, θα μυρίσουμε τα data, θα φτιάξουμε τα δικά μας DIY Netbots στο What’s Up Physical NETbots, θα δούμε μπαταρίες που παίρνουν ενέργεια από το αίμα του καλλιτέχνη, διαδραστική εγκατάσταση που παίζει μουσική μέσω των βακτηρίων μόνο με το άγγιγμα των θεατών, ρομπότ που τραγουδούν μελαγχολικές μπαλάντες ή που γράφουν τιμωρία… και η λίστα δεν τελειώνει!

 

-Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα παρουσιαστούν διαδραστικές, εμβυθιστικές εγκαταστάσεις που θα ταξιδέψουν τους θεατές στον κόσμο του διαστήματος. Μπορείς να μας πεις μερικές παραπάνω λεπτομέρειες γι’ αυτές;

Βασικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια μοναδική εμπειρία. Το κοινό έρχεται στο ADAF όχι απλώς για να παρακολουθήσει μια έκθεση αλλά για να ταξιδέψει στο μέλλον, για πάρει μια γεύση από τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα της τέχνης, της τεχνολογίας και της επιστήμης.

 

Η διαδραστικότητα των έργων, λοιπόν, αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του Φεστιβάλ. Φέτος, το πάμε ένα βήμα παραπέρα, με εμβυθστικές εγκαταστάσεις που μας μεταφέρουν σε κόσμους μαγικούς. Θα είμαστε, δηλαδη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά στην πραγματικότητα θα μεταφερόμαστε σε μαύρες τρύπες και θα ανακαλύπτουμε το Διάστημα.

 

Επιπλέον, με τις εμβυθιστικές περφόρμανς το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μεταφερθεί σε ψηφιακά τοπία ήχου και εικόνας, σε ονειρικά τοπία.

 

ADAF 2018: 24-27/5, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση στο www.adaf.gr