Το ανορθόδοξο μιούζικαλ Ζανέτ του Μπρουνό Ντιμόν προβάλλει το Flix it

Τα παιδικά χρόνια της Ζαν Ντ’ Αρκ σε ένα μεταμοντέρνο μιούζικαλ με γαλλική electro και χορογραφίες του Philippe Decouflé

The LiFO team, 9.1.2018 | 13:16

Η ενότητα κινηματογραφικών προβολών Flix it της Στέγης παρουσιάζει την νέα ταινία του Μπρουνό Ντιμόν, «Ζανέτ: Τα παιδικά χρόνια της Ζαν Ντ’ Αρκ» (Jeannette, l'enfance de Jeanne d'Arc) στις 22 Ιανουαρίου.

 

Ο σκηνοθέτης που έχει βραβευτεί δύο φορές με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, αλλά και με τη Χρυσή Κάμερα στις Κάννες, προτείνει ένα μεταμοντέρνο μιούζικαλ για τα παιδικά χρόνια ενός κοριτσιού που έμελλε να γίνει σύμβολο.

 

Στην ταινία του Μπρουνό Ντιμόν, η οχτάχρονη Ζανέτ είναι μια απλή βοσκοπούλα, που όμως ήδη νιώθει το κάλεσμά της να την πλημμυρίζει και, μη έχοντας άλλη επιλογή, θα το ακολουθήσει και θα το τραγουδήσει και θα το χορέψει, με συνοδούς την καλή της φίλη Οβιέτ, τις αδελφές και την ηγουμένη του κοντινού μοναστηριού, αλλά ακόμη και μια επουράνια χορωδία.

 

Βασισμένο σε δύο έργα του Γάλλου συγγραφέα Charles Péguy, γραμμένα το 1897 και το 1910 σε πρόζα και στίχους, ο σκηνοθέτης χτίζει με αυτό το φιλμ κάτι σαν μια κινηματογραφική όπερα, με τον λόγο να λειτουργεί ως λιμπρέτο και τη μουσική του Igorrr, ενός από τους πλέον ιδιαίτερους δημιουργούς της σύγχρονης γαλλικής electro, να το επενδύει ευρηματικά και απροσδόκητα.

 

Ο χορογράφος Philippe Decouflé, ένας από τους σημαντικότερους διεθνώς, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις τελετές έναρξης και λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, επιμελήθηκε την κινησιολογία και τις χορογραφίες, παίρνοντας στοιχεία από εξαιρετικά ετερόκλητες πηγές, που ξεκινούν από την πιο κλασική παράδοση του χορού και φτάνουν έως τις μαζορέτες ή το headbanging.

 

Κάπως έτσι, το Ζανέτ: τα Παιδικά Χρόνια της Ζαν Ντ’ Αρκ συνθέτει ένα ολοκληρωτικά απροσδόκητο κινηματογραφικό μείγμα, συνδέοντας το κλασικό με το απόλυτα μοντέρνο.

 

Την προβολή θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής (To Όνειρο του Σκύλου, Μέσα στο Δάσος, Σύμπτωμα). Ο εικαστικός και street artist Δημήτρης Ταξής (https://dimitristaxis.com) εμπνέεται από το φιλμ και σχεδιάζει μια συλλεκτική αφίσα, που θα δοθεί ως δώρο σε κάθε θεατή.

 

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Bruno Dumont

Πρωταγωνιστούν: Lise Leplat Prudhomme, Jeanne Voisin, Lucile Gauthier, Victoria Lefebvre, Aline Charles, Elise Charles, Nicolas Leclaire, Gery De Poorter

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Guillaume Defontaines

Μουσική: IGORRR

Χορογραφία: Philippe Decouflé

Μοντάζ: Bruno Dumont & Basile Belkhiri

Επιμέλεια-Οργάνωση: Flix.gr & Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

 

Info

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107

22 Ιανουαρίου 2018

Ώρα: 21:00

Μικρή Σκηνή

Διάρκεια ταινίας: 105΄

 

Εισιτήρια

Κανονικό: 5 €

Μειωμένο και Φίλος, παρέα 5-9 ατόμων, παρέα 10 + ατόμων,

ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεA, Κάτοικοι γειτονιάς: 4 €

Ανεργίας, Ομαδικά εισιτήρια: 3 €

Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

 

Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους και με ελληνικούς υπότιτλους για κωφούς.

Οδηγός Σινεμά