«Ο Θάνατος του Στάλιν» έρχεται στη μεγάλη οθόνη, ακριβώς 65 χρόνια μετά τον θάνατό του

Ο βραβευμένος με Έμμι και υποψήφιος για Όσκαρ, Αρμάντο Ιανούτσι επιστρέφει με μια σπαρταριστή μαύρη κωμωδία που σατιρίζει το πολιτικό κλίμα της μεταπολεμικής Ρωσίας

LIFOTEAM 7.3.2018 | 10:00

5 Μαρτίου 1953. Ο Ιωσήφ Στάλιν σωριάζεται στο πάτωμα μετά από ένα τρομερό εγκεφαλικό επεισόδιο που του κοστίζει τη ζωή. Ποιος θα πάρει τη θέση του;

 

«Ο Θάνατος του Στάλιν» είναι μια ξεκαρδιστική σάτιρα για τις μέρες που ακολούθησαν τον θάνατο του δικτάτορα και Γενικού Γραμματέα της ΕΣΣΔ μέχρι την κηδεία του.

 

Είναι οι ημέρες που θα ρίξουν φως στη μανία της εξουσίας και την καταπάτηση κάθε ηθικής αρχής με σκοπό την απόκτησή της.

 

Οι μέρες που θα πέσουν τα προσωπεία και θα αποκαλυφθούν οι αδηφάγες προθέσεις των πιθανών «κληρονόμων». Ποιος θα πάρει τη θέση του Μεγάλου Εθνοπατέρα και με τι προσωπικό κόστος;

 

 

«Ο Θάνατος του Στάλιν» έρχεται στη μεγάλη οθόνη, ακριβώς 65 χρόνια μετά τον θάνατό του


Εννιά χρόνια μετά το «Πόλεμος Εκτός Προγράμματος» (In the Loop), που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ, ο ταλαντούχος σεναριογράφος και σκηνοθέτης Αρμάντο Ιανούτσι επιστρέφει με μια ακόμα τολμηρή πολιτική σάτιρα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

 

Διόλου τυχαίο που η ταινία προκάλεσε αντιδράσεις στη Ρωσία, με το Υπουργείο Πολιτισμού να ζητά την απαγόρευση της προβολής της. Επίσης, καθόλου τυχαίο που η ταινία ήταν υποψήφια για δύο Βραβεία BAFTA, αφού το ευφυές βρετανικό... τρολάρισμα και ο ταχύτατος ρυθμός της πιάνουν τον θεατή «από τον γιακά» και τον κρατούν «στην τσίτα» μέχρι τους τίτλους τέλους.

 

«Ο Θάνατος του Στάλιν» έρχεται στη μεγάλη οθόνη, ακριβώς 65 χρόνια μετά τον θάνατό του


Την ταινία πλαισιώνει ένα εξαιρετικό καστ, με μερικούς από τους κορυφαίους του σύγχρονου σινεμά.

 

Πρώτος και καλύτερος ο Στιβ Μπουσέμι, αυτός ο απίθανος ρολίστας που ερμηνεύει εξίσου φανταστικά τον Mr. Pink στο «Reservoir Dogs», τον ατζαμή ληστή στο «Fargo» των αδελφών Κοέν, τον φοβερό και τρομερό γκάνγκστερ στην τηλεοπτική σειρά «Boardwalk Empire» (ρόλος για τον οποίο απέσπασε Χρυσή Σφαίρα) και τον απίστευτα απολαυστικό Νικίτα Χρουστσόφ στο «Ο Θάνατος του Στάλιν».

 

Δίπλα του θα δούμε τον Σάιμον Ράσελ Μπιλ, στον ρόλο του αδίστακτου Μπέρια, τον υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Τζέφρι Τάμπορ ως τον άτολμο –και φοβερά αστείο– διάδοχο του Στάλιν, Μαλένκοβ, τον βραβευμένο με BAFTA Μάικλ Πέιλιν ως Μολότοφ και πολλούς ακόμα, σε μια «αστεράτη» λίστα που δεν εξαντλείται σε δυο γραμμές.

 

Και βέβαια, η Αντρέα Ράιζμποροου ως η κόρη του Στάλιν, Σβετλάνα, και η πανέμορφη Όλγα Κιριλένκο στον ρόλο της αντιφρονούσας πιανίστριας είναι δύο παρουσίες που προσδίδουν έξτρα κύρος στην ταινία.

 

«Ο Θάνατος του Στάλιν» έρχεται στη μεγάλη οθόνη, ακριβώς 65 χρόνια μετά τον θάνατό του

 

Πέρα από τα αληθινά γεγονότα της Ρωσίας το '53, έμπνευση για την ταινία αποτέλεσαν και τα graphic novels «O Θάνατος του Στάλιν» και το «Δεύτερο Μέρος – Η Κηδεία» των Φαμπιάν Νούρι και Τιερί Ρόμπιν.

 

Όταν οι Γάλλοι παραγωγοί Γιαν Ζενού και Λοράν Ζαϊτούν ήρθαν σε επαφή με τα κόμικς, ενθουσιάστηκαν.

 

Έτσι, αγόρασαν τα δικαιώματα και προσέγγισαν τον Ιανούτσι για να του προτείνουν να αναλάβει τη μεταφορά τους στη μεγάλη οθόνη.

 

Ποιος θα ήταν καταλληλότερος, άλλωστε, από τον δημιουργό της σειράς «The Thick of It» και του «Πολέμου Εκτός Προγράμματος» που καυτηριάζουν την πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας!


Η ταινία κυκλοφορεί στις 8 Μαρτίου από την ODEON.


Δείτε το τρέιλερ:

 

 
Οδηγός Σινεμά