Εκτός από τον Κήπο της Πειραιώς 260 και το Ηρώδειο, το Θέατρο Ολύμπια ανοίγει φέτος για πρώτη φορά τις πόρτες του για να φιλοξενήσει δύο θεατρικές και έξι μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.


Την αρχή κάνει ο Νίκος Ξυδάκης με το πρότζεκτ «Όλα τα δειλινά του κόσμου» στις 8 Ιουνίου. Μελοποιεί ερωτικά ποιήματα της Σαπφούς, του Μιχάλη Γκανά και του Διονύση Καψάλη και γράφει μουσική αποκλειστικά για το Φεστιβάλ Αθηνών, όπου και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την νέα του δουλειά.


Στις 16 Ιουνίου η βραδιά θα συνδυάσει την ποίηση, τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, τον Μπέντζαμιν Μπρίττεν και το video art στο «Transit Songs». Είναι ένα ρεσιτάλ όπου η μεσόφωνος Λένια Ζαφειροπούλου συνεργάζεται με τον πιανίστα Αντρέι Χόβριν και εξερευνούν τα κάθε είδους σύνορα, όπως αυτά διαμορφώνονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

 

Δύο μήνες γεμάτοι μουσική στο Θέατρο Ολύμπια
Λένια Ζαφειροπούλου-Αντρέι Χόβριν, «Transit Songs»


Το «In a strange land», που θα παρουσιαστεί στις 18 Ιουνίου, έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία. Το δωδεκαμελές πολυφωνικό σύνολο Stile Antico φτιάχνει μια παράσταση αφιερωμένη στους καθολικούς συνθέτες, όπως οι Philips, Dering, Dowland, William Byrd και Robert White που εκδιώχθηκαν από τη βασίλισσα Ελισάβετ Α' λόγω της θρησκείας τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο σχήμα δεν χρησιμοποιεί μαέστρο στις εμφανίσεις του.


Στις 26 Ιουνίου ο Στέφανος Νάσος και ο Απόστολος Παληός στο πιάνο, μαζί με τους Μάριο Νικολάου και Μαρίνο Τραγουδάκη στα κρουστά, παρουσιάζουν μια συναυλία μουσικής δωματίου. Θα ερμηνεύσουν τη Σονάτα για δύο πιάνα και κρουστά του Ούγγρου συνθέτη Μπέλα Μπάρτοκ και για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του σύγχρονου Αμερικανού συνθέτη Τζον Λούθερ Άνταμς για πιάνο, μάλετ και ηλεκτρονικούς ήχους.


Στις 5 Ιουλίου η Sofia Sinfonietta, η διεθνούς φήμης ορχήστρα της Σόφιας, επέλεξε να ερμηνεύσει τρία έργα του Φίλιππου Τσαλαχούρη υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου. Τα δύο από αυτά θα είναι σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση («Trakl-Lieder» και «Των μακρών μεγάλων δρόμων») ενώ στο τρίτο, το «Επτά Λόγοι του Χριστού επάνω στον Σταυρό», συμμετέχει στην αφήγηση ο Μιχαήλ Μαρμαρινός. Το πρότζεκτ έχει τίτλο «... ο πόνος του πολέμου, το πένθος, η φυγή» και παίρνει μέρος επίσης η Χορωδία Σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών.

 

Δύο μήνες γεμάτοι μουσική στο Θέατρο Ολύμπια
Οι ARTéfacts Εnsemble τιμούν τον μοναδικό Φρανκ Ζάππα με το «Zapping»


Τέλος, οι μουσικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με μια συναυλία-έκπληξη στις 9 Ιουλίου. Οι ARTéfacts Εnsemble τιμούν τον μοναδικό Φρανκ Ζάππα με το «Zapping», μια εμφάνιση που αντλεί στοιχεία από το πολυσχιδές έργο που έχει αφήσει πίσω του ο σπουδαίος Αμερικανός μουσικός, ενώ παράλληλα επιχειρεί να ξεδιπλώσει το καυστικό πνεύμα του που μέσα από τη μουσική προέβαλλε τη σάτιρα και τον κοινωνικό σχολιασμό, καθιστώντας τον έναν από τους πιο ξεχωριστούς καλλιτέχνες που έδρασαν τη δεκαετία του '60 αλλά και μέχρι τον θάνατό του το 1993.

 

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Οδηγός Μουσικής