ΘΕΑΤΡΟ

Καντίντ ή η Αισιοδοξία

Σε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα των γαλλικών γραμμάτων βασίζεται η νέα παράσταση του θεάτρου Πόρτα. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος διασκευάζει και σκηνοθετεί την ακόμα επίκαιρη σάτιρα του Βολτέρου “Καντίντ ή η Αισιοδοξία”.

 

Το κείμενο που κυκλοφόρησε σχεδόν κρυφά στα 1759, σε μια εποχή που ο Διαφωτισμός άρχιζε να καθορίζει το πνευματικό και κοινωνικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού χώρου, ο Καντίντ (γαλλ.: αθώος, απλοϊκός, αγαθός) με τον υπότιτλο Ή η Αισιοδοξία, αντιπαρατέθηκε με σθένος στη βασική αρχή του Γερμανού φιλοσόφου Λάιμπνιτς, ότι “ζούμε στον καλύτερο δυνατό κόσμο”.

 

8/12- 1/04, Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, Παρασκευή, Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 18.30, Εισιτήριο: 8- 15 ευρώ

 

 

Μποέμ

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Στην παραγωγή της ΕΛΣ η δράση της "Μποέμ" μεταφέρεται από το Παρίσι του 19ου αιώνα στην Αθήνα του 21ου. Φωτο: Δημήτρης Σακαλάκης

 

Μοναδική μελωδική μουσική, μια σπαραχτική ιστορία και καθημερινούς ήρωες με έντονα συναισθήματα συνδυάζει η «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι. Η υπόθεση αφορά τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και στη ράφτρα Μιμή με φόντο το παγωμένο χριστουγεννιάτικο Παρίσι, από τη στιγμή που συναντιούνται έως το θάνατό της από φυματίωση.

 

Στην παραγωγή που παρουσιάζει η ΕΛΣ, με την σύγχρονη ματιά του διάσημου Βρετανού σκηνοθέτη της όπερας Γκρέιαμ Βικ, η δράση μεταφέρεται από το Παρίσι του 19ου αιώνα στην Αθήνα του 21ου.

 

07/12- 5/01, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής- ΚΠΙΣΝ, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Ώρα: 20:00, Εισιτήριο: 10- 60 ευρώ

 

 

ΧΟΡΟΣ

Pilobolus Dance Theatre: Shadowland

Ένα από τα διασημότερα νεοϋρκέζικα συγκροτήματα σύγχρονου χορού, χρησιμοποιεί πολυμέσα και εμπνεόμενο από το θέατρο σκιών το συγχωνεύει με τις ποιητικές του χορογραφίες.

 

13- 17/12, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Τριάντη), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Ώρα: 20:00, Εισιτήριο: 14- 54 ευρώ

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Perspectives: Athens in Transition

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Άννα Δεληγιάννη, Perspectives: Athens in Transition

 

Είκοσι έξι ετερόκλητοι καλλιτέχνες αποτυπώνουν την πολυσύνθετη πραγματικότητα της Αθήνας στη έκθεση που επιμελείται η Mary Cox και ο Παναγιώτης Βούλγαρης.

 

Στόχος της έκθεσης είναι να μοιραστεί διαφορετικές προσεγγίσεις της Αθήνας του σήμερα, φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες από τα τελευταία προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, με δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν επιλέξει από καιρό την Αθήνα ως σπίτι  και πεδίο της καλλιτεχνικής τους δραστηριότητας.

 

9/12- 23/12, Fokianou 24/7, Φωκιανού 24, Τετάρτη- Σάββατο: 17:00 - 20:00, Εγκαίνια: Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 στις 18:00

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

7ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Ο Χρίστος Χονδρόπουλος σευμμετέχει στο 7ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

 

Την δυναμική και δημιουργική ατμόσφαιρα της ελληνικής τζαζ σκηνής έρχεται να αναδείξει το 7ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ. Στην διοργάνωση συμμετέχουν είκοσι μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Τέσσερις σπουδαίοι κρουστοί ανοίγουν το τριήμερο, το οποίο ολοκληρώνεται με το σχήμα της Nana Simopoulos και έχει ενδιάμεσους σταθμούς τους αβανγκάρντ αυτοσχεδιασμούς, τις αναφορές στον Coltrane και την καλή πλευρά του mainstream, που όμως πειραματίζεται και αναμειγνύει ετερόκλητα μουσικά στοιχεία.

 

7- 9/12, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση- Μικρή Σκηνή, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Ώρα: 20:30, Εισιτήριο: 7- 15 ευρώ

 

 

Badaboum Αirlines: Franck Roge

To Badaboum, ένα από τα καλύτερα γαλλικά dance stages των τελευταίων χρόνων, επισκέπτεται την Αθήνα με προσκεκλημένους τον house dj και παραγωγό Franck Roger και τον resident του Badaboum, Neet.

 

09/12, 6 d.o.g.s., Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, Ώρα: 00:00, Εισιτήριο: 10 ευρώ

 

 

Tosin Martyns/ Th.Mark

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Tosin Martyns, Φωτο: Freddie F.

 

Το σύγχρονο afrobeat ή αλλιώς naija music έρχεται επίσημα και στην Ελλάδα. O Tosin Martyns στο μικρόφωνο παρέα με τον Th. Mark στα decks πραγματοποιούν την πρώτη παρουσίαση δίσκου αυτού του νέου είδους μαύρης μουσικής, σε ένα πάρτι της σύγχρονης αφροκουλτούρας. Το event ανοίγουν οι Rocfellaz και RaffiRaff.

 

9/12, 6 d.o.g.s., Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, Ώρα: 21:00, Εισιτήριο: 5 ευρώ

 

 

Coldcut, 30 Years Anniversary in Athens

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Οι Coldcut, εκτός από την καθιέρωσης της χρήσης των samples, θεωρούνται σπουδαίοι και για τη Ninja Tune, τη δισκογραφική που ίδρυσαν το 1990.

 

Το δίδυμο ηλεκτρονικής μουσικής από την Βρετανία που λάνσαρε πρώτο τη χρήση των samples στη mainstream μουσική έρχεται στο Gagarin γιορτάζοντας τα 30 του χρόνια.

 

Οι Coldcut, εκτός από την καθιέρωσης της χρήσης των samples, θεωρούνται σπουδαίοι και για τη Ninja Tune, τη δισκογραφική που ίδρυσαν το 1990. H μακροβιότατη ανεξάρτητη εταιρία έγινε από την αρχή της λειτουργίας της συνώνυμη της πρωτοπορίας. Special guest της βραδιάς θα είναι ο Cayetano.

 

8/12, Gagarin 205, Λιοσίων 205, Ώρα: 21:00, Εισιτήριο: 15- 22 ευρώ

 

 

 

WhoRunit: Gio Melody

 

Oι ομάδες Steam Athens, SSFR, ATH KIDS και Black Athena σε ένα clubnight με καλεσμένο τον R&B καλλιτέχνη, Gio Melody.

 

 

 

7/12, Steam Athens, Ευρυμέδοντος 3, Ώρα: 23:00, Εισιτήριο: 5 ευρώ

 

 

Beatnik: Headless Horseman

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
O Headless Horseman κατάγεται από το Βερολίνο και σύμφωνα με τις φήμες είναι ο καλλιτέχνη της underground techno, Bill Youngman.

 

To όνομα του είναι εμπνευσμένο από ένα αρχαίο παραμύθι ενώ ο ίδιος κρύβει το πρόσωπο του από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη dance σκηνή.

 

O Headless Horseman κατάγεται από το Βερολίνο και σύμφωνα με τις φήμες είναι ο καλλιτέχνη της underground techno, Bill Youngman. Μαζί του στα decks θα είναι ο ιδρυτής του Phormix, Morah και ο resident του Beatnik, Sepho.

 

8/12, 6 d.o.g.s., Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, Ώρα: 00:00, Εισιτήριο: 10 ευρώ

Οδηγός Θεάτρου