Ένα απίθανο ταξίδι στη Στέγη

Μια μοναδική παράσταση sci-fi θεάτρου έρχεται να γοητεύσει μικρούς και μεγάλους.

Μια μαγική παράσταση που έχει ήδη ενθουσιάσει εκατοντάδες μαθητές παρουσιάζεται για λίγες μέρες στο κοινό της Στέγης, δίνοντας την ευκαιρία και στα μεγάλα παιδιά να ταξιδέψουν στο φεγγάρι. Ο διακεκριμένος κινηματογραφιστής Άγγελος Φραντζής εμπνέεται από τον Ζωρζ Μελιές που σκηνοθέτησε την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας, «Ταξίδι στο Φεγγάρι» (1902) και δημιουργεί μία συμμετοχική παράσταση για παιδιά από οκτώ χρονών με έναν τριμελή θίασο, ζωντανή μουσική, ψηφιακές προβολές, κινηματογραφικά εφέ, χορό και κίνηση.


«Αόρατος» πρωταγωνιστής είναι ο Γάλλος πρωτοπόρος σκηνοθέτης και ταχυδακτυλουργός Ζωρζ Μελιές, ο οποίος είναι φυλακισμένος και κατηγορείται από τους εχθρούς της φαντασίας ότι ταράζει το κοινό με τις τρελές ταινίες του. Τρεις φίλοι ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο, στην εποχή του βωβού κινηματογράφου, για να τον απελευθερώσουν και έρχονται αντιμέτωποι με παράδοξα εμπόδια. Για να τα καταφέρουν θα πρέπει να βρουν τρόπο ώστε από τη σκηνή να εισχωρήσουν στην οθόνη του κινηματογράφου, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο με τη βοήθεια του κοινού.

 

Ο πρωτοπόρος κινηματογραφιστής πτώχευσε το 1913 και άνοιξε ένα κατάστημα παιχνιδιών στον κεντρικό σταθμό του Παρισιού, εγκαταλείποντας το σινεμά. Πολλές από τις ταινίες του καταστράφηκαν και ο ίδιος έμεινε για χρόνια στην αφάνεια.


Ο Ζωρζ Μελιές γεννήθηκε στο Παρίσι το 1961 και ήταν ταχυδακτυλουργός στο Θέατρο Ρομπέρ Χουντίν μέχρι τη στιγμή που τον μάγεψαν οι ταινίες των αδελφών Λυμιέρ, στρέφοντάς τον στον κινηματογράφο. Από το 1896 έως το 1914 γύρισε 531 ταινίες μικρής και μεσαίας διάρκειας, ανάμεσά τους και το «Κάστρο του Διαβόλου» (1896) που θεωρείται η πρώτη ταινία τρόμου.

 

Ένα απίθανο ταξίδι στη Στέγη
Φωτο: Σ. Πετρόπουλος


Ο Μελιές δεν καταγράφει την πραγματικότητα, όπως οι Λυμιέρ, αλλά χρησιμοποιώντας πολύπλοκα σκηνικά και τεχνικές οπτικών εφέ ταξιδεύει τους θεατές σε φανταστικούς κόσμους –ουσιαστικά είναι ένας από τους πρώτους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι κατάφερε να δημιουργήσει τις πρώτες έγχρωμες ταινίες χρωματίζοντας με το χέρι τα κινηματογραφικά καρέ.


Ο πρωτοπόρος κινηματογραφιστής πτώχευσε το 1913 και άνοιξε ένα κατάστημα παιχνιδιών στον κεντρικό σταθμό του Παρισιού, εγκαταλείποντας το σινεμά. Πολλές από τις ταινίες του καταστράφηκαν και ο ίδιος έμεινε για χρόνια στην αφάνεια. Οι Γάλλοι σουρεαλιστές θα τον ανακαλύψουν και το 1931 θα του απονεμηθεί το Βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής.


Η πιο δημοφιλής του ταινία, το «Ταξίδι στο Φεγγάρι», παρουσιάστηκε αποκατεστημένη και έγχρωμη το 2011 στο τμήμα «Cannes Classics» του 64ου φεστιβάλ Καννών και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε  ο υπεύθυνος της Lobster Films, Σερζ Μπρόμπεργκ, «ήταν το 1902 ότι ήταν ο "Πόλεμος των Άστρων" για τα 70s και το "Avatar" για το σήμερα. Κανείς δεν είχε δει ειδικά εφέ σαν αυτά που χρησιμοποίησε ο Μελιές».

 

Ένα απίθανο ταξίδι στη Στέγη
Ο Μελιές δεν καταγράφει την πραγματικότητα, όπως οι Λυμιέρ, αλλά χρησιμοποιώντας πολύπλοκα σκηνικά και τεχνικές οπτικών εφέ ταξιδεύει τους θεατές σε φανταστικούς κόσμους. Φωτο: Σ. Πετρόπουλος


Info:

«Το απίθανο ταξίδι»

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, 19:00 μ.μ.

Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, 17:00 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 7, 12 €

Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 9 €

Παρέα 10+ άτομα: 8 €

Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €

Ανεργίας, ΑμεA: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 10 €

Οδηγός Θεάτρου