Φιλουμένα

Δύο χρόνια μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη παράσταση του Εθνικού, η Ελένη Ράντου ενσαρκώνει ξανά, στο Θέατρο Διάνα αυτήν τη φορά, τη Φιλουμένα Μαρτουράνο, την εμβληματική ηρωίδα του Εντουάρντο ντε Φίλιππο και έναν από τους σημαντικότερους ρόλους της καριέρας της.


Η απόδοση και η διασκευή του έργου ανήκει στην ίδια την ηθοποιό, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σταμάτης Φασουλής σε μία από τις πιο ώριμες στιγμές του. Στο πλευρό της αυτήν τη φορά βρίσκεται ο Γιάννης Βούρος, με τη Βίλμα Τσακίρη να υποδύεται εκ νέου με το γνωστό της ταπεραμέντο την Ροζαλία.


Ο Μανώλης Παντελιδάκης με το εντυπωσιακό, πολυμορφικό σκηνικό του και η Ντένη Βαχλιώτη με τα καλαίσθητα κουστούμια της υπόσχονται να μας ταξιδέψουν στη Νάπολη, εκεί όπου η Φιλουμένα παλεύει να επιβιώσει και να προστατεύσει την οικογένειά της – η Αγία Φιλουμένα όπως χαρακτήρισαν τη Ναπολιτάνα πόρνη που μετατράπηκε σε σύμβολο μητρότητας.

 

Θέατρο Διάνα

Ιπποκράτους 7, Κέντρο. Τηλέφωνο: 210 3626596

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη: 20:00/ Παρασκευή: 21:00/ Σάββατο 18:15, 21:15/ Κυριακή 19:30

Εισιτήρια: 15 - 20 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Αύγουστος

Τρεις γυναικείες ερμηνείες που ξεχωρίζουν αυτή την περίοδο στις παραστάσεις της Αθήνας
Η Θέμις Μπαζάκα στο ρόλο της Βάιολετ κλέβει την παράσταση, καθώς υποδύεται με πειστικότητα και ερμηνευτική δύναμη την πολυσύνθετη προσωπικότητα της μητέρας που, ενώ συγκρούεται με τις κόρες της, κρύβει μέσα της μια μεγάλη αγάπη για εκείνες. Φωτο: Studio Kominis

 

To αριστουργηματικό θεατρικό έργο «Αύγουστος» του Tracy Letts, μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες στην Αμερική και την Αγγλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και παίζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Δήμητρης Χορν.

 

Μια αυγουστιάτικη νύχτα ο Μπέβερλυ Γουέστον -διάσημος ποιητής και διαβόητος αλκοολικός- εξαφανίζεται. Οι τρεις κόρες του επιστρέφουν στο πατρικό τους -μαζί με τις δικές τους δυσλειτουργικές οικογένειες και τα δικά τους μυστικά- για να φροντίσουν μητέρα τους Βάιολετ. Η Βάιολετ όμως, δεν είναι από τις γυναίκες που αφήνουν κάποιον άλλο να τους κάνει κουμάντο, καθώς η σοβαρή αρρώστια της και η εξάρτησή της από τα χάπια ενισχύουν τα βιτριολικά της ξεσπάσματα προς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

 

Η Θέμις Μπαζάκα στο ρόλο της Βάιολετ κλέβει την παράσταση, καθώς υποδύεται με πειστικότητα και ερμηνευτική δύναμη την πολυσύνθετη προσωπικότητα της μητέρας που, ενώ συγκρούεται με τις κόρες της, κρύβει μέσα της μια μεγάλη αγάπη για εκείνες.


Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί με ακρίβεια μια παράσταση με ιδανική διανομή που ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, καθώς «καμία οικογένεια δεν υπήρξε τόσο δυστυχισμένη για τόσους διαφορετικούς λόγους και με τόσο διασκεδαστικό τρόπο, όσο οι Γουέστον στον "Αύγουστο"».

 

Θέατρο Δημήτρης Χορν

Αμερικής 10, Κολωνάκι. Τηλέφωνο: 210 3612500

Παραστάσεις: Τετάρτη: 19:00/ Πέμπτη, Παρασκευή: 21:00/ Σάββατο: 17:30, 21:00/ Κυριακή 20:00

Εισιτήρια: 15 - 25 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Φθινοπωρινή σονάτα

Τρεις γυναικείες ερμηνείες που ξεχωρίζουν αυτή την περίοδο στις παραστάσεις της Αθήνας
Η Μπέττυ Αρβανίτη, στο ρόλο της εγωκεντρικής κοσμοπολίτισσας Σαρλότ που είναι εύκολο να αγαπηθεί και δύσκολο να αγαπήσει, καταθέτει άλλη μία σημαντική ερμηνεία σε μια παράσταση που έχει ήδη κατακτήσει το θεατρόφιλο κοινό.

 

Το 2018 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ίνγκμαρ Μπέρκμαν και το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, παρουσιάζει ένα από τα αριστουργήματα του Σουηδού σκηνοθέτη, τη «Φθινοπωρινή Σονάτα», διασκευασμένη για το θέατρο.


Ο σκηνοθέτης της παράστασης Άρης Τρουπάκης σημειώνει: «Στη "Φθινοπωρινή σονάτα" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν παρακολουθούμε τη συνάντηση μιας μητέρας με την κόρη της μετά από επτά ολόκληρα χρόνια που δεν είχαν δει η μία την άλλη.


Η μητέρα, πιανίστα διεθνούς φήμης, με μια ζωή μακριά και πέρα από κάθε οικογενειακή δέσμευση, προσπαθεί να ξαναβρεί τη στοργή και την παρηγοριά που της λείπει στην αγκαλιά της κόρης της αλλά η σχέση τους είναι από χρόνια βαθιά τραυματισμένη.


Η κόρη όσο κι αν θέλει δεν μπορεί να κρύψει άλλο κλειδωμένα στα συρτάρια της τα παράπονα, την οργή, το μίσος, το θυμό που της έχει προκαλέσει η μητέρα της. Με χειρονομίες αδέξιες, σχεδόν απεγνωσμένες, σπασμωδικές ζητά ξανά και ξανά στο βλέμμα της μια έστω στιγμιαία επιβεβαίωση.


Η διεκδίκηση γίνεται κι από τις δύο πλευρές όλο και πιο άγρια, πιο βαθιά και πιο ανελέητη».


Η Μπέττυ Αρβανίτη, στο ρόλο της εγωκεντρικής κοσμοπολίτισσας Σαρλότ που είναι εύκολο να αγαπηθεί και δύσκολο να αγαπήσει, καταθέτει άλλη μία σημαντική ερμηνεία σε μια παράσταση που έχει ήδη κατακτήσει το θεατρόφιλο κοινό.

 

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, Σκηνή «Μπέττυ Αρβανίτη»

Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη. Τηλέφωνο: 210 8838727

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00/ Τετάρτη, Κυριακή: 20:00

Εισιτήρια: 10 - 18 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

 

Οδηγός Θεάτρου