Εβρίτικη Ζυγιά/ Κοlida Babo

Δύο νέα σχήματα εναλλακτικής παραδοσιακής μουσικής στην σκηνή του 6 d.o.g.s.

LIFOTEAM 11.1.2018 | 00:00

Η δισκογραφική Teranga Beat παρουσιάζει στο six d.o.g.s δύο σχήματα εναλλακτικής παραδοσιακής μουσικής: η Εβρίτικη Ζυγιά, ένα χρόνο μετά την πρώτη συναυλία της στο Gig Space της Αβραμιώτου, επανεμφανίζεται με νέες συνθέσεις και ενορχηστρώσεις, έχοντας για support το folk-experimental ντουέτο, Kolida Babo.

 

Εβρίτικη Ζυγιά

Το συγκρότημα Εβρίτικη Ζυγιά πρωτοεμφανίστηκε το 2007 και μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί εκατοντάδες φορές σε παραδοσιακές γιορτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Χρησιμοποιεί από όργανα αρχέγονα, βαθιά ριζωμένα στην παράδοση και μνήμη των ανθρώπων της Θράκης. Την γκάιντα, τη λύρα, το καβάλι, το νταούλι. Όργανα που αποτελούσαν και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κύκλου της ζωής των Θρακιωτών, στη χαρά, στη λύπη, στο γάμο, στο θάνατο, στη δουλειά, στην ξενιτιά.

 

Εβρίτικη, επειδή έδρα έχει την περιοχή του Έβρου, το βορειότερο και ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, που ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης. Μια περιοχή πλούσια σε ιστορική και μουσική παράδοση.

 

Θεωρείται η πατρίδα του Ορφέα, που σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο ήταν η κύρια εκπροσώπηση τραγουδιστικής τέχνης και είχε ιδιαίτερη σημασία στη θρησκευτική ιστορία της Ελλάδας. Ζυγιά σημαίνει ζευγάρι και στον Ελλαδικό χώρο χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αντιπροσωπευτική παραδοσιακή ορχήστρα του κάθε τόπου.

 

Η προσήλωση στον αυθεντικό τρόπο έκφρασης του μουσικού πλούτου της Θράκης παντρεύεται με την ανάγκη για σύνθεση, συνεχή δημιουργία και σύγχρονες ενορχηστρώσεις. Αυτό εκφράζεται μέσα από αυτοσχεδιασμούς και συνδυασμό των παραδοσιακών οργάνων με πιο σύγχρονα όπως το ακορντεόν ή το αναλογικό ηλεκτρονικό όργανο, δημιουργώντας έναν Fusion ήχο με μοναδική ταυτότητα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ψυχεδέλεια της Θρακικής μουσικής.

 

Kolida Babo

Οι Kolida Babo αποτελούν μουσικό project των Χάρη Π. και Σωκράτη Β., του οποίου έναυσμα αποτέλεσε το έθιμο "κόλιντα μπάμπω".

 

Στα τέλη του 2016 κυκλοφόρησαν τον ομώνυμο δίσκο τους που περιέχει αναφορές στη παράδοση αλλά και σε στοιχεία ηλεκτρονικής και worldjazz σε ένα μείγμα που φέρνει κοντά το αρμενικό Ντουντούκ, Κλαρινέτο, Αλτο και Σοπράνο Σαξ με Moog synthesizer. Πρόσφατα επιλέχθηκαν ως η ελληνική μουσική εκπροσώπηση στη Biennale νέων καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου 2017.

 

Το Κολίντα Μπάμπω είναι έθιμο στο νομό Πέλλας. Κάθε προπαραμονή Χριστουγέννων σε πόλεις και χωριά ανάβουν φωτιές και φωνάζουν “Κολίντα Μπάμπω”. Η φράση σημαίνει “Κάλαντα στη γιαγιά”. Μια τέτοια μέρα γράφτηκε το πρώτο τραγούδι τους.

ΠΟΤΕ11/01/2018 - 11/01/2018
ΠΟΥ6 D.O.G.S.
Οδηγός Μουσικής