FFF5: Park Fables (Μύθοι του Πάρκου)

H διεθνούς εμβέλειας ρωσική κολεκτίβα Chto Delat, σε συνεργασία με τον εικαστικό και μουσικό Anton Kats, δημιουργούν στο Πεδίον του Άρεως

LIFOTEAM 2.5.2018 | 00:00

H διεθνούς εμβέλειας κολεκτίβα Chto Delat, που συνδυάζει πολιτική θεωρία, τέχνη και ακτιβισμό, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Με πλούσια εμπειρία καλλιτεχνικών δράσεων σε δημόσιους χώρους διαφόρων πόλεων και σε σύμπραξη με τον εικαστικό και μουσικό Anton Kats, δημιουργούν ένα μεγάλης κλίμακας πρότζεκτ εκτός Στέγης, το Park Fables (Μύθοι του Πάρκου), ένα πλέγμα δράσεων που καλλιεργείται στο εύφορο Πεδίον του Άρεως, ως μια δοκιμή νέων τρόπων ενεργοποίησής του.

Το Πεδίον του Άρεως είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια αστικά πάρκα της Αθήνας. Ως πάρκο, αρχίζει να ενσωματώνεται στη δημόσια σφαίρα στις αρχές του 20ού αιώνα, στη δεκαετία του 1950 ζει ήδη την ακμή του, ως ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός ψυχαγωγίας και ελεύθερου χρόνου, ενώ σήμερα κύρια χαρακτηριστικά του Πεδίου του Άρεως, πέραν της πλούσιας και σπάνιας χλωρίδας του, είναι η ετερογένεια του πληθυσμού και των δραστηριοτήτων που καθημερινά το ενεργοποιούν με έναν αμφίσημο τρόπο.

 

Ειδοποιό στοιχείο, που διατρέχει τις πολλαπλές ταυτότητες του πάρκου στον χρόνο, αποτελούν τα θραύσματα ιστορίας, τα οποία είναι ικανά να σχηματίσουν συνέχειες της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.

Εξοπλισμένο με διαφορετικές αισθητικές γλώσσες, εκφραστικά μέσα και τρόπους, αλλά και θεμελιωμένο στα ευρήματα μιας πρωτότυπης και ευρείας διεπιστημονικής έρευνας, το πρότζεκτ συνδιαλέγεται με ετερόκλητα θραύσματα της μνήμης του πάρκου και στέκεται κριτικά απέναντι στα εθνικά αφηγήματα, τα άκαμπτα στερεότυπα και τις παγιωμένες ταυτότητες.

 

Το Park Fables αναδύεται μέσα από τη ζωή του πάρκου στο παρόν και εκτείνεται στους διαφορετικούς του χώρους και χρόνους· δημιουργεί ένα εφήμερο πεδίο μυθοπλαστικών συνδέσεων μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, προκαλώντας συναντήσεις μεταξύ ιστορίας και μνήμης, μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων, επιθυμιών και εμπειριών, μεταξύ των διαφορετικών καταστάσεων και ταυτοτήτων που διαμορφώνονται στο Πεδίον του Άρεως.

 

Οι δράσεις του Park Fables περιλαμβάνουν εφήμερες καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που συνομιλούν με την πολιτιστική κληρονομιά του πάρκου: μια θεατρική παράσταση και ένας ραδιοφωνικός σταθμός / χώρος ακρόασης αποτελούν τον πυρήνα του έργου, που πλαισιώνεται από προσωρινές εικαστικές εγκαταστάσεις και παράλληλες δράσεις.

 

Όλες οι παρεμβάσεις καλούν το κοινό να σκεφτεί και να συζητήσει, να διαπραγματευτεί τις πολυπλοκότητες της σύγχρονης πολιτικοκοινωνικής κατάστασης, με διάθεση ανάδειξης διαφορετικών τρόπων διαχείρισης και χρήσης των δημόσιων χώρων και επανεπινόησης του ρόλου των χώρων ψυχαγωγίας. Σημείο αναφοράς και κόμβος συναντήσεων, κατά τις δράσεις του Park Fables, αποτελεί ένα ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο, στο οποίο συστεγάζονται ο ραδιοφωνικός σταθμός και μια βιβλιοθήκη.

 

Park Fables

Η περφόρμανς του Park Fables ξεκινά με ξεναγήσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας μέσα στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως. Κάθε διαφορετική διαδρομή, μέσα από την οπτική γωνία διαφορετικής αφήγησης, οδηγεί το κοινό σε ένα θεατρικό έργο σύγχρονων μύθων. Αντλώντας έμπνευση από τη λογική των Μύθων του Αισώπου, κάθε μύθος αποτελείται από μια ιστορία, η οποία εμψυχώνεται από κούκλες και φέρνει στην επιφάνεια «ηθικά διδάγματα», ανοιχτά σε ερμηνείες.

 

Dirty Athens Brass Band
2 Μαΐου | 22:00 | Πλατεία Πρωτομαγιάς (Yπαίθριο θέατρο)

H Dirty Athens Brass Band δημιουργήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2014, με αφορμή την κοινή αγάπη των μελών της για τη μουσική και, ειδικότερα, για τον ξεχωριστό ήχο που παράγεται από τον συνδυασμό πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων. Εμπνέεται από τα μουσικά σύνολα της Νέας Ορλεάνης και έχει ευρύ φάσμα μουσικών επιλογών.

 

Ράδιο Πεδίο

2-16 Mαΐου | 10:00-21:00 | Περίπτερο

To Ράδιο Πεδίο είναι ένας διαδραστικός ραδιοφωνικός σταθμός περιορισμένης εμβέλειας (narrowcast) στο πάρκο. Είναι ένας ανοιχτός χώρος ακρόασης που υφαίνει ένα δίκτυο εκπομπών και λήψεων. Ως ηχητικό γλυπτό και πεδίο μάθησης, το Ράδιο Πεδίο ενισχύει τις υποδομές ήχου και φωνής στο δημόσιο χώρο, περιλαμβάνοντας συζητήσεις και εργαστήρια, παρουσιάσεις και προβολές, βιβλιοθήκη και απροσδόκητες συναντήσεις.

ΠΟΤΕ02/05/2018 - 16/05/2018
ΠΟΥΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
ΣυγγραφέαςChto Delat
ΣκηνοθεσίαChto Delat
Άλλοι συντελεστέςNarrator: Σπύρος Ανδρεόπουλος, Μετάφραση από τα ρώσικα: Ιρίνα Σμυσλιάεβα, Ερι Κύργια
Οδηγός Θεάτρου