«Δυο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα»: Μια παράσταση για τις τελευταίες ημέρες της δικτατορίας Τσαουσέσκου

Οι συγκλονιστικές αφηγήσεις των ανθρώπων που φαντασιώθηκαν κι έζησαν την επανάσταση απέναντι σε ένα τυραννικό καθεστώς.

Η αθέατη πλευρά της Ιστορίας: οι τελευταίες ημέρες της δικτατορίας Τσαουσέσκου μέσα από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις των ανθρώπων που φαντασιώθηκαν κι έζησαν την επανάσταση απέναντι σε ένα τυραννικό καθεστώς. Η δίψα για ελευθερία, η προσδοκία ενός καλύτερου αύριο, η ματαίωση των ονείρων.

 

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος (συγγραφέας των έργων Η απαγωγή της Τασούλας, Χορευτική Πανούκλα) επισκέπτεται με τους συνεργάτες του Ελένη Στεργίου και Πέτρο Μακρή το Βουκουρέστι και καταγράφει στο χαρτί και στην κάμερα μαρτυρίες πολιτών που έζησαν και έδρασαν στη δικτατορία του Νικολάε Τσαουσέσκου, αναζητώντας στα περιθώρια της Ιστορίας το υλικό για το νέο του έργο, το οποίο ακροβατεί ανάμεσα στο ιστορικό ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία. 

 

Το νήμα της αφήγησης αναλαμβάνει να ξετυλίξει ο Βλαντ που ζει δεκαετίες τώρα με δυο σφαίρες σφηνωμένες στο σώμα του – από τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν την ανατροπή του Τσαουσέσκου στις 25 Δεκεμβρίου 1989. Από τη σκηνή θα παρελάσουν η Ιρίνα, η «φωνή» των Ρουμάνων, η γυναίκα που μεταγλώττισε μόνη της πάνω από 3.000 παράνομα εισαγόμενες αμερικανικές ταινίες και άνοιξε για χιλιάδες πολίτες ένα παράθυρο στον «έξω κόσμο», η Αντρία, μια ξεναγός με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες, που αναζητά στα αρχεία των Μυστικών Υπηρεσιών τον φάκελο των γονιών της, και το ίδιο το ζεύγος Τσαουσέσκου μαζί με τον έμπιστο φυσικοθεραπευτή-γιατρό τους, τον οποίο πέταξαν έξω από το ελικόπτερο με το οποίο προσπάθησαν να διαφύγουν, κλοτσώντας τον.

 

Κείμενο - σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος.
Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα αρχές Φεβρουαρίου 2024. 
Το θέατρο και οι συντελεστές θα ανακοινωθούν σύντομα.