Στο σημερινό «Α μπα»: όλα για κάποιο λόγο γίνονται

Στο σημερινό «Α μπα»: όλα για κάποιο λόγο γίνονται Facebook Twitter
60


__________________
1.

Πολλα διαζυγια... Ο κοσμος παντρευεται επειδη βρηκε τον καταλληλο συντροφο η παντρευεται επειδη μια μερα σκεφτεται οτι ειναι σε ηλικια γαμου η θελει παιδι και παντρευεται το ατομο με το οποιο εχει σχεση τη δεδομενη στιγμη, ασχετα αν τον καλυπτει ουσιαστικα η συγκεκριμενη σχεση;
-βελουδο


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Άλλος παντρεύεται επειδή βρήκε τον κατάλληλο σύντροφο, άλλος παντρεύεται επειδή πιστεύει ότι είναι σε ηλικία γάμου, άλλος επειδή θέλει παιδί, και όλοι μαζί παντρεύονται επειδή αυτό είναι το κυρίαρχο μοντέλο οικογένειας και προτιμούν να ενταχθούν γιατί αλλιώς οι άλλοι τους αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Οι περισσότεροι δεν το αντιλαμβάνονται καν, παντρεύονται επειδή έτσι κάνουν όλοι γύρω τους και δεν τους περνάει από το μυαλό να κάνουν κάτι διαφορετικό.


Τα διαζύγια αυξάνονται γιατί το στίγμα του διαζυγίου μειώνεται.

__________________
2.

Γεια σου Άμπα. Το πρόβλημα μου είναι το εξής: με ενοχλεί και με βασανίζει η αδιαφορία ή η αντιπάθεια που μου δείχνουν άνθρωποι τους οποίους στην πραγματικότητα δεν εκτιμώ. Παρανοικό δεν είναι; Είδα ένα ωραίο meme πρόσφατα: I'm 99% sure that you don't like me, but 100% sure that I don't give a shit. Θεική φράση. Γιατί δεν μπορώ να το κάνω κι εγώ; Λοιπόν, τώρα που το γράφω, σκέφτηκα: τη μάνα μου δεν την εκτιμούσα, αλλά ποτέ δεν έπαψα να αποζητώ την αποδοχή της (που δεν μου έδωσε, φυσικά). Αυτός είναι ο λόγος άραγε; Επαναλαμβάνω το ίδιο σχήμα; Ή είναι απλώς εγωισμός από μέρους μου, να θέλωνα με εκτιμούν αυτοί που δεν μου γεμίζουν το μάτι (ως απόδειξη του ότι έχουν αντιληφθεί τη δική τους μικρότητα;.... Ωχ, πάλι για τη μάνα μου μιλάω;) Φυσικά δεν περιμένω να ξέρεις την απάντηση, δεν με ξέρεις. Αλλά, να τι θέλω να ρωτήσω: Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποδεσμευτώ από αυτή μου την ανάγκη; Κάποια άσκηση; Κάτι; (και πάλι μια φωνούλα μέσα μου ξαφνικά λέει: ναι, να αποδεχτείς τον εαυτό σου). Αυτή είναι η απάντηση βρε Άμπα; Τι σημαίνει αυτό; Τι σημαίνει ν' αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου; Ελπίζω να μη σε κούρασα. Σε διαβάζω πάντα με χαρά.
Leonardo, or not quite.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Λεονάρντο ακούγεσαι πολύ έξυπνο παιδί για να μην έχεις καταλάβει ότι αυτό που ρωτάς είναι ταμάμ για θεραπεία με ειδικό. Όταν έχουμε μια συμπεριφορά που μας ενοχλεί και δεν ξέρουμε πώς να την αλλάξουμε, και ειδικά όταν δεν ξέρουμε πώς έχει προκύψει, η μόνη λύση που έχουμε είναι ο ψυχολόγος. Έτσι μόνο θα καταλάβεις αν μιλάς για τη μάνα σου ή όχι.


Για τις γενικές ερωτήσεις: όλοι έχουμε μια βαθιά ανάγκη να μας αποδέχονται όλοι, ακόμη και αυτοί που περιφρονούμε. Η ανάγκη για αποδοχή είναι το κοινό ανθρώπινο δράμα, αλλά πρόβλημα είναι μόνο αν αυτό μας εμποδίζει να αποδεχτούμε την απόρριψη. Από ελαττώματα το ανθρώπινο είδος έχει αμέτρητα, αλλά προβλήματα είναι μόνο αυτά που εμποδίζουν την εξέλιξή μας.


Η αποδοχή του εαυτού είναι η αναγνώριση των ορίων του. Είναι πολύ δύσκολο να δεχτούμε ότι έχουμε όρια, οπότε είναι ακόμη πιο δύσκολο να τα εντοπίσουμε. Η φράση «αγαπάω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ» τον εαυτό μου προκαλεί αρνητική αντίδραση όπως οποιαδήποτε ερώτηση που θέλει το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ, το ΑΛΗΘΙΝΟ, το ένα και το μοναδικό. Πραγματικά και αληθινά είναι τα πετράδια και τα μέταλλα. Οι ανθρώπινη φύση δεν είναι δυνατόν να χωριστεί σε πραγματική και σε ψεύτικη. Είναι ρευστή και σε μόνιμη κίνηση μέσα σε μια φυσαλίδα που είναι φτιαγμένη από ασάφεια. Όσο πιο πολύ ξεχωρίζουμε τα ανθρώπινα σε πραγματικά και ψεύτικα, τόσο μεγαλύτερες απλοποιήσεις κάνουμε, άρα τόσο περισσότερο πλησιάζουμε στο λάθος.

__________________
3.

Τελειώνοντας το πολυτεχνείο, δούλεψα στην Ελλάδα για τρία χρόνια, άγγιξα τα όριά μου, και έτσι αποφάσισα να μεταναστεύσω κι εγώ. Στην Σκωτία -συγκριτικά- η ζωή κυλάει ήρεμα, έχω επαγγελματίες συναδέλφους, δεν αντιμετωπίζω σιχαμερού επιπέδου σεξισμό, και εκτιμάται η δουλειά μου έμπρακτα. Το πρόβλημά μου είναι ότι κάποιες στιγμές νιώθω ότι μπορεί να ερμηνεύω τις συμπεριφορές γύρω μου λανθασμένα, μέσα από λάθος πρίσμα. Και εξηγώ. Κάποιες φορές –όχι πάντα- οι συνάδελφοί μου φαίνεται να μη συμφωνούν με τον τρόπο που δουλεύω. Κυρίως όταν ελίσσομαι γύρω από κανονισμούς για να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα ή παίρνω πρωτοβουλίες, ή θέλω να φέρω μια καινούρια ιδέα, ή δίνω μια λύση που δεν είχαν σκεφτεί, και γενικώς όποτε κάνω κάτι καινούριο ή δουλεύω παίρνοντας πρωτοβουλίες. Οι πιθανές ερμηνείες που δίνω για τη δυσφορία τους είναι ότι α.μπορεί να νιώθουν intimidated επειδή είμαι η καινούρια στη δουλειά και το αφεντικό μου δείχνει μεγάλη συμπάθεια και θαυμασμό β.νιώθουν ότι ως γυναίκα δεν πρέπει να τους ξεπεράσω και πρέπει μονίμως να απολογούμαι για το ότι αναπνέω γ.όντως τα καινούρια μου σχέδια ή ιδέες είναι για πέταμα. Εγώ επιλέγω το α. και το β. συνήθως διότι όταν όντως φέρω σε πέρας αυτό που σχεδίαζα ή αυτό που πρότεινα, τότε όλοι είναι ευχαριστημένοι και επειδή το αφεντικό μου έχει πει ότι του αρέσει πολύ ο τρόπος που δουλεύω. Μάλιστα μου έδωσε προαγωγή και αύξηση στους πρώτους έξι μήνες. Φοβάμαι ωστόσο ότι χρησιμοποιώ την τακτική που είχα στην Ελλάδα, όπου όποτε προκαλούσα δυσφορία σε κάποιον επιβεβαιωνόμουν ότι κάνω κάτι σωστά (αλήθεια είναι αυτό, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε κάποιο βόδι που έχει ως στόχο ζωής την ελάχιστη δυνατή δουλειά είναι να του δείξεις ότι παράγεις ωφέλιμο έργο). Και επίσης φοβάμαι ότι μπορεί να διαβάζω πάρα πολλά περί φεμινισμού και μπορεί να μου παραμορφώνει την οπτική και αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί να μην έχουν κανένα υποσυνείδητο θέμα με το φύλο μου, απλά να μην τους αρέσει η πρωτοβουλία που πήρα. Δεν το έχω συζητήσει με φίλους έλληνες αυτό ακόμη, παρά μόνο με την κοπέλα μου η οποία είναι από εδώ και μου λέει ότι είμαι overthinker και ότι πρέπει να αφοσιωθώ στον εαυτό μου και να μη με νοιάζει τόσο η γνώμη των άλλων, τουλάχιστον όσο ο αφεντικός μου δίνει μπόνους και επιβράβευση. Εγώ όμως, όπως έχεις πει κι εσύ παλιά, πιστεύω ότι επιτυχημένος είσαι όταν και οι συνάδελφοί σου σε παραδέχονται. Γι' αυτό σε ρωτάω, τι θα έκανες αν ήθελες να βλέπεις τα πράγματα πιο μακροσκοπικά και αντικειμενικά; Έχεις νιώσει ποτέ ότι θα ήθελες να έχεις κάποιον που εμπιστεύεσαι δίπλα σου ώστε να σου λέει αν βλέπεις τα πράγματα σωστά ή αν έχεις λάθος οπτική;
-Παρα-μορφωμένη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Θεωρείς δεδομένο ότι σε αντιμετωπίζουν με δυσφορία, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι δεδομένο. Ίσως η λάθος οπτική σου είναι ότι είσαι τόσο σίγουρη ότι τα κάνεις όλα διαφορετικά και αναπάντεχα, που εννοείται ότι οι άλλοι θα σε δουν με δυσφορία, κι έτσι, πιστεύεις ότι σε βλέπουν. Λες «φαίνεται να μην συμφωνούν». Αν διαφωνούν, τι τους κρατάει να το εκφράσουν ανοιχτά; Η λέξη «δυσφορία» από μόνη της είναι κάπως ελαφριά. Μπορεί να διαφωνούν με τον τρόπο σου· μπορεί όμως απλώς να σε αντιπαθούν. Μπορεί να σε αντιπαθούν γιατί ενώ παραβιάζεις διάφορα που θεωρούνται δεδομένα, βάζεις άλλους σε δύσκολη θέση. Μπορεί και να μην σε αντιπαθούν, μπορεί να μην δυσφορούν καν, και να τα έχεις καταλάβει λάθος.


Τι σε εμποδίζει να τους μιλήσεις ανοιχτά; Όχι σε όλους μαζί, σα να κάνεις ανακοίνωση, αλλά θα μπορούσες να ρωτήσεις τους συναδέλφους σου αν ο τρόπος που δουλεύεις είναι κάποιες φορές εις βάρος τους. Δεν είναι καλύτερο από το να αναρωτιέσαι στο ίντερνετ;


Όταν είπα ότι η αναγνώριση έρχεται από τους συναδέλφους, δεν εννοούσα αυτούς με τους οποίους τίθεται θέμα ανταγωνισμού, αλλά τους συναδέλφους σου στο ίδιο πεδίο που ξέρουν (έχουν ακούσει) για τη δουλειά σου επειδή είναι πολύ καλή.

__________________
4.

Όταν άνθρωποι που δε με γνωρίζουν καλά με ρωτάνε "ποια είναι τα ενδιαφέροντα σου" μου κόβονται τα πόδια λες και περνάω από συνέντευξη. Ενδιαφέρομαι για πάρα πολλά πράγματα, είμαι ενημερωμένη, διαβάζω, ψάχνομαι όσο μπορώ, μαθαίνω, κάθε βδομάδα μπορεί κάτι διαφορετικό να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Όμως δεν έχω ούτε χόμπι ούτε συγκεκριμένες ασχολίες πέρα από τη δουλειά μου (είμαι 26 χρονών, πολιτικός μηχανικός). Δεν ξέρω τι να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση και πραγματικά με αγχώνει. Εξίσου με αγχώνει το "τι μουσική ακούς", γιατί ανάλογα με τη διάθεση μου ακούω από κλασσική μουσική έως Ικαριώτικο και μου αρέσουν τρομερά οι Arctic Monkeys αλλά μου αρέσει πολύ και η Σελένα Γκόμεζ (ε αυτό ντρέπομαι λίγο να το λέω). Γενικώς δε μου αρέσει καθόλου το small talk με ερωτήσεις τέτοιου είδους από ανθρώπους που μόλις γνώρισα, νιώθω άβολα και πάντα απαντάω γενικούρες γιατί δεν ξέρω πώς να απαντήσω, κι έτσι τελικά νιώθω πως είμαι βαρετή σαν συνομιλητής και απογοητεύομαι από τον εαυτό μου που δεν έχω κάτι ενδιαφέρον να απαντήσω. (Νομίζω όμως πως υπό άλλες περιστάσεις έχω ενδιαφέρον σαν συνομιλητής, αν αφήσουμε τη συζήτηση να κυλήσει και να μιλήσουμε για τυχαία θέματα). Συμβαίνει και σε άλλους ή πρέπει να το κοιτάξω;
-Ραμόνα


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν έχεις εσύ το πρόβλημα. Το πρόβλημα το έχει η ερώτηση. Είναι πράγματι ερώτηση για συνέντευξη. Δεν είναι small talk. Το small talk είναι αερολογία που έχει στόχο να μην αποσπάσει καμία προσωπική πληροφορία και οπωσδήποτε να μην φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση – το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό από όλα. Το small talk δεν είναι αστείο πράγμα, είναι μεγάλο εφόδιο και σε υψηλά επίπεδα κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ άνετων οικονομικά ανθρώπων. Είναι κάτι που μαθαίνεις χωρίς να το καταλάβεις, μεγαλώνοντας στο κατάλληλο περιβάλλον. Μετά από μισή ώρα πετυχημένου small talk οι συνομιλητές νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και δεν θυμούνται σχεδόν τίποτα από όσα ειπώθηκαν.


Το «ποια είναι τα ενδιαφέροντα σου» είναι το ανάποδο του small talk. Είναι παρεμβατική ερώτηση που εμπεριέχει κρίση. Προφανώς δεν σε ρωτάνε για να μάθουν· σε ρωτάνε για να δουν πού θα σε κατατάξουν στο μυαλό τους. Είναι μια σκάλα πιο κάτω από την άλλη γνωστή «αθώα» ερώτηση, το «και με τι ασχολείστε». Μην ιδρώνεις. Αφού ξέρεις ότι αυτή η ερώτηση υπάρχει, πρέπει να έχεις μια έτοιμη απάντηση που επιστρέφει τη μπάλα σε αυτόν που είχε όρεξη να χωθεί. Πες κάτι γρήγορο και συμπλήρωσε «κι εσύ;» Ας πούμε «διαβάζω, κάνω εκδρομές στην εξοχή» (δεν ξέρω, βρες κάτι που είναι κοντά στην αλήθεια) και μετά πέτα το μπαλάκι. «Εσύ;» Ας δει ο άλλος τι ωραία ερώτηση έκανε.

 

(Σχετικά με τη μουσική: η κλασική με το Ικαριώτικο δεν είναι σε κάποιο αντίθετο φάσμα, όπως δεν είναι οι Arctic Monkeys με τη Σελένα Γκόμεζ. Όλα ποπ μουσικές είναι, απλώς διαφορετικών εποχών. Μη ντρέπεσαι για τα γούστα σου, αλλά μη φαντάζεσαι ότι είναι ιδιαίτερα εκλεκτικά ή σύνθετα.)

__________________
5.


αφοτου περασα μακρια απο την πολη μου ,για να σπουδασω ,η ζωη μου αλλαξε ,εκτος ομως απο την δικη μου αλλαξε και της οικογενειας μου. Αρχικα ,η μικροτερη αδερφη μου κλειστηκε στον εαυτο της ,δεν συζητουσε με κανεναν τα προσωπικα της ,ουτε καν με μενα οπως συνηθιζε. Επειτα ,αρχισε να συμπερεφερεται αθλια στην μητερα μου καθως ηξερε πως η μητερα μου ειχε επικοινωνια με καποια ατομα διαδυκτιακως και συζητουσε τα προβληματα που ειχε με τον πατερα μου. Ωστοσο ,η κατασταση χειτορεψε οταν η αδερφη μου αντιληφθηκε οτι στην μητερα μου αρεσε και οχι φιλικα ενα κοντινο προσωπο στην οικογενεια. Βεβαια, εγω την δικαιολογω καθως ο πατερας μου δεν ηταν υποδειγμα αντρα, αλλα η αδερφη μου δεν την συγχωρει. Εφτασε σε σημειο να το ομολογησει στον πατερα μου και απο τοτε οι δυο τους ,της επιτιθονται ψυχολογικα καθε μερα ,παρολο που εχει ζητησει συγγνωμη και εχει σταματησει καθε ειδους επικοινωνεια. Εν τω μεταξυ ,εγω προσπαθω να τους ηρεμω ολους μετα απο καθε τσακωμο, κατι που με εχει κουρασει ψυχολογικα και με εχει επιρρεασει πολυ αρνητικα στην επιδοση στην σχολη μου καθως και στην σχεση μου. Δεν ξερω τι να κανω για να διορθωσω τον χαμο στην οικογενεια αλλα και να μπορω να ειμαι καλα με τη προσωπικη μου ζωη!


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Τι μπορείς να κάνεις για να διορθώσεις τον χαμό στην οικογένεια; Απολύτως τίποτα. Επίσης, ούτε είναι δική σου δουλειά να διορθώσεις τις σχέσεις που έχουν άλλοι μεταξύ τους, ακόμα και όταν πρόκειται για την οικογένεια σου, ούτε είναι προαπαιτούμενο να έχεις πρώτα διορθώσει τις σχέσεις των άλλων για να είσαι καλά με την προσωπική σου ζωή.


Η αδερφή σου έχει την δική της ζωή και τα δικά της προβλήματα. Μπορείς να την πλησιάσεις για να καταλάβεις ποια είναι, να της συμπαρασταθείς αν σου το ζητήσει, αλλά δεν μπορείς να τα ζήσεις γι'αυτήν, ούτε να τα λύσεις, ούτε να τα αναλάβεις. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους γονείς σου, σε πολλαπλάσιο επίπεδο. Ευτυχώς που πέρασες σε άλλη πόλη και δεν χρειάζεται να είσαι μέσα στα παιχνίδια εξουσίας που παίζονται. Δεν είναι ευχάριστο να υπάρχουν προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις, αλλά καμία οικογένεια δεν είναι τέλεια, άρα ούτε η δική σου. Ίσως να το συνειδητοποίησες τώρα που έφυγες.

 

Η αντιμετώπιση της οικογενειακής σου ιστορίας, όποια και αν είναι αυτή, είναι μέρος της ενηλικίωσης, δηλαδή πολύ σοβαρή υπόθεση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμφιλιωθείς μαζί της, αλλά κανένας δεν προϋποθέτει να λύσεις τα προβλήματα των άλλων.


__________________
6.

Καλησπέρα α μπα,
είμαι 21 και εδώ και ένα εξάμηνο βρίσκομαι σε μία τοξική (θα την έλεγα) σχέση (ο θεός να την κάνει) με έναν άντρα. Αυτός είναι 31. Το πρόβλημά μου είναι το εξής. Εγώ είμαι κολλημένη, ερωτευμένη πες το καψούρα πες το όπως θες δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι του το έχω δείξει του το έχω πει με όλους τους πιθανούς τρόπους. Αυτός από την άλλη με πατάει. Είναι δύσκολος άνθρωπος, προφανώς δεν νιώθει τα ίδια. Δεν είναι πολύ ομιλητικός, θα στείλει μόνο όποτε έχει όρεξη, δεν μου προσφέρει τίποτα συναισθηματικά, για την ακρίβεια είναι μία έτσι, μία γιουβέτσι. Πιάνω που όλα είναι οκ και λέω με νοιάζεται κλπ εκεί στο μπαμ αλλάζει με γράφει μου μιλάει άσχημα, δεν δείχνει σεβασμό (τις προάλλες μου πε ότι λυπάται τον άντρα που θα παντρευτώ, κατά καιρούς μου λέει πολλά άσχημα πράγματα, απλά αυτό είναι το πιο πρόσφατο). Είναι χειριστικός άνθρωπος και εμένα δυστυχώς με κάνει ότι θέλει. Φοβάμαι ότι το χω ήδη χάσει το παιχνίδι γιατί απλά είμαι πάντα εκεί, αυτός όπως καταλαβαίνω το βλέπει σαν πίεση η δεν ξέρω και γω τι, αδιαφορεί πάντως. Η ερώτησή μου είναι πώς κάνεις τον τροχό να γυρίσει με έναν τέτοιον άνθρωπο σε μία τέτοια κατάσταση; Να ξεκολλήσω δεν μπορώ, δεν θέλω το χω δοκιμάσει. Έχω πάθει κατάθλιψη α μπα μου δεν έχω όρεξη για τίποτα δεν με ενδιαφέρει κανένας άλλος απλά έχει τρελαθεί το μυαλό μου και το μόνο που θέλω είναι να τον κάνω να νιώσει. Πώς να τον κάνω να ενδιαφερθεί όσο κι εγώ;
- Ελένη


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αχ βρε Ελένη. Κανέναν δεν μπορείς να κάνεις να νιώσει αυτό που θέλεις. Είσαι μικρή και την πάτησες. Το καλύτερο που μπορείς να ελπίζεις είναι να βγεις από αυτή την ιστορία χωρίς να έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα η αυτοεκτίμηση σου, αλλά από αυτά που λες κινδυνεύεις πάρα πολύ.


Άσε τι κάνει αυτός. Το θέμα είναι τι κάνεις εσύ. Γιατί επιμένεις; Άσε τη δικαιολογία του έρωτα. Δεν είναι έρωτας αυτό που περιγράφεις. Είναι εμμονή, είναι εγωισμός, είναι αυτοκαταστροφή, είναι το γνωστό «πώς είναι δυνατόν να με έχουν απορρίψει». Είναι η πρώτη φορά που σου δείχνει κάποιος αδιαφορία; Αν ναι, τα 21 είναι αργά για να νιώσεις απόρριψη πρώτη φορά, και ίσως έτσι εξηγείται η εμμονή σου.


Η αξία σου δεν εξαρτάται από την αποδοχή του άλλου, ακόμα και αν αυτόν τον άλλον τον θεωρείς κάτι σημαντικό. Την αξία σου εσύ την δίνεις στον εαυτό σου. Είσαι αυθύπαρκτο πλάσμα και μπορείς να εξελιχθείς, να αναπτυχθείς και να βελτιωθείς ανεξάρτητα από τις χυλόπιτες που τρως, ή μάλλον, ιδανικά, μαζί με τις χυλόπιτες που τρως. Ο τροχός δεν γυρίζει για τον άλλον. Μόνο τον δικό σου τροχό μπορείς να γυρίσεις. Προσπάθησε να χωνέψεις ότι κάποιος δεν ενδιαφέρεται για σένα όπως θα ήθελες. Δεν είναι χειριστικός. Οι χειριστικοί είναι ύπουλοι, δεν τους παίρνεις εύκολα χαμπάρι. Αυτός σε κάνει ό,τι θέλει και το ξέρεις, και το κάνει επειδή τον αφήνεις, και τον αφήνεις επειδή δεν μπορείς να πιστέψεις στα μάτια σου ότι πραγματικά συμβαίνει το ανήκουστο: να σε απορρίπτει κάποιος.


Πρόσεχε, γιατί όσο το καθυστερείς, τόσο πιο δύσκολο θα είναι αργότερα να συγχωρήσεις τον εαυτό σου γι'αυτά που του κάνεις τώρα.

_________________
7.

όλα γίνονται για κάποιο λόγο πιστεύεις ή απλά γίνονται χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποια εξήγηση απο πίσω?

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ
Αν όλα γίνονται για κάποιο λόγο, για ποιο λόγο οι γαλοπούλες έχουν φτερά αλλά δεν μπορούν να πετάξουν;


Συμπληρώστε ελεύθερα, #giakapoiologo

60

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#1 εγώ λέω ότι παντρεύονται γιατί είναι σε φάση που θέλουν γάμο χωρίς να σημαίνει ότι βρήκαν τον κατάλληλο σύντροφο. Άλλωστε πως μπορείς να το ξέρεις αυτό; Οι άνθρωποι αλλάζουν διαρκώς με διαφορετικό ρυθμό ο καθένας. Αυτό που βλέπεις σήμερα δε σημαίνει πως θα είναι έτσι και σε 1 χρόνο! Οπότε μάλλον είναι μεγάλη τύχη να βρεις τον κατάλληλο για πάντα. Είναι και θέμα προτεραιοτήτων, αλλά κι αυτές δεν αλλάζουν σάμπως; Μετά άλλοι συμβιβάζονται και μένουν, άλλοι όχι και χωρίζουν...
Δεν καταλαβαίνω που είναι το κακό στην ερώτηση "με τι ασχολεισαι" ή "ποια ειναι τα ενδιαφέροντά σου". Όταν με συστήνουν σε κάποιον το ρωτώ και χτίζουμε συζήτηση βάσει των απαντήσεων που δίνει ο καθένας μας.Αν κάποιος ειναι κακόπροαίρετος μπορει να εκλάβει (και να το δειξει) την οποιαδήποτε απάντηση ως "αναξια λόγου". Αν κάποιος ειναι καλόπροαίρετος μπορει να αναγάγει σε θέμα άξιο για συζήτηση και απαντήσεις που η πλειοψηφία θα θεωρούσε ανάξιες του "με τι ασχολεισαι".Δε βλέπω λοιπον πως η ίδια η ερώτηση είναι κακή ούτε γιατί θα πρεπει αυτοματα να υποθέσουμε πως ο ερωτών τη ρωτά με κακή πρόθεση. Η κατηγοριοποίηση του συνομιλητή θα γινει αναποφευκτα ασχετως με το το είδος της συζητησης.
#6 η κοπέλα, όντως δε βιώνει έρωτα. Συμφωνώ 100% με την Αμπα.Βιώνει καψούρα....καταστροφική, ανεκπλήρωτη, μεγαλειώδη κλπ κλπ.....Δε ρωτάει πως θα σωθεί, ρωτάει πως θα τον κάνει να την θέλει.Είναι καλό, για την ίδια, που το έπαθε σε μικρή ηλικία, γιατί έχει μεγάλο περιθώριο να αποκομίσει τεράστια γνώση από αυτή την κατάσταση.Κατά τη γνώμη μου πάντα, η εμπειρία της καψούρας, είναι πολύ σημαντική. Είναι μία κατάσταση, που σε βγάζει από τον εαυτό σου, που χάνεις τον εαυτό σου. Στην ουσία δεν έχεις εαυτό. Γίνεται πόλεμος με τα εγώ....Κάποια στιγμή βέβαια, εάν δεν υπάρχει κάποιο ψυχικό θέμα, κουράζεσαι να είσαι δυστυχισμένος. Οι νέοι έχουν πολύ αντοχή στην ερωτική κούραση.....Όταν περάσει αυτή η κατάσταση, βγαίνεις πολύ πιο δυνατός και συνειδητοποιημένος, αν θέλεις εννοείται, γιατί υπάρχουν και αμετανόητοι.Θα συμβούλευα την κοπέλα να μην τον εξιδανικεύει και να σκεφθεί γιατί της αρέσει τόσο πολύ ένας άνθρωπος, που δεν της φέρεται καλά ή έστω την απορρίπτει.Δε λέω, που δεν του αρέσει απλώς......αυτό είναι θεμιτό. Την κακοποιεί ψυχολογικά κι αυτή τον θέλει τρελά.Θα της έλεγα να σκεφθεί, τι ακριβώς προσπαθεί να επανορθώσει μέσω της αποδοχής του και να συμπληρώσω ότι είμαι σχεδόν βέβαιη ότι αυτή η αποδοχή, όπως τη φαντάζεται....δεν θα έρθει ποτέ.Επίσης δεν πιστεύω σε ηλικίες. Δεν περνάνε καψούρες όλοι οι νέοι ούτε οι 30ρηδες είναι τίποτα γάτοι, που κινούν τα νήματα της ψυχικής ζωής των λίγο μικρότερων.Αυτό που θα ήθελα να πω στην κοπέλα είναι, να χρησιμοποιήσει την εμπειρία, για να καταλάβει τον εαυτό της και ότι αξίζει σίγουρα καλύτερη συμπεριφορά.Αλλά προφανώς η εμπειρία δεν μεταδίδεται, οπότε θα της ευχηθώ .....καλά ξεμπερδέματα και να έρθει η ώρα, που θα το ν βλέπει και θα απορεί πως ήταν δυνατό να έχει φάει τέτοιο κόλλημα...
Μπορώ να κάνω 2 υποθέσεις: Είτε τους ακούστηκε γλυφτικό το πρώτο σου σχόλιο, είτε δεν συμφωνούν ότι η απάντηση στην 4 ήταν ωραία... Ποιός ξέρει. Μην ασχολείσαι με τέτοια πράματα, άσε τον κόσμο να έχει τη γνώμη του.
fraulitsa_fΕυχαριστώ για την παρηγοριά:))Δυσκολεύομαι να το καταλάβω..επίσης πολύ σπάνια μαυρίζω..Τέλος, ναι, πιστεύω πως δυσκολεύομαι να "αφήνω τους άλλους να έχουν τη γνώμη τους"¡¡
#2 Είναι άλλο πράγμα να αδιαφορεί κάποιος και άλλο να δείχνει αντιπάθεια. Η αδιαφορία, είναι απολύτως θεμιτή κατά τη γνώμη μου, όταν δεν υπάρχει συμπάθεια μεταξύ ανθρώπων. Είναι και δείγμα κοινωνικού πολιτισμού θα έλεγα. Η αντιπάθεια όμως, που εκδηλώνεται, απλά γιατί ο άλλος δεν είναι του γούστου μας, είναι μορφή βίας. Είναι κατά τη γνώμη μου, απρόκλητη επίθεση. Λέω απρόκλητη αφού η προσωπικότητα των άλλων ανθρώπων, δεν είναι από μόνη της ικανή αιτία, να προκαλέσει την εκδήλωση επιθετικής αντίδρασης.Μιλάω για περιπτώσεις, που δεν ταιριάζεις με τον άλλο ή ακόμα και αν ο άλλος εκφράζει μία αισθητική ή πολιτιστική θέση, που μπορεί να απεχθανόμαστε.Η δημοκρατία, είναι στοίχημα και καθημερινή άσκηση και η διάκριση μεταξύ δικαιολογημένης ενόχλησης, (άρα και εύλογης αντίδρασης) και διάθεσης υπεροχής, γενικά έναντι όσων δεν συμφωνούν με τα δικά μας πιστεύω, είναι απαραίτητη.Κατά τη γνώμη μου, ορθώς ενοχλείσαι όταν σου δείχνουν αντιπάθεια, ακόμη και άνθρωποι που δεν εκτιμάς, αν αυτή εκδηλώνεται αδικαιολόγητα.Όταν όμως αδιαφορούν, θα έπρεπε να χαίρεσαι, που σε απαλλάσσουν, από περιττές εξηγήσεις ή κοινωνικούς ελιγμούς.
#6Αγαπητή φίλη, ίδια ηλικία, ίδια διαφορά ηλικίας, παρόμοιες καταστάσεις αλλά ευτυχώς όχι σε τέτοιο βαθμό με σένα. Ωστόσο παρόμοια συναισθήματα. Ναι είναι εμμονή, ναι είναι ό,τι πιο δύσκολο να ξεκολλήσεις, ναι σε έχει για δεδομένη γιατί υπομένεις τα πάντα, ναι φταις και εσύ για όλο αυτό γιατί πολύ απλά το δέχεσαι και δεν έχεις θέσει όρια για να σε σέβεται, για να μην είσαι δεδομένη, για να μην είσαι θύμα... και ΝΑΙ θα σε χωρίσει ελαφρά τη καρδία μια μέρα και θα νιώθεις χαζή, ότι έχασες τη γη κάτω απ'τα πόδια σου και πως τελείωσαν όλα. Όχι δεν θα χουν τελειώσει. Αλλά ένα πράγμα μπορεί να σε σώσει πριν καλά καλά σε παρατήσει στα κρύα του λουτρού και σε ισοπεδώσει... πήγαινε σε ΨΥΧΟΛΟΓΟ!!! Δεν θα βρεις αλλού την λύση και στο χιλιοϋπογράφω! Μην το αναβάλεις, έπρεπε να σουν εκεί χθες! Εγώ δεν πρόλαβα στην αρχή γιατί δεν είχα καταλάβει όλο αυτό που γινόταν νωρίτερα μέχρι που με χώρισε μια μέρα των ημερών από το πουθενά.. το μόνο που χα καταλάβει είναι ότι η ψυχολογία μου ήταν χάλια και έτσι είχα κάνει από πριν μια αναζήτηση για ψυχολόγο, έκλεισα ραντεβού την επόμενη μέρα του χωρισμού και είδα πως τελικά το πρόβλημα ήταν κυρίως δικό μου, με βοήθησε όσο δεν μπορείς να φανταστείς και σίγουρα θα βοηθήσει και σένα!
Στο παρελθόν είχα μια ανάλογη ιστορία και -μάντεψε-κι εμένα ο ψυχολόγος με έσωσε!Δεν έβρισκα ρη δύναμη να χωρίσω,ένιωθα σαν υπνωτισμένη ,ότι αυτός μπορούσε να αποφασιζει για μένα κι εγώ δεν είχα την ικανότητα να αντιδράσω.Πήγα στον ψυχολόγο και του είπα βοήθεια ,πρέπει να χωρίσω.Σε ένα μήνα ο τύπος ήταν παρελθόν ,κι εγώ ένιωθα απέραντη ανακούφιση.
και γω σε αναλογη περιπτωση πηγα σε ψυχολογο,johnie walker τον ελεγαν και εκανε θαυμαστη δουλεια :) απο αυτα που διαβαζω ομως κρινω οτι μαλλον επρεπε να παω σε αλλον,θα ειχα γλιτωσει πολλα ξενυχτια και το συκωτι μου θα ηταν σε καλυτερη κατασταση
#7 Aυτή η ερώτηση έχει ερωτηθεί/απαντηθεί ν φορές. Αναρωτιέμαι αν αυτό γίνεται για κάποιο λόγο ή απλά γίνεται χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποια εξήγηση απο πίσω! #giakapoiologo
Για πες μου για πιο λόγο μεσα σε ένα μήνα έχω αρρωστήσει πέντε φορές,έχω πάει στο νοσοκομείο δύο,έχει χαλάσει ο λέβητας,έχει πλημμυρίσει το σπίτι και γλίτωσα παρά τσακ βαρβάτο τρακάρισμα; Θα σου πω εγώ,για κανέναν απολύτως λόγο. Αν γίνει σεισμός και πέσει το σπίτι σου εγινε για κάποιο λόγο; Αν είσαι τυχερός και σου πέσει το τζόκερ έγινε για κάποιο λόγο; ϊσως για τον ίδιο λόγο οι πιγκουίνοι είναι πτηνά αλλά δεν πετάνε,κολυμπάνε.Η απάντηση είναι γιατί ΕΤΣΙ!
Το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχει λόγος, στα παραδείγματα που έφερες υπάρχει λόγος. Π.χ. Αν πέσει το σπίτι σου επειδή έγινε σεισμός, ο λόγος είναι ο σεισμός. Ο λόγος για τον οποίο έγινε ο σεισμός είναι η κίνηση των τεκτονικών πλακών, ο λόγος για την κίνηση των τεκτονικών πλακών είναι ότι η Γη έχει λιωμένο πυρήνα κ.ο.κ. Το θέμα είναι ότι αυτοί που λένε ότι υπάρχει "λόγος" εννοούν ότι υπάρχει μια "ανώτερη δύναμη" ή κάτι τέτοιο, που έχει κάποιο σχέδιο, και ότι το κακό θα αντισταθμιστεί από κάτι καλό, ή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να συμβεί μετά το καλό. Πιο πολύ ως παρηγοριά το βλέπω.
#7 Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Πολλές φορές ο λόγος είναι ότι είμαστε ηλίθιοι και παίρνουμε ηλίθιες αποφάσεις. χαχα (δεν είναι δικό μου-δυστυχώς) #giakapoiologo
Ελενη,ειχα βρεθει και εγω σε μια παρομοια κατασταση,οχι βεβαια με τοσο εντονα στοιχεια αλλα ενιωθα οτι μετα απο εντεκα χρονια σχεσης δεν ειχα παρει αυτα που αξιζα και το μελλον μου αχνοφαινοταν,στην καλυτερη περιπτωση, αδιαφορο.Το ταιρι μου ηταν εκεινο που πηρε την αποφαση να χωρισουμε και στην αρχη απελπιστηκα και δεν το δεχτηκα,οταν ομως περασε ενας μηνας ενιωσα οπως δεν ειχα νιωσει ξανα αυτα τα εντεκα χρονια,εβλεπα τον κοσμο πλεον με τα δικα μου ματια,εκρινα τους ανθρωπους με τα δικα μου κριτηρια και επιτελους σταματησε να εξαρταται η ζωη μου,η καλοπεραση μου απο ενα ατομο.Πιστευω οτι ολοι μας πρεπει να κανουμε μια αναθεωρηση των σχεσεων μας, φιλικες/ερωτικες/οικογενειακες, εκτιμωντας την ποιοτητα τους και βαζοντας καμια φορα τον εαυτο μας πανω απο ολους και ολα,μονο τοτε σκεφτομαστε ξεκαθαρα και παιρνουμε τις καλυτερες αποφασεις.
#7 Αν όλα για κάποιο λόγο γίνονται γιατί τα bumble bees (στα ελληνικά λέει λέγονται βομβίνοι ή βομβίνια <3, εγώ μπάμπουρες τα έλεγα) είναι τόσο χνουδωτά, αλλά δεν κάθονται να τα χαϊδέψω;#giakapoiologo
Πιστεύω ότι σχετικά με την απάντηση 4 η Λένα μάλλον ήθελε περισσότερο να μας δώσει αναλυτικό ορισμό περί small talk. Όσο αφορά την κλασική μουσική ανεβαίνουν ακόμη όπερες στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Δεν ξέρω αν 300 χρόνια αργότερα θα ανεβάζουν τραγούδια του Τζάστιν Μπιπερ.
Θα συμφωνήσω. Δε νομίζω πως οι μουσικές που αναφέρονται είναι ολες ποπ -τριζουν τα κόκαλα του Μοτσαρτ... Μάλλον ηθελε να πει πως όλες εχουν κοινά στοιχεία, κοινά ακούσματα; να δεχτώ τους Arctic monkeys με τη Selena Gomez οτι ανήκουν στην ίδια ευρύτερη κατηγορία, αλλά αν πεις οτι ακούς ποπ δε νομίζω κανείς να φαντάζεται πως αυτο συμπεριλαμβανει παραδοσιακή ελληνική μουσική, ούτε Μπετόβεν.
Συμφωνώ απολύτως! Απλώς θυμήθηκα ότι την έκφραση "everything happens for a reason" μπορούμε να την αποδώσουμε στα ελληνικά με την παραπάνω παροιμία. Απλώς έχει επικρατήσει η μετάφραση της αγγλικής έκφρασης τα τελευταία χρόνια. Οι λέξεις αλλάζουν, η μοιρολατρεία παραμένει, λολ!
το καθε εμποδιο για καλο,εγω το χρησιμοποιω για να παρηγορω τους αλλους,δηλαδη να τους κανω να δουν τα θετικα που προκυπτουν απο κατι ασχημο που τους συνεβη. πχ δεν πηραν τον αδερφο μου στην ταδε δουλεια και του λεω δεν πειραζει καθε εμποδιο για καλο,θα βρεις κατι καλυτερο
@ $omg&3lol$ Αναλόγως στο παράδειγμα "δεν πηραν τον αδερφο μου στην ταδε δουλεια"και του λεω, δεν πειραζει, όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, θα βρεις κατι καλυτερο
#3Αγαπητή φίλη, υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας στον επαγγελματικό χώρο. Στην Ελλάδα έχουμε αναγκαστεί να γίνουμε πιο ευέλικτοι λόγω κρίσης. Ενώ στην Αγγλία υπάρχει σαφή περιγραφή της θέσης και των αρμοδιοτήτων σου. Εαν πχ είσαι product manager σε ελληνική εταιρία και απολύθηκε η γραμματέας σου, αναγκάζεσαι να κάνεις και τα γραμματειακά της δουλειάς σου. Εαν θες να παραδωθεί έμας φάκελος στον πελάτη σου και ο ένας κούριερ απολυθηκε ενώ ο άλλος έχει πάει στην άκρη της πόλης και εσύ βιάζεσαι να πάρεις έγκριση, θα τον πας επιτόπου μόνος σου. Στην Αγγλία αυτά δεν παίζουν. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν συγκεκριμένο job description και για όλες τις δουλειές υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα. Έαν τώρα εσύ κάνεις πράγματα που ποτέ οι άλλοι δεν έκαναν μέχρι σήμερα μπορεί να τους φαινεται παραξενο. Δεν είναι ότι αυτοί είναι τεμπέληδες και εσύ είσαι πιο εργατική. Στην Αγγλία, καλώς ή κακώς, λειτουργούνε με κουτάκια. Βεβαια εξαρτάται τι είδους πρωτοβουλίες παίρνεις. Εγώ, στην πρώτη μου δουλειά στην Ελλάδα μετα την Αγγλία, κουφάθηκα όταν μια συνάδερφος πήρε την σκάλα για να αλλάξει την λαμπα του διαδρόμου που είχε καεί, παρότι λόγω μεγέθους η εταιρία είχε άνθρωπο για αυτές τις δουλειές. Ο διευθυντής την λάτρεψε που πήρε πρωτοβουλία, ενώ εμεις οι υπόλοιποι θεωρούσαμε ότι το έκανε για γλύψιμο...
#6 Πρόσφατα βίωσα τέτοια περίπτωση (σε γυναίκα) δίχως να ξεκινήσει κάτι πιο προχωρημένο βέβαια. Ειλικρινά ένιωσα πολύ πληγωμένος και κομμάτια ψυχολογικά κυρίως γιατί τελικά δεν εκτίμησε το πόσο δίπλα της ήμουν (ιδίως σε μια στιγμή "φρίκης" της) και πόσο πολύ της έδινα συναισθήματα. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να βρίσκεις την δύναμη να στρίβεις δια της αξιοπρέπειας που λέω κι εγώ. Η υπομονή και η προσμονή για αλλαγή πολύ απλά αποβαίνουν μάταιες και σε εξοντώνουν. Σίγουρα εσένα σε πνίγει το άδικο γιατί ενώ εσύ είσαι άψογη εκείνος εξαπολύει όλη του την απρέπεια επάνω σου. Όμως ξέρεις ότι αρκετοί άντρες θα εκτιμούσαν την δική σου συμπεριφορά και θα ένιωθαν ευτυχισμένοι με τέτοιο κορίτσι δίπλα τους; Είναι δύσκολο να τους βρεις, το ξέρω, αλλά είσαι μικρή ακόμη και με πολλαπλές ευκαιρίες οπότε μην χάνεις χρόνο στο να βρεις αυτόν που πραγματικά αξίζεις.Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο και να νιώσεις την πραγματική ευτυχία :)
Είσαι λοιπόν ένα "καλό" παιδί. Δεν έχει σημασία τι και πόσα δίνουμε σε κάποιον. Δεν έχει καμία ουσία το "τα έδωσα όλα". Μπορεί απλά τα όλα για σένα για κείνον,-η να μην ήταν αρκετά ή πολύ απλά να μην τα ήθελε. Πρέπει να καταλαβαίνουμε πότε δεν υπάρχει η ανταπόκριση που θα θέλαμε και να αποχωρούμε. Αλλιώς, εμένα αυτό το "τα δίνω όλα" μου μοιάζει εκβιασμός: να δεί πόσο καλός,-ή είμαι και να μου δώσει αυτό που θέλω σαν αντάλλαγμα.
γιατι το "τα δινω ολα για να δει τι καλος που ειμαι" ειναι εκβιασμος? απλως "τα δινω ολα" γιατι αυτο μου βγαινει επειδη την θελω,αν αυτο ειναι αρκετο οκ,αν δεν ειναι θα πεσουμε λιγο στα πατωματα μεχρι να συνελθουμε,γιατι μας κατηγορεις για ψυχολογικους εκβιασμους? ως αλλο "καλο" παιδι παρεξηγηθηκα
7Γελάω με αυτούς που όταν γίνει κάτι καλό στη ζωή τους, γυρνάνε κοιτάζοτας τον πρότερο βίο τους και λένε στωικά: είδες, όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Αλλά μόνο τότε.#giakapoiologo
#3.Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνεις και πώς μπορεί να νιώθει ο καθένας από τους συναδέλφους σου εξαιτίας των επαγγελματικών σου μεθόδων και γενικότερα από τη συμπεριφορά σου,όταν συνεργάζεσαι μαζί τους.Βλέπω όμως σε διάφορα σημεία της ερώτησης είτε να υποτιμάς τους συνεργάτες σου είτε να τονίζεις τις δικές σου επιτυχίες.Για μένα το κλειδί είναι εδώ:"το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε κάποιο βόδι που έχει ως στόχο ζωής την ελάχιστη δυνατή δουλειά είναι να του δείξεις ότι παράγεις ωφέλιμο έργο Πηγή: www.lifo.gr".Δεν έχει καμιά όρεξη κανείς να αποδώσει τα εύσημα σε κάποιον,που τον υποτιμά.
6.Βαθιά ανασφάλεια βγάζει όλο αυτό. Ξέρεις πολύ καλά ότι ο τύπος σου φέρεται άθλια αλλά κολλάς, κι όχι από έρωτα (έλεος). Αλλά γιατι κάπου μέσα σου πιστεύεις ότι δεν αξιζεις τίποτα καλύτερο, ή γιατί επιζητείς την "τιμωρία" - μάλλον και τα δύο. Σύνελθε και προχώρα. Η ζωή είναι μπροστά σου, και είναι όμορφη.
3.Μα, σκέψου το λιγο. Είσαι νεοφερμένη στη συγκεκριμένη επιχείρηση κι όμως οι ιδέες σου πιάνουν, κι ανταμοίβονται με επαίνους και αυξήσεις από το αφεντικό. Και είσαι και ξένη. Φυσικά θα σε αντιπαθήσουν οι συνάδελφοι σου, ακόμα και αν δεν αισθάνονται περήφανοι γι' αυτό, ακόμα και αν δεν θέλουν να το ομολογήσουν. Λέγεται ανασφάλεια, ζήλεια... Ανεβάζεις τον πήχη και τους δυσκολεύεις. Και επίσης τους βάζεις έναν καθρέφτη στα μούτρα, "να, είστε στη χώρα σας - και άρα σε προνομιούχο θέση - αλλά εγώ είμαι καλύτερη". Συμβουλή μου: δώσε τους χρόνο να καταλάβουν ότι είσαι και αξιόλογος άνθρωπος σε προσωπικό επίπεδο, καλή παρέα, πιθανή φίλη... Μην κάνεις το λάθος να τους αρχίσεις στις ερωτησεις και να τους πιέζεις, θα σου βγει σε κακό.