Στο σημερινό «Α μπα»: μπέρδεμα από το πουθενά

Στο σημερινό «Α μπα»: μπέρδεμα από το πουθενά Facebook Twitter
65


__________________
1.


Γεια σου αμπα μου! Θα ηθελα
Την γνώμη σου σχετικά με ενα, καπως ευαίσθητο θεμα!
Τον τελευταίο καιρό(1 μηνα) βγαινω με ενα παιδι.
Ειναι συμφοιτητής μου (23 χρονων) και πρόσφατα μπήκε στην παρεα.
τρυφεκα τγενικΕιναιτρυφεροςη φαση πολυ γφασηπδιαφορετικη απο ο,τι ζησεχωζησμεχρι στιγμης! Το θεμα ειναι οτιωενωεεχουν υπαρξει αρκετές ιδιωτικές στιγμες δεν εχουμε προχωρήσει ακομα (λογω κ τεχνικων δυσκολιων). Εχω βασιμες υποψιες οτι το σεξ δεν θα ειναι καλο και αγχώνομαι. σημαντικρσημαντικοθεωρειςσχεσηε μια σχεση? Για μπαιζειρολο τουλάχιστον 50% ρολο. πως βαΓενιβαπως χειριστω? Δεν εχω λογους να ξεκοψω η μηπως το οτι φαινεται οτι δεν θα τα βρούμε στο σεξ βα αρκετειναιαρκετολογος? Να του μιλησω ευθεως? Φοβαμαι μην πληγωθει.
- Μπερδεμενη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ελπίζω ο λόγος που τα έγραψες έτσι να είναι ότι περπάτησε η γάτα σου πάνω στο πληκτρολόγιο και όχι ότι έπαθες εγκεφαλικό την ώρα που τα έγραφες. Τεχνικό πρόβλημα με άλλο τεχνικό πρόβλημα έχει τεράστια διαφορά, άλλα λύνονται, άλλα προσπερνιούνται, άλλα θέλουν γιατρό. Δεν είσαι βέβαια σε θέση να κάνεις διάγνωση, αλλά ούτε υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι. Αν δεν πετύχει το σεξ, δεν πέτυχε. Δεν είναι εγγύηση η επιτυχία ακόμη και όταν δεν υπάρχει κανένα τεχνικό ή άλλο πρόβλημα. Όχι, να μην του μιλήσεις ευθέως, ένα μήνα γνωρίζεστε, και δε νομίζω ότι σου περισσεύει κι εσένα η εμπειρία, είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να πεις καμιά πατάτα και να ακούσεις καμία χειρότερη μετά και να γίνετε μύλος. Δεν υπάρχει κάποιο μπέρδεμα για να είσαι μπερδεμένη. Δείξε καλή θέληση, και αν δεις ότι δεν, δεν. Δεν χρειάζεται τόση ανάλυση, ούτε είναι τόσο ευαίσθητο το θέμα. Αν δεν του βγαίνει τώρα μαζί σου δεν σημαίνει ότι δεν θα του βγει ποτέ στη ζωή του.

__________________
2.

Αγαπητή Α μπα,
Καταρχάς, συγχαρητήρια για τη στήλη Σου, συνήθως ταυτίζομαι με τις λογικοτατες απαντήσεις Σου! Το δικο μου θέμα δεν είναι βαθυστόχαστο Αλλά θέλω τη συμβουλή σου! Λοιπόν, έχω έναν φίλο τον οποίο ξέρω 6 Χρόνια και βρισκόμαστε καθε μέρα... Σχεδόν πάντα-αν όχι παντα- μιλάει πολυ κοντά μου και κάθε φορα η ανάσα του μυρίζει τόσο άσχημα που είτε κανω υπομονή ή κάνω διακριτικά πισω θέλοντας να μην τον προσβαλλω! Του το εχω αναφέρει αλλα δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται και να κάνει κάτι! Μια μερα λοιπόν του το είπα πιο "επιβλητικα" αλλα ευγενικοτατα διότι έχουμε αυτη αυτή την άνεση των τοσο χρόνων γνωριμίας! Εκείνος Όχι μόνο δεν το εκτίμησε αλλα το αμφισβήτησε και παρεξηγήθηκε και είχε μούτρα για όλη την ημερα....Και ρωτω: Γιατί ο ίδιος και γενικά οι άνθρωποι δεν εκτιμούν την ειλικρίνεια οταν είναι προς όφελος τους;
-Κατερίνα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Έλα βρε Κατερίνα που αναρωτιέσαι. Ο θυμός στις 99 από τις 100 φορές κρύβει από πίσω του συναισθήματα που ο κόσμος προτιμάει να κρατάει κρυφά γιατί δείχνουν αδυναμία: ντροπή, ζήλια, τέτοια. Ή θα το έπαιρνε κατάκαρδα και θα φερόταν σα να θέλει να ανοίξει η γη να τον καταπιεί, ή θα έμπαινε στην αντεπίθεση (αμφισβητώντας) και κρύβοντας την ντροπή (θυμώνοντας).


Κατά πόσο το είπες ευγενικότατα μόνο τη δική σου μαρτυρία έχουμε, αλλά δεν έκανες καθόλου άσχημα που του το είπες. Το ερώτημα είναι, τελικά προσπάθησε να το διορθώσει;

__________________
3.

 

Καλησπέρα, Κατά τη γνώμη σας η πολύ συχνή εναλλαγή περιστασιακών συντρόφων στη σεξουαλική ζωή κάποιου single προσώπου αποτελεί απαραίτητα έκφραση χαμηλής αυτοεκτίμησης/ πεποίθησης ότι δεν αξίζει μία μόνιμη σχέση/ αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς ή οποιασδήποτε παθολογίας? Γνωρίζω σεξουαλικά κατά μέσο όρο έναν την εβδομάδα και αυτό συμβαίνει για διάστημα έξι μηνών. Αυτή η υπερβολή μου προσφέρει excitement, αλλά προτιμώ τις φάσεις που είμαι ερωτευμένη σε σχέση. (δεν έχει προκύψει τελευταία).
- Κάποια.που.ευχαριστεί.εκ.των.προτέρων

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Και βέβαια όχι. Απόλυτο δεν είναι τίποτα στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτά είναι κοινωνικές κατασκευές, η «υπερβολή» είναι κάτι πάρα πολύ σχετικό και ανά κοινωνία και ανά εποχή. Στη σημερινή εποχή αν ήσουν άντρας δεν θα αναρωτιόσουν καν.


(Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να κρύβεται κάτι αυτοκαταστροφικό. Εσύ ρωτάς αν σημαίνει αυτό «απαραίτητα». Όχι απαραίτητα. Εσύ ξέρεις γιατί κάνεις ό,τι κάνεις καλύτερα από όλους.)

__________________
4.

Γιατί η ελευθερία φοβίζει; Τελικά γίνεται εχθρός, έτσι δεν είναι; Την βλέπεις, λες ότι είναι ωραία, βγάζεις λόγους με δυνατή φωνή για την αξία της, για να δείξεις ότι είσαι υπέρ της ελευθερίας, για να γίνεις νοητό παράδειγμα για τους άλλους (μες στο μυαλό σου), και στην επόμενη γωνία στρίβεις με ελαφρά πηδηματάκια για να μην σε πάρουν χαμπάρι από τον θόρυβο που κάνουν τα παπούτσια σου. Μετά αρχίζεις τα περί υποχρεώσεων, τα περί οικογένειας, τα περί γονιών, τα περί δικών σου παιδιών, τα των αναγκών του συζύγου, των δανείων για το σπίτι που ναι μεν ήταν 300.000 ευρώ και τεράστιο αλλά τι να κάνουμε που είναι καλό το σπίτι και κλπ κλπ.
Η στροφή από τον θαυμασμό της ελευθερίας στον θαυμασμό των δικών σου υποχρεώσεων, που τελικά υποχρεώσεις θέλεις να έχεις και όχι ελευθερία, κρατάει 1'. Όχι παραπάνω. Γίνεται αμέσως, και εδώ που τα λέμε είναι το πλέον αναμενόμενο αφού όλοι έχουν στρίψει με ελαφρά πηδηματάκια. Όλοι κουνούν το κεφάλι χαμογελώντας και κατανοώντας πλήρως την στροφή σου. Γίνεστε ένα.
Το θέμα τότε είναι: προς τι ο θαυμασμός στην ελευθερία; Γιατί δεν θαυμάζεις τις υποχρεώσεις; Είναι ανάγκη να βγάζεις λογύδρια υπέρ της όταν αυτό που λαχταράς είναι να μπεις στο λούκι και να κινάς τα γρανάζια του; Γιατι δεν λες από την αρχή 'ρε σεις εγώ αυτό θέλω, χέστηκα για τα άλλα'. Γιατί δεν βγάζεις φλογερούς λόγους για να υποστηρίξεις αυτό που θέλεις παρά υποστηρίζεις το άλλο, το ιδεατό;
- ο μικρός υποκριτής

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Με ποιο τρόπο είναι ελευθερία να μην αγοράζεις σπίτι και να πληρώνεις ενοίκιο; Γιατί κάπου πρέπει να μείνεις. Είναι καλύτερα να μένεις με τη μαμά και τον μπαμπά; Ή είσαι λιγότερο πιόνι όταν είσαι συγκρατημένος και αγοράζεις ένα σπιτάκι στα μέτρα σου; Μήπως είναι καλύτερα να κληρονομήσεις ένα; Με ποιον τρόπο θα μπορούσε κανείς να μην μπει στο λούκι και να μην είναι γρανάζι; Πιστεύεις ότι ελευθερία είναι να μην έχεις ανάγκη κανέναν και να μην έχεις καμία υποχρέωση; Ξέρεις ποιοι είναι οι μόνοι μπορούν να το κάνουν αυτό; Οι πάρα πολύ πλούσιοι. Οι φτωχοί και «ολιγαρκείς» «ελεύθεροι» είναι συνήθως ελεύθεροι πάνω στην καμπούρα των άλλων που τους περιθάλπουν.


Σίγουρα βλέπεις και κατανοείς τι είναι ελευθερία; Η άποψη ότι η σκλαβιά είναι ο μικροαστισμός είναι φιλοσοφία επιπέδου Moby.

__________________
5.


Όλοι στον πόνο μας χρειαζόμαστε κάποιον μόνο να μας ακούσει. Γιαυτό αρκετοί λένε τον πόνο τους σε έναν άγνωστο. Μου έχει τύχει σε διαδρομή λεωφορείου από Αθήνα Καισαριανή, να μου εξομολογηθεί άτομο όλη την ζωή του.
- Μαργαρίτα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Έτσι είναι, αλλά δεν αρκεί ένα πρόθυμο αυτί. Πρέπει να ανήκει σε κάποιον άγνωστο γιατί δεν μας ενδιαφέρει αν θα μας κρίνει. Απέναντι στους φίλους μας και τους συγγενείς μας θέλουμε να διατηρούμε ένα προσωπείο. Γι'αυτό είναι τόσο μεγάλη βοήθεια ο ψυχολόγος: είναι ένας άγνωστος που επιπλέον έχει σπουδάσει τα ανθρώπινα προβλήματα, και δεν μας ενδιαφέρει αν βαριέται ή όχι, επειδή τον πληρώνουμε. Και ο άγνωστος στο ΚΤΕΛ όμως καλός είναι.

__________________
6.

Αμπα μου, γεια σου!
Έχω τρεις φιλες, πολύ ωραίοι άνθρωποι, ευχάριστες παρουσίες, ωραία σχέση και άνεση μετάξι μας, έχουμε περάσει μαζί πολά καλα, ασχημα, μετρια, αλλαγες, τρελές,διασκεδαση κλπ κλπ. Αλλα έχουμε σκορπιστεί στους πέντε ανέμους και δεν είναι αυτό το πρόβλημα, αντιθέτως βρισκόμαστε ένα ρκετά μεγαλο χρονικό διάστημα το χρόνο και έχουμε την ίδια οικειότητα και αγάπη!
Όμως εδώ και καιρό ένα δίμηνο τώρα (από κοντά) Αμπα μου τα έχω παίξει, Κουράστηκα να ακούω προβλήματα, προβλήματα και πάλη το ίδιο και ξανά το ίδιο πρόβλημα της κάθε μιας.
Ειλικρινά δεν θέλω να βγαινω μαζί τους γιατί δεν περναω καλα και κουραστηκα να μιλάω για θέματα που δεν έχουν λύση!
Τι θέλω να πω :
Έχουμε υπερσυζητησει μία ερωτική απογοήτευση π.χ. το έχουμε πάρει από όλες τις οπτικές και από οποία σχισμή σε όλη την διάσταση και μετρώντας κάθε pixel της εικόνας που υπάρχει οκ τέλεια υπέροχα τελειώνει ή συζητήσει πάμε να διασκεδάσουν να το ξεχάσουμε να γελάσουμε, ε όχι ας επαναφέρουν την συζήτηση ξανά και ξανά και ξανά και ξανά !
Και ξέρεις τι Αμπα μου έχω και εγώ ένα παράπονο ότι αν κάποια στιγμή θέλω και εγώ να γκρινιαξω και να συζήτηση ένα ασήμαντο προβληματισμό, σκέψη δεν έχει χώρο γιατί δεν Ακούνε και εγώ έχω εξαντληθεί να είμαι ψυχολόγος, αλλά και όταν δημιουργείται χώρος για μένα δεν έχω ποια όρεξη.
Και έτσι λοιπόν αισθάνομαι ότι κάποια στιγμή θα κάνω μπαμ αλλά με πολύ βροντή!
Θα τους πω ότι δεν θέλω, αρνούμαι να ακούσω και θα πάω να βρω καινούριους φίλους να περνάω καλά και δεν αντέχω άλλο να ακούω μεμψιμοιρία και κλάψα!
Τι να κάνω αλήθεια σήμερα έκατσα ένα ολόκληρο τρίωρο κάνοντας pep talk στις δύο από τις τρείς για εκατοστή πέμπτη αυτή τη βδομάδα!
Τι να κάνω να σταματήσω να τις βλέπω τόσο συχνά, να τους μιλήσω τι?
Από την άλλη τις αγαπώ πολύ και θέλω τις βοηθήσω.
Μέχρι να απαντήσεις θα έχουνε χωριστεί ξανά αλλά θα ήθελα να ακούσω τη σκέψη σου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
- Τρα λα λα λα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πιστεύεις ότι περνάνε μια φάση, ή ότι είναι τελειωτικό το στάδιο; Οι φιλίες περνούν από διάφορα κύματα, άλλοτε κάποιος θέλει περισσότερο ντάντεμα, άλλοτε θέλει περισσότερη διασκέδαση, και οι ανάγκες δεν ταυτίζονται, αυτό δεν σημαίνει ότι η φιλία είναι κακή ή καταδικασμένη. Αν δεν περνάς καλά, φυσικά και να τις βλέπεις λιγότερο, δεν χρειάζεται να το ανακοινώσεις, ίσως αν αραιώσετε λίγο να είναι πιο ανάλαφρες οι συζητήσεις. Το καλύτερο βέβαια που μπορείς να κάνεις είναι να αλλάζεις την κουβέντα με προσοχή και αγάπη, και να μην περιμένεις να σου δοθεί βήμα για να μιλήσεις για τον εαυτό σου, απλώς ξεκίνα και μίλα. Αν δεν τους δώσεις την ευκαιρία να ασχοληθούν μαζί σου, μην παραπονιέσαι που δεν το κάνουν. Μην περιμένεις να εξαντληθεί κάποιο θέμα για να ξεκινήσει καινούριο (άλλωστε το έχετε εξαντλήσει προ πολλού). Η αφοσίωση σου υποθέτουν ότι είναι βγαλμένη από την καρδιά σου, οπότε κοίτα να είναι. Αν πραγματικά δεν ακούνε καθόλου τα δικά σου –που ειλικρινά αμφιβάλλω, αφού λες ότι είσαστε χρόνια φίλες και υπάρχει αγάπη – τότε πρέπει να τους πεις πώς αισθάνεσαι.


(Και μην κάνεις τον ψυχολόγο και κουράζεσαι. Δεν θέλουν λύσεις, ούτε συμβουλές. Να τα πουν θέλουν, εκατό και χίλιες φορές μέχρι να τα χωνέψουν.)

_________________
7.


Τον τελευταίο χρόνο βρίσκομαι σε μια κατάσταση ως ο μεσάζοντας μεταξύ των γονιών μου και του μικρού μου αδερφού. Είναι 17, δίνει πανελλήνιες και έπειτα από μια δύσκολη περίοδο που είχε, κάνει εδώ και καιρό συνεδρίες με ψυχολόγο. Σαν άτομο είναι εξαιρετικά δύσκολος, αρπάζεται με το παραμικρό και απορρίπτει την κάθε προσπάθεια διαλόγου (όσο ήπια/καλοπροαίρετα/ευγενικά/ ακόμα και για χαβαλέ κ' αν ξεκινάει), ειδικά αν αφορά την επίδοση του στο σχολείο ή τη γενικότερη του συμπεριφορά. Είναι εξαιρετικά ικανός και έχει όνειρα, το βλέπω, αλλά παρότι οι γονείς μας του προσφέρουν το καλύτερο που μπορούν για να καταφέρει στο στόχο του, αυτός πολύ συχνά αδιαφορεί, χάνει μαθήματα, δεν διαβάζει ούτε κοντά στις δυνατότητες του και απλά χαζεύει. Οι γονείς μου προσπαθούν και πηγαίνουν με τα νερά του, δεν τον καταπιέζουν, έχει διάφορες ελευθερίες που αντίστοιχα εγώ δεν είχα, δηλαδή έχουν αλλάξει και προσαρμοστεί στην κατάσταση, αλλά περιμένουν πράγματα από αυτόν και απογοητεύονται.
Ρε συ Α, μπά όμως, ειλικρινά νομίζω ότι τους έχει καβαλήσει. Σπουδάζω σε άλλη πόλη, επισκέπτομαι πολύ συχνά, και όταν είμαι εδώ υπάρχει αυτή η γενική ένταση και το μόνιμο άγχος για τον Νίκο και η πίεση των γονιών μου για "να-του-πω-εγώ-κάτι-γιατί-αυτούς-δεν-τους-ακούει" (που είναι αλήθεια, δεν υπάρχει τρόπος να τον πείσεις να σε ακούσει για κάτι όσο μικρό κ αν είναι αυτό). Στόχο έχει μια αρκετά υψηλόβαθμη σχολή σε τομέα κοντά στον δικό μου πράγμα που κάνει τους δικούς μου να ρίχνουν ακόμα περισσότερη πίεση πάνω μου επειδή "ξέρω". Το θέμα είναι ότι εγώ σαν μαθητής (δεν ήμουν σε καμία περίπτωση αριστούχος), αλλά αρκετά πιο συνεπής και προσπαθούσα να εκμεταλλευτώ στο μέγιστο ότι ευκαιρία μου έδωσαν οι δικοί μου. Δεν ξέρω πως να τους εξηγήσω ότι ο αδελφός μου δεν-είναι-εγώ, να μην έχουν τις ίδιες απαιτήσεις με μένα, γιατί λειτουργεί διαφορετικά. Παράλληλα όμως, προσπαθώ να εξηγήσω σε εκείνον ότι χρειάζεται να είναι λίγο πιο ευέλικτος και έξυπνος με τις επιλογές του και τη συμπεριφορά του, πολύ απλά γιατί είναι χρήσιμα χαρακτηριστικά που θα τον βοηθήσουν γενικά, πέρα από τις εξετάσεις και τις εντάσεις με τους γονείς.
Σε κάθε περίπτωση δε νομίζω ότι μπορώ να του "αλλάξω γνώμη" για να "στρωθεί να διαβάσει" αντί να χαζεύει τις ατελείωτες ώρες που κλείνεται στο δωμάτιο του ή βγαίνει, απλά αναρωτιέμαι αν μπορώ να γεφυρώσω κάπως το τεράστιο χάσμα που έχει δημιουργηθεί.
- stuck in the middle


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μην εξαντλείς την συνύπαρξη σου με την οικογένεια σου στον ρόλο του μεσάζοντα. Πολύ κακώς σου ανέθεσαν αυτό το ρόλο, και ενώ καταλαβαίνω ότι τον ανέλαβες επειδή είναι οι γονείς σου και επειδή είναι ο αδερφός σου, νομίζω ότι αυτός που πρέπει να επαναστατήσει είσαι εσύ. Ο αδερφός σου μπορεί να περνάει μια δύσκολη περίοδο, όμως τον έχει αναλάβει ψυχολόγος και υπεύθυνοι για αυτόν είναι οι γονείς του. Είναι βέβαιο ότι κι εσύ έχεις τα δικά σου προβλήματα. Σε ρωτάει κανείς γι'αυτά; Εσύ τους μιλάς γι'αυτά; Γιατί είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τα κάνεις στην άκρη για να φροντίσετε όλοι τον αδερφό σου; Αυτή η σημασία που του δίνετε όλοι, η μόνιμη ασχολία, σα να είναι το κέντρο της γης, μόνο καλό δεν του κάνει.


Οι γονείς σου προσπαθούν να μεταφέρουν ένα μέρος της ευθύνης τους, που ξέρουν ότι δεν χειρίζονται καθόλου σωστά, πάνω σου. Μην ψαρώνεις: αρνήσου την. Δεν έχετε την ίδια ευθύνη. Κι εσύ παιδί τους είσαι. Δεν εγκαταλείπεις κανέναν αν το αρνηθείς. Ίσα ίσα, αν του φέρεσαι όπως του φέρονται οι γονείς σου, χάνει μια πολύτιμη σχέση, την αδερφική. Κοίτα να υποστηρίξεις τον εαυτό σου και να υψώσεις το ανάστημα σου, να διεκδικήσεις την αυτονομία σου ως ξεχωριστός άνθρωπος με ξεχωριστά προβλήματα, γιατί αλλιώς σε μερικά χρόνια υπάρχει περίπτωση να γράφεις όλο πικρία ότι οι γονείς σου έδιναν περισσότερη σημασία στον αδερφό σου και εσένα δεν σε στήριξε κανείς.

65

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Γεια σου και σένα.Ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε να απευθυνόμαστε σε ειδικό πολύ καλά καταρτισμένο,δεν είναι τυχαίος.Οι συγκεκριμένοι εκπαιδεύονται άπειρα χρόνια, για να είναι σε θέση να επέμβουν αποτελεσματικά σε καταστάσεις όταν τους ζητηθεί.Διαφωνώ απολύτως με την άποψη που διατυπωνεις ότι ο ειδικός μάλλον δεν θα καταφέρει να βοηθήσει.Απολύτως.Είναι σαν να συστήνεις σε κάποιον που νοσεί να μην επισκεφθεί γιατρό διότι μάλλον δεν θα τον βοηθήσει.Παντελώς παράλογο.Οι γιατροί επεμβαίνουν πρωτίστως στις επείγουσες καταστάσεις.Τώρα,αν ο γιατρός που θα επέμβει δεν είναι αρκετά καταρτισμένος ή η ασθένεια δεν θεραπεύεται άμεσα ,είναι εντελώς μα εντελώς ξέχωρα ζητήματα .Μια καίρια θεραπευτική παρέμβαση όμως μπορεί να του αλλάξει την ζωή.
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο σε όσα γράφεις. Το να εξηγήσω από εδώ αναλυτικά τι εννοώ και να καλύψω όλες τις πλευρές χωρίς να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις είναι προφανώς ιδιαίτερα δύσκολο. Πολύ γενικά πάντως, μιλούσα για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πιστεύω πως ο ειδικός μπορεί να σε βοηθήσει όταν εσύ ο ίδιος πρώτα απ' όλους τους υπόλοιπους θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου και συνήθως σε αυτήν την ηλικία η ωριμότητα και η αυτοεπίγνωση σπάνια είναι στο επίπεδο που απαιτείται. Επίσης, οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ειδικούς σε τέτοιες φάσεις όπως οι Πανελλήνιες, η εφηβεία κλπ συνήθως αποσκοπούν στο να δουν άμεσα αποτελέσματα σε πρακτικά ζητήματα όπως πχ να αρχίσει ξαφνικά να διαβάζει, να αδυνατίσει ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Αυτό θεωρούμε ότι είναι ο σκοπός της ψυχοθεραπείας ή κ εαν είναι, μπορεί να επιτευχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα? Μετά από αυτές και άλλες πολλές σκέψεις κατέληξα να πω ότι το παιδί θα αναζητήσει βοήθεια όταν είναι χρονικά έτοιμος και σε θέση να τη λάβει πραγματικά, συμπληρώνοντας και πάλι πως αρκεί να μην κινδυνεύει η ζωή του έως τότε.
#7 Επίτρεψέ μου να σχολιάσω από τη θέση του ίδιου του αδερφού σου, έχοντας υπάρξει εκεί κοντά. Ό, τι κ να κάνεις/κάνετε δεν αλλάζει τπτ. Όλα θα γίνουν όπως είναι να γίνουν κ εσείς μόνο να επιδεινώσετε την κατάσταση θα μπορούσατε. Δεν θέλω να σε ζαλίσω με πράγματα που ίσως σκέφτεται ή νιώθει ο αδερφός σου αυτή την περίοδο, ο εγωισμός κ η "κακομαθημενιά του" όμως ενδεχομένως να έρχονται τελευταία στη λίστα. Είναι δύσκολο να καταλάβιυμε τους άλλους, ειδικά εάν είναι σε σύγχιση. Ακόμα και για τον ειδικό, μην τρέφετε πολλές ελπίδες τώρα. Είναι μεγάλες οι πιθανότητες να διακόψει ή ακομα και να τον διακόψουν οι ίδιοι οι δικοί σου αν δεν δουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όταν είναι έτοιμος θα αναζητήσει βοήθεια μόνος του με άλλη διάθεση και δύναμη. Μην στεναχωριέσαι για τα χρόνια που ίσως "χάσει" μέχρι τότε, εμπειρία θα του δώσουν. Όλα αυτά βέβαια με δεδομένο ότι δεν απειλείται η ζωή ή η σωματική του ακεραιότητα. Τα υπόλοιπα βρίσκονται κ βελτιώνονται όταν είναι η ώρα. Στην πράξη, συμφωνώ απόλυτα με τη Λένα και θέλω να υπογραμμίσω το "μην του στερείς την αδερφική σχέση". Γονείς έχει ήδη. Όσο λάθος κ αν είναι. Εσύ τι σχέση θέλεις μαζί του?Υ.γ. Χαιρετώ την παρέα μιας που μόλις βρήκα το θάρρος να σχολιάσω πρώτη φορά. Γεια σας, παιδιά! :)
Προσπαθώ να καταλάβω το σχόλιό σου. Αν αποδομείς τη σύσταση κράτους, νόμων κλπ, τύπου "είμαστε πιόνια ενός συστήματος" , τι αντιπροτεινεις; γιατί λάβε υπόψη, ο, τι παθογενες κρύβει κάθε άνθρωπος, θα το έχεις σε ό,τι σύστημα κοινωνίας υπάρχει, καπιταλιστικο, κομμουνιστής, θεοκρατικο, αναρχικό κλπ. Για παράδειγμα, αν την σκέψη να μείνεις στην παραλία την έχεις εσύ και άλλοι χίλιοι και ο χώρος δεν επαρκεί, δεν θα χρειαστεί να θεσπιστουν όρια; αν κάποιος θεωρεί ελευθερία, ενώ είναι στην παραλία, αφοδευσει εκεί που τρως, πώς χειρίζεσαι αυτήν την ελευθερία; πώς λοιπόν ορίζεις την έννοια πιόνι; οι άνθρωποι είναι πιόνια της ίδιας τους της ανθρώπινης, αδύναμης φύσης, ανεξαρτήτως συστήματος.
Συμπληρωματικά στον επιλογό μου, που με την έννοια της αδύναμης ανθρώπινης φύσης, μπορεί αυτό να ερμηνευτεί ως δικαιολογία ότι έτσι είμαστε δεν αλλάζουμε, αυτό μπορεί να αλλάξει με γνώση και διάθεση να κατανοούμε τα όριά μας και να μην πιστεύουμε ότι η δική μας ελευθερία είναι ανώτερη κάποιων άλλων.
Ο αποστολέας της ερώτησης 4 προσπαθεί να ρωτήσει κάτι πάρα πολύ πολύπλοκο μέσα σε 10 γραμμές. Και η αμπα προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό και πάλι με 10 γραμμές. Λάθος προσέγγιση και από τους 2. Τελοσπαντων για να μην μακρηγορώ ας προχωρήσω στη δίκη μου επιδερμική θέαση του θέματος.Για να το πω τελείως μπακαλίστικα: Ελευθερία και καπιταλισμός δεν πάνε μαζί. Ελευθερία και ιδιοκτησία δεν πάνε μαζί. Ελευθερία και κράτος δεν πάνε μαζί.''Με ποιο τρόπο είναι ελευθερία να μην αγοράζεις σπίτι και να πληρώνεις ενοίκιο; Γιατί κάπου πρέπει να μείνεις''.Στα σύγχρονα κράτη δεν πρέπει απλά να ''μεινεις κάπου''. Πρέπει να μείνεις εκεί που ''σε αφηνει'' το κράτος να μείνεις, που έχεις την άδεια, που έχεις πληρώσει το αντίτιμο. Αν εγώ θέλω να πάω να ζήσω στην παραλία που υποτίθεται ότι δεν ανήκει σε κανέναν, με σκηνή μπορώ να το κάνω; Όχι δεν μπορώ γιατί θα έρθει το σύγχρονο κράτος με τη μορφή του αστυνομικού και θα με μαζέψει. Αρα ο καπιταλισμός/το σύγχρονο κράτος σου λέει ότι θα μείνεις εκεί που σε αφήνω εγώ να μείνεις.''Είναι καλύτερα να μένεις με τη μαμά και τον μπαμπά; Ή είσαι λιγότερο πιόνι όταν είσαι συγκρατημένος και αγοράζεις ένα σπιτάκι στα μέτρα σου;''Πιόνι είσαι και στις δυο περιπτώσεις. Αλλά εδώ υπάρχει και μέτρο. Άλλο να έχεις ένα μικρό σπιτάκι και να προσπαθείς να μην έχεις πολλά πάρε δώσε με το κράτος και να κρατάς τις συναλλαγές σου στο μίνιμουμ και άλλο να έχεις 15 σπίτια, πισίνες και εξοχικά. Στην δεύτερή περίπτωση είσαι πιόνι μεγάλο, όμως επειδή έχεις λεφτά και σπίτια νομίζεις ότι είσαι ελεύθερος. Και επειδή οι άλλοι σε θαυμάζουν (οι άνθρωποι θαυμάζουν αυτούς που έχουν λεφτά) νομίζεις ότι είσαι και γαμάτος τύπος, άρα και ελεύθερος. Με λίγα λόγια ο καπιταλισμός ''εχει βίδα'' και αν την βρεις ''τρως με μια τσιμπίδα, στην Παρθενόπη χαρίζεις ένα τόπι''. Έρχονται οπότε αυτοί που έχουν βρει τη βίδα, (άλλοι μεγάλη βίδα και άλλοι μικρό γραναζάκι) και μας λένε ότι η ελευθερία δεν είναι να μην έχεις τίποτα αλλά να έχεις.''Με ποιον τρόπο θα μπορούσε κανείς να μην μπει στο λούκι και να μην είναι γρανάζι;''Με κανένα τρόπο. Όλοι γρανάζια είμαστε. ΟΜΩΣ. Υπάρχει και εδώ μέτρο. Μπορείς να είσαι μεγάλο γρανάζι μπορείς να είσαι και μικρό. Και εδώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι θέμα ΚΑΙ επιλογής όχι μόνο του αν έχεις ή όχι λεφτά.''Πιστεύεις ότι ελευθερία είναι να μην έχεις ανάγκη κανέναν και να μην έχεις καμία υποχρέωση;'' Για να απαντήσω και εδώ επιδερμικά: Ναι αυτό είναι. 'Η μάλλον καλύτερα, ναι είναι και αυτό.''Ξέρεις ποιοι είναι οι μόνοι μπορούν να το κάνουν αυτό; Οι πάρα πολύ πλούσιοι.''Οι πάρα πολύ πλούσιοι δεν είναι ελεύθεροι. Είναι ''ελευθεροι'' επειδή πληρώνουν για να είναι ''ελευθεροι''. Αρα πραγματικά ελεύθεροι δεν είναι.''Οι φτωχοί και «ολιγαρκείς» «ελεύθεροι» είναι συνήθως ελεύθεροι πάνω στην καμπούρα των άλλων που τους περιθάλπουν''Ανάλογά από πια πλευρά το βλέπει κανείς..Θα μπορούσε να πεις κανείς ότι οι ''επιτυχημένοι'' του σύγχρονων κρατών που ''περιθαλπουν'' έγιναν τέτοιοι επειδή πάτησαν στο κεφάλι τους ολιγαρκείς και τους ελεύθερους.''Σίγουρα βλέπεις και κατανοείς τι είναι ελευθερία;''Είναι τόσο βαθιά ριζωμένες οι αρχές του καπιταλισμού και του κρατισμού σε όλους...''Η άποψη ότι η σκλαβιά είναι ο μικροαστισμός είναι φιλοσοφία επιπέδου Moby''Φυσικά και ο μικροαστισμός είναι σκλαβιά. Όπως και η κάθε έξωθεν κατηγοριοποίηση που σου επιβάλλεται είναι σκλαβιά. Τι έχει το επίπεδο του Moby; Μουσικός είναι ο άνθρωπος όχι φιλόσοφος.
Μακράν το πιο σωστό σχόλιο.Επίσης το ότι είσαι πλούσιος δε σημαίνει ότι εχεις λύσει κ όλα σου τα προβλήματα που αφορούν την ελευθερία.Η ελευθερία δε σχετίζεται μόνο με την ιδιοκτησία.
Αμάν πια με την πιπίλα του καπιταλισμού!Έτσι όπως το εννοείτε εσύ και ο γράφων, για να αποκτήσει κανείς την "πραγματική" ελευθερία θα πρέπει να καταργηθούν οι οργανωμένες κοινωνίες και ο πολιτισμός και μετά τι; Το μπάχαλο.Και για να σου το πάω ακόμα παραπέρα, ποτέ δεν θα πάψουμε να εξαρτώμαστε από την τροφή για κρατηθούμε στην ζωή, οπότε πάει περίπατο η υπέρτατη ελευθερία. Κατά συνέπεια, η απόλυτη ελευθερία είναι ο θάνατος.Διαλέξτε και πάρτε.
Το ότι χρησιμοποιείς ως (αλληλένδετες; αλληλοσυμπληρούμενες;) εν πάσει περιπτώσει συγγενείς έννοιες τον καπιταλισμό και τον κρατισμό... Νομίζω αφαιρείς από μόνος/η σου κάθε εγκυρότητα από το σχόλιο.
6# προς στιγμη αγχωθηκα οτι γραφει η κολλητη μου τον πονο της στην αμπα! Κοριτσακι μου αν εισαι εσυ υποσχομαι να ειμαι πρηχτρα με τα δικα μου καθε δευτερη τριτη!
#4 καταρχήν ο φίλος από δω, δεν ορίζει τι εννοεί με την λέξη "ελευθερία". Γιατί πολλά ανησυχα και ατιθασα πνεύματα των προηγούμενων δεκαετιών κατ' επέκταση και ελεύθερα (με κάθε έννοια) και πάνω από μια φορές παντρεύτηκαν και σπίτια αγόρασαν και παιδιά έκαναν. Τώρα, τι εννοεί ο μικρός υποκριτης ως ελευθερια και τι δε δύναται να κατακτησει ίσως άλλο τραίνο. Άλλωστε μια τεράστια σκλαβια είναι η πεποίθηση ότι "ναι, είμαι ελεύθερος".
#7 Οι γονείς σου σου έχουν αναθέσει τον ρόλο της νταντάς/συμβούλου. Δεν είναι κακό να νουθετείς και να συμβουλεύεις τον αδερφό σου βέβαια αλλά οχι επειδή στο ζητάνε οι δικοί σου. Σπουδάζεις, έχεις τα δικά σου άγχη και προβλήματα, το να σου φορτώνουν και το τεράστιο βάρος του να πείσεις τον αδερφό σου να διαβάζει και να πετύχει στις πανελλήνιες τον στόχο του το βρίσκω λίγο ανεύθυνο εκ μέρους τους. Εχουν καλή πρόθεση φαντάζομαι όμως δεν καταλαβαίνουν οτι σε επιβαρύνουν με τις πράξεις τους. Μίλα τους και εξήγησέ τους πως νοιώθεις
No 4Από τις πιό απλοικές και ανόητες ερωτήσεις στην κατηγορία των ''ερωτήσεων που νομίζουν ότι θέτουν κάποιο βαθυστόχαστο φιλοσοφικό ερώτημα'' στο Αμπα.
#3"η πολύ συχνή εναλλαγή περιστασιακών συντρόφων στη σεξουαλική ζωή κάποιου single προσώπου αποτελεί απαραίτητα έκφραση χαμηλής αυτοεκτίμησης/ πεποίθησης ότι δεν αξίζει μία μόνιμη σχέση/ αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς ή οποιασδήποτε παθολογίας?"Αυτή η "ψυχολογία του κwλου" που ανακυκλώνεται από τις παρέες και τα σχόλια στο διαδίκτυο περί του τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τους singles που γλεντούν την σεξουαλική τους ελευθερία πρέπει κάποια στιγμή να πάψει. Πήραμε δυό-τρεις φράσεις από τα περιοδικά και τις κάναμε καραμέλα...Τίποτα δεν κρύβεται. Το κάνουν επειδή ΜΠΟΡΟΥΝ!ΔΕΝ μπορούν όλοι να βρούν κι από έναν πρόθυμο σεξουαλικό παρτνέρ ανά εβδομάδα. Κάποιοι δεν βρίσκουν ούτε σε ένα χρόνο!Ας το χωνέψουμε (όσοι είναι ζηλιάρηδες για την ζωή των άλλων) και πάμε παρακάτω. Δεν θα βγάλουμε τον άλλο κόσμο σκάρτο επειδή δεν συμμορφώνεται στα δικά μας δεδομένα!
#4 Δεν αντιλαμβανόμαστε όλοι τις έννοιες με τον ίδιο τρόπο.Έχω την αίσθηση ότι βάπτισε άλλος ως ελευθερία, την όλως θεωρητική δυνατότητα που θα ήθελε να είχε,λέμε τώρα..., να ελαφρύνει τον εαυτό του από την ανάγκη για επίγεια,(πολυτελή),αγαθά και να σκίσει τους αιθέρες ως τα πετεινά του ουρανού. Χρησιμοποιώντας δε αυτήν την φλογερή θεωρητική επιθυμία ως ατραξιόν, κατόρθωσε να αποκομίσει ερωτικής φύσης οφέλη,από άλλον τινα,ο οποίος γοητευμένος από;... παραδόθηκε,για να διαπιστώσει εκ των υστέρων,ότι καλή η θεωρία,αλλά στην πράξη φαίνονται όλοι.Ο περί ου ο λόγος δεν απετάχθη του πλούτου,αλλά επέστρεψε στην τακτοποιημένη ζωούλα του,κονιορτοποιώντας κάθε ελπίδα και προοπτική σχέσης.Οι στοιχειώδεις επιφυλάξεις είναι θέμα συναισθηματικής επιβίωσης κάποιες φορές.Παρά τους ισχυρισμούς τους,δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλοπροαίρετοι απέναντί μας.Κρατάμε τις κεραίες μας τεντωμένες γενικώς...Εύχομαι ολόψυχα να μην το ξαναπεράσεις αυτό.
#3 Το να αλλάζεις συχνά συντρόφους δε σημαίνει οτι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση απαραίτητα. Ναι, θα μπορούσες να το κάνεις αν είχες χαμηλή αυτοεκτίμηση και αποζητούσες επιβεβαίωση και τότε θα ήταν ένα πρόβλημα. Αν το κάνεις γιατί απλά σε ευχαριστεί και νοιώθεις καλά με τον εαυτό σου τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.Αν θες μια μόνιμη σχέση τότε προσπάθησε να βρεις μία, ίσως η συχνή εναλλαγή συντρόφων δε σε καλύπτει πλέον. Η σεξουαλική σου ζωή δεν σου δίνει ούτε αφαιρεί αξία. Είναι επιλογή σου και όσο εσύ νοιώθεις καλά και δε βλάπτεις κάποιον δε βλέπω λόγο ανησυχίας
#1 Έλεος βρε συ... Αυτό δεν ήταν κείμενο, οδοστρωτήρας ήταν! Το να ρίχνεις άλλη μια ματιά σε αυτό που έγραψες (είτε είναι απ'το κινητό είτε από pc είτε με το χέρι) δείχνει μια στοιχειώδη ευγένεια προς αυτόν που θα το διαβάσει (και δεν θέλει να βγάλει τα μάτια του!!). Δεν μιλάω για μικρολαθάκια, τόνους κλπ, αλλά τα βασικά μπορούμε να τα διορθώσουμε! Ειδικά όταν ζητάς απ'τους άλλους τον χρόνο τους (για να σου απαντήσουν), αφιέρωσε κι εσύ 5 λεπτάκια παραπάνω, να ξανακοιτάξεις αυτό που έγραψες.
#3 Και γιατί επιδιώκεις επί έξι μήνες το excitement κατ αυτόν τον τρόπο;Γιατί σου χρειάζεται το excitement κατ αρχάς;Νιώθεις λίγο down χωρίς αυτό;Αν ισχύει αυτό,πρωτίστως πρέπει να σε ρωτήσει κάποιος αν λαμβάνεις μέτρα σωματικής και ψυχικής ασφάλειας.Αν όχι,ξέρεις πού πρέπει ν αποτανθείς.Εσύ η ίδια αναρωτιέσαι κάποια πράγματα τα οποία ενδέχεται να πρέπει ν απαντηθούν αρμοδίως.
#1 Μήπως εννοείς ότι δεν σε ελκύει διότι από τις πρώτες προσεγγίσεις δεν σου άρεσε; Αν δεν άλλαξες γνώμη,λόγω προκαταρκτικών,δεν έχεις λόγο να προχωρήσεις,εφ όσον τελικά δεν θες. Μπορείς να βρεις μια διακριτική δικαιολογία,η οποία όμως θα περνάει σαφώς το μήνυμα για να μην τρέφει ελπίδες και να το διακόψετε με ήπιο τρόπο. Έχεις πολύ διάβασμα, δεν έχεις πολλά κέφια,δεν είσαι σε φάση,δεν νομίζεις ότι αυτή την περίοδο θες κάτι παραπάνω από παρέα,έχεις τις κλειστές σου,δεν είσαι καλή παρέα,δεν το βλέπεις, έχεις άλλα στο κεφάλι σου, δεν προσφέρεσαι,δεν θες να τρως τον χρόνο του,θα ήθελες να κάνεις και άλλα πράγματα,δες τι θα λειτουργήσει ανασχετικά, χωρίς να τον θίξεις και να τον ρίξεις κατά το δυνατόν. Επέμεινε ευγενικά και σταθερά σε αυτό το πλαίσιο.
Υδραυλικό πρόβλημα έχει ο άνθρωπος. Τι να της αρέσει δηλαδή; Αυτά δεν λύνονται ούτε με δικαιολογίες ούτε με επίθεση. Δοκιμάζει αν το θέλει και βλέπει πώς θα πάει (σιγά μην τραυματιστεί αν δεν τους κάτσει το σεξ δηλαδή στη σχέση ενός μηνός!) ή κόβει λάσπη λέγοντας "δεν νομίζω ότι θα τα βρούμε ερωτικώς". (ειλικρινεια χωρίς μπρουταλιτέ)
#4.Δεν κατάλαβα τι θεωρείς ελευθερία.Να την αράξεις στου Ξαπλόπουλου;Να μην προσπαθείς για τίποτα;Οι ελεύθεροι άνθρωποι είναι κύριοι του εαυτού τους.Είναι σε θέση να αποφασίζουν για την πάρτη τους.Κι αυτό θέλει κόπο,γιατί οι επιλογές δεν προσφέρονται δωρεάν,έχουν αντίτιμο.Άμα με ταϊζει η μάνα μου πχ,δεν μπορώ να διαλέξω ανάμεσα σε φακές και παστίτσιο.Για να αποφασίσω ελεύθερα τι φαγητό θέλω εγώ για μένα,πρέπει να μπορώ να μου το εξασφαλίσω.Το ίδιο ισχύει και για τα σπίτια και για τις σχέσεις και για όλα.Και ναι αυτά πάνε πακέτο με τις υποχρεώσεις.Έτσι γίνεται σ'αυτόν τον κόσμο.Σε κάποιο ονειρικό σύμπαν μπορεί οι επιλογές να είναι απεριόριστες και να μην έχουν κόστος.