Αυτοπαγίδευση και μετά θυσία

Αυτοπαγίδευση και μετά θυσία Facebook Twitter
0

Υπόθεση εργασίας: Εάν δεν κλείσει η συμφωνία εντός του Ιουνίου τότε χρήματα δε θα υπάρχουν—όχι μόνο προς πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων—αλλά ούτε για μισθούς και συντάξεις τον Ιούλιο.

Σε περίπτωση δηλαδή που η Ελλάδα "κερδίσει" παράταση καταβολής των προγραμματισμένων δόσεων, τότε θα χρεοκοπήσει έναντι των εσωτερικών οφειλών της. Ο κ. Τσίπρας στερείται έτσι της πολυτέλειας μιας "ηρωικής" χρεοκοπίας εις βάρος των εξωτερικών δανειστών και είναι ο ίδιος αναγκασμένος να αθετήσει ό,τι ακριβώς εκείνος υποτίθεται πως υπερασπίζεται.

Η εσωτερική πτώχευση θα αναπαράγει ένα ήδη κακό οικονομικό στιγμιότυπο, όπου η θνησιγένεια θα είναι μεν ορατή χωρίς όμως να αποκτά την πλήρη έκταση μιας μη-αναστρέψιμης χρεοκοπίας. Το έδαφος για κάτι τέτοιο θα έχει "στρωθεί" από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, τη σκανδάλη όμως θα έχει πατήσει η Ελληνική κυβέρνηση.

Με το λαϊκό πρόσταγμα να στηρίζει τη ριζοσπαστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά—από την άλλη—όντας ταγμένο σαφώς αντίθετα σε ένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη—με τους Έλληνες δηλαδή να αναγνωρίζουν το χείριστο συγκριτικά με το κακό και επώδυνο—η πτώση του υφιστάμενου κυβερνητικού σχηματισμού είναι δεδομένη.

Η εσωτερική πτώχευση θα αναπαράγει ένα ήδη κακό οικονομικό στιγμιότυπο, όπου η θνησιγένεια θα είναι μεν ορατή χωρίς όμως να αποκτά την πλήρη έκταση μιας μη-αναστρέψιμης χρεοκοπίας. Το έδαφος για κάτι τέτοιο θα έχει "στρωθεί" από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, τη σκανδάλη όμως θα έχει πατήσει η Ελληνική κυβέρνηση. Με τους δανειστές ταγμένους υπέρ μιας υπό-όρους διάσωσης και με την κ. Μέρκελ να μην έχει τραβήξει—επί της ουσίας—ποτέ το χαλί κάτω από τα πόδια των Ελλήνων, το Ευρωπαϊκό στερέωμα θα ορθοποδήσει σε μια επίφαση—και ίσως όχι μόνο επίφαση—αλληλεγγύης.

Κατά συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει "διασώσει" την Ευρώπη ολόκληρη, όχι όμως δια του "βίου και της πολιτείας του" αλλά δια της κατάρρευσης του ιδίου. Στο εσωτερικό μέτωπο, ο κρατισμός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, σε επίπεδο κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού μοντέλου, όπως άλλωστε αυτός συνεχίστηκε και εκφράστηκε στην πιο σκληρή και αυθεντική εκδοχή του από τον ΣΥΡΙΖΑ—ο κρατισμός της μεταπολίτευσης, στην κυριολεξία και σε όλο του το μεγαλείο—θα έχει καταρρεύσει. Ας ελπίσουμε για κάτι νέο στη θέση του...

ΥΓ: Και κάπως έτσι στην πραγματικότητα ολοκληρώνεται μία κατά τα άλλα "θεωρία παιγνίων".

Ο Αλέξης Δημητρακόπουλος είναι ιστιοπλόος και σύμβουλος επιχειρήσεων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

Στήλες / Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

«Το τραγούδι δεν το φέρνει ο άνεμος»: Ανοιχτή επιστολή του μουσικοσυνθέτη για το ζήτημα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ