Απεργία την Πρωτομαγιά

Είχα έναν μαύρο σκύλο, το όνομά του ήταν κατάθλιψη***

Είχα έναν μαύρο σκύλο, το όνομά του ήταν κατάθλιψη*** Facebook Twitter
5

Το παραπάνω βίντεο ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), όπως και τα στοιχεία που θα παραθέσω παρακάτω.


Τουλάχιστον 350 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από κατάθλιψη.


Η κατάθλιψη προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άντρες.


Περίπου 1 εκατομμύριο άτομα τον χρόνο αυτοκτονούν.


Για κάθε 1 άτομο που αυτοκτονεί, υπάρχουν άλλα 20 άτομα που κάνουν απόπειρα.

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από θλίψη, έλλειψη ενδιαφέροντος, αισθήματα ενοχής και χαμηλής αυτοεκτίμησης, διαταραχές ύπνου και όρεξης, αίσθημα κόπωσης και φτωχή συγκέντρωση. Η ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει στην καθημερινή του ζωή μειώνεται και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις οδηγείται στην αυτοκτονία. Σε ήπιες μορφές μπορεί να θεραπευτεί με φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε πιο σοβαρές μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. (αυτό αποτελεί έναν μικρό ορισμό με βάση τη σελίδα του WHO, γι'αυτό μην βιαστείτε να κάνετε αυτοδιάγνωση)

Σπάνια θα δω στην τηλεόραση κάποιον ψυχίατρο να μιλάει για τις ψυχικές διαταραχές εκτός κι αν η εκπομπή έχεις ως βασική θεματολογία την υγεία.

Η αφορμή για να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο ήταν μια πρωινή εκπομπή που παρακολουθούσα, η οποία κατάφερε πολύ εύκολα να με εξοργίσει. Θα ήταν το πιο εύκολο πράγμα να άλλαζα κανάλι και να αδιαφορούσα για την άγνοια που μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σαν γρίπη, αλλά όταν η τηλεόραση ασκεί τέτοια επίδραση στους τηλεθεατές, η αδιαφορία είναι καταστροφική.


Κατά καιρούς έχω παρακολουθήσει δεκάδες γυναικολόγους να μιλάνε για το θαύμα της ζωής και τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, δεκάδες διαιτολόγους να μιλάνε για το λίπος που αποθηκεύεται στην περιφέρεια, μα σπάνια θα δω στην τηλεόραση κάποιον ψυχίατρο να μιλάει για τις ψυχικές διαταραχές εκτός κι αν η εκπομπή έχεις ως βασική θεματολογία την υγεία.


Γιατί;


Γιατί περιορίζουμε την ψυχική υγεία μέσα στα 45 λεπτά μιας εκπομπής με πολύ χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης; Γιατί δεν πολεμάμε πιο πολύ να περιορίσουμε το μέγεθος αυτού του ταμπού στην ελληνική κοινωνία;

Φυσικά και δεν μπορώ να ΜΗΝ ασχοληθώ με τις πρωινές εκπομπές και τις μεσημεριανές, όταν τα ποσοστά τηλεθέασης τους είναι τόσο υψηλά κι όταν ο κάθε παρουσιαστής ή συμμετέχων έχει το δικαίωμα να τοποθετείται επί θεμάτων τα οποία δεν γνωρίζει και μπορεί να μιλάει μόνο με βάση προσωπικές του εκτιμήσεις - ''έχω έναν φίλο, που είχε έναν ξάδερφο που του είπε η θεία του ότι είχε την κουμπάρα της με κατάθλιψη'' . Γιατί αυτό το 30% που τον ακούει και σχηματίζει άποψη μόνο από αυτόν χωρίς να μπει στη διαδικασία να ψάξει, να διασταυρώσει, να μελετήσει, να αναρωτηθεί, είναι οι τηλεθεατές που αύριο θα χλευάσουν έναν σχιζοφρενή, θα στερήσουν από το καταθλιπτικό παιδί τους την βοήθεια ενός ειδικού, θα ονομάσουν τον ψυχίατρο τρελογιατρό, θα γυρίσουν την πλάτη στη διπολική διαταραχή και τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, θα νιώσουν ένοχοι και αδύναμοι όταν θα έρθουν αντιμέτωποι οι ίδιοι με κάποια από τις ψυχικές διαταραχές και δεν θα αναζητήσουν ποτέ βοήθεια.

Οι διαταραχές της ψυχικής μας υγείας είναι μια πραγματικότητα και αν δεν μιλάμε γι'αυτές κάνουμε βήματα προς τα πίσω.


Επιτέλους πρέπει να υπάρξει ένας αντίλογος για εκείνους τους ανθρώπους που θεωρούν την ψυχοθεραπεία χάσιμο χρόνου και μόδα . Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να παραδέχονται ανοιχτά ότι πάσχουν από κατάθλιψη, ότι κάνουν ψυχοθεραπεία, ότι λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή είναι ένα ισχυρό όπλο για την εξάλειψη αυτού του στίγματος.


Δεν είναι αδυναμία, δεν είναι ντροπή, δεν είναι γεγονός κατακριτέο.


Ας ανοίξουμε αυτό το μυαλό που κουβαλάμε λίγο παραπάνω, όχι μόνο για εμάς και τους γύρω μας, αλλά και για τα παιδιά που θα φέρουμε σε αυτή την κοινωνία, την γεμάτη στερεότυπα και προκαταλήψεις.


Το ΕΣΡ ας μην περιορίζεται μόνο σε πρόστιμα για βωμολοχίες , αλλά ας ασχοληθεί και με τις ανακρίβειες που βομβαρδίζουν καθημερινά χιλιάδες άτομα.


Εάν θέλετε να αφιερώσετε ένα τέταρτο της εκπομπής σας στην κατάθλιψη, καλέστε κάποιον ειδικό να μιλήσει γι'αυτήν κι αφήστε τις εκφράσεις έκπληξης κάθε φορά που κάποιος παραδέχεται ανοιχτά ότι πάσχει από αυτήν. Δεν είναι δα και τόσο εξωπραγματικό, είναι πολύ πιο κοντά μας από όσο νομίζετε.

5

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Εγω ειχα διαβασει το βιβλιο το οποιο ηταν πολυ ωραιο, αυτο βεβαια που ειναι το πιο περιεργο για μενα ειναι οτι τα suicide rates ειναι υψηλοτερα στους αντρες και με σχετικα μεγαλη διαφορα, ισως να μη σχετιζετε τοσο η καταθλιψη με την αυτοκτονια;;; παραλογο μου φαινετε αυτο βεβαια.
Δεν είναι ότι προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες, αλλά απλά για εκείνες είναι κοινωνικά αποδεκτό να παραδέχονται αδυναμία, να αναζητούν βοήθεια και άρα να επισκέπτονται γιατρούς και να εμφανίζονται στα στατιστικά. Αυτό εξηγεί και τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας στους άντρες, εφόσον εκείνοι αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μέχρι «τελικής πτώσεως ».
Είναι αλήθεια οτι οι άντρες ζητάνε βοήθεια λιγότερο συχνά. Πάντως όντως προσβάλει τις γυναίκες πιο συχνά και αυτό οφείλεται στις ορμονικές διαφορές μεταξύ των δυο φύλων. Τα οιστρογόνα κάνουν το άτομο πιο συναισθηματικό και επιρρεπές στις μεταβολές της διάθεσης ενώ η τεστοστερόνη αντίθετα, μπορεί να προστατεύσει απο τη κατάθλιψη.