Στο peak της γρίπης

Στο peak της γρίπης Facebook Twitter
0

Ο βήχας που ακούτε στο βάθος του γραφείου, το φτάρνισμα κάπου δίπλα σας και ο κρυωμένος ή συναχωμένος συνεπιβάτης σας στο μετρό, το ταξί ή το αεροπλάνο δεν είναι ακίνδυνοι, όπως νομίζαμε μέχρι πρόσφατα. Κι ας τηρούν οι ίδιοι όλα τα μέτρα υγιεινής. Κι ας φταρνιστούν πάνω στο μαντηλάκι ή το μανίκι τους, όπως υπαγορεύουν οι οδηγίες υγιεινής. Πρώτον γιατί η γρίπη σκοτώνει (ήδη έχουμε 62 θύματα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά φέτος από την εποχική γρίπη στην Ευρώπη και την Αμερική) και δεύτερον γιατί τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτάρνισμα, από την εμφάνιση του Η1Ν1 του 2009 και μετά, είναι ικανά να μας μολύνουν αιωρούμενα στο δωμάτιο ή το μέσο μεταφοράς στο οποίο βρισκόμαστε ακόμα και μια ώρα μετά. Εντός του λεωφορείου, του τρένου ή του μετρό, η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος γρίπη είναι εξαπλάσια από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο χώρο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Virginia Tech. Στην Ελλάδα της οικονομική κρίσης, σε όσους δεν είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα τα μέσα μαζικής μεταφοράς μάλλον συστήνεται να μην το κάνουν την περίοδο του peak της γρίπης, που υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι και τον Μάρτιο. Η έρευνα των Αμερικανών ειδικών έδειξε ότι τα λεωφορεία και τα τρένα της γραμμής απειλούν με υψηλή μολυσματικότητα τους επιβάτες τους, αν αυτοί δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες διαδρομές. Από την άλλη, όσοι χρησιμοποιούν συχνά τα ΜΜΜ έχουν αποκτήσει ανοσία στα επικίνδυνα σταγονίδια που αιωρούνται μέσα σε αυτά. Το σήμα κινδύνου, ωστόσο, από τη διεθνή μελέτη (που, εκτός από τα γνωστά μέχρι σήμερα σταγονίδια της γρίπης, μελέτησε και εκείνα που είναι πολύ μικρότερου ειδικού βάρους, αλλά αντίστοιχα μεγάλης μολυσματικότητας) εστιάζει στην εξής φράση: « Ένα φτάρνισμα αρκεί για να μολύνει ένα ολόκληρο δωμάτιο επί μια ώρα και να μεταδώσει τη γρίπη σε οποιονδήποτε βρίσκεται ή εισέρχεται στον χώρο».

Μύθοι και αλήθειες για τον ιό της γρίπης

Το εμβόλιο της γρίπης δεν μπορεί να σας μολύνει με τον ιό της γρίπης.

ΣΩΣΤΟ: O ιός που περιλαμβάνεται στο εμβόλιο είναι νεκρός ή απενεργοποιημένος και δεν προκαλεί μόλυνση.

Η γρίπη είναι το ίδιο με τη «στομαχική γρίπη», που επίσης είναι συχνή φέτος.

ΛΑΘΟΣ: Η εποχική γρίπη και η Η1Ν1 συχνά μπορεί να έχουν ως συμπτώματα διάρροια και εμετούς, άλλα πρόκειται για γρίπη που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και όχι το γαστρεντερικό .

Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για να εμβολιαστεί κάποιος.

ΣΩΣΤΟ: Η έξαρση της γρίπης υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαρτίου και, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να συστήνεται και σήμερα, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν διαρκώς, γι' αυτό και δημιουργούνται καινούργια εμβόλια κάθε χρόνο.

ΣΩΣΤΟ: Η σύνθεση των εμβολίων κάθε χρόνο οφείλει να είναι διαφορετική και βασίζεται στην παρατήρηση των αλλαγών των στελεχών της γρίπης ετησίως από τα παγκόσμια κέντρα παρακολούθησης της γρίπης

To φετινό εποχικό εμβόλιο κατά της γρίπης περιέχει τρία στελέχη της γρίπης.

ΣΩΣΤΟ: Το φετινό εμβόλιο βασίστηκε στα στελέχη της γρίπης που επικράτησαν στο Νότιο Ημισφαίριο το προηγούμενο εξάμηνο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το στέλεχος Η1Ν1, το οποίο στην Ελλάδα επικρατεί από τον Δεκέμβριο του 2010 στο μεγαλύτερο ποσοστό των μολύνσεων που καταγράφηκαν.

Το πλύσιμο των χεριών είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς για να προστατευθεί από τη γρίπη.

ΛΑΘΟΣ: Το εμβόλιο θεωρείται το ικανότερο και πρώτο μέτρο για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη. Το πλύσιμο των χεριών είναι αποτελεσματικό και πράγματι σημαντικό μέτρο για την αποφυγή μετάδοσης των μικροβίων.

Η γρίπη μεταδίδεται κυρίως μέσω βήχα και φταρνίσματος.

ΣΩΣΤΟ: Η κυριότερη οδός μόλυνσης από τη γρίπη είναι από τα σταγονίδια του βήχα ή του φταρνίσματος των συνανθρώπων μας.

Η γρίπη δεν είναι σοβαρή ασθένεια.

ΛΑΘΟΣ: Η γρίπη θεωρείται μια από τις σοβαρότερες μεταδοτικές νόσους που μπορεί ραγδαία να δημιουργήσει επιπλοκές στον οργανισμό, ακόμη και θανάτους, σε υγιή άτομα και παιδιά.

Εμβόλιο συστήνεται και για τα «υγιή άτομα».

ΣΩΣΤΟ: Υγιή χαρακτηρίζονται τα άτομα που δεν έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα που τους καθιστά ευάλωτους στις επιπλοκές που δημιουργεί η γρίπη (π.χ. πνευμονία κ.λπ.).

Μπορεί να μεταδώσει κανείς τη γρίπη πριν να εμφανίσει ο ίδιος συμπτώματα.

ΣΩΣΤΟ: Οι περισσότεροι υγιείς οργανισμοί μπορεί να μολύνουν με γρίπη τους υπόλοιπους ένα 24ωρο πριν εμφανίσουν οι ίδιοι συμπτώματα και ως 5 με 7 ημέρες αφού αρρωστήσουν. Αυτό σημαίνει ότι εν αγνοία μας μπορεί να κολλήσουμε με γρίπη τα άτομα του κοντινού μας περιβάλλοντος αλλά και συναδέλφους μας, θεωρώντας τον εαυτό μας υγιή και ακίνδυνο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT