Στο Άμα Λάχει

Στο Άμα Λάχει Facebook Twitter
0

 

 

 

Η ταβέρνα Άμα Λάχει έχει τη δική της ιστορία, η οποία μάλιστα τώρα μπαίνει σε ένα νέο κεφάλαιο, με νέους ιδιόκτητες που δείχνουν να ξέρουν καλά τι θέλουν και πώς να ανανεώσουν έναν χώρο με ιστορία. Στο όμορφο κτίριο στα «πόδια» του λόφου του Στρέφη, στα Εξάρχεια, στεγαζόταν μέχρι τις αρχές του 1980 το δημοτικό σχολείο της Καλλιδρομίου. Από τότε η κουζίνα πήρε τη θέση του μαυροπίνακα και τώρα στη νέα του μορφή βρίσκεται το μεζεδοπωλείο «Άμα Λάχει στης Νεφέλης». Στον διπλανό χώρο υπάρχει και το γαλλικό μπιστρό «Άμα Λάχει στης Βιολέτ», αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Με το που θα διαβείς το προαύλιο ταξιδεύεις σε νοσταλγικά μαθητικά χρόνια. Οι νεραντζιές μοσχοβολούν, το ίδιο οι λεμονιές και τα γιασεμιά που κάτω από τις φυλλωσιές τους έχουν πάρει ήδη θέση τα τραπέζια για τις ηλιόλουστες μέρες. Σε μια πλευρά η γούρνα με τις βρύσες στη σειρά από την εποχή που οι μαθητές έπιναν νερό στη χούφτα. Το κτίριο ψηλοτάβανο, με τις τεράστιες ξύλινες πόρτες, τα μεγάλα παράθυρα και τις αίθουσες διδασκαλίας που έχουν διαμορφωθεί στη σάλα του μεζεδοπωλείου και του καφενείου, διατηρεί την αυθεντικότητά του. Χαζεύω τις σχολικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες των μαθητών που φοίτησαν εδώ και τώρα στολίζουν τους τοίχους. Τα τσίγκινα πιάτα στα τραπέζια συμπληρώνουν τη νοσταλγική ατμόσφαιρα. Το καλωσόρισμα του σεφ, ένα μπολάκι με υπέροχες ψιλοελιές μαριναρισμένες σε λάδι, ροζ πιπέρι, φρέσκια ρίγανη και φιλέ αμύγδαλου, σε προϊδεάζει θετικά για τη συνέχεια. Πράγματι, η καπνιστή μελιτζάνα πάνω σε ψητή πίτα σερβιρισμένη με πλούσιο γαλοτύρι Τρικάλων (€5,20) είναι νοστιμότατη. Οι χορτοκεφτέδες (€5,50), ζυμωμένοι με διάφορα χόρτα και βότανα μυρωδάτα με μια ιδέα σταρένιο τραχανά γλυκό και φέτα μαλακιά, είναι τηγανισμένοι υποδειγματικά. Εκτίμησα τη λεπτομέρεια που συνοδεύει το πιάτο, ένα μπολάκι με γιαούρτι και κάρδαμο – ίσως οι καλύτεροι που έχω δοκιμάσει. Ο ντάκος με ντομάτα και δροσερό σητειακό ξύγαλο φτιαγμένο από αιγοπρόβειο γάλα (€5,30) αφήνει τα καλά υλικά να μιλήσουν από μόνα τους. Το τηγανητό πιλάφι με καλαμαράκια (€6,50), που είναι μαγειρεμένο στον ζωμό τους και ενισχύεται με σταφίδες, κουκουνάρι και μαυροκούκι, είναι έκρηξη νοστιμιάς. Το πλοκάμι χταποδιού (€9), ψημένο με μαεστρία στη σχάρα με λαδόξιδο, είναι ζουμερό και μαστιχωτό, όπως πρέπει να το γεύεσαι. Ο δημιουργικός σεφ Γιώργος Κόντας με καταγωγή από τη Μυτιλήνη τιμά τα ελληνικά προϊόντα και τις συνταγές της παράδοσης. «Πιστεύω στις ρίζες μας και θέλω στα φαγητά μου να υπάρχει ελληνική ταυτότητα.» λέει με ντροπαλό χαμόγελο. Στον κατάλογο φιγουράρουν ελκυστικοί μεζέδες, τυριά εξαιρετικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και κρεατικά σχάρας. Η επιλογή γίνεται δύσκολη. Αξίζει να επισκεφτείς πολλές φορές το μαγαζί για να πάρεις γεύση, συνοδεύοντας τους μεζέδες με κάποιο κρασί ή απόσταγμα από την ενδιαφέρουσα και καλοστημένη λίστα με την καλή τιμολόγηση. Το Άμα Λάχει στης Νεφέλης έχει ήδη μπει στην ατζέντα μου.

☛Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 210 3845978

Η Κέρος στην Αθήνα. Το βραχώδες ακατοίκητο νησί Κέρος των Μικρών Κυκλάδων δάνεισε το όνομά του στο ολοκαίνουργιο ψαρομάγαζο που άνοιξε στον Άγιο Δημήτριο. Οι ιδιοκτήτες, με καταγωγή από τα Κουφονήσια, γνωρίζουν καλά τα μυστικά της ψαροφαγίας. Το λευκό είναι το χρώμα που κυριαρχεί τόσο στον cozy εσωτερικό χώρο όσο και στον εξωτερικό με τις ελιές για τους καλοκαιρινούς μήνες. Μου άρεσε η ασπρόμαυρη αφίσα που καταλαμβάνει τη μία πλευρά στη σάλα και απεικονίζει κάποια κυκλαδίτικη παραλία με τα πιτσιρίκια και τον ψαρά στην προκυμαία να τους μαθαίνει την τέχνη του. Οι άνθρωποι που «τρέχουν» το μαγαζί είναι νησιώτες αληθινοί, με αγάπη στο φρέσκο ψάρι που έρχεται κατευθείαν από τα Κουφονήσια. Τιμούν όμως στην κουζίνα τους και άλλα προϊόντα του νησιού τους, όπως είναι η φάβα και η μυζήθρα. Οι στείρες, ο ροφός και τα χρυσοκόκκινα μπαρμπουνάκια ευωδιάζουν θάλασσα. Μου άρεσε που ο κατάλογος στην πρώτη σελίδα του σε συστήνει με την ιστορία της Κέρου, του νησιού που είναι γνωστό και ως η «ξαπλωμένη έγκυος κυρά», το λατρευτικό κέντρο του πρώιμου κυκλαδικού πολιτισμού. Το μενού που ακολουθεί δεν είναι φλύαρο και επικεντρώνεται στο ψάρι και στα θαλασσινά. Αρχή για την όρεξη με τσιπς από κολοκυθάκια και μελιτζάνες (€4) που ήρθαν τραγανά, χωρίς ίχνος λάδι στο πιάτο, με μόνη παραφωνία την πολύ γλυκιά και καυτερή σος από πιπεριές που τα συνόδευε. Το ψητό καλαμάρι (€30/κιλό) μόλις βγήκε από τη σχάρα, σωστά ψημένο, είχε απαλή και γευστική σάρκα. Η σαλάτα με τα παξιμαδάκια με τη φρέσκια ντομάτα και την πλούσια μυζήθρα της Σχοινούσας (€6) ήταν καλή. Τον πρώτο λόγο όμως έχει το ψάρι και η μαεστρία του Κουφονησιώτη ψήστη Χρήστου Χρήστου που ανέλαβε να ψήσει τον ροφό (€42/κιλό). Πράγματι, το ψάρι ήρθε ιδανικά ψημένο, με ζουμερή σάρκα, και αποκάλυπτε τις χάρες της φρεσκάδας του σε κάθε μπουκιά. Το Κέρος, αν και έχει λίγες μόνο μέρες που ξεκίνησε να λειτουργεί, είναι φιλόξενο, με καλές προθέσεις και διάθεση να κρατήσει προσιτές τις τιμές των φρέσκων ψαριών.

☛Κέρος, λεωφ. Αγίας Βαρβάρας 146, Άγ. Δημήτριος, 210 9847577

Για φαγητό της μαμάς. Η ταβερνούλα Φιλάνθη στον Νέο Κόσμο άλλαξε χέρια, μετονομάστηκε σε Ρακομεθιά και πρόσφατα ξεκίνησε να σερβίρει τους μεζέδες του. Ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα είναι η κυρία Μαρία Καραγιαννίδη, που το μικρόβιο της μαγειρικής μπήκε μέσα της απ' όταν ήταν εννέα χρόνων. Έμαθε τα μυστικά της κουζίνας δίπλα στη Μικρασιάτισσα γιαγιά της και δεν αποχωρίζεται το καλό ελαιόλαδο και τον πλάστη της που ανοίγει φύλλο. Το καταλαβαίνεις διαβάζοντας τον κατάλογο, που προτείνει μια σειρά από πίτες και πιτάκια. Δοκίμασα τη στριφτή χορτόπιτα της γιαγιάς (€4,50) που ήρθε σε σχήμα σαλίγκαρου. Ήταν γεμιστή με διάφορα γλυκά χόρτα, τραγανή και ευωδιαστή. Καλοφτιαγμένα ήρθαν και τα ευμεγέθη μυζηθροπιτάκια (€3,50) με διακριτικό δυόσμο και συμπαθητικές οι ελιοκροκέτες (€4) με τυρί και φιλέτο ελιάς και συνοδευμένα στο πιάτο από πάστα πράσινης ελιάς. Τα σουτζουκάκια (€5,50) ήταν συμπαθητικά, με καλή δόση κύμινου και ωραία σάλτσα. Από την κουζίνα βγαίνουν πιάτα μαμαδίστικα, όπως μοσχάρι λεμονάτο, χταπόδι στιφάδο πικάντικο, γίγαντες φούρνου με λουκάνικο αλλά και μπιφτεκάκια σχάρας. Για το τέλος κερνούν ζεστό ρακόμελο. Η ζωντανή μουσική Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ελκύει τις νεανικές παρέες που μπορούν να διασκεδάσουν χωρίς να πληρώσουν έναν σκασμό λεφτά.

☛Ρακομεθιά, Πρόκνης 4, Ν. Κόσμος, 210 9012560

Ψάχνοντας την τέλεια τυρόπιτα. Στην περιπέτεια της αναζήτησης της ιδανικής τυρόπιτας ο δρόμος σου θα περάσει αναγκαστικά από το εργαστήριο του Γιώργου του Γουναρίδη στη Νέα Ιωνία. Και μιλάμε για μια τυρόπιτα που διαφέρει από τις άλλες: τρίγωνη, πληθωρική, περασμένη από το τηγάνι. Με φύλλο χωριάτικο, χειροποίητο και ζυμωμένο με σχεδόν μαγικό τρόπο, με τέχνη και μαεστρία. Με την πρώτη μπουκιά καταλαβαίνεις το αέρινο τραγανό φύλλο που θρυμματίζεται ηδονικά στο στόμα χωρίς να αφήνει την αίσθηση του λαδιού και ακολουθεί η βελουδένια γέμιση από τέσσερα διαφορετικά τυριά –γλυκά και αλμυρά– που κρατούν γευστική ισορροπία. Είναι δύσκολο να τιθασεύσεις την όρεξή σου και να μη δοκιμάσεις και μια σούπερ παστουρμαδόπιτα ή μια πίτα λαχματζούν με πικάντικο κιμά. Ο κατάλογος με τις τρίγωνες πίτες είναι μεγάλος και καλύπτει όλες τις ορέξεις. Αρκεί να βρεθείς νωρίς στο μαγαζί για να τις προλάβεις, μια και οι φανατικοί της ζύμης θα κάνουν το καθημερινό τους πέρασμα, τιμώντας για το κολατσιό τους τις πίτες.

☛ Ευαγγελικής Σχολής 3-5, Νέα Ιωνία, 210 2712548

Γεύσεις από την Κέρκυρα

Κολοπίμπιρι, στραπατσάδα, πιτιτέλια, κουκουγέροι, αγιάδα, πετσαλίνα, τσιγαρέλι, μπουρδέτο, μπιάνκο, σοφρίτο, μασπατάτα, παστιτσάδο, παστρόκιο, σαβούρο, τσιλίχουρδα, φιγαδέλια, μοστάρντα, μπουλέντα, σαλάδο, νούμπουλο, φογάτσα, συκομαΐδα, κουμ κουάτ, τζιτζιμπίρα: μήπως αυτές οι λέξεις σάς φαίνονται άγνωστες; Όλα ετούτα τρώγονται! Είναι κερκυραίικα και θα τα δοκιμάσετε στις Μαγικές Κατσαρόλες που συνεχίζουν το ταξίδι στην Ελλάδα των γεύσεων με ένα δεκαήμερο αφιέρωμα στην κερκυραϊκή κουζίνα από τις 7 μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου.

☛Μαγικές Κατσαρόλες, Συντ. Ζησιμοπούλου 47, Παλαιό Φάληρο, 210 9418821

Η είδηση

Ετοιμάζεται πυρετωδώς στο κέντρο της Αθήνας και θα κάνει αίσθηση. Χώρος η Στοά Σπύρου Μήλιου και το όνομα αυτού City Bistro. Είναι το νέο εγχείρημα του Τάσου Ιωαννίδη (ξενοδοχείο Belvedere, εστιατόρια Matsuhisa) σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς. Το καινούργιο all day μαγαζί θα τρέχει ο Μιχάλης Λαδάς και σεφ της δημιουργικής μεσογειακής κουζίνας θα είναι ο Νίκος Ζερβός. Μενού ευέλικτο, λίστα κρασιών με 100 περίπου ετικέτες και πολλές προτάσεις σε ποτήρι. Μέσα Μάρτη θα ανοίξει τις πύλες του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ