Σπιτικές γεύσεις

Σπιτικές γεύσεις Facebook Twitter
Just made 33
0

To Just made 33 είναι ολοκαίνουργιος all day χώρος στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, εκεί όπου η οδός Ευαγγελιστρίας 33 συναντά την οδό Καλαμιώτου. Ο δημιουργός του νέου χώρου, ο Τόλης Κρούστης, έχει εμπειρία στην εστίαση από τη δεκαετία του '90 με εστιατόρια και καφέ. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ «ήταν όνειρο ζωής», εξομολογείται με πάθος ο Τόλης και συνεχίζει: «Όλα είναι χειροποίητα εκτός από το ψωμί, που προμηθευόμαστε από ποιοτικούς φούρνους. Σερβίρουμε φαγητό σπιτικό, με ποιότητα, και είναι value for money. Επίσης, έχουμε εστιάσει στον ποιοτικό καφέ με ειδικό blend και η προοπτική για το μέλλον είναι να γίνονται ανοιχτές γευσιγνωσίες καφέ, όπως αυτή με τον σπάνιο καφέ Kopi Luvak που θεωρείται ο πιο ακριβός στον κόσμο». Εδώ υπάρχει άποψη, ο καφές είναι επιστήμη, κάτι που το αντιλαμβάνεσαι αμέσως. Ο μπαρίστας Δημήτρης Δερβίσης ετοιμάζει με τέχνη και γνώση καφέ από ένα blend τριών ποικιλιών από Βραζιλία, Ονδούρα και Σαλβαδόρ, χωρίς πολλές οξύτητες, αρωματικό και με ωραία επίγευση σοκολάτας. Απολαμβάνω κάθε γουλιά του καφέ και χαζεύω τον χώρο που παίζει στις αποχρώσεις του μαύρου και του αχνού γαλάζιου που είναι περασμένα τα παλιά τουβλάκια τα οποία ντύνουν τον τοίχο. Πληθωρικό το ξύλινο μοναστηριακό τραπέζι στο κέντρο της σάλας και από επάνω κρέμεται το εντυπωσιακό φωτιστικό από παλιό φάρο. Οι βιτρίνες με τα σάντουιτς και τα σφολιατοειδή πλαισιώνονται από μαύρες σχάρες και ξύλινα καφάσια με διάφορα φρούτα και ψωμιά. Πάνω από το πάσο, στην τζαμαρία με θέα στον πεζόδρομο, κρέμονται φανάρια σε ρόλο φωτιστικών από στρατιωτικά τζιπ. Ο όμορφα διακοσμημένος μοντέρνος χώρος δεν παραπέμπει στην ιστορία του – μόνο μία λευκή αρχαϊκή κολόνα που φιγουράρει στη μία πλευρά δίνει το στίγμα του κτιρίου του 1824 που ήταν θερινή κατοικία του Όθωνα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών δοκιμάζουν τις χειροποίητες τυρόπιτες και μπουγάτσες και απολαμβάνουν με αγαλλίαση τη σπιτική λεμονάδα. Την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο σεφ Ανδρέας Λαγός και τα γλυκά φτιάχνει η Μπέγκυ Σιάχου. Από τον κατάλογο μπορείς να επιλέξεις κάτι για τσιμπολόγημα από μια μεγάλη ποικιλία με σάντουιτς όπου πρωταγωνιστούν τα φρέσκα ελληνικά προϊόντα. Παίρνεις θέση στα τραπεζάκια στον πεζόδρομο για να ενδώσεις στις νοστιμιές της κουζίνας. Ευφάνταστες σαλάτες, όπως αυτή που δοκίμασα με κινόα, κράνα, κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, φρέσκα φύλλα δυόσμου, πάστα από τζίντζερ, πινελιές σκόρδο, τυρί cottage και βινεγκρέτ μελιού (€5,70). Δροσερή, ευωδιαστή, τρώγεται ευχάριστα και είναι εξαιρετικά υγιεινή. Βελούδινη και γευστική ήταν η ντοματόσουπα με πλιγούρι, κρέμα φέτας και αρωματισμένη με φρέσκια ρίγανη (€3,80) – τρώγεται απνευστί. Οι αλμυρές τάρτες που φιγουράρουν στο μενού εναρμονίζονται με την εποχή της άνοιξης και δίνουν το στίγμα της διαφορετικότητας, χαρακτηρίζοντας το μαγαζί. Η επιλογή κρίνεται δύσκολη. Δοκιμάσαμε την τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, κατσικίσιο τυρί, έμενταλ και λίγη κρέμα γάλακτος (€3,50). Τραγανή η βάση και πλούσια η γεύση, που άφηνε μια ωραία γλύκα στην επίγευση από τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Στον κατάλογο θα βρεις και προτάσεις πιάτων με πρωταγωνιστή το αυγό, από eggs benedict με μπέιγκελ, μπέικον, αυγά ποσέ και σος Ολαντέζ (€5,80), το κλασικό και αγαπημένο Croquet Madame (€6,40), μέχρι το παραδοσιακό καγιανά (€5,80) με φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και μαριναρισμένη φέτα. Από τα τρία μπέργκερ που προτείνει ο κατάλογος δοκιμάσαμε αυτό με το ωραία παναρισμένο κοτόπουλο, μοτσαρέλα, σος μαγιονέζα με λίγο σκόρδο, υπέροχη μαρμελάδα ντομάτας, φύλλα μαρουλιού και ντομάτα. Συνοδευόταν από καλοφτιαγμένες, τραγανές, φρέσκες τηγανητές πατάτες, σαν λουκουμαδάκια. (€7,30). Τα πιάτα με πάστα και ριζότο αφήσαμε να τα δοκιμάσουμε σε επόμενη επίσκεψη. Γλυκαθήκαμε με ωραιότατη καρυδόπιτα που μου θύμισε αυτήν που φτιάχνει η μαμά μου. Το Just made 33 unique sandwiches & coffee προσφέρει μια ωραία καθημερινή έξοδο για όλες τις ώρες της ημέρας, με σπιτικές γευστικές προτάσεις και κρασί σε ποτήρι για τις ανοιξιάτικες νύχτες.

☛ Just made 33, Ευαγγελιστρίας 33, Αθήνα, 215 5258062

Σπιτικές γεύσεις Facebook Twitter
Αιαλίς


Το Αιαλίς δεν «φωνάζει» ότι είναι πολίτικο, δεν προσπαθεί να σε πείσει με την εμφάνιση και την «αφήγησή» του. Είναι ένα απλό στέκι γειτονιάς όπου μπορείς να πιεις τον καφέ σου ή να παραγγείλεις την ομελέτα σου το πρωί και μεζέδες το μεσημέρι και το βράδυ. Το φαγητό του όμως είναι περισσότερο «πολίτικο» από τα περισσότερα που έχεις δοκιμάσει σε πολίτικα εστιατόρια στην Ελλάδα. Η Αγγελική γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου δούλεψε ως ξεναγός. Από τη μητέρα της, που ήταν φοβερή μαγείρισσα, κληρονόμησε το ταλέντο στη μαγειρική κι έτσι δοκίμασε τις δυνάμεις της στον δικό της χώρο, στο Αιαλίς στο Παλαιό Φάληρο, σε μια γειτονιά με διάχυτο το «άρωμα Πόλης». Φαγητό αληθινό, σπιτικό, χωρίς φτιασίδια, από χέρια καλής Πολίτισσας μαγείρισσας, που θα σου θυμίσει όμορφα παιδικά χρόνια. «Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιώ στα φαγητά μου τα φέρνω όλα από την Πόλη, καθώς και το φύλλο γιουφκά» λέει η Αγγελική και συμπληρώνει: «Εγώ το σταυρώνω το φαγητό πριν σερβιριστεί». Και όταν τη ρωτώ πώς προέκυψε η ονομασία «Αιαλίς», μου απαντά απλά: «Δεν σημαίνει κάτι, είναι εύηχο και μου θυμίζει τον Αίολο». Μικρός, απλός χώρος, με ξύλινη μπάρα, βιβλιοθήκες, καναπέδες, τραπεζάκι για το τάβλι και ξύλινα τραπέζια. Στο βάθος είναι η κουζίνα, το βασίλειο της ιδιοκτήτριας – σαν να είσαι φιλοξενούμενος στην τραπεζαρία του σπιτιού της. Τα τραπεζάκια του εξωτερικού χώρου, που είναι κλεισμένος με νάιλον, συμμετέχουν και αυτά προκειμένου να καλύψουν το πιστό κοινό της γειτονιάς, δημιουργώντας ένα εσωτερικά δικό του σύμπαν. Η κουζίνα, σοφά μελετημένη, ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία του χώρου και σε σεργιανίζει σε αυθεντικούς, πολίτικους μεζέδες. Αρχή με σαλάτα με ωμό παντζάρι περασμένο από τον τρίφτη, μαριναρισμένο ελαφρά με ξίδι και ελαιόλαδο, ό,τι πρέπει για να συνοδεύσει το τσίπουρο. Στο τραπέζι προσγειώθηκε το εχλικεγίφ, ένα σκεύος μπακιρένιο, σαν μικρή φόρμα του κέικ, που είχε πάγο και στο κέντρο θέση για να μπαίνει το ποτήρι με το τσίπουρο ή το ούζο, ώστε να διατηρείται δροσερό και να μη χρειάζεται να το αραιώνεις με πάγο. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν το έχεις ξαναδεί και θα σε εντυπωσιάσει. Ακολούθησαν οι μελιτζάνες, κομμένες σε γενναίες μπουκιές, μαγειρεμένες με ντομάτα κι ενισχυμένες με κομμάτια κόκκινης πιπεριάς που συνόδευε ελαφριά σκορδάτη σος γιαουρτιού (€5). Ωραίος και γευστικός κρύος μεζές, με τη μελιτζάνα να απογειώνεται στον ουρανίσκο από τη δροσιά του γιαουρτιού. Οι λεπτές φλογέρες, φτιαγμένες με φύλλο γιουφκά και τυρί (€4), περασμένες ανάλαφρα από το τηγάνι, τρώγονται απνευστί. Η πλούσια γεύση του ιτσλί κεφτέ (€6) με τη γέμιση του μυρωδάτου και ζουμερού κιμά θα σε συνεπάρει. Η σαλάτα ταμπουλέ (€4,50), με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σπασμένο στάρι, κόκκινη πιπεριά, δυόσμο, μπούκοβο και σουμάκ, ήταν δροσερή και με ωραία ισορροπία – μου άρεσε που κυριαρχούσε ο μαϊντανός και όχι το πλιγούρι. Με ικανοποίησε απόλυτα το πιάτο Αρναούτ Τσιέρι (€5), με το ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο συκώτι περασμένο όσο πρέπει από το τηγάνι και σε άριστο συνδυασμό με το κομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και τη ρίγανη. Ένα πιάτο που επειδή θεωρείται απλό, προδίδει και πιο εύκολα τις ατέλειες της κουζίνας. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις την πίτα Καισαρείας (€5), φτιαγμένη με φύλλο γιουφκά, καλής ποιότητας παστουρμά, τυρί και κύβους ντομάτας που προστίθενται στο τέλος και χαρίζουν τη δροσιά τους στην πληθωρική γεύση. Η κορυφαία, κατά τη γνώμη μου, στιγμή, ήταν όταν σερβιρίστηκε το Τοπίκ (€7), ένα πιάτο που ακολουθεί μια παραδοσιακή αρμένικη συνταγή – γεύση που σου μένει αξέχαστη. Πρόκειται για έναν σφιχτό χυλό που φτιάχνεται από πατάτα και ρεβίθια και γεμίζεται με καραμελωμένα κρεμμύδια και ξηρούς καρπούς, με κυρίαρχο το αράπικο φιστίκι, το κουκουνάρι και τις μαύρες σταφίδες. Σερβίρεται ραντισμένο με κανέλα. Κάθε μπουκιά αποκαλύπτει φινετσάτη γεύση με ένα παιχνίδισμα απαλής υφής και τραγανού από τους ξηρούς καρπούς, αφήνοντας μια διακριτική γλυκύτητα στην επίγευση. Τι να πω, όμως, και για τα εκπληκτικά μαντί (€6), τις λιλιπούτειες μπουκιές, γεμιστές με μοσχαρίσιο κρέας και κόκκινο πιπέρι από την Πόλη, al dente, με τη συνοδεία γιαουρτιού και μπόλικου ξερού δυόσμου; Μοσχοβολιστό, μερακλίδικο μαγείρεμα: δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διάλεξε αυτό το εστιατόριο για να γευματίσει όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα.

☛ Αιαλίς, Αλκυόνης 27 & Πρωτέως, Π. Φάληρο, 212 1003311

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ