Korres University Lab 2014

Korres University Lab 2014 Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
1

 

Η αρχική ιδέα προέκυψε πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν ο Γιώργος Κορρές και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να μυήσουν και, εν τέλει, να εμπλέξουν φοιτητές από διάφορες σχολές της Αθήνας στη δομή, στις διεργασίες και στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας. Η ιδέα τους αυτή μετουσιώθηκε στην παρθενική διοργάνωση του Korres University Lab που, αν και αναγνωριστική, ήταν πολύ επιτυχημένη. Οι αιτήσεις συμμετοχής έφτασαν τις 400, η ολοκλήρωση του πρότζεκτ άφησε πίσω της βιώσιμες, υλοποιήσιμες ιδέες προϊόντων, επαγγελματικές συνεργασίες (τρία παιδιά από το lab προσελήφθησαν τελικά στην εταιρεία) αλλά και μια δυνατή επιθυμία στους ανθρώπους της KΟΡΡΕΣ να επαναλάβουν το πρότζεκτ και φέτος. Έτσι κι έγινε.
Η επιτυχία του περσινού University Lab διαδόθηκε από στόμα σε στόμα ανάμεσα στους φοιτητές με αποτέλεσμα οι δηλώσεις συμμετοχής φέτος να διπλασιαστούν φτάνοντας τις 800, ενώ μαζί αυξήθηκαν και τα αιτήματα για τη διεύρυνση του αριθμού των σχολών και των τμημάτων. Κριτήριο επιλογής υπήρξε, φυσικά, η συνάφεια και η σχέση του αντικειμένου σπουδών με τις βασικές λειτουργίες της εταιρείας. Έτσι, οι σχολές και τα τμήματα στα οποία απηύθυνε τελικά πρόσκληση η KΟΡΡΕΣ ήταν οι σχολές Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα τμήματα Φαρμακευτικής και Χημείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και το τμήμα Γραφιστικής/Σχολή Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας. Η αίτηση συμμετοχής ήταν ένα ανοιχτό ερωτηματολόγιο που στόχευε στη σκιαγράφηση της προσωπικότητας, της κουλτούρας, της δημιουργικότητας, των προτιμήσεων και της πρωτοτυπίας της σκέψης των παιδιών, μέσα από μια σειρά ερωτήσεων που μπορούσαν να απαντηθούν με διάφορους τρόπους (κείμενα, τραγούδια, ζωγραφιές κ.ά.). Τι ήταν, όμως, αυτό που παρακίνησε τους ίδιους τους φοιτητές να δηλώσουν συμμετοχή στο University Lab; «Το γεγονός πως θα μπορούσα για πρώτη φορά να συνεργαστώ με φοιτητές από άλλες σχολές και ειδικότητες σε ένα διεπιστημονικό πρότζεκτ», λέει ο Δημήτρης Ζαμπόπουλος, φοιτητής στη σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, ενώ η Ιωάννα Κασσάρα, φοιτήτρια Γραφιστικής στο ΤΕΙ Αθήνας, αποδίδει την επιλογή της στην ευκαιρία να δουλέψει μέσα σε ένα πιο επαγγελματικό πλαίσιο: «Ήθελα να δηλώσω συμμετοχή στο University Lab γιατί γνώριζα πως είναι μια καλή ευκαιρία να μάθω πράγματα, να δουλέψω πάνω στο αντικείμενό μου με πιο επαγγελματικό τρόπο, μια που η KΟΡΡΕΣ δίνει μεγάλη έμφαση στο design».

Korres University Lab 2014 Facebook Twitter
Ήθελα να δηλώσω συμμετοχή στο University Lab γιατί γνώριζα πως είναι μια καλή ευκαιρία να μάθω πράγματα, να δουλέψω πάνω στο αντικείμενό μου με πιο επαγγελματικό τρόπο, μια που η KΟΡΡΕΣ δίνει μεγάλη έμφαση στο design... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Την τελική ομάδα συνέθεσαν 40 φοιτητές που χωρίστηκαν σε έξι ομάδες και ανέλαβαν, με τη βοήθεια των επικεφαλής (στελεχών της εταιρείας), να εργαστούν σε ένα ή και περισσότερα από τα τρία συνολικά ρεαλιστικά πρότζεκτ: στην ανάπτυξη νέων προϊόντων (new product development), στη δημιουργία και την κατασκευή ενός βοτανικού κήπου και ενός καταστήματος στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Οινόφυτα και στο κομμάτι της ψηφιακής επικοινωνίας (digital communications). «Εμείς δουλέψαμε στην ανάπτυξη νέου προϊόντος. Βασιστήκαμε στις πρώτες ύλες της ελληνικής γης και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια σειρά λαδιών ολοκληρωμένης περιποίησης με βάση το βιολογικό κρητικό ελαιόλαδο. Η σειρά ονομάστηκε "Ελαιώνας Κρήτης" και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί το προϊόν βγήκε πολύ ωραίο» απαντάει σε σχετική ερώτηση η Μαριλένα Καραβιτάκη, φοιτήτρια στο τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μια απάντηση που δείχνει πόσο πολύ άρεσαν στα παιδιά τα πρότζεκτ πάνω στα οποία δούλεψαν.

Korres University Lab 2014 Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Το Korres University Lab 2014 ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή με μια μεγάλη γιορτή στο Ρομάντσο, όπου τα παιδιά πραγματοποίησαν τις επίσημες παρουσιάσεις τους και αξιολογήθηκαν από τον Γιώργο Κορρέ και τα στελέχη της εταιρείας με όρους βιωσιμότητας, πρωτοτυπίας της πρότασής τους και πληρότητας στην τελική παρουσίαση.


Μελλοντικός στόχος του Korres University Lab είναι να επεκταθεί και εκτός Αθήνας, συμπεριλαμβάνοντας σχολές από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ ένα μεγάλο όνειρο, όπως μας εξομολογήθηκαν οι άνθρωποι της εταιρείας Korres, είναι η δημιουργία ενός δικτύου University Labs στο εξωτερικό που θα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές από την Ελλάδα ή τις άλλες χώρες να ταξιδεύουν και να συμμετέχουν σε διαφορετικά εργαστήρια. Kάτι που σίγουρα θα προσφέρει μια ενδιαφέρουσα πρόσμειξη διαφορετικών πολιτισμών και ιδεών. Αλλά κάτι τέτοιο θα χρειαστεί χρόνο για να υλοποιηθεί. Μέχρι τότε, το Korres University Lab θα συνεχίσει να προσφέρει πεδίο έκφρασης και δημιουργίας στο ταλέντο, στις νέες ιδέες και στον ορμητικό νεανικό ενθουσιασμό. 



Διάφορα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια