Μαθαίνουμε τον ελληνικό αμπελώνα!

Μαθαίνουμε τον ελληνικό αμπελώνα! Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO
0

1.Παλιοκαιρίσιο
Γκλίναβος / Ντεμπίνα-Βλάχικο
Το cult πορτοκαλί, ημιαφρώδες, ημίξηρο κρασί από τα Γιάννενα. Ένας ξεχωριστός τύπος κρασιού, με λίγο φυσικό ανθρακικό και ευγενή οξείδωση που δένουν αρμονικά με ήπια γλυκύτητα στο τελείωμα.

2. Αηδάνι
Χατζηδάκη / Αηδάνι / 2013
Εκφραστική μύτη με ανθώδη πολυπλοκότητα και ορυκτότητα. Ισορροπημένο στόμα με νότες βοτάνων και ιωδίου. Μια εναλλακτική πρόταση από τη Σαντορίνη.

3. Δαφνί
Λυραράκη / Δαφνί / 2013
Ένα ξεχωριστό και σπάνιο κρασί από την Κρήτη, με έντονη βοτανικότητα, νύξεις εσπεριδοειδών και χαρακτηριστική οξύτητα. Το όνομα της ποικιλίας οφείλεται στο φυτό δάφνη, λόγω της αρωματικής ομοιότητας.

Μαθαίνουμε τον ελληνικό αμπελώνα! Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO

4. Μελισσόκηπος
Κτήμα Πατεριανάκη / Βιδιανό / 2013
Ακόμα μια κρητική ποικιλία, το Βιδιανό, δίνει πολυσύνθετα αρώματα με κυρίαρχα αυτά του ώριμου βερίκοκου και του ροδάκινου με νύξεις βοτάνων. Πλούσιο και στρογγυλό στο στόμα.

5. Πρεκνάδι 
Διαμαντάκου / Πρεκνάδι / 2013
Ο «Κομπάρσος της Νάουσας», η ποικιλία Πρεκνάδι, αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους. Αρώματα μπανάνας και γλυκών μπαχαρικών, λιπαρό στόμα με χαρακτηριστική οξύτητα και μακρά επίγευση.

6. Petite Fleur
Οινοποιία Παρπαρούση / Σιδερίτης / 2013
Ντελικάτο ροζέ από τη λευκή αχαϊκή ποικιλία Σιδερίτης. Διακριτικά αρώματα ανθών με νύξεις μαρμελάδας κεράσι. Ισορροπημένο, με διακριτική οξύτητα.

Μαθαίνουμε τον ελληνικό αμπελώνα! Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO

7. Λιάτικο Oικονομου
Κτήμα Οικονόμου / Λιάτικο / 2006
Ετικέτα περιορισμένης παραγωγής από το νοτιοανατολικό Λασίθι και αυτόριζα αμπέλια, το Λιάτικο του Οικονόμου είναι ένα στιβαρό κρασί, με δυνατότητα βαθιάς παλαίωσης. Ο ρουστίκ χαρακτήρας του εξελίσσεται και εντυπωσιάζει η πολυπλοκότητά του. Δώστε του λίγο χρόνο και απολαύστε το συνοδεία κίτρινων τυριών.


8. Oργίων
Οινοποιείο Σκλάβου / Μαυροδάφνη / 2011
Μια σπουδαία πρόταση απ' την Κεφαλονιά, μικρής παραγωγής, με μεγάλες δυνατότητες. Αρωματικά πολύπλοκο, ξεχωρίζουν τα μαύρα φρούτα με νύξεις βοτάνων και δέρματος. Δυναμικό στο στόμα, με καλή δομή τανινών οξύτητας και μακρά επίγευση.

9. Λημνιό
Κτήμα Κίκονες / Λημνιό / 2009
Αρώματα δαμάσκηνου, κερασιού και κακάο. Στο στόμα στρογγυλό και ισορροπημένο. H αρχαιότερη καλλιεργήσιμη ποικιλία στον κόσμο, σε μια εκδοχή από τη Ροδόπη.

Ο Δημήτρης Κουμάνης είναι ιδιοκτήτης του Heteroclito Bar à Vin.


10. Αυγουστιάτης Μερκούρη
Κτήμα Μερκούρη / Αυγουστιάτης / 2009
Premium ετικέτα του ιστορικού κτήματος Μερκούρη, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Βαθύ κόκκινο χρώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων, με νότες κακάο. Στόμα γεμάτο, ισορροπημένο, ελαφρά τανικό. Επίγευση διαρκείας, με τα μπαχαρικά και το δέρμα να κυριαρχούν.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ